גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אריתריאה מתחילה בחזרה מהגיהינום

למדינת המשטרה האריתריאית אין עוד תירוצים להוסיף ולהפחיד את נתיניה – והם, אולי, יתחילו לחזור הביתה

 אבי אחמד ואייזייאס אפוורקי חותמים על הסכם השלום ./ צילום: רשת חברתית, רויטרס
אבי אחמד ואייזייאס אפוורקי חותמים על הסכם השלום ./ צילום: רשת חברתית, רויטרס

מעטים הם המאורעות המקומיים, מחוץ לגבולות ישראל, שיש להם נגיעה ישירה לענייניה הפנימיים יותר מן המאורע הזה של תחילת השבוע: ההכרזה על סיום מצב המלחמה בין אתיופיה לאריתריאה. המזכיר הכללי של האו״ם כה נפעם ממעמד החיבוק והפיוס של מנהיגי שתי הארצות עד שהכריז כי ״רוח של תקווה נושבת בכל אפריקה״; הגזמה קלה, אבל נסלחת מפני שכולה לשם שמיים.

רוב המסתננים האפריקאיים בחולות הנגב, או בדרום תל אביב, היו ילדי המלחמה ההיא. לפי דוח ״נתוני זרים בישראל״ של רשות האוכלוסין וההגירה, בסוף הרבע הראשון של 2018, 72% מכל המסתננים, או 26,081 בני אדם, היו אריתריאים.

המנוסה מאריתריאה הייתה תוצאה של התארכות המלחמה. היא פרצה ב-1998 על עניין של מה בכך: הבעלות על רצועת גבול קטנה באמצע המדבר, ללא חשיבות כלכלית או אסטרטגית. היא השתוללה במשך שנתיים. ההערכות על מספר קורבנותיה נעות מ-70,000 עד 300,000. הערכה מינימליסטית (וממילא לא סבירה) העמידה את מספר ההרוגים האריתריאים על 19,000. גם המספר המזערי הוא עצום בהתחשב בזה שבאריתריאה התגוררו אז 3.7 מיליון בני אדם.

המלחמה עלתה לאריתריאה ב-20% של שטחה, שהאתיופים אמנם הצטוו לפנות אבל לא היה להם חשק. הסכמי השלום נחתמו, אבל לא נכנסו לתוקפם. מצב המלחמה נמשך, מפני שהמשכתו הייתה נוחה לשני המשטרים.

בעלי-ברית, בני-ברית

למלחמה ההיא היה אופי משונה: היא הייתה כמובן מלחמה בין שתי ארצות ריבוניות, אבל בראש שתיהן עמדו לא סתם בעלי ברית לשעבר, אלא בני ברית, כמעט במשמעות היהודית. ראש ממשלת אתיופיה דאז, מלס זנאווי, ונשיא אריתריאה עד עצם היום הזה, אייזייאס אפוורקי, היו בני אותה קבוצה אתנית, התיגרים, שהם 6% מאוכלוסיית אתיופיה אבל רוב גדול של אוכלוסיית אריתריאה.

בסוף שנות ה-80, כאשר אריתריאה עדיין הייתה חלק מאתיופיה, השניים שיתפו פעולה במלחמת גרילה נגד משטר צבאי ברוטלי, שבראשו עמד קולונל מנגיסטו היילה מריאם מן האמהרה, הקבוצה האתנית השנייה בגודלה באתיופיה (בערך 25%).

האמהרה עמדו על שלמותה הטריטוריאלית של אתיופיה, עוד מימי הקיסר היילה סלאסי, שמנגיסטו הדיח ואולי גם רצח. אריתריאה הייתה מושבה איטלקית במשך 50 שנה, עד מלחמת העולם השנייה. היא נמסרה לאתיופיה למשמרת ב-1950, בתנאי שהאתיופים יעניקו לה אוטונומיה נדיבה. הקיסר ביטל את האוטונומיה, וסיפח אותה ב-1960. מרד אריתריאי פרץ, ונמשך 30 שנה. האתיופים עשו כמיטב יכולתם לדכא אותו, תחילה בעזרת האמריקאים והישראלים, ואחר כך בעזרת הסובייטים והישראלים. עזרת ישראל הייתה אפוא המכנה המשותף העיקרי בין הקיסר הפיאודלי לקולונל המרקסיסטי-לניניסטי.

ישראל ראתה באתיופיה את אחד הצירים של "ברית הפריפריה" נגד הלאומנות הערבית. עדיין לא היו ג׳יהאדיסטים. הצירים המבטיחים האחרים של הברית היו איראן וטורקיה. כן, כן. אריתריאה, שהמוסלמים הם כמעט חצי אוכלוסייתה, נחשבה לסוס טרויאני. אובדנה עמד לגזול את מוצאה הימי של אתיופיה. מן החוף האריתריאי מישהו עמד לאיים על הכניסה לים סוף.

ערב נפילתו של מנגיסטו, מקורות במשרד ההגנה של ארה״ב הדליפו שבאתיופיה מוצבים ״200 יועצים ישראליים״. האמריקאים לא אהבו את השותפות הזו. סוף סוף מנגיסטו פירק בסיסי ביון אמריקאיים ב-1977, ומסר אותם לסובייטים.

נפילת מנגיסטו חפפה פחות או יותר את התמוטטות ברית המועצות. הוא נמלט מאדיס אבבה שבעה חודשים לפני שהדגל הסובייטי הורד מצריחי הקרמלין במוסקבה. אגב, הוא הועמד למשפט באתיופיה, שלא בפניו, על רצח עם, ונידון לפני עשר שנים למאסר עולם. אבל הוא רחוק מהשג ידו של הצדק האתיופי, ומתגורר בבית מידות נוח בהארארה, בירת זימבבואה.

אקורד הפתיחה - והסיום

האחים התיגריאניים לנשק עמדו בסיכומיהם המוקדמים. הסיעה האתיופית הרשתה לסיעה האריתריאית לערוך משאל עם על עצמאות, והכירה בתוצאותיו הבלתי נמנעות. 99.83% הצביעו בעד, ולפי השמועות שבע-עשרה המאיות שהצביעו נגד עדיין לא נתפסו. זה היה אקורד הפתיחה והסיום של הדמוקרטיה האריתריאית.

ארבע שנים לאחר העצמאות, האחים התיגריאנים שקעו אל מלחמת האחים שלהם. בכל תולדות אפריקה המודרנית ספק אם הייתה מלחמת שווא קטלנית יותר. מהלכיה, הטקטיקות שלה, שיעור האבדות (יחסית למספר המשתתפים) ותוצאותיה הטריטוריאליות הושוו עם מלחמת העולם הראשונה. כתב בריטי שביקר באחד משדות הקרב שלה מצא ערימות של גוויות מונחות זו על גבי זו.

המלחמה העניקה למשטר האריתריאי את התירוץ לכונן מדינת משטרה. אנשים גויסו לשירות לאומי, שאורכו הנורמלי היה 18 חודש, ולא שוחררו עוד. הקרבות אמנם פסקו לפני 18 שנה, אבל מאחר שאתיופיה סירבה לסגת, מצב החירום נשאר בתוקפו. המשטר פטר את עצמו מן הצורך לקיים בחירות, מפני ש-20% משטח המדינה היו בידי האויב. מפלגות אופוזיציה נאסרו, עיתונים צונזרו, משטרה חשאית הילכה אימים, והמוני אריתריאים נמלטו.

הידרדרותה של אריתריאה מכאיבה במיוחד לנוכח התקוות העצומות שנתלו בה. היא קנתה את עצמאותה בייסורים ובהקרבה שעוררו הערצה. היא ניהלה את המלחמה האנטי-קולוניאלית הארוכה והנועזת ביותר באפריקה. כאשר הצטרפה אל חברת האומות, מנהיגיה עוררו את הרושם שהם שונים במהותם מן הדור הראשון של מנהיגי העצמאות האפריקאית; שהם מעוניינים בשלטון פתוח ונקי משחיתות; שהם מסורים לשליחותם, לא לטובות ההנאה שהשלטון מעניק להם.

ועדת חקירה של האו״ם קבעה לפני שלוש שנים, כי היקף ההפרה של זכויות אדם באריתריאה הוא נדיר במידה כזאת ש״קשה למצוא דוגמתו באיזשהו מקום״. כדי להשליט את רצונה על נתיניה, ממשלת אריתריאה יצרה ״תרבות של פחד מתמיד״. הוועדה הטילה את האחריות ״על הנשיא, על מפלגתו, על צבאו, על שירותי הביטחון שלו, על משטרתו ועל משרדי ההגנה, המשפטים וההסברה בממשלתו״.

״מהיותם שרויים במצב הנראה חסר תקווה, מבלי שיש להם היכולת לשנותו״, כתבו מחברי הדוח של האו״ם על פליטי אריתריאה, בייחוד באירופה, ״מאות אלפים מהם נמלטים מארצם. במר ייאושם, כדי להגיע אל מחוז מבטחים הם עולים על נתיבי מילוט קטלניים דרך מדבריות ודרך ארצות שכנות במצב מלחמה ומעבר לימים מסוכנים. הם מסתכנים במעצר, בעינויים וברצח מידי מבריחים ללא נקיפות מצפון״.

להיפגש בתא הקלפי

המלחמה מגיעה עכשיו אל קיצה הפורמלי בזכות שינויים דרמטיים באתיופיה: הסיעה התיגריאנית איבדה את השלטון באדיס אבבה בתחילת השנה, ויורשיה מציעים רפורמות דמוקרטיות מרחיקות לכת לצד תיקונים כלכליים.

באריתריאה לרוע המזל לא השתנה דבר לפי שעה. אבל התמעטו מאוד התירוצים להמשיך את משטר הדיכוי. הנשיא אפוורקי יצטרך לחזור ולהיפגש עם עמו בתא הקלפי במקום במרתף העינויים, לשחרר את חייליו-חבושיו, ולהסיר את שלטון המגלב והפחד. אין כל סיבה לבטוח במעשיו או במניעיו. אבל שינוי באריתריאה נראה בלתי נמנע.

ואו אז תינתן להמוני אריתריאים בגלות סיבה סבירה לנסות לחזור הביתה. מקומה של ישראל הוא בקונסורציום של מדינות, שאריתריאים נמלטו אל חופיהן. הקונסורציום הזה צריך להשגיח על זכויותיהם של האריתריאים - ולהבטיח שארצם לא תחזור להיות גיהינום עלי אדמות (אם אמנם תחדל להיות גיהינום). 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים