גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שריקת סיום: האם רוסיה 2018 יהיה המונדיאל הגדול האחרון?

זה היה המונדיאל שבו נייקי חגגה על הראש של אדידס, והווידאו נכנס לספרי ההיסטוריה ● הוא מעלה את החשש כי טורניר בחורף 2022 בקטאר, ומונדיאל 48 נבחרות מ-2026 כבר לא יאפשר חגיגה כמו זו שחווינו בחודש האחרון ●  והוא ייזכר בזכות מנצח ענק אחד: ולדימיר פוטין

פוטין מתכונן לפתיחת המונדיאל / צילום: רויטרס - Sputnik Photo Agenc
פוטין מתכונן לפתיחת המונדיאל / צילום: רויטרס - Sputnik Photo Agenc

32 ימים של מונדיאל הסתיימו הערב באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה בגמר בין צרפת לקרואטיה. רבים כבר הכתירו את רוסיה 2018 כ"מונדיאל הטוב בהיסטוריה". מאחר שאין שום דרך לבדוק קביעה שכזו, אפשר אולי להסתכל על כמה מהנקודות שיש עליהן קצת פחות מחלוקת - מהתבוסה שהנחילה נייקי לאדידס, הכסף שתחלק פיפ"א לקבוצות ששלחו שחקנים, ועד המנצח הגדול ללא עוררין: ולדימיר פוטין.

מיותר? המשחק על מקומות 3-4 מרגיש מיותר ולא מוסיף הרבה לנבחרות שנאלצות אחרי טורניר מתיש להשתתף בו. הוא מנסה לקחת את המשמעות של מדליית הארד האולימפית. אבל בכדורגל זה לא עובד. אתמול (שבת) בכל זאת היה אפשר לראות את נבחרות אנגליה ובלגיה נאבקות ורוצות את "התואר". אחת הסיבות המרכזיות היא כסף. פיפ"א יודעת שכדי למנוע גרירת רגליים במשחק הזה היא צריכה להניח מול ההתאחדויות של הנבחרות פרס אטרקטיבי מספיק. אתמול גרפה נבחרת בלגיה המנצחת לא פחות מ-24 מיליון דולר, פער של 2 מיליון דולר מהמפסידה אנגליה. אף אחד לא יוותר על 2 מיליון דולר ככה סתם. לקח לפיפ"א הרבה שנים לייצר תמריץ - עד מונדיאל 2014 קיבלו שתי מאוכזבות חצי הגמר סכום דומה עבור השתתפות במשחק 3-4.

נייקי מול אדידס? (נייקי, בנוק-אאוט). המונדיאל הוא כידוע מלחמת עולם בין שתי חברות הספורט הגדולות. אדידס, שהיא גם ספונסרית של פיפ"א כבר למעלה מ-40 שנה, זוכה באופן טבעי לנוכחות גדולה יותר - יש לה שילוט באצטדיונים במהלך משחקים, היא מספקת את כדור המשחק. אבל במונדיאל הזה נייקי נתנה נוק-אאוט גדול ליריבה: שתי הנבחרות שהופיעו בגמר, קרואטיה וצרפת, הן נבחרות שמולבשות על ידי נייקי. בגמר לפני ארבע שנים אדידס לקחה את כל הקופה עם גמר כל-אדידס, בין ארגנטינה לגרמניה. במונדיאל הנוכחי ראתה אדידס את כל הנבחרות שלה נושרות בזו אחר זו - זה התחיל עם ההדחה של גרמניה בבתים, נמשך בשמינית הגמר עם ספרד וארגנטינה. הנציגה המשמעותית ביותר של אדידס הייתה בלגיה, והיא הגיעה עד חצי הגמר.

נייקי הוכיחה גם כי שני הימורים גדולים שלקחה לאחרונה הוכיחו את עצמם: את צרפת שהחזיקה חוזה עם אדידס היא פיתתה עם הסכם שנתי של 56 מיליון דולר; את אנגליה שהצליחה להגיע לחצי הגמר באופן די מפתיע היא משכה עם הסכם של 40 מיליון דולר לעונה. גם "מול השער" זה היה מונדיאל של נייקי - עד משחק הגמר נכבשו 97 שערים על ידי שחקנים שנעלו לרגליהם נייקי (57% מכלל השערים), לעומת 38 שערים של שחקנים שנעלו אדידס (22.4%). בסך הכל מסיימת אדידס - הספונסרית הרשמית של גביע העולם - את חודש המונדיאל עם ירידה של 7.5% במחיר המנייה. נייקי לעומת זאת רשמה עלייה של 2%.

קטאר 2022? (עוד נתגעגע לרוסיה). אפילו נשיא פיפ"א, ג'יאני אינפנטינו, אמר בסוף השבוע כי מדובר ללא ספק "במונדיאל הטוב בהיסטוריה". לא ברור על מה הוא נשען, אם על נתוני הצפייה (שטרם פורסמו וסוכמו), אם על בסיס הפתעות שהיו בטורניר (הפתעות? צרפת גבוה מאוד בטבלה הסיכויים). בכל מקרה, אינפנטינו עוד יתגעגע למונדיאל ברוסיה. בימים האחרונים אישרה פיפ"א סופית כי המונדיאל הבא, קטאר 2022, יתקיים בחורף בגלל החום ששורר במדינה במהלך הקיץ. הטורניר ייפתח ב-21 בנובמבר ויסתיים ב-18 בדצמבר. היא קיצרה את משך הטורניר הבא בחמישה ימים - כי יש גבול לכמה זמן שאפשר יהיה להשבית את הליגות. המשמעות: פחות מ-4 ימי מנוחה לנבחרת בין משחק למשחק. וגם ברמת האוהדים, כמה יוכלו באמצע השנה ולא בחופשת הקיץ לעזוב הכל וללוות את הנבחרות שלהם למשחקים?

המונדיאל הגדול האחרון? זה לא רק החורף של קטאר 2022. פיפ"א נכנעה לכסף של קטאר ולהצבעה מושחתת, אמנם בתקופת כהונתו של הנשיא המודח ספ בלאטר. אבל לנשיא הנוכחי אינפנטינו עדיין הייתה יכולת לראות את המונדיאל הנוכחי הגדול, ולהבין שזהו הפורמט הנכון - אבל הוא לא עשה את זה. גם הוא יודע שאחרי רוסיה 2018 אנו עומדים בפני עידן אחר. במונדיאל 2026 כבר נקבל 48 נבחרות, ואנו עשויים להתגעגע למשחקים בין פנמה לטוניסיה. כי פיפ"א בחרה בכסף ולא בכדורגל.

שלב החשבונות. בימים הקרובים תתחיל פיפ"א לערוך את החשבונות שלה לתשלום למועדוני הכדורגל ששלחו שחקנים למונדיאל. בנוסף לבונוסים בסך 400 מיליון דולר לנבחרות המשתתפות, הקצתה פיפ"א 209 מיליון דולר לקבוצות ששלחו שחקנים לטורניר. המפתח הוא כזה: עבור כל יום שהייה של שחקן בטורניר היא משלמת למועדון ממנו הוא בא 8,530 דולר. ימי השהייה נחשבים החל משבועיים לפני פתיחת הטורניר ועד יממה לאחר המשחק האחרון של הנבחרת. שתי קבוצות ישראליות ייהנו מהעניין הזה, ויזכו ליותר מ-200 אלף דולר כל אחת: הפועל ב"ש ששלחה לטורניר את ג'ון אוגו, ומכבי ת"א אותה ייצג (גם הוא על הספסל) השוער פרדרג ראיקוביץ'. יש כאלו שיעשירו באופן רציני יותר את קבוצותיהם. למשל, קיליאן אמבפה שהגיע עם צרפת לגמר "יזכה" את פריז סן ז'רמן בכ-390 אלף דולר בזכות שהייה מקסימלית של 46 ימים עם הנבחרת (14 ימים לפני משפחת הפתיחה, ועוד 32 ימים של הטורניר).

רוסיה, היום שאחרי. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הפתיע מאוד כשלא ניצל את הבמה ברמה האישית והקטין את הנוכחות שלו במהלך הטורניר לכמעט אפס. הוא הופיע במשחק הפתיחה של הטורניר - ונעלם מהאצטדיונים. רוסיה השקיעה כמעט 12 מיליארד דולר בטורניר, היא תהנה מהתשתיות המשופרות, שדרוג שדות התעופה, שמונה אצטדיונים חדשים נבנו. אבל המשמעות העיקרית עבור פוטין ורוסיה הייתה התדמית, ובסוף השבוע בכנס בתיאטרון הבולשוי במוסקבה שסיכם את הטורניר (מכל המקומות - היה לו חשוב לו להציג את עצמו במקום סימבולי ואייקון תרבותי כבולשוי) הוא דיבר על "המונדיאל ששבר תפיסות ישנות וסטריאוטיפים לגבי רוסיה", ועל כך שעם כל העצב שהטורניר מסתיים "הצטרפו לרוסיה הרבה חברים חדשים בחודש האחרון".

למה שרוסיה עברה במונדיאל האחרון אין שווי כספי, והאימפקט הוא מיידי. רוסיה נכנסה למונדיאל אחרי שכמות התיירים הבינלאומיים במדינה בשנת 2017 הגיעה לשפל של 22.5 מיליון איש, וירדה לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010. היא איבדה 17% מהתיירים שלה לעומת 2016, והמונדיאל הזה עומד לשנות את התמונה - אלו לא רק 3 מיליון אנשים באצטדיונים בחודש האחרון, אלא מה שיהיה הלאה: לפי ה"טלגרף" הבריטי, כמות החיפושים באתר התיירות סקייסקאנר לטיסות לרוסיה מ-16 ביולי - היום שלאחר המונדיאל - ועד מאי 2019 עלתה ב-76% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

מתחזים הביתה! כמה חששות היו לפיפ"א מהכנסת וידיאו (VAR) כאמצעי סיוע לשופטים, ומתברר שזה לא כאב בכלל. יותר מזה, היחס ל-VAR היה חיובי והוסיף לשיח ולעניין סביב המשחקים. ברוב המקרים המשחק שטף והאוהדים אפילו לא ידעו שמאחורי הקלעים נבחנות החלטות מעוררות מחלוקת: במהלך שלב הבתים נבדקו על ידי שופטי הווידאו 335 מקרים - כמעט 7 פעמים למשחק. אבל כמו שהבטיחה פיפ"א, כמות העצירות והפגיעה בשטף הייתה מינימלית, ורק 17 פעמים ממש נעצר המשחק עם תנועת היד המפורסמת של השופטים. 

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני