נציב התלונות: גזענות ואלימות במשטרה נגד יוצאי אתיופיה

בחור ובחורה יוצאי אתיופיה, שפנו למשטרה לאחר שאחד מהם הותקף ע"י מאבטח במועדון, הושפלו, הוכו ועוכבו לחקירה, ובהמשך אף נפתחו נגדם תיקים פליליים - כל זאת ללא הצדקה • לאחר שבמשך למעלה משנה וחצי לא התקבלה כל החלטה בעניינם, השניים התלוננו לנציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, דוד רוזן, שמצא את תלונתם מוצדקת

הפגנת יוצאי אתיופיה / צילום: רויטרס
הפגנת יוצאי אתיופיה / צילום: רויטרס

בחור ובחורה יוצאי אתיופיה, שפנו למשטרה לאחר שאחד מהם הותקף על-ידי מאבטח במועדון אליו יצאו לבלות, הושפלו, הוכו ועוכבו לחקירה במשטרה, ובהמשך אף נפתחו נגדם תיקים פליליים בחשד להפרעה לשוטר במילוי תפקידו - כל זאת ללא כל הצדקה ותוך הפיכתם של שני קורבנות לחשודים. לאחר שבמשך למעלה משנה וחצי לא התקבלה כל החלטה בעניינם, השניים התלוננו לנציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט (בדימוס) דוד רוזן, אשר מצא את תלונתם מוצדקת. בעקבות החלטת הנציב הוחלט במשטרה על סגירת התיק נגד השניים, ואף הועברה בעניין הערה פיקודית מצד אגף החקירות והמודיעין של משטרת ישראל לתחנת המשטרה ששוטריה היו מעורבים בפרשה.

תמצית ההחלטה בפרשה חושפת גזענות ואלימות משטרתית שראוי היה שתחלוף מן העולם. מדובר במקרה שהתרחש לפני למעלה משנתיים. בחור צעיר בוגר מכינה קדם-צבאית (וכיום חייל קרבי בצנחנים) וחיילת בשירות סדיר, שניהם יוצאי אתיופיה, בילו במועדון בצפון הארץ, כשבשלב מסוים תקף המאבטח שעבד במקום את הבחור. הבחור התקשר למשטרה, אולם כשהשוטרים הגיעו למקום, והוא ביקש להראות להם מי תקף אותו, השוטרים גיחכו ועזבו את המקום.

הבחור התקשר שוב ושוב למשטרה, ורק בשיחתו הרביעית נשלחה שוב ניידת למקום. אולם כשהבחור הבין שאין בכוונת השוטרים לטפל בתלונתו, הוא ביקש לבטל את התלונה ולעזוב את המקום. בשלב זה השוטרים דלקו אחריו, היכו אותו, אזקו אותו והובילו אותו לתחנת המשטרה. חברתו של הבחור, שניסתה לסייע לו, נאזקה אף היא ונעצרה למהלך הלילה. זאת ועוד, נגד השניים כאמור נפתחו תיקים פליליים בחשד להפרעה לשוטר במילוי תפקידו.

בתלונה שהוגשה לנציבות טענה עורכת דינם של השניים כי על אף שבתיק החקירה קיימות ראיות המעידות כי מרשיה לא ביצעו כל עבירה, וכי יש לסגור את התיקים בעניינם, במשך למעלה משנה וחצי לא התקבלה כל החלטה בנושא.

הנציב רוזן, שכאמור מצא את התלונה מוצדקת, ציין בהחלטתו כי "לא ניתן להסכין עם המתנה ארוכה שכזו. מדובר בשני צעירים נורמטיביים, יוצאי העדה האתיופית, שהושפלו על-ידי שוטרים, הבחור אף הוכה על-ידי השוטרים, ובסופו של יום גם נאזקו כאחרוני העבריינים, הכול בכל לאחר שההינו להתלונן נגד 'שומרי הסף' במועדון, שאמור היה להיות פתוח לכלל הציבור".

הנציב ציין כי חרף פניותיה הרבות של עורכת דינם, במשך שנה וחצי לא התקבלה כל החלטה בעניין מרשיה, ורק במהלך בירור התלונה על-ידי הנציבות הוחלט על סגירת התיק כנגד הבחור, כאשר עילת הסגירה שונתה בעניינו מ"חוסר עניין לציבור" ל"היעדר אשמה פלילית". עוד נמסר לנציבות כי בימים אלה נערכת בדיקה מחודשת במחוז בנוגע לאפשרות שינוי עילת הסגירה גם עבור חברתו.

בנוסף, לאחר שהתברר שהשיהוי הממושך בטיפול בתיק היה ללא הצדקה, הועברה בעניין הערה פיקודית מצד אגף החקירות והמודיעין לתחנת המשטרה. 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מדובר באירוע חריג שהתרחש לפני כשנתיים, במסגרתו על-פי החשד אדם אשר היה שרוי בגילופין הותקף בידי מאבטח במועדון, ועם הגעת ניידת משטרה, איים וגידף את השוטרים וכן סירב לעיכוב יחד עם חברתו, ולפיכך הובא לחקירה בתחנת המשטרה, בסיומה שוחרר.

"נציין כי האירוע נחקר, ותוצריו נבחנו על-ידי מספר גורמים במשטרה ומחוצה לה, ובהתאם הוחלט במשטרה שלא להמשיך בהליך הפלילי נגדו, והתיק נסגר. בהמשך בהתאם לבחינה מקצועית מחודשת, הוחלט לשנות את סיווג סגירת התיק לחוסר אשמה פלילית.

"משטרת ישראל מעניקה שירותי משטרה לכל אזרחי המדינה באופן הוגן ושוויוני. בהיותה של המשטרה תמונת ראי של החברה הישראלית, נמנים על שורותיה כ-1,000 שוטרים ושוטרות בני העדה האתיופית (אחוז גבוה בהרבה משיעורם באוכלוסייה), מתוכם עשרות קצינים בתפקדי ליבה וקצינים בכירים.

"נזכיר כי במסגרת עבודה מעמיקה שנעשתה בשנים האחרונות, יזמה המשטרה תוכנית פעולה הנותנת מענה נכון לסוגיית שיטור היתר, קידמה מהלכי מניעה והסברה, הכול תוך דיאלוג מול מנהיגים ונציגים בקהילה.

"לצד אכיפה של החוק וביצוע המשימות הרבות המוטלות על כתפיה של משטרת ישראל, אנו נמשיך לפעול במרץ יחד עם נציגי הקהילה ויתר הגופים הרלוונטיים על-מנת לתת את השירות המיטבי המותאם לצורכיהם של כלל אזרחי ישראל, בהם גם יוצאי אתיופיה".