גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ תוקף לקראת פסגת נאט"ו: "גרמניה נשלטת ע"י רוסיה"

הנשיא האמריקאי לא מבזבז זמן בביקורו באירופה וכבר הספיק לתקוף הבוקר בחריפות את גרמניה לקראת פסגת נאט"ו בבריסל ● הפסגה בבריסל היא התחנה הראשונה של טראמפ בביקורו באירופה, ובדברים שנשא בה התייחס ל"מפולת" של עסקאות נפט ודלק "בלתי הולמות" שהעניקו לרוסים השפעה חזקה מדי על הכלכלה הגדולה ביותר ביבשת אירופה

דונלד טראמפ / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ תקף הבוקר בחריפות את גרמניה, שעות לפני כינוס פסגת ראשי ברית נאט"ו בבריסל, על רקע התוכנית הגרמנית לייבא גז מרוסיה ובמקביל ההוצאה הנמוכה של המדינה על ביטחון, למרות מחויבותה לברית נאט"ו. "גרמניה לחלוטין נשלטת על ידי רוסיה", אמר הנשיא האמריקאי, "הם יקבלו בין 60 ל-70 אחוז מהאנרגיה שלהם מרוסיה, ומערכת צינורות חדשה, אומרים לי שזה הולם אבל אני חושב שלא".

"בנוסף לכך, גרמניה משלמת רק קצת מעל אחוז אחד [מתוך התמ"ג] על תקציב ההגנה שלה, וגם זה לא הולם לדעתי", הוסיף הנשיא האמריקאי לעיני התקשורת במהלך פגישה בילטרלית עם מזכ"ל נאט"ו, הדני יינס סטולנטברג.

המתקפה החזיתית של טראמפ נגד גרמניה, ונגד הקאנצלרית אנגלה מרקל, היא שיאה של סדרת נאומים, ציוצים ואפילו מכתב רשמי מהבית הלבן, שבהם הכין בשבועות האחרונים נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את הקרקע לעימות שצפוי לעמוד במרכז פסגת מנהיגי נאט"ו שתתכנס היום (ד') בבריסל - הקרב על מימון ברית ההגנה הצפון-אטלנטית.

כמו נשיאים אמריקאים קודמים, גם טראמפ דורש ממדינות אירופה להגדיל את ההוצאה שלהן על תקציבי ביטחון, בדגש על רכש ציוד ונשק. בניגוד אליהם, טראמפ אינו חושש לאיים ולהטיל ספק בהמשך המחויבות האמריקאית לברית הצבאית, מה שהופך את הפסגה השנתית של נאט"ו פחות לפוטו-אופ כמו בשנים קודמות, ויותר לבמה שעליה מתחולל עימות פומבי נוסף בין ארה"ב לאירופה.

זה התחיל במכתב רשמי ששיגר הבית הלבן בחודש שעבר לכמה מ-29 המדינות החברות בנאט"ו, ביניהן גרמניה, בלגיה וקנדה, ובו התלונן באופן רשמי שהן אינן מתקדמות להשגת היעד המשותף שאימצו כבר ב-2014: להגדיל את ההוצאה על ביטחון ל-2% מהתמ"ג. חיילים אמריקאים "ממשיכים להקריב את חייהם ברחבי העולם", כתב טראמפ, בעוד הן "אינן לוקחות חלק בהתמודדות עם הנטל הביטחוני שהוא חלק מהחברות בנאט"ו". "המצב הנוכחי כבר אינו בר-קיימא בשבילנו", הבהיר.

זה המשיך בסדרת ציוצים שבהם הנשיא האמריקאי חזר והתלונן על כך שארה"ב מוציאה כ-4% מהתמ"ג שלה על ביטחון ומספקת מטרייה ביטחונית לאירופה, המשגשגת מבחינה כלכלית, בעוד מדינות אחרות - ובראשן גרמניה - מוציאות הרבה פחות. בנאום בחירות בשבוע שעבר במונטנה כבר היה טראמפ פחות דיפלומטי: "האיחוד האירופי הורג אותנו עם גירעון הסחר. הוא הורג אותנו עם נאט"ו. הם רוצים הגנה מרוסיה, אבל הם גם משלמים מיליארדים לרוסיה בשביל נפט וגז", אמר בפני קהל מריע, "ואנחנו השמוקים שמשלמים בשביל זה". אתמול, דקות לאחר שנחת בבריסל, צייץ טראמפ "האיחוד האירופי הופך את זה לבלתי אפשרי לחקלאים ולעובדים שלנו לעשות עסקים באירופה... והם גם מצפים מאתנו להגן עליהם בשמחה באמצעות נאט"ו, ולשלם על זה. זה לא עובד!"

מדינה אחת ניצבת במרכז הכוונת של הנשיא טראמפ: גרמניה. הכלכלה הגדולה באירופה אכן מוציאה פחות באופן משמעותי על ביטחון, בהשוואה למדינות מובילות אחרות ביבשת כמו בריטניה או צרפת, וסך ההוצאה הגרמנית על הגנה הסתכמה בשנת 2017 ב-1.1% בלבד. הצבא הגרמני נחשב לאחד החלשים באירופה, ונמנע באופן עקבי מלהשתתף במבצעים צבאיים כמו התקיפות הבינלאומיות בסוריה, בלוב או בעיראק.

מבקרי המדיניות הגרמנית אומרים כי הדבר נוח לגרמניה ונובע משיקולים כלכליים. תומכיה אומרים כי הציבור במדינה רגיש למעורבות צבאית בשל ההיסטוריה העקובה מדם שלה, וכי יש להתחשב בכך. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודיעה כי ממשלתה מתכוונת להגדיל את תקציב הביטחון ל-1.5% מהתמ"ג עד 2024, אבל ארה"ב דורשת יותר, בזמן קצר יותר.

הביקורת האמריקאית נופלת על אוזניים קשובות בגרמניה. "טראמפ נוזף, מאיים וכועס - אבל גם צודק", כתב הבוקר המגזין "פוקוס" לקראת הפסגה, "בשונה מעניינים אחרים, בסוגיית נאט"ו העובדות הן לצדו".

כלי תקשורת אחרים הבליטו את החשיבות האסטרטגית של הפסגה, שבה "ביטחון אירופה יהיה על כף המאזניים", כפי שהגדיר זאת השבועון "די צייט". "נאט"ו נועדה להגן על הגבולות החיצוניים של הברית מפלישה, אבל האיום הגדול ביותר עליה כיום הוא מבפנים - מהאיש עם האייפון", כתב ה"זידויטשה צייטונג". "לראשונה, השאלה אם נאט"ו תשרוד את תקופת הנשיאות של טראמפ פתוחה לדיון", אמר ל"ברלינר צייטונג" אחד ממארגני ועידת הביטחון השנתית במינכן.

אבל לא רק חילוקי דעות יהיו בפסגה שתיפתח היום, אלא גם הכרזות על יוזמות חדשות והסכמות, בהנחה שהנשיא האמריקאי לא יטרפד פרסום הודעה משותפת בסיכומה ביום חמישי בצהריים. מפקדות חדשות אמורות לקום בארה"ב ובגרמניה, והארגון אמור לקדם תוכניות מבצעיות להעברת כוחות גדולים - קרקע ואוויר - במהירות יחסית למזרח אירופה ולמדינות הבלטיות במקרה של עימות עם רוסיה. בנוסף, אמורה נאט"ו להודיע על הגדלת מעורבות באפגניסטאן ולהגביר את אימון כוחות הצבא והמשטרה בעיראק. 22 החברות האירופיות בנאט"ו גם צפויות להיענות לדרישות אמריקאיות ולהצהיר כי התוכנית לשיתוף פעולה ביטחוני שהוא מקדם בשנה האחרונה - פסק"ו - רק "תוסיף ותשלים" את היכולות של נאט"ו, ולא תתחרה איתה ישירות.

הסכמות אלו, כאמור, תלויות בדרך שבה יתנהלו הדיונים בבריסל ביומיים הקרובים. הנשיא האמריקאי הוכיח כי אינו נרתע מלערב שיקולי ביטחון ומסחר, והדיונים על הגדלת תקציבי הביטחון מתרחשים במקביל למלחמת הסחר שנפתחה בין ארה"ב לאיחוד האירופי ולעימות סביב הסכם הגרעין האיראני. "טראמפ רואה את הכול במשקפיים עסקיים", אמר מומחה אירופי ל"הנדלסבלאט", "בשבילו נאט"ו היא חברת אבטחה, שמספקת שירותים לפי התשלום".

השאלה במרכז הדיונים היום ומחר תהיה איזה תשלום מצפה טראמפ לקבל בעבור השימוש בכוח האמריקאי, ועד כמה רחוק יהיה מוכן ללכת כדי לגבות אותו.

הפסגה בבריסל היא התחנה הראשונה של הנשיא האמריקאי בביקורו באירופה, ובדברים שנשא בה התייחס ל"מפולת" של עסקאות נפט ודלק "בלתי הולמות" שהעניקו לרוסים השפעה חזקה מדי על הכלכלה הגדולה ביותר ביבשת אירופה.

"גרמניה לחלוטין נשלטת על ידי רוסיה. הם יקבלו בין 60 ל-70 אחוז מהאנרגיה שלהם מרוסיה, ומערכת צינורות חדשה, אומרים לי שזה הולם אבל אני חושב שלא", אמר טראמפ. לפי הנשיא, מדובר בבעיה בשביל נאט"ו שכן אלו עסקאות שלא היו אמורות להתרחש ויש לנהל שיחות על כך עם גרמניה. "בנוסף לכך, גרמניה משלמת רק קצת מעל אחוז אחד [מתוך התל"ג] על תקציב ההגנה שלה, וגם זה לא הולם לדעתי", הוסיף הנשיא.

זו לא הפעם הראשונה שטראמפ מבקר את הגרמנים על כך שהם "תופסים טרמפ" על יכולות ההגנה של וושינגטון, אך יש לציין כי רק חמש מתוך 29 המדינות שחברות בברית נאט"ו אכן העבירו 2% מתוך התל"ג שלהן לתקציבים צבאיים, כפי שהתחייבו כל החברות בברית. מדובר בארה"ב, הממלכה המאוחדת, יוון, אסטוניה ופולין. גרמניה התחייבה במאי להגדיל את תקציב ההגנה שלה מ-1.1% ב-2015 ל-1.5% מתוך התל"ג עד ל-2025.

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה