גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מגביר לחץ: מכסים נוספים על סין בשווי 200 מיליארד ד'

יטיל מכסים של 10% על שורה ארוכה של מוצרי צריכה, כמו דגים, מזוודות, תיקי יד, ריהוט, ביגוד ועוד ● הבטיח שאם סין תגיב, הוא יטיל מכס על סחורות סיניות נוספות

דונלד טראמפ / רויטרס
דונלד טראמפ / רויטרס

הבית הלבן הודיע שהוא יטיל מכס של 10% על עוד מוצרי יבוא סינים בשווי 200 מיליארד דולר בשנה, והסלים בכך את מלחמת הסחר עם בייג'ין, תוך שהוא משגר מסר לעמיתות סחר נוספות של ארה"ב שהוא לא יירתע ממאבקי סחר.

המכס החדש ייכנס לתוקף רק בעוד חודשיים לכל הפחות, מסרו פקידי ממשל, כדי להעניק לתעשיות בארה"ב פסק זמן לתגובה על המוצרים שנבחרו להטלת המכס, ולשני הצדדים לפתוח בסבב דיונים חדש. שימוע על המוצרים שנבחרו יתקיים במשרד לסחר חוץ ב-20-23 באוגוסט.

המכס החדש פוגע במוצרים רבים ומגוונים, כולל מוצרי צריכה, מה שעלול להצית תגובת נגד בציבור האמריקאי. מוצרי הצריכה כוללים שימורי טונה, דגי סלמון ועוד דגים, מזוודות ותרמילי נסיעה, צמיגים, רצועות לכלבים, תיקי יד, כפפות בייסבול, ריהוט, ביגוד, מזרנים, מנורות חשמל ומצלמות טלוויזיה וכן רכיבים של טלפונים ומסכי טלוויזיה דקים (צגים).

הממשל ניסה לצמצם את האפקט על צרכנים, אבל היקף היבוא שנבחר להטלת מכס הופך זאת למשימה בלתי אפשרית. טראמפ הודיע תחילה שהוא יטיל 25% על עוד יבוא מסין ב-100 מיליארד דולר בשנה, אך לאחר מכן עבר ל-10% על 200 מיליארד דולר של יבוא, כדי להקל את עליית המחירים.

המכס החדש בא אחרי הכניסה לתוקף בשבוע שעבר של מכסים על יבוא מכונות, רכיבים ואלקטרוניקה מסין בשווי 34 מיליארד דולר בשנה. עוד מכס על יבוא אלקטרוניקה ורכיבים בשווי 16 מיליארד דולר בשנה מתוכנן להיכנס לתוקף.

סין הגיבה מיידית בשבוע שעבר במכס משלה על מוצרים אמריקאיים ב-34 מיליארד דולר, כולל מוצרי חקלאות, מטוסים ופריטים נוספים, והיא הצהירה שתגיב על סבב נוסף של מכסים אמריקאיים בסכומים שווים. טראמפ אמר ביוני שאם סין תפעיל את המכסים שלה, כפי שהיא עשתה, הוא יגיב במכס על עוד סחורות סיניות ב-200 מיליארד דולר. תגובה סינית על כך תגרור מכסים על עוד 200 מיליארד דולר של יבוא מסין, הוא הבטיח.

ביחד, מדובר יהיה במכסים על יבוא סיני בהיקף 450 מיליארד דולר בשנה, קרוב לסך היצוא הסיני השנתי לארה"ב, שהוא 505 מיליארד דולר. בעבר איים טראמפ במכס על כל היבוא מסין.

ההודעה על המכס הנוסף מגיעה כאשר טראמפ מגיע לבריסל לפגישה עם מנהיגי מדינות ברית נאט"ו. למרות שהפסגה אמורה להתמקד בנושאי ביטחון לאומי, הוא עשוי להשתמש בה כדי לטעון שמדינות אירופה משתמשות במכס של 10% על כלי רכב אמריקנים כדי להגן את השוק שלהן מפני היבוא האמריקאי.

טראמפ / איור: גיל גיבלי

הסינים רותחים: "אנחנו בהלם, טראמפ איבד את ההיגיון, נגיב"

יש מנהיגים שאוהבים את ההליכה על פי התהום. זהו מין ספורט אקסטרים פוליטי-מדיני, שנותן להם תחושת היי על אדרנלין, יחד עם תפיסה שהם עושים היסטוריה למען העמים שלהם. לכו תסבירו להם ששינוי כללי המשחק העולמיים יוצר תגובות שרשרת מסובכות פי כמה אפילו משרשראות האספקה של חברות הייצור והשירותים המודרניות. לכו תבהירו להם שזה מסוכן אפילו יותר מפשיטות הרגל שהם אהבו לבצע כשהיו אנשי עסקים בפרופיל גבוה.

הסינים, שרגילים לתהליכים איטיים ולשינויים מזעריים ברוח המסורת הקונפוציאנית, הגיבו בכעס אמיתי להודעה של טראמפ מאתמול. משרד המסחר הסיני הודיע על "הלם" מהכוונה האמריקאית. הוא גם נטש את הדיפלומטיה וכינה את המהלך של הנשיא האמריקאי "אובדן היגיון".

בסיבובים הקודמים של מלחמת הסחר בייג'ין הבטיחה להשוות את המכסים של וושינגטון, דולר תחת דולר. היום אמרו במשרד המסחר הסיני כי "לממשלה אין ברירה אלא לנקוט את הצעדים ההכרחיים".

בקיצור, בעיני הסינים, ממשל טראמפ פתח במלחמת סחר כוללת, כזו שהם עלולים להפסיד בה יותר, רק מפני שהיבוא שלהם מארה"ב, 135 מיליארד דולר, מתגמד מול היצוא אליה, 505 מיליארד דולר בשנה. במילים אחרות, התגובה כבר לא תהיה רק בחזית המסחרית. בהיפוך ממה שטראמפ רצה להשיג, פתיחה נוספת של השוק הסיני, השוק הזה ייסגר חזרה בפני חברות מארה"ב במגוון דרכים - מפיקוח רגולטורי מדוקדק ("למה המפעל לא נקי?") עד עצירת השקעות ורכישות מקומיות. הסינים חייבים להגיב, זו שאלה של מעמד בעולם וכבוד לאומי. הפעם הם יוכלו לגייס לצידם את ארגון הסחר העולמי, שהוא בורר לענייני גלובליזציה. זה יהיה היפוך תפקידים מסקרן - ארגון הסחר נגד ארה"ב, שהקימה אותו.

הרפובליקאים מתנגדים אבל בזהירות: "החלטה פזיזה"

המפלגה הרפובליקאית, התומכת המסורתית בסחר חופשי, צריכה כעת להסתגל למדיניות הסחר הפרוטקציונית של הנשיא טראמפ. כבר לא מדובר רק על חוסר נוחות אידיאולוגי, כזה שביטא אתמול יו"ר ועדת הכספים בסנאט, אורין האץ', שאמר שהוא מתנגד להרחבת המכס לעוד 200 מיליארד דולר של יבוא סיני וכינה אותה "החלטה פזיזה". הפעם, מדובר על מצביעים אמריקאיים שנפגעים מהשליפות של הממשל שלהם, לקראת בחירות הביניים לקונגרס שייערכו בעוד חודשיים.

בעוד שטראמפ טוען שהצעדים התקיפים שלו יועילו בסופו של דבר למעמד העובדים האמריקאי, כמה אמריקאים כבר חשים את הכאב. חוואי פולי סויה במינסוטה התראיין בשבוע שעבר ברדיו, וסיפר שהוא הולך לסבול ממכס הגומלין הסיני. הוא אמר שהוא חש כמו כלי במשחק שחמט של הנשיא טראמפ, ועדיף שהוא יידע לשחק אותו.

ג'ונה גולדברג, עורך בכיר ב"נשיונל ריוויו", כתב עת שמרני ידוע, שהתבקש לתאר את התגובות למדיניות טראמפ לפני יומיים (לפני המכסים החדשים מהלילה שעבר), אומר שהתגובה הרפובליקאית למלחמת הסחר משתנה בהתאם למדינת הבית של המחוקק. במקרים שציבור הבוחרים שלו לא נפגע ישירות מצעדי הגומלין הסינים, הנטייה היא להדגיש שהנשיא פועל למען שמירת הקניין הרוחני האמריקאי בסין, יעד שאינו שנוי במחלוקת.

מנגד, לא חסרים רפובליקאים שמעוניינים להרחיק את עצמם מהנשיא שמדבר על מדיניות סחר תקיפה כבר 30 או 40 שנה. זו אידאולוגיית ליבה של טראמפ, וזה אחד התחומים שבהם הוא והמפלגה אינם מקשה אחת. אלא שהרפובליקאים הללו מסתייגים מהנשיא בזהירות. יש דיבורים על כך שהקונגרס צריך להביל את הסמכות הנשיאותית בנושאי סחר, אבל בינתיים הדיבורים הללו הם בחוגים פרטיים.

להערכת גולדברג, המנטליות של טראמפ נבנתה בשנות ה-80, השנים שבהן הוא התגבש מבחינה פוליטית, שבהן הציפה בהלת הפלישה הכלכלית היפנית את ארה"ב. אם צופים בראיונות טלוויזיה של טראמפ מהשנים ההן, הרטוריקה ממש זהה, רק שסין החליפה את יפן.

תגובת השווקים: ירידות מסביב לעולם בעקבות החרפת הסכסוך

המניות והקומודיטיס מסביב לעולם רשמו היום (ד') ירידות שערים בעקבות החששות מהחרפת המתח בסכסוך הסחר בין ארה"ב לסין.

השווקים באסיה היו הראשונים להגיב. מדד הנג סנג ההונג קונגי ירד ב-1.3% בהובלת מניות הטכנולוגיה. מדד בורסת שנחאי איבד 1.8% מערכו. מדד ניקיי היפני ירד ב-1.2%.

תגובה מצד סין, אם תגיע, פירושה "מעבר מסכסוך סחר למלחמת סחר בין שתי המעצמות". כך כתבו היום אנליסטים בקומרצבנק בעדכון למשקיעים.

עם פתיחת המסחר באירופה, הצטרפו השווקים המקומיים למגמת הירידות בעולם, והמדדים הבולטים, כמו פוטסי הבריטי, קאק הצרפתי ודאקס הגרמני, איבדו כ-1.3% נכון לשעות הצהריים. עם המניות שבלטו בירידות נמנו מנייתBP שירדה ב-2.4% ומניית רויאל דאץ' של שאיבדה 1.6% מכיוון שהנפט הגולמי מסוג ברנט, שמחירו משמש כמדד ייחוס עולמי, מחק את העליות שנרשמו מתחילת השבוע ונפל ב-1.9% ל-77.35 דולר לחבית.

מניותיהן של חברות הכרייה גלנקור וריו טינטו נמנו עם המפסידות הגדולות ביותר. החששות ממלחמת הסחר המשיכו להעיק על מחירי הקומודיטיס, והחוזים העתידיים על נחושת צללו ב-2.7% לשפל של קרוב לשנה. הנחושת נפגעה קשה במיוחד מההסלמה בהצהרות הסחר הלוחמניות, ואנליסטים רבים מחשיבים אותה לברומטר של בריאות הכלכלה העולמית.

במועד מוקדם יותר השבוע הפגינו סוחרים אופטימיות זהירה, והמניות עלו מכיוון שהם ציפו לדוחות כספיים חיוביים לרבעון השני.

אם מחירי המניות יירדו, זה לא יהיה בגלל הדוחות, אמר אתמול בוב פיליפס, בכיר ב-Spectrum Management Group. אך "מלחמת סחר שתצא מכלל שליטה" תפיל את המניות.

המשקיעים התמקדו גם בפסגת נאט"ו שנפתחה היום, וטראמפ סיפק כותרות גם שם, כאשר תקף בחריפות את גרמניה וטען שהיא "נשלטת לחלוטין" בידי רוסיה. טראמפ גם חזר ומתח שוב ביקורת על מה שהוא רואה כהשתתפות קטנה מדי של מדינות אירופה בהוצאות הצבאיות של הארגון.

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה