גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלת מיליארד הדולר: נשמה ולב יכולים להספיק לקרואטיה?

קרואטיה משתמשת בספורט מאז הכרזת העצמאות שלה ב-1991 כדי לפרק כל מוסכמה אפשרית לגבי יכולת של מדינות קטנות להצליח ● בצרפת המערכת הספורטיבית המפותחת לא יכולה להכיל את כמויות הכישרון, והיא מייצאת אותו לכל מקום בעולם ● גמר המונדיאל ביום ראשון בין צרפת לקרואטיה יכול להפוך את הטורניר הזה ממוצלח לגרנדיוזי

מעודדות של נבחרת קרואטיה  / צילום: רויטרס Antonio Bronic
מעודדות של נבחרת קרואטיה / צילום: רויטרס Antonio Bronic

1. קרואטיה. 

אנחנו צפויים לשמוע בזמן שנותר עד לגמר במינונים מוגזמים את הנתון המדבר על גודל האוכלוסייה הקרואטית ואיתו השאלות 'איך לעזאזל הם עושים את זה עם 4.2 מיליון תושבים?', 'אם הם אז למה לא אנחנו?' ו'מה לא בסדר אצלנו?'. כדאי שנפסיק כבר עכשיו עם השאלות הללו. אין שום מדד אובייקטיבי שמציג קשר חזק בין גודל אוכלוסייה לבין הצלחה בספורט. איפה ההודים והסינים היו במונדיאל? יש פה עניינים תרבותיים מושרשים וגם כאלו של השנים האחרונות: בישראל יותר אנשים חולמים להשתלב בתעשיית ההייטק. בקרואטיה חולמים להיות מודריץ', ופעם חלמו על פטרוביץ' וגוראן איבניסביץ'.

להבדיל ממדינות קטנות אחרות שזוכות להצלחה ספורטיבית כחלק משיטה מוסדרת שפיתחו (איסלנד) או שינוי בגישה בעקבות כישלונות סדרתיים (בלגיה), אצל קרואטיה אין באמת מערך ספורט מוסדר ושיטתי. כזה שאפשר להצביע עליו כמה שהוביל להצלחה של נבחרת הכדורגל הנוכחית. יש בקרואטיה תרבות לספורט שתומכת בפעילות רחבה, מה שמאפשר בסיס עצום לפירמידה - כ-400 אלף ספורטאים רשומים כיום בקרואטיה, המהווים כמעט 9.5% מהאוכלוסייה. בישראל הנתון הזה עומד על כ-1.2%.

הקרואטים נאחזו בספורט כדי להביא משהו "שלהם" במהלך התקופה הארוכה שבה היו חלק מיוגוסלביה. הייתה משמעות עצומה להצלחות של קבוצות מזאגרב ומספליט טרום פירוק יוגוסלביה. רוב ההצלחות הגדולות בענפים הפופולריים התרחשו דווקא בשנים הסמוכות לניתוק מיוגוסלביה והכרזת העצמאות ב-1991: עד המונדיאל הנוכחי ההצלחה הגדולה ביותר של נבחרת הכדורגל היא הופעה בחצי הגמר ב-1998; קרואטיה זכתה באליפות עולם בכדוריד ב-2001; דראזן פטרוביץ' גדול הכדורסלנים באירופה הספיק להיות חלק מנבחרת קרואטיה בסך הכל שנתיים, וההצלחות הקרואטיות בזירה האירופית בכדורסל (3 אליפויות רצופות ביורוליג של ספליט) עוד התרחשו בשנים שלפני הכרזת העצמאות. וגוראן איבניסביץ', מגדולי הספורטאים הקרואטים, זכה בווימבלדון ב-2001.

ההצלחה של נבחרת הכדורגל מתרחשת למרות שהמדינה לא תומכת בספורט. ההשקעה בספורט בקרואטיה עמדה בשנת 2011 על 0.7% בלבד מתקציב המדינה - יותר מאשר בישראל אמנם (0.2% אצלנו) אבל לא מספר מהותי. כמות שיעורי החנ"ג בבתי הספר לא שונה מזו בישראל - שעתיים בשבוע. ומצב התשתיות נורא ואיום - האצטדיון הלאומי בזאגרב נבנה ב-1912 ולמעשה לא נבנה אצטדיון כדורגל גדול מאז הכרזת העצמאות. הכדורגל בתוך המדינה לא מספיק מפותח ולא תחרותי - דינמו זאגרב זכתה ב-9 מ-10 האליפויות האחרונות, ולמונדיאל הזה קרואטיה מגיעה אחרי שלא הצליחה לעבור את שלב הבתים מאז 1998.

אז מאיפה ההצלחה? הכדורגל בקרואטיה מצליח בזכות העובדה שהוא מוקד משיכה מרכזי - 130,000 כדורגלנים רשומים כיום במדינה. במילים אחרות, מכל 100 אנשים ברחוב, בכל הגילאים, שלושה רשומים לקבוצת כדורגל ברמה כלשהי. בגלל היעדר תשתיות מקצועיות ברמה גבוהה והיעדר כסף, שחקנים יוצאים החוצה ליבשת בגיל צעיר ומשם הם כבר משתלבים במערכת הכדורגל האירופית המתקדמת. כל 11 השחקנים שפתחו אתמול מול אנגליה לא רק שלא משחקים בקרואטיה, אלא עזבו אותה בשלב מוקדם מאוד - בממוצע בגיל 22.

2. צרפת.  

אין מה להשוות את המערכת הצרפתית לקרואטית. ההצלחה של הצרפתים מובנת ומתקבלת. צרפת היא אומת ספורט, היא הייתה אחת הראשונות לפתח את האקדמיות באירופה - מערך מוסדר שמאפשר החל מגיל נערים לזכות בשיפור מקצועי, לצד תזונה, לימודים ומערכת חברתית ותרבותית תומכת, הכל כדי להפוך אותם לכדורגלנים. ב-1988 נפתחה האקדמיה המפורסמת בקליירפונטיין, שהצמיחה את ניקולס אנקלה, תיירי הנרי, וויליאם גאלאס ועד שחקני הסגל הנוכחי אוליבייה ג’ירו, מטווידי ואמבפה. היום בכל המדינה פזורות אקדמיות. כמות הכישרונות כה גדולה עד שהמדינה קטנה מהלכיל אותם. צרפת הפכה ליצואנית מספר 2 של כדורגלנים בעולם - 781 כדורגלנים צרפתים מפוזרים נכון לעונת 2017/18 מחוץ לגבולות צרפת, שנייה רק לברזיל. וזה מתרחב לכלל הענפים: צרפת היא המדינה המספקת הכי הרבה שחקנים ל-NBA בעשור האחרון. וכמעט קשה שלא להצליח במדינה עם תשתיות, כסף, השקעה בספורט, כשכמות הכדורגלנים הרשומים בה היא למעלה מ-1.5 מיליון.

3. מונדיאל מטורף, כן או לא?

ההופעה של קרואטיה נותנת למונדיאל הזה באופן רשמי חותמת של מונדיאל מטורף. קרואטיה הוצבה במקום העשירי בלבד בקרב סוכנויות ההימורים, שהלכו באופן טבעי על ברזיל, ספרד וארגנטינה. על צרפת לא הייתה מחלוקת. גם היא הייתה מועמדת בזכות הסגל המאוד איכותי ומאוזן, והפוטנציאל של פנומן בן 19 שעם סגל כזה משוחרר מהתחושה שכל צרפת על הכתפיים שלו. היא על הכתפיים של פוגבה, לוריס, קאנטה, ו-וראן לא פחות.

מחקרים בתחום הכדורגל מראים שבעשורים האחרונים יש מתאם ברור בין משכורות של שחקנים לבין זכייה בתארים. אז איך הקרואטים השתחלו לגמר כנגד כל הסיכויים? המחקרים מדברים על "אירועים מתמשכים", כלומר ליגות הנמשכות לאורך עונה שלמה. אם יש מקום שבו יכולות ליפול הפתעות הן דווקא במונדיאל, מקום בו לא צריך יותר מדי - 6 משחקים בלבד ונבחרת מוצאת את עצמה בגמר.

ההצלחה של קרואטיה הראתה שבמונדיאל מותר לחלום. בטורניר קצר הפערים של הכסף יכולים להצטמצם - צריך לעבור בשלום את שלב הבתים, אחר כך עם קצת מזל בהגרלה אפשר לראות ביום טוב את השלבים המכריעים. קרואטיה בסך הכל עברה בשלבי הנוקאאוט את דנמרק (בפנדלים), ואחר כך את רוסיה החלשה (בפנדלים), ולמעשה המשחק הראשון שממש ניצחה בו היה אתמול מול אנגליה בחצי הגמר, ודאי לא מאריות הכדורגל העולמי. את הדוגמה הטובה ביותר לכמה שהכל אפשרי נתנה הנבחרת המארחת - רוסיה החלשה והמשעממת הייתה מרחק פנדל אחד בלבד בבעיטות הכרעה מחצי הגמר.

4. עייפות זה לחלשים

יש נטייה ברורה להתייחס במונדיאל למאמצים ששתי קבוצות עושות, כניסיון לנבא את היכולת שלהן להמשיך ולהחזיק אנרגיות גם במשחק הבא. מהסיבה האת מאמנים מקדישים הרבה מאוד מחשבה לעומק הסגל, לסרגל המאמצים, ואיך אפשר לרענן את הסגל גם במהלך הטורניר - האם לקחת סיכון ולתת מנוחה לשחקנים מובילים כשהמצב במשחק מאפשר וכו’. בכל מקרה, גם במקרה הזה ברור שקרואטיה מגיעה לגמר מול צרפת כשהיא במצב נחות מאוד - לא רק שהקרואטים התמודדו בשלושה משחקים בהארכה, דבר שמעולם לא קרה בתולדות גביע העולם שבו נבחרת עברה את כל המשחקים אחרי הארכה, הצרפתים לא נזקקו בשום מקרה ליותר מ-90 דקות. מספרית זה נראה ככה: הקרואטים השלימו עד עכשיו במונדיאל 724 קילומטר, לעומת 607 קילומטר במצטבר של הצרפתים. מספרית הקרואטים השקיעו 20% יותר מאמץ מהצרפתים, עוד לפני המחיר המנטאלי שגובים הארכה ופנדלים.

אבל לא רק זה, מאחר שהטלוויזיה היא שקובעת את סדר היום - ממשיך להתקיים העיוות לפיו שתי הנבחרות שמגיעות לגמר לא נהנות מאותו זמן התאוששות. כמה שווה לצרפתים עוד יום מנוחה על פני הקרואטים, שסיימו את המשחק יממה אחריהם? בכל מקרה, לא בטוח שכדאי להיתלות בטיעון הזה. שחקנים במעמדים כאלו עולים למשחק כזה כאילו זהו יומם האחרון עלי אדמות.

במהלך 20 השנים האחרונות לא נמצא שום יתרון בגמר לקבוצה שסבלה מיום חופש אחד פחות. להיפך, שלוש מחמש הזוכות האחרונות היו דווקא אלו שנחו יום פחות.

בסופו של יום תנצח הקבוצה הטובה יותר. קרואטיה הביאה לב והראתה שזה יכול להספיק ברמת הנבחרות בטורניר קצר, עם מאמץ חד פעמי ועם הגרלה טובה. צרפת הביאה טונות של כישרון, שחקנים באיכות גבוהה מאוד, ואת העתיד של הכדורגל - קיליאן אמבפה. תוסיפו את עניין העייפות הקרואטית, ואיך שלא תסובבו את זה - אם הלב הקרואטי ינצח במשחק הזה, זה באמת יהפוך למונדיאל היסטורי, גרנדיוזי ובלתי נשכח. 

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית