גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתם לא מעניינים אף אחד

כל המאבק של הפרטיות נובע מרצון של אנשים להסתיר עד כמה החיים שלהם משעממים

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

א. בשבוע שעבר השתפכתי פה בהתלהבות על ה-VAR, המערכת שמאפשרת לשופטים באליפות העולם בכדורגל להיעזר בווידיאו - טכנולוגיה חדשה ולוהטת בת כמעט 70 שנה - כדי להכריע בהחלטות קשות ומשנה את המשחק והשחקנים מול עינינו ממש. המערכת, כתבתי, מגלה טעויות, חושפת שקרים, מצמצמת עבירות, חורצת גורלות ועושה צדק.

עד כאן לא הייתה שום בעיה לאף אחד, אלא שאז הוספתי: "קשה שלא לחשוב על VAR לחיים, נכון? מערכת שאפשר יהיה להשתמש בה בחיי היומיום לפתרון סכסוכים וריבים קטנים, מעין בית דין נייד לתביעות הקטנטנות והמציקות של החיים: מי התחיל, מי הגיע קודם, מי אמר מה למי וכדומה. במקום להתחיל להתווכח, עושים סימן של טלוויזיה באוויר וניגשים הצידה לפתור את העניין במהירות. וואו, אי-אפשר בכלל לחשב כמה זמן ועצבים זה יחסוך לכם, לי, למשק, לעולם".

לא עברו כמה דקות מאז עלה הטור לאתר "גלובס", והטענות התחילו להגיע: "אבל מה עם הפרטיות שלנו?!", זעק גולש מדם לבו; "מה, אתה אומר שמצלמות בכל מקום זה טוב?", כתב אחד, "זה הרי מדרון חלקלק מאין כמותו!"; "כדאי לדרור לקרוא את 1984 של אורוול", הציעה אחרת. חברתה המליצה דווקא על הסדרה "מראה שחורה". רציתי ליהנות ממשחק כדורגל בלי יותר מדי עבירות, אבל לא עברו שבע דקות והפכתי לחובב ממשלים טוטליטריים ותאגידים דורסניים. נראה שתגובה מצדי היא הדבר המתבקש.

ב. אנשי הדאגה לפרטיות הם קצת הטבעונים של האינטרנט. חייבים להעריך את הכוונות הטובות, המוסר הגבוה, הדבקות והכיוון הכללי שאליו הם מובילים את האנושות, אבל לפעמים זה יכול להיות קצת קיצוני, עד כדי ניג'וס. הבנאדם מציע ניסוי מחשבתי חביב שניתן לייבא אל תוך חיי המשפחה והיומיום על סמך שידורים חוזרים של טכנולוגיה שנעשה בה שימוש במשחקי כדורגל - והופ, הוא כבר בנו הרוחני של ג'יי אדגר הובר.

לא התכוונתי לעקוב אחרי אף אחד חוץ מעצמי, אני אפילו לא צריך מצלמה, הרי כבר ראינו שעצם נוכחות המצלמה במגרש מקטינה את כמות העבירות וההתחזויות - אז למה לא לדמיין את זה? לתומי חשבתי שכולם היו רוצים ללחוץ לרגע על כפתור הפאוז של החיים, לראות את האופן שבו פעלו ולתקן שגיאה, החלטה או התנהגות.

הנה, זה קרה הרגע: הילדה התקשרה כשהייתי באמצע המשפט האחרון להתלונן שהסוללה בטלפון מתרוקנת במהירות, ואני התעצבנתי שמפריעים לי בגלל שטויות והיא כעסה שאני קצר-רוח והשיחה נדפקה לגמרי. אם רק הייתי יכול לעצור רגע לפני ולהגיד משהו נחמד - VAR לחיים היה עוזר פה.

בכל מקרה, בין זה לבין הפרת פרטיות אין דבר וחצי דבר. הרי אדם לא יכול להפר את הפרטיות של עצמו.

ג. כן, מצלמות בכל מקום יכולות בהחלט להיות דבר נוראי; בשבוע שחלף נחשפנו לצילומים מעפולה שבהם נראה נהג תוקף באלימות נהגת שבסך הכול צפרה לו בפקק. מאוחר יותר התברר שזו לא הפעם הראשונה שהבנאדם תקף והחשוד נעצר בנתב"ג כשהוא מנסה להימלט מהארץ.

פני הרוע? חשבתי ככה, עד ששמעתי את אביו של החשוד מתראיין בדמעות לאיילה חסון ומספר שבנו נפצע בתאונת דרכים קשה, היה חצי שנה בתרדמת, עבר סדרת ניתוחים ארוכה ושיקום מתמשך, וזה גבה מחיר יקר מהבחור, כולל נטייה להתפרצות. עכשיו צפו שוב בצילומים מהתקיפה בעפולה ותראו דבר אחר לגמרי, עוד פנינה סדוקה בשרשרת האיומה והארוכה מדי של תאונות הדרכים.

עכשיו אפשר לראות עוד טרגדיה שמופיעה בצילומים האלה: דקות ארוכות עוברות, מהלומות נוחתות, צעקות נשמעות ואף אחד לא בא להתערב או מנסה להפריד, עד שבסוף מגיעה גיבורה אלמונית. מה אני הייתי עושה? מה אתם הייתם עושים?

מצלמות בכל מקום יכולות בהחלט להיות דבר נוראי, לפעמים הן מראות לנו את מה שאנחנו לא רוצים לראות. אז הנה סוג אחד של "מערכת VAR לחיים" שאפשר ללמוד ממנה משהו, לא ככה? ואם בטענות על פרטיות עסקינן, אפשר בהחלט לראות איך כל הנהגים האחרים בפקק מקפידים עליה בדבקות.

עוד דוגמה שמצלמות בכל מקום יכולות בהחלט להיות דבר נוראי: בגיליון הזה אני מביא את סיפורו של ראש מועצת חורה שהתקין מצלמות בבתי ספר ומוסדות ציבור והוריד משמעותית את האלימות והוונדליזם.

ד. לגבי הפרטיות. ישנם שני סוגי פרטיות, על אחת פחות או יותר ויתרתי, כמו רובכם, תמורת השירותים והנוחות שהציעה לי הטכנולוגיה: ענייני מיקום, לדוגמה, הפסיקו להטריד אותי. גוגל קוראת את המיילים שלי? משתתף בצערה. פייסבוק מכירה את אנשי הקשר שלי? שיהיה. הן רוצות לחשוב שהפרסומות המכוונות שלהן עובדות עליי? לבריאות. זה הדיל. אני מפעיל שיקול-דעת נקודתי על כל אפליקציה, את השיקול העיקרי אני עושה בשלב שלפני - מה אני משתף. אבל בדרך כלל לא עושה מהפרטיות עניין גדול.

מה שכן יכול להטריף אותי זה הסוג השני: הפרטיות המופרת ללא הסכמתי. ממש לאחרונה רשמה פייסבוק פטנט על מערכת לזיהוי קולות רקע דרך המיקרופון בנייד שתאפשר לה לזהות מה אתם רואים בטלוויזיה. בדיוק שם עובר הקו: בידיעה, בהבנה, בהסכמה. המערכת שותלת בטלוויזיה מעין קוד הפעלה קולי שנמצא מחוץ לטווח השמיעה שלנו ומפעיל את המיקרופון. זה כמו שתי מפלצות שדנות ביניהן מי תאכל ראשונה את המוח שלך. המערכת תוכל להקליט לא רק את מה שבטלוויזיה אלא כל מה שברקע. היא תוכל לדעת איפה אתם, עם איזה חברים אתם מדברים ועל מה, או בשפה התאגידית משהו כמו "תעניק הבנה משמעותית ועמוקה יותר של הקשרים החברתיים במטרה להיטיב את החשיפה הממוקדת לפרסומות בתחומים שמעניינים אותך".

יש בזה משהו שטני, לא? לא רק שעוקבים אחרינו, לא רק שעושים את זה ללא הסכמתנו, אלא ששוב ייחשפו חיינו בחדגוניותם. לא, אסור לתת לזה לקרות. בדיוק בשביל זה אנחנו צריכים את אלה שצחקנו עליהם קודם בטוב-לב, את הטבעונים, לוחמי הפרטיות, שילחמו עבורנו. בעולם מניב המאבק תוצאות לא רעות. אצלנו פחות: רק השבוע דחתה ועדת השרים לחקיקה בשלושה חודשים את הצגת עמדתה לגבי הצעת חוק של ח"כ מיקי רוזנטל, שמבקשת להגביל את איסוף המידע של גוגל ופייסבוק על קטינים, הילדים של כולנו.

ה.עוד משהו לגבי הפרטיות. למרות חשיבות הנושא, יש לי מחשבה לא פופולרית: לפעמים אני מרגיש שכל המאבק של הפרטיות נובע מרצון של אנשים להסתיר עד כמה משעממים הם החיים. תמיד כשמדברים על פרטיות, מאגרי מידע, גניבת זהות וכדומה, מתישהו יופיע התרחיש הבא בוודאות של אלף אחוז: הדנ"א שלך נמצא בזירת רצח כפול בבאקו, אזרבייג'ן, עם רמזים מוצקים לפעילות של המאפיה הרוסית וקשרים הדוקים אל סוכנות ריגול שמתחרזת עם בס"ד, יש גם פעילות חריגה בחשבון הבנק שלך - ועכשיו אתה כלוא בצינוק אי-שם, ואין לך סוללה בטלפון כי אבא שלך התעצבן עליך במקום ללמד אותך איך לחסוך בצריכה. מי צריך תרחיש קיצוני כל-כך ולמה בכל פעם שעולה התרחיש הזה אני רק חושב: איפה נרשמים? הלוואי עליי חיים שכאלה!

זה הכול געגוע. התחביב היוקרתי בנערותי היה "חברות לעט". אני התכתבתי עם בחורה מרחובות והדבר הנחמד היחיד בזה היה להציג את החיים שלי ואותי כמו שהייתי רוצה שהם יהיו. היום זה בלתי אפשרי, כמובן. קשה הרבה יותר ליצור אשליה של חיים מעניינים, ובלי שנרצה אנחנו נחשפים לשיעמום של עצמנו. כל מה שנותר לשאוף זה שמישהו יגנוב לך את הדנ"א ויעשה איתו משהו מעניין.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"