גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכונת ג'סי כהן: "לרתום את האוכלוסייה להתחדשות עירונית"

שמה של השכונה החולונית הפך כבר שם נרדף להזנחה, לעוני ולפשע ● עכשיו החליטה העירייה לשדרג קודם את כל השטחים הציבוריים כדי למשוך יזמים לפרויקטים של התחדשות עירונית

שכונת ג'סי כהן בחולון / צילום: תמר מצפי
שכונת ג'סי כהן בחולון / צילום: תמר מצפי

שכונת ג'סי כהן בחולון היא מסוג המקומות האלה ששמם הפך לשם נרדף, ממש מושג, להזנחה ופשע. זאת אמנם שכונה טיפוסית לבנייה הציבורית של שנות ה-50, עם כל הבעיות שמאפיינות את אדריכלות ה"בלוקים", האוכלוסייה החלשה וההזנחה, אבל היא לא רחוקה גיאוגרפית משכונות כמו קרית שלום, נווה עופר ויד אליהו בדרום תל-אביב שעוברות בימים אלה שינוי נדל"ני, כלכלי וחברתי.

יזמי ההתחדשות העירונית מדלגים על ג'סי כהן. לדברי אנשי העירייה, התושבים כאן נחשבים קשים, כאלה שיהיה מסובך לעבוד איתם והדימוי הכללי מרתיע. בצעד לא שגרתי החליטו במנהל ההנדסה של עיריית חולון שלא לחכות וגם לא לעודד את היזמים הפרטיים, ולקדם אסטרטגיה לפיתוח המרחב הציבורי תחילה, עם התושבים.

השכונה נבנתה בתחילת שנות ה-50 בקצה המערבי של חולון, מעל הוואדי שבו נסלל לימים ציר נתיבי איילון דרום (כביש 20). כמו שכונות אחרות שנבנו באותה עת, היא הוקמה בשטח שהיה חקלאי, תוכננה כישות נפרדת, אוטונומית כביכול, ואין לה קשר אורגני לעיר היותר ותיקה. האדריכלות היא של מבני שיכון, "בלוקים", בני שלוש או ארבע קומות, אבל יש גם בנייה צמודת קרקע בסגנון "רכבות" ודו משפחתיים.

בשכונה יש 8,570 תושבים המתגוררים ב-1,329 יחידות דיור. בשונה מאזורים אחרים בעיר, יש בשכונה כמות גדולה יחסית של שטחים ציבוריים פתוחים שהם פארקים, או אזורי מעבר מגוננים (84 דונם - ממוצע של 6.5 מ"ר שטח ציבורי פתוח לתושב).

"כר פעולה מצוין"

אדריכלית מימי פלג, מהנדסת העיר חולון: "זו שכונה שהטיפול בה צריך להיות בפינצטה. זה לא הורסים ובונים מחדש. לומדים את המקום ומתחילים לטפל בחלקים השונים, כל אחד אחרת. האוכלוסייה שגרה שם מאוד מיוחדת. הדירות קטנות מאוד וחלק גדול ממה שקורה שם מתרחש במרחב הציבורי. המרחב הציבורי הוא חלק מהבית.

"הבנו שצריך לטפל כאן בשני נדבכים: בתוכניות הרגילות וגם ליצור מרחב ציבורי חדש שרותם את האוכלוסייה להתחדשות עירונית. אתה יוצר פה כר פעולה מצוין בשביל להתחיל איתו אח"כ את ההתחדשות העירונית. אתה יוצר קהילה שיש לה אמון במערכת, בתהליכים".

אביעד מור, אדריכל העיר חולון: "החלטנו להפוך את הסדר, ולחולל את ההתחדשות דרך המשאב שאנחנו אחראים עליו. כל החום (מבני ציבור), הירוק (שצ"פים), האדום (דרכים), אלה הנכסים שלנו. בוא נחשוב רגע כמו יזמים. הבנו שאם אנחנו רוצים לחולל התחדשות, אנחנו צריכים להפסיק להסתכל החוצה, לשוק הפרטי, או לתושבים. אנחנו צריכים להפוך מרשות מקומית שמחכה ליזמים - ליזם. ליזום לא רק תכנון, אלא גם עשייה במרחב הציבורי שתחולל התחדשות".

האם נתקלתם בבעיות בקידום מיזמי התחדשות עירונית? לפחות בתל-אביב, אנשים רבים ששים לוותר על דירות השיכון תמורת דירה גדולה יותר, ממ"ד וחניה.

פלג: "בחולון זה אחרת. לאנשים יש חוסר אמון מאד גדול. לכל בניין מגיעים כמה וכמה יזמים, כולם מציעים את מרכולתם ולא קורה כלום. יש המון דיירים סרבנים. רוב האוכלוסייה היא קשת-יום".

"זיהינו שיש בשכונה חוזקה"

מור מספר שבהחלטה מושכלת, ואחרי ניסיון מר בעבר, הוחלט שאת פרויקט ההתחדשות העירונית בשכונה יובילו עובדות מחלקת ההנדסה של העירייה האדריכליות הילה לוטן, לנה פפיירמן שחר וד"ר תמר שרויטמן. נקודת המוצא היא שכדי להבין מה נכון לשכונה צריך להיות מחוברים עמוק לשטח. לצוות נוספו, כיועצים חיצוניים, סטודיו אואה (אדריכלים רון סבג ואוהד סולומון), שמתמחה בשיתוף ציבור ופלייסמייקינג ואדריכלית הנוף טלי וקסלר ממשרד "נחלת הכלל".

מור: "זיהינו שיש בשכונה חוזקה. אין הרבה שכונות שבהן יש סטרוקטורה של רצף שטחים ירוקים וחומים. בעינינו, זה ערך נוסף. היה לנו ברור שהמרכז המסחרי וגם בי"ס ויצמן, שהפך למרכז לאמנות דיגיטלית, הם מוקדים חשובים.

"התחלנו לסווג את השטחים. נתנו לכל שטח ציבורי תעודת זהות, כמו שעושים לבניינים. עשינו ניתוח של תנועת הולכי הרגל, למדנו מאיפה ולאן הולכים האנשים. הגדרנו חזון ומטרות, כמו כשרוצים לפתח מוצר". הצוות הגדיר שלוש רמות של פרויקטים לפי טווחי ביצוע: פרויקטים מידיים (ברמת תיקון מפגעים), קצרי-טווח/פלייסמייקינג וארוכי-טווח ("מחוללי שינוי"). בבחירת הפרויקטים הופעלו שיקולים של התייחסות לצורכיהן של קבוצות אוכלוסייה שונות.

"נדיבות עירונית"

יש כאלה שטוענים שעודף מרחב ציבורי הוא בזבוז ושמה שמעודד את העירוניות "הנכונה" זה דווקא יותר צפיפות ומעט גנים או פארקים קטנים. הגישה שלכם הפוכה?

מימי פלג: "אני קוראת למרחב הציבורי 'נדיבות עירונית'. במרחב הציבורי כולם שווים, אין עני ואין עשיר. אין את זה שיש לו דירת 5 חדרים ואת זה שיש לו רק חדר וחצי. הילדים נמצאים באותו מקום, ויש להם את אותו סלון.

"המרחב הציבורי בנוי לא רק מעצים. זה גם מבני ציבור, זה גם המרכזים המסחריים. אנחנו מנסים ליצור עיר סביב המרחב הציבורי. בבניין המגורים הקונבנציונלי אתה נכנס לדירה שלך וזהו. אנחנו רוצים משהו אחר, רוצים דיפוזיה בין הפנים לחוץ. ושמי שלא יכול להרשות לעצמו לראות מקומה 25 את הים, שיהיה לו מרחב ציבורי מזמין והוא יוכל לשהות בו".

אביעד מור: "אנחנו מדברים על מרחב ציבורי שהוא שווה לכולם, לא מוטה שופינג, לא מוטה מסחר. לא כמו בנמל ת"א, מתחם התחנה, או שרונה בת"א. אלה הפכו לקניונים. אצלנו זה מתחם מוטה פרוגרמות ציבוריות. ברחובות השלד אנחנו מעודדים מסחר, אנחנו מוסיפים מוקדי תעסוקה במוקדים, כלומר בצמתים שבהם יש תחבורה ציבורית. הרעיון הוא שיוכלו לעבוד בשכונה, לייצר מפגשים אקראיים עם זרים. זה עירוניות. לא הכול זה אבן גבירול וגם לא מערב ראשון. כשאנחנו מדברים על הגדלת אפשרויות התעסוקה של אנשים, זו התחדשות. הבניינים הם בסוף".

גינה קטנה בפינת רחוב התנאים והאמוראים - חשיפה וגילוי

כיום מדובר בגינת כיס קטנטנה ומגודרת, שמוסתרת מהרחוב על ידי שלל פחי זבל שעולים על גדותיהם. הגינה מתוכננת בצורה סטנדרטית, פרקטית, חשופה לשמש ולא מאוד מזמינה. בעירייה מציעים להפיח במקום חיים באמצעות הטמנת פחי הזבל בקרקע, חשיפת הגינה לרחוב ושיפוצה, תוך שימוש במתקני משחק והצללה חדישים ובעיקר, בצבעוניות עזה.

גינה קטנה בפינת הרחובות התנאים והאמוראים / צילומים והדמיות: משרד "נחלת הכלל"

שביל ליד בית ספר מיתרים - ממעבר לאזור שהייה

רחוב אילת הוא מסוג הרחובות האלה שאין שום סיבה ללכת לאורכם. השכונה פוגשת אותו עם מבני בלוקים שניצבים לרחוב ומדי פעם בפעם יש מבנה ציבור כמו בית ספר או משטרה, שמפנים לרחוב גדר גבוהה. בעירייה החליטו לקחת את אחד השבילים שמאפשר חדירה לפנים השכונה, או ליתר דיוק לגן עין יהב, ולהפוך אותו למקום מזמין, כזה שיעודד שימוש ובעיקר שהייה. האמצעים הם פשוטים למדי וכוללים יצירת גבעות קטנות עם דשא, שולחנות פינג פונג והצללה.

שביל ליד בית ספר מיתרים / צילומים והדמיות: משרד "נחלת הכלל"

מרכז מסחרי ברחוב אילת - סלון עירוני

זה לא דומה לקניון ובכל זאת, החנויות, שנמצאות בקומת הקרקע של בלוק טיפוסי, הממוקם לאורך רחוב אילת, מהוות סוג של מרכז לתושבי השכונה. אנשים אוהבים לקנות כאן, אבל המראה מוזנח. האסטרטגיה שנקטו היא יצירת משטח דק מרוצף, עם ריהוט קבוע שמייצר סוג של סלון עירוני מקומי.

מרכז מסחרי ברחוב אילת/ צילומים והדמיות: משרד "נחלת הכלל"

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"