"רגע היסטורי": רפורמת החשמל אושרה לקריאה שנייה ושלישית

יו"ר ועד עובדי חברת החשמל, מיקו צרפתי: "זה הדבר הנכון האפשרי היחיד לעשות, ולא שום דבר אחר" • שר האנרגיה ידווח עד 31 בינואר לכל שנה על התקדמות ביישום הרפורמה

מכריזים על הרפורמה בחברת החשמל / צילום: עמירם ברקת
מכריזים על הרפורמה בחברת החשמל / צילום: עמירם ברקת

הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הכנסת לדיון בתיקון לחוק משק החשמל, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן את החוק להוציא לדרך את הרפורמה במשק החשמל, זאת לאחר שלושה ימי דיונים מרתוניים.

על מנת לוודא את ביצוע הרפורמה אישרה הוועדה את הצעת יו"ר הוועדה המשותפת ח"כ איתן כבל לפיה שר האנרגיה ידווח עד ה-31 בינואר לכל שנה על התקדמות ביישום הרפורמה.

לדברי יו"ר הוועדה המשותפת, איתן כבל: "אם זה לא היה קורה היינו יכולים להתעורר בוקר אחד למצב של חברת החשמל חדלת פירעון ולמדינה בצרה צרורה. למרות לחץ הזמנים לא ויתרנו על אף סעיף ולא השארנו שום בעיה לדורות הבאים, לא השארנו אבן אחת לא הפוכה. זה לא היה קורה ללא יו"ר ועד העובדים צרפתי וללא עובדי חברת חשמל שעשו מעשה לאומי", אמר.

מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, התייחס לעלויות הרפורמה. הוא אמר כי רוב העלויות הן מעולם השכר, אך יחד עם זאת הרפורמה מביאה שינוי מבני נרחב במשק שבו תועלות כלכליות רבות למדינה, למשק החשמל ולחברת החשמל. הוא ציין כי סך כל העלויות נאמדות ב-7.1 מיליארד שקל ואמר כי תכליתן קידום הרפורמה, שיפור התחרות והגברת היעילות לרווחת הצרכן, ולכן מקור המימון הוא התעריף. "הרפורמה תחסוך מיליארד שקל בשנה לחברת החשמל", אמר אדירי.

יו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת, התייחס להשפעת העלות על התעריף ואמר כי תעריף החשמל יישאר דומה להיום במשך 8 שנים, ולאחר מכן הוא יתחיל לרדת. לדבריו, הציבור לא מממן את הרפורמה, הוא אמנם לא נהנה ממנה מידית אבל אחרי 8 שנים הוא יתחיל להרוויח כי התעריף ירד משמעותית. מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, שיבח את היו"ר כבל והוועדה על העבודה המקצועית, ואמר כי כבר למעלה מ-20 שנה מנסים להביא את החקיקה הזו וזו סגירת מעגל. הוא הוסיף כי זו רפורמה טובה לצרכנים, למדינה ולחברת החשמל ואם היא לא הייתה אז התעריפים לא היו יורדים גם עוד 30 שנה.

מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, אמר כי מדובר ברגע היסטורי וכי החברה והעובדים יעשו הכל ליישם את הרפורמה ולהביא את חברת החשמל להיות חברה יותר טובה, חזקה ומקצועית. הוא הוסיף כי העבודה שלהם רק מתחילה עכשיו.

יו"ר ועד העובדים של החברה, מיקו צרפתי, אמר כי הוא "מרגיש כמו השעות האחרונות שלפני תום צום יום הכיפורים, שאתה רק רוצה שייגמר, אני מרגיש שאנחנו שותפים לרגע היסטורי". הוא הודה גם ליו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ואמר כי העובדים מקבלים את הרפורמה בהבנה וזה לא דבר פשוט. "זה הדבר הנכון האפשרי היחיד לעשות, ולא שום דבר אחר", אמר.

במהלך הדיון אמש הוזכר כי במסגרת הרפורמה תפנה חברת החשמל 16 נכסים הנמצאים על קרקעות באזורי ביקוש, שיוכלו לשמש לדיור, תעסוקה, מסחר, פארקים ועוד. בבדיקה שערכה המדינה נמצא שבידי חברת החשמל 220 נכסים, מתוכם נבחרו 16 נכסים באזורי ביקוש אותם תפנה חברת החשמל במסגרת הרפורמה והחקיקה. בנוסף לכך ישנם תמריצים לחברת החשמל להתייעל ולפנות עוד למעלה מ-100 נכסים נוספים, כאשר יתר הנכסים יישארו בידי החברה.

בדיון אתמול בבוקר התגלעה מחלוקת באשר להליך מכירת תחנות הייצור של חברת החשמל (אלון תבור, רמת חובב, רידינג, חגית, ואשכול). לפי ההצעה הממשלתית מכירת התחנות צריכה לצאת לדרך בדצמבר 2019, אולם הממשלה ביקשה לתת לרשות החשמל, באישור שר האנרגיה, סמכות להאריך את רישיונות היצור ובכך לדחות את מועד המכירה בתקופות נוספות של חצי שנה בכל פעם. היו"ר כבל סירב לאפשר הארכות בלתי מוגבלות.

לבסוף אושרה הצעתו של היו"ר כבל, לפיה תוכל רשות החשמל, באישור שר האנרגיה, להאריך את רישיון הייצור של כל תחנה לשתי תקופות של חצי שנה כל אחת ללא צורך באישור ועדת הכלכלה. במקרה הצורך יוכל השר לבקש את אישור ועדת הכלכלה להארכה אחת נוספת של חצי שנה. כמו כן נקבע כי רק בנסיבות מיוחדות וחריגות ורק באשר לתחנה את בלבד מתוך תחנות הייצור - יוכל השר להעניק הארכה של חצי שנה נוספת לרישיון הייצור באישור ועדת הכלכלה.