גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ימצמץ ראשון?

"מלחמת הסחר הגדולה בהיסטוריה" התחילה. לטראמפ אין תוכנית ברורה, אין לו דרישות ברורות, אבל הוא מאמין שיש לו שרירים

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: רויטרס

האם הסינים באמת חושבים ככה, או שהם החליטו כי בעידן דונלד טראמפ אין עוד טעם בלשון המעטה, או בדברי הרגעה?

דקה אחת אחר חצות, בלילה שבין חמישי לשישי, נכנסו לתוקפם מכסי עונשין אמריקאיים על יבוא מסין, בייחוד מוצרי טכנולוגיה. בו ברגע נכנסו לתוקפם מכסי גמול סיניים, בייחוד על מוצרי חקלאות אמריקאים. המכסים הושתו על נתחים מקבילים של יבוא, בערך כולל של 34 מיליארד דולר מכל צד.

זה סכום גדול כשלעצמו. אבל זה סכום קטן בהשוואה לסך כל המסחר, שלא לדבר על גודל הכלכלה. ב-2017, סין ייצאה לארה״ב סחורות בערך כולל של 505 מיליארד דולר, וייבאה ב-130 מיליארד דולר (נתוני ממשלת ארה״ב, census.gov). אבל האומנם היקף ההענשה מצדיק את ההכרזה הסינית, שנפתחה ״מלחמת הסחר הגדולה ביותר בהיסטוריה״?

עובדתית, זה כמובן לא נכון. גדולה בהרבה הייתה מלחמת הסחר של שנות ה-30, שאפיינה את השפל הגדול, ובמידה רבה עיצבה אותו. היא התחילה בעקבות החלטה של הקונגרס האמריקאי להגביה את חומות המכס, כדי להגן על התעשייה המקומית מפני תחרות.

אפשר להגיד שהסדרי הסחר בתחילת המאה ה-20 ייצגו ״מלחמת סחר״. האימפריה הבריטית הייתה אזור סחר חופשי, מוקף בחומות מכס עבות. אחד הפקטורים שהיסטוריונים מונים בדרך אל מלחמת העולם הראשונה היה תרעומתה הגוברת של גרמניה על דחיקת רגליה מן הסחר הבינלאומי.

הם קראו זה לזה ״אחי״

כמובן, הדרמטיות של מלחמת הסחר הזו תיבחן בתוצאותיה ארוכות הטווח. הנשיא טראמפ מאיים לעגל את היבוא בר-העונשין ל-50 מיליארד דולר. הסינים יעגלו את שלהם. עד מהרה הנזק יחרוג מיחסי הגומלין בין שתי הארצות, ויערער את יציבות הסחר באשר הוא. מישהו יצטרך אז לוותר, לסגת איזה צעד או שניים מפי התהום. מי מתנדב?

הנה שמותיהם של שני המתנדבים הפחות-סבירים: דונלד טראמפ ושי ג׳ינפינג. נשיא ארה״ב ונשיא סין מיהרו להתיידד בפומבי, תיכף להשבעת טראמפ. זה האחרון חוזר ומדבר בהערצה על שי, כולל, למרבה המבוכה, על הצלחתו של רודן סין לבסס שלטון יחיד ללא הגבלת זמן. ״גדול״, הוא קורא לשי, ומדבר על חיבתם ההדדית.

זה מזכיר את היחסים האישיים הנלבבים, שרקמו מלכי אירופה ערב מלחמת העולם הראשונה. חלק מהם היו בכלל בני דודים, אבל הם היו קודם כול אחים לשרביט, ושותפים בחסד האלוהי. הם קראו זה לזה ״אחי״, התחבקו ונשבעו אמונים. ויום אחד הם צעדו זה נגד זה למלחמה ההרסנית ביותר בהיסטוריה, שהניבה מצידה מלחמה עוד יותר הרסנית.

הסיוט של חזון שנת 2025

ה"וול סטריט ג׳ורנל", תומך נאמן של הנשיא טראמפ בהרבה עניינים מרכזיים, כתב השבוע במאמר מערכת, כי ״לא ברור מה הוא ויועציו רוצים מבייג׳ין״.

לארה״ב יש בהחלט סיבות טובות להתרעם על הפרקטיקות הסיניות, פחות בענייני יצוא ישיר ויותר במאמץ רב-השנים לסחוט סודות מסחריים מתאגידים אמריקאיים. דרך ישרה עוברת מן הסחטנות הזו (״גניבת זכויות יוצרים״) לחזון 2025 של המשטר הסיני. בפרוש השנה ההיא סין עומדת לכונן עצמאות טכנולוגית מלאה - ועליונות על ארה״ב ועל מערב אירופה בתחומים כמו בינה מלאכותית.

תלונותיו של טראמפ על חולשת הדעת של קודמיו אינה קלוטה מן האוויר. הם התלוננו על סין פעם אחר פעם. ג׳ורג׳ בוש הבן אפילו הכריז, לפני בחירתו, ש״סין אינה שותפה, היא יריבה״. ברק אובמה חשב שנשקף מסין איום אסטרטגי כה חמור עד שבלימתה מחייבת להפנות משאבים וכוח אדם מן המזרח התיכון למזרח האוקיאנוס השקט. כל כך מעט יצא מהכרזת הכוונות שלהם.

אבל מה תוכניתו של טראמפ? הוא אינו מגלה תוכניות. ניסיונו בעולם העסקים לימד אותו שהצלחה מצריכה הוצאה של יריבים משיווי משקלם. מה לך ערעור מועיל יותר של שיווי המשקל מאפילת קרב סמיכה.

הגאות בשווקים מסרבת לדעוך

נראה שנשיא ארה״ב מאמין כי הזמן פועל לטובתו. הוא סומך על נפח שריריו הן בזירה החיצונית והן בזירה הפנימית. אף אמנם יש לו שרירים כאלה. כלכלת ארה״ב מוסיפה לעשות חיל. הבורסה אינה מתרשמת כלל ממלחמת הסחר. ביום שבו מכסי העונשין נגד סין נכנסו לתוקפם, השווקים התרשמו יותר מנתוני התעסוקה, ורשמו עלייה סולידית. הביקוש לידיים עובדות הגיע אל שיאים כאלה, שמאות אלפים חוזרים אל שוק העבודה לאחר שוויתרו עליו זה כבר.

למשל, ייצור משאיות הוכפל ב-12 החודשים האחרונים, והוא עומד עכשיו על שיעור שלא נראה דוגמתו מאז ימי השיא של הגאות הגדולה האחרונה, זו של סוף ימי ביל קלינטון, בשלהי שנות ה-90. אורכו של הביקוש למשאיות משתווה עכשיו לתחילת הגאות של ימי רונלד רייגן, ב-1982. זה מדהים כשלעצמו, מפני שטכנית, הגאות הנוכחית עומדת בשנתה העשירית. אף על פי כן השוק נוהג בה כמו עתה זה נולדה.

אפשר שברבעון האחרון הצמיחה השנתית המשוקללת עמדה על 4.8%, בעיקר תוצאה של רפורמות המס, אבל גם במידה כלשהי של הסרת פיקוח על ענף האנרגיה.

אומץ לב או עיוורון פוליטי

אנחנו עומדים בדיוק ארבעה חודשים לפני הבחירות לקונגרס. גורל הרוב הרפובליקאי מונח על כפות המאזניים. הנשיא מתגייס ראשו ורובו להגן על הרוב הזה, נגד רוב התקדימים ההיסטוריים. המפלגה המחזיקה בבית הלבן נוטה לאבד מספר ניכר של מושבים בקונגרס בבחירות של אמצע הקדנציה. עם כל מאמציו למנוע תבוסה אלקטורלית, הנשיא יוצא למלחמת סחר שממנה נובע איום על הסיכויים האלקטורליים של מפלגתו.

לפי חברת הייעוץ והחיזוי מודי'ס אנליטיקס, פגיעתם של מכסי הגמול הסיניים תהיה חמורה במיוחד ב-20% מן המחוזות שהצביעו לטובת טראמפ בבחירות של 2016. במחוזות האלה ייפגע רבע מן התוצר המקומי הגולמי. הנשכרים מן ההגבלות על יבוא סיני מרוכזים לעומת זאת במספר קטן של מחוזות, במרכזי התעשייה של המערב התיכון. הרווח אינו מספיק כדי לאזן את ההפסד.

מה מביא אפוא את הנשיא אל מהלך כזה ערב בחירות? האם עניין לנו באומץ לב מיוחד במינו או בעיוורון פוליטי? נראה בעליל שהנשיא מעריך, כי תומכיו ישמרו לו אמונים, אולי דווקא מפני שכאן אי אפשר לחשוד בטראמפ שהוא משרת את האינטרסים המיידיים של עצמו. סקרי דעת הקהל מעמידים את הפופולריות של טראמפ בערך על 43%, לא מזהיר אבל גם לא נורא. זה אחד השיעורים הגבוהים שלו בשנה וחצי הראשונות של נשיאותו.

יש גם סימנים ששכך ״הגל הכחול״, שעליו עמדו הדמוקרטים להינשא לרוב בקונגרס. ההפרש ביניהם לבין הרפובליקאים פחת בסקרים עד סמוך ל-4%. מקובל להניח שהפרש כזה לא יספיק להפיכת היוצרות.

לפעמים מתעורר הרושם, שלטראמפ אצה מאוד הדרך. אולי זה בלתי נמנע אצל אדם בן 72, שהבטיח להפוך את העולם על ראשו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים