גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי שנה אדומה בשוק הקריפטו: "הסנטימנט הבריח משקיעים"

שוק המטבעות הדיגיטליים סוגר חצי שנה שבה נחתך שוויו הכולל ב-60% ● מנגד, הנפקות המטבעות גייסו סכומי שיא ● ארבעה משקיעים מובילים בשוק מסכמים עבור "גלובס" את מחצית השנה החולפת: מיהם המרוויחים והמפסידים העיקריים, מהו גיוס ה-ICO המוצלח ביותר, אילו השקעות ירדו לטמיון, ומה צפוי בהמשך השנה

שלי הוד-מויאל ומור אסיא, מייסדות iAngels / צילום: אמיר מאירי
שלי הוד-מויאל ומור אסיא, מייסדות iAngels / צילום: אמיר מאירי

זרם ההשקעות האדיר ששטף את שוק המטבעות הדיגיטליים במחצית הראשונה של 2018, מוכיח שהשמועות על מותו היו מוקדמות. כבר כעת, כשרק חצי שנה מאחורינו, ניתן לקבוע בוודאות כי זוהי שנת שיא מבחינת הגיוסים בהנפקות של מטבעות קריפטו (ICOs).

בחודש האחרון הושלם הגיוס הגדול ביותר עד היום בשוק הקריפטו, על ידי הסטארט-אפ האמריקאי Block.One, שמכר במשך כשנה 900 מיליון אסימוני EOS במכירות פומביות יומיות, בהיקף כולל של יותר מ-4 מיליארד דולר. כדי להימנע מבעיות רגולטוריות, מכירות EOS נחסמו בעיקרון בפני משקיעים מארה"ב ומסין, ובכל זאת, היו כאלה שמצאו דרך לעקוף את המחסומים.

בלי לכלול את הגיוס הענקי של EOS, גויסו ב-ICOs בחמשת החודשים הראשונים של 2018 יותר מ-8 מיליארד דולר בסך הכל, לפי נתוני אתר Coindesk. לשם השוואה, בשנת 2017 כולה גויסו ב-ICOs בסך הכל כ-5 מיליארד דולר.

הסכום העצום שגויס מתחילת השנה כולל בתוכו 1.7 מיליארד דולר שגייסה טלגרם במכירה פרטית של האסימון שלה, גרם (Gram). כפי שדיווחנו ב״גלובס״ בתחילת מאי, החברה החליטה לבטל את ההנפקה הציבורית ולהסתפק בסכום הנאה שהצליחה לגייס מכ-200 משקיעים פרטיים.

בדירוג ה-ICOs הגדולים מתחילת 2018, אחרי טלגרם ניצבות חברת Dragon Coin הסינית, שגייסה כ-320 מיליון דולר במכירת אסימוני DRG, ובורסת הקריפטו Huobi מסינגפור, שגייסה כ-300 מיליון דולר. הסיכום החצי שנתי אינו מביא בחשבון את הגיוס של יותר מ-700 מיליון דולר שביצעה ממשלת ונצואלה במכירה מוקדמת של המטבע הדיגיטלי פטרו (Petro).

לפי דוח שפרסמה באחרונה פירמת ראיית החשבון PwC, גיוסי ה-ICO שהושלמו ביוני הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד דולר (כולל הגיוס של EOS). לשם השוואה, לפי נתוני Coindesk, במאי גויסו כמיליארד דולר ובאפריל כ-750 מיליון דולר. זאת, לעומת גיוסים של 2.1 מיליארד דולר במארס, 2.4 מיליארד דולר בפברואר ו-1.8 מיליארד דולר בינואר, ובסך הכל 6.3 מיליארד דולר ברבעון הראשון. הגיוסים במחצית הראשונה של 2018, להערכת PwC, הסתכמו ב-13.7 מיליארד דולר.

צמיחת היקף ההשקעות ב-ICOs עשויה להיראות מפתיעה, על רקע הנפילה החדה בשווי המטבעות הדיגיטליים בחצי השנה החולפת. בסך הכל, שוק הקריפטו כולו איבד מתחילת 2018 קרוב ל-60% משוויו והסתכם בסוף יוני בכ-256 מיליארד דולר. הנפילה לא פסחה כמעט על אף מטבע קריפטו, מתוך כ-1,600 סוגי מטבעות הנסחרים בשוק.

מחירו של הביטקוין, המטבע המוביל בשווי השוק שלו, צנח ב-54% במחצית הראשונה. את'ר, המטבע של פלטפורמת את'ריום, הניצב במקום השני מבחינת שווי השוק, צנח במקביל ב-40%, ואילו המטבע השלישי בשווי השוק, XRP של ריפל, צנח ב-80%. המטבע ביטקוין קאש, שנוצר כתוצאה מפיצול ברשת הביטקוין באוגוסט 2017 וניצב במקום הרביעי בשווי השוק שלו, ספג ירידה של 70% מתחילת השנה. לעומת זאת, מחיר האסימון EOS, שמכירותיו בשנה האחרונה קבעו שיא, ירד בשיעור מתון של 10% בלבד מתחילת 2018, וניצב כיום במקום החמישי בשוק.

נפילת מטבעות הקריפטו

"יש הרבה משקיעים על הגדר"

האם זרם ההשקעות האדיר בשוק הקריפטו ייעצר בעקבות הנפילה בשוויו? והאם שווי השוק יעלה מחדש במחצית הבאה של השנה? בשאלות אלה ואחרות פנינו אל ארבעה אנג'לים - משקיעים פרטיים גדולים בסטארט-אפים בתחום - כדי לסכם עבור "גלובס" את המחצית הראשונה של 2018.

מור אסיא ושלי הוד-מויאל, המייסדות והמנכ"ליות משותפות של פלטפורמת ההון סיכון iAngels, כבר לקחו חלק בלא מעט השקעות בתחום הבלוקצ'יין. בראיון מיוחד למגזין "ליידי גלובס" בתחילת 2018, סיפרו השתיים בהרחבה על קרן ההשקעות בסטארט-אפים בתחום שהקימה iAngels. עם החברות הבולטות שבהן השקיעו נמנות, בין השאר, טלגרם, eToro, Simplex, Orbs וגם Spacemesh.

עופר רותם הוא משקיע אנג'ל מוכר בקהילת הביטקוין הישראלית, שנכנס להשקעות בתחום כבר ב-2013. פורטפוליו ההשקעות של רותם כולל לא מעט חברות בתחום הבלוקצ'יין, ובהן למשל NXT, Ledger Lock, DAG Labs, Master Coin וביטס אוף גולד. מני רוזנפלד מוכר בעיקר בזכות פעילותו כיו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, אבל הוא גם משקיע כסף וזמן רב בסטארט-אפים בתחום. עם החברות שבהן השקיע נמנות Bitrated, Wave, QED-it ו-Kraken.

עופר רותם / צילום: שלומי יוסף

אילו אירועים השפיעו במיוחד על שוק הקריפטו במחצית הראשונה של 2018?

לדברי אסיא והוד-מויאל, "הרבה משקיעים שנכנסו לתחום בנובמבר-דצמבר 2017, התחילו לצבור הפסדים. הסיטואציה הזאת יצרה סנטימנט שלילי בשוק והבריחה הרבה משקיעים, במיוחד אלה שנכנסו לשוק כדי לייצר רווחים מהירים, לעתים ללא היכרות מעמיקה עם הטכנולוגיה והפוטנציאל שלה. הסנטימנט השלילי גם מושפע מכך ששומעים על הרבה פריצות לבורסות קריפטו וגניבה של כספי משקיעים, בעיקר ביפן ובקוריאה הדרומית, שניים מהשווקים המובילים בתחום".

מייסדות iAngels מוסיפות כי "אחד הדברים המרכזיים שהציתו נפילות בשוק בתקופה האחרונה, היה מימושים לצורכי תשלום מס. ברגע שרשויות מס בעולם קבעו שהמרות של מטבעות קריפטו נחשבות למימוש, אנשים הבינו שתהיה להם חבות מס גדולה לאור הרווחים המשמעותיים שצברו ב-2017, ולכן החליטו להנזיל נכסי קריפטו למטבעות פיאט (מטבעות רגילים, כמו דולר או אירו, שמונפקים על ידי הבנקים המרכזיים של מדינות, ר' ק') כדי לעמוד בתשלומים".

אסיא והוד-מויאל מזכירות כי "בסוף אפריל, הנאמן של בורסת הקריפטו Mt.Gox, שקרסה ב-2014, הנזיל ביטקוין בשווי של כ-2 מיליארד דולר - מה שבאופן טבעי השפיע על מחיר הביטקוין. בגלל שהשוק עדיין קטן יחסית, לחץ מכירה או קנייה של כמה עשרות מיליוני דולרים יכול לייצר אימפקט משמעותי על שווי השוק - מה שמאפשר ל'לווייתנים' (מחזיקי קריפטו "כבדים", ר' ק') להשפיע על מחירי השוק בקלות יחסית".

לדבריהן, "עוד אירוע משמעותי הוא החרם שהטילו פייסבוק, גוגל וטוויטר על פרסום קריפטו בפלטפורמות שלהן. הקושי לפרסם ICOs מציב בפני החברות המנפיקות אתגר שיווקי. לכן, הפרויקטים הטובים בתחום נאבקים כדי לפתח מוצר. יש כרגע הרבה משקיעים ומוסדות פיננסיים 'על הגדר' - גם כאלה שהשקיעו בשוק והכסף שלהם 'תקוע' בהפסדים, וגם כאלה שחשבו להיכנס אבל היו זהירים או לא הספיקו, וכעת מחכים לראות מה יקרה".

רותם מציין כי מתחילת השנה, "הכללים בשוק נהפכו ברורים יותר ונוספה מעט בהירות רגולטורית. ראינו מדינות שמוציאות רגולציה ברורה, המסדירה את השימוש במטבעות דיגיטליים. כך למשל, ה-SEC בארה"ב הבהירה את עמדתה לגבי ביטקוין ואת'ריום; מלטה קבעה רגולציה ייחודית לתחום; בגיברלטר מקימים זירת מסחר מפוקחת בתחום, Security Token Exchange; וגם כאן בישראל, רשות המסים, רשות ני"ע והרשות לאיסור הלבנת הון מתקדמות בתחום.

"יש מגמה שחוזרת על עצמה בפעם השלישית: השוק מקבל תשומת לב, הרבה שחקנים נכנסים, ואנו רואים עלייה קצת יותר מדי חדה. בשלב כלשהו נגמר האוויר, והמחיר חוזר לרמות הגיוניות יותר, אבל עדיין גבוהות מאשר בעבר. אני לא יודע אם ומתי שוק הקריפטו יעלה שוב, אבל חשוב להביא בחשבון שרק שבריר מהעולם רכש או השתמש במטבעות דיגיטליים, וברגע ששחקנים רציניים ייכנסו לתחום, הוא ייראה שונה לחלוטין".

לדברי רוזנפלד, "לשוק הקריפטו חיים משל עצמו, ונראה כי המתאם בינו לבין אירועים מוחשיים, לטוב או לרע, מועט ביותר. הבועה שלשיאה הגענו בסוף 2017, נבעה מספקולציות קצרות-טווח, וכך גם הפיצוץ שלה. ירידות השערים מזכירות לנו שמדובר בשוק תנודתי ומחזורי, כפי שחווינו בצורה בולטת ב-2011 ופעמיים ב-2013. לצד התנודתיות הזאת, יש מגמת עלייה ארוכת טווח בשווי השוק". 

 

"עיני כולם נשואות אל טלגרם"

מהן ההתפתחויות המשמעותיות בתעשיית הבלוקצ'יין במחצית השנה שחלפה?

רוזנפלד: "התפתחות טכנולוגית מעניינת שצברה תאוצה במהלך 2018, היא רשת לייטנינג. מדובר בשכבה שנייה מעל הביטקוין, שמאפשרת להגדיל את כמות העסקאות שיכולות להתבצע בביטקוין ולבצע תשלומים מיידיים וזולים. גם בלוקצ'יינים אחרים מפתחים גרסאות למערכת זו (לאת'ריום, למשל, יש גרסה של לייטנינג הקרויה Rayden)".

רותם: "אמנם עדיין אין אימוץ רחב של רשת הלייטנינג, אבל מדובר בבשורה גדולה של תשלומים מהירים ונוחים בביטקוין. כרגע המפתחים עוד מבצעים ניסויים ובדיקות, ולא מפעילים את הרשת בצורה מלאה. בפרויקטים אחרים כבר היו דוחפים את השדרוג הזה בכוח, אבל בביטקוין יש גישה שמרנית וזהירה יותר, וזה טוב ומונע טעויות". לדבריו, "התפתחות טכנולוגית נוספת היא בתחום ההוכחה באפס ידיעה (ZKP). אחד הסטארט-אפים שעובדים על זה, וגם אני השקעתי בו, הוא חברת QED-it הישראלית, שמאפשרת לארגונים פיננסיים וביטחוניים לחלוק ידע זה עם זה, בלי לחשוף את מאגר המידע שעליו מבוסס הידע".

אסיא והוד-מויאל מתייחסות למגה-ICOs של טלגרם ו-EOS כגיוסים משמעותיים ותקדימיים לתעשייה. לדבריהן, "אנו רואות יותר ויותר ICOs שמגייסים באופן פרטי ממשקיעים כשירים, ולא יוצאים להנפקה ציבורית. המשמעות היא שהמשקיע הממוצע אינו יכול להשתתף בהשקעות האלה. עוד התפתחות חשובה היא שכסף מאוד חכם ומתוחכם נכנס לתעשייה - קרנות ההון סיכון הגדולות בעולם, ובהן Sequoia, Benchkmark ו-Andreessen, התחילו להשקיע בתחום ולהקים קרנות ייעודיות".

מני רוזנפלד/ צילום: איל יצהר

איזה ICO הוא לדעתכם המבטיח ביותר מתחילת 2018?

אסיא והוד-מויאל: "עיני כולם נשואות כרגע אל טלגרם. אנשים מקווים שהבלוקצ'יין שלה יושק ויהיה בשימוש בתוך האפליקציות של טלגרם, והוא יכול להיות Game Changer, שישנה משמעותית את התעשייה. אם טלגרם יעמדו בלוחות הזמנים והגרסה הראשונה של הבלוקצ'יין שלהם תהיה מוכנה לפני סוף השנה, אנו עשויים לראות תפנית בסנטימנט בשוק כבר ב-2018. טלגרם היא כבר חברה מבוססת עם נכסים אמיתיים, מוצר עובד ויותר מ-200 מיליון משתמשים. כל אלה עשויים לשמש את החברה בבניית פלטפורמה שתאומץ על ידי המיינסטרים".

רותם: "ה-ICO המבטיח בעיני הוא Thunder Token. מדובר בשכבה נוספת המאפשרת סקלביליות (יכולת גידול) לבלוקצ'יין. הפרויקט הזה יוצר אפשרות לבצע טרנזאקציות מהירות בצורה מבוזרת ובטוחה, שניתן לסמוך עליהן וליישם אותן כמעט על כל בלוקצ'יין קיים. הפרוטוקול הזה מאפשר גם הגנה אפקטיבית במיוחד מפני מתקפות על הרשת, שמאפשרת לחזור למערכת הקונצנזוס הבסיסית, לבלוקצ'יין המקורי, אם יש ניסיון לשבש את השכבה השנייה. מדובר בפתרון אלגנטי מאוד, עם צוות חזק במיוחד של חוקרים שעובדים על הפרויקט".

"הבעיה היא ניהול שגוי של ההון"

מהי הונאת ה-ICO החמורה ביותר או הכישלון הכי בולט של הנפקה מתחילת 2018?

רוזנפלד מציין כפרויקט ICO מאכזב את EOS: "כמובן שהמאוכזבים אינם היזמים, חברת Block.One, שהצליחו להשלים את ההנפקה עם גיוס כולל של כ-4 מיליארד דולר. אבל דווקא סכום ההנפקה הגדול שם זרקור על הבעיות הרבות שהפרויקט נתקל בהן. השקת פעילות הרשת נדחתה בגלל תקלות טכניות חמורות, וגם לאחר ההשקה התגלו תקלות נוספות, שהשביתו את הרשת לזמן מה. זאת, נוסף על מנגנון קבלת ההחלטות השנוי במחלוקת. אמנם פרויקט EOS עדיין צעיר, וגם הביטקוין לא היה חף מתקלות בשלבים הראשונים. אבל כשלביטקוין היו תקלות חמורות, שווי השוק שלו היה כחצי מיליון דולר - אנשים לא סיכנו את כספם על מערכת שעוד הוכיחה את עצמה. הקלות שבה מיזמים בתחום זה יכולים להגיע להערכת שווי של 10 מיליארד דולר, עוד לפני שיש להם מוצר עובד, אינה תכונה חיובית, והיא מעידה על חוסר בשלות של השוק".

אסיא והוד-מויאל מציינות את הונאת ה-ICO של EtherDelta: "מדובר בבורסת קריפטו מבוזרת, בין הפופולריות ביותר באת'ריום, עם עשרות אלפי משתמשים שהיו סוחרים במטבעות מדי יום. חברה מפוקפקת רכשה את EtherDelta ויצאה ל-ICO מהיר, בטענה שהגיוס יאפשר למוצר לגדול אף יותר. אף שה-ICO לא היה גדול במונחי שוק הקריפטו, הוא התגלה כתרמית מוחלטת. כתוצאה מכך, מוצר קיים וטוב דעך לחלוטין ומת. למרות זאת, כל האנשים שהחזיקו כסף בבורסה הזאת, לא הפסידו את כספם - וזאת דוגמה טובה לכך שהביזור של זירת המסחר למעשה הגן על כספי הלקוחות".

לדבריהן, הבעיה בשוק היא לא רק הונאות: "אנחנו רואות לעתים קרובות צוותים חסרי ניסיון בתחום, עם גישה אופורטוניסטית לשוק, בלי שיש להם ביד תוכנית אמיתית, מוצר, טכנולוגיה ותקציב מגובש. הבעיה היא ניהול שגוי של ההון, שהוא תוצאה ישירה של בועה, שבה משקיעים מספקים משאבים והון ליזמים בלי שהם עומדים בדרישות הבסיסיות. הדברים שנחשבים לסטנדרט ומובנים מאליהם בשוק ההון סיכון, עדיין אינם נדרשים בשוק הקריפטו".

מהי התחזית שלכם להתפתחות השוק במחצית השנייה של 2018?

רותם: "אני צופה שמספר השחקנים בתחום יגדל ונראה יותר משקיעים, אבל גם יותר סטארט-אפים וחברות. צוותים רציניים מאוניברסיטאות מובילות בעולם חוקרים כיום את התחום, ובאמצעות הידע החדש הזה נבנית התשתית לעתיד של תעשיית הקריפטו בעולם".

רוזנפלד: "אף שעולם הביטקוין והבלוקצ'יין דינמי ותוסס מאוד, ודברים חדשים מתרחשים באופן תדיר, רובם מינוריים - וטווח של חצי שנה הוא קצר מדי מכדי לצפות שינויים מהותיים במאפייניו. עם זאת, אני מעריך שנמשיך לראות צמיחה במדדים השונים: איכות הטכנולוגיה, מספר הפעולות המתבצעות בביטקוין, מספר המיזמים, התקדמות הרגולציה, בשלות השוק בכל הנוגע להשקעות ב-ICOs ועוד".

אסיא והוד-מויאל: "כדי שיתחולל שינוי חיובי בסנטימנט בשוק הקריפטו, צריך להיות קטליזטור חיובי, שמחובר לעולם האמיתי - בין אם יותר בהירות מההיבט הרגולטורי, ובין אם התבססות של אפליקציות ושימושים מסחריים לטכנולוגיה. להערכתנו, זה יכול לקחת יותר מחצי שנה". מייסדות iAngels מוסיפות כי "מדובר בהשקעות לטווח ארוך, וגם אם לא תהיה התאוששות עד סוף 2018, מבחינתנו זה בסדר". 

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט