גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל | שני מתכונים לגספצ'ו שיעשו לכם את הקיץ

בשנים האחרונות הפך הגספצ'ו, כמו הקרפצ'יו לפניו, ממנה קלאסית לז'אנר של מאכלים בהשראתו ● בגספצ'ו החדש מחליפים את העגבניות המסורתיות סלקים, דלעת, קישואים, אבטיחים, מלונים, תותים, שרימפס עם אבוקדו ועוד

גספצ'ו שרימפס עם אבוקדו של יובל בן נריה / צילום: אמיר מנחם
גספצ'ו שרימפס עם אבוקדו של יובל בן נריה / צילום: אמיר מנחם

"מה יש בגספצ'ו הזה?!", שואל-דורש לדעת בפלצות חוקר המשטרה את בעלת הבית (כרמן מאורה הנפלאה) בסרטו המיתולוגי של הקולנוען פדרו אלמודובר, שחגג השנה 30 ליציאתו, "נשים על סף התמוטטות עצבים".

"עגבניות, מלפפון, פלפל אדום, בצל. מעט שום" - ופה קורס השוטר על מדרגות ביתה המדרידאי בזמן שמאורה לוקחת פאוזה קצרה, שבתומה היא ממשיכה למנות את המרכיבים בקור רוח מתוח: "שמן זית, מלח, לחם יבש וחומץ. הסוד הוא לערבב הכול טוב-טוב. ככה בעלי איוון אוהב אותו".

גספצ'ו, מאכל לאומי בספרד, כיכב בכמה סצנות בסרטיו של אלמודובר, בן בית קבוע במטבח של גיבורותיו, שמוגש לאורחים בכוסות וכמשקה. כמו בסצנות אחרות בסרטיו, גם הגרסה המתובלת ב-30 כדורי שינה, שהגישה לשוטר השחקנית כרמן מאורה, חזרה 20 שנה מאוחר יותר, בסרטו "חיבוקים שבורים". הפעם הכינה אותה פנלופה קרוז.

גספצ'ו אבטיח, אין גבול ליצירתיות  / צילום: shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

וריאציות על נושא

הוא פופולרי כפתיח בארוחת הערב (בתפריט הטאפאס), כמנה מרכזית, קרירה ולצד לחם, בצהרי קיץ, כשהמעלות נוסקות בסביליה, קורדובה ומלאגה ליותר מ-40 מעלות.

בגרסתו המקורית, לפני גילוי אמריקה שהביא עמו לספרד עגבניות ופלפלים, הגספצ'ו התבסס על שקדים שיש להם אפקט מצנן ומרווה (עיין ערך רוזטה) שנכתשו בעלי ובמכתש יחד עם לחם יבש, שום ושמן זית, עד להיווצרות ממחה.

את הגרסה המקורית וההיסטורית הזו, אחו בלנקו, עדיין אפשר למצוא בבתים ובמסעדות ברחבי חצי האי האיברי, בעיקר באזורים שבהם מגדלים שקדים - וכאלה יש הרבה בספרד, שם גדלים יותר שקדים מבכל מקום אחר בעולם, מלבד ארצות הברית. טולדו, בירת המרציפן הספרדית, ואליקנטה הן שתיים מהערים שבהן הוא פופולרי במיוחד. את המכתש, מיותר לציין, מחליף כיום הבלנדר.

גרסאות רגיונליות לגספצ'ו האדום ועתיר העגבניות (קלופות, ודאי שקלופות!), כל אחת עם טוויסט מקומי קטן משלה - במרקם ובמרכיבים - נמצאות ברבות מערי חצי האי האיברי ובפרט במכורתו אנדלוסיה.

קורדובה ידועה בסלמורחו החלק שמוגש עם גרידת ביצים וחמון. באווילה מגישים גספצ'ו גס עתיר ירקות קצוצים, באקסטרמדורה ובפורטוגל השכנה מגישים קוחונדוגו (cojondongo) שמזכיר יותר סלט מאשר מרק קר, ואילו בקדיס שבקצה הדרום-מערבי של אנדלוסיה, מבכרים גספצ'ו טחון דק עד למרקם של ממחה - וכמעט ללא מים, שבו טובלים לחם במקום ללגום כנוזל. מוזר ומעניין.

גספצ'ו סלק, בורשט באדרת אקזוטית / צילום: shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

נגיעה של פרי

בשנים האחרונות הפך הגספצ'ו - כמו הקרפצ'יו לפניו - משם של מנה לקלאסית לז'אנר של מאכלים בהשראתו. מרקי ירקות קרים במקרה שלו, שפופולריים במיוחד במסעדות שף ברחבי העולם - וגם בישראל. הלחם היבש - מרכיב בסיס במתכונים הקנוניים - נשמט ברוב המקרים במרקי הגספצ'ו החדשים ואת העגבניות מחליפים סלקים מבושלים (מי אמר בורשט באדרת אקזוטית ולא קיבל?), דלעת, קישואים ועוד.

"באנדלוסיה בכלל ובמלגה בפרט גם אוהבים להוסיף נגיעה של פרי לגספצ'ו", אומר השף ויקטור גלוגר, שמגיש סלמורחו עם חמון ברווז במסעדתו החדשה שעל הים (בחלל שאכלס בעבר את "רפאל") הולה - גלגול עתיר רוח ספרדית לקלואליס הוותיקה. "טעמתי כבר גספצ'ו עם אבטיחים, עם מלונים ואפילו עם תותים", הוא אומר.

גספצ'ו דובדבנים ואבוקדו / צילום: shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

את החמון של "הולה" הוא מכין מברווז מקומי ובמקום, לאור העובדה שאסור לייבא לישראל מוצרי חזיר. אגב - לגדל חזירים בישראל מותר ופירות ים אפשר לייבא ללא בעיה. למה דווקא חמון ופרושוטו אסורים לייבוא? ככה.

בחזרה לגספצ'ו. גרסאות שף נוספות בישראל מוגשות במסעדת סנטה קתרינה, שם מכין תומר אגאי גרסה מקומית לסלמורחו עם מעטה של במיה, ריג'לה ושרימפס וקלמרי צלויים ומקומיים המוגשת כעיקרית בעסקית הצהריים.

גספצ'ו עגבניות סמיך, כמעט סלט / צילום: אורית אלפסי

עמוס שיאון מכין בהלנה בנמל גספצ'ו עגבניות עם ברוסקטה מרוחה ברויי (איולי פרובנסלי) שמעליו מולים כבושים, ויובל בן נריה מכין גספצ'ו שרימפס עם אבוקדו - עם טאץ' מקסיקני - כפתיח במסעדתו טאיזו וגם בארוחה שהגיש בביתו בארוחות קאזה סן פלגרינו.

בפופינה מכין אוראל קמחי טוויסט לא שגרתי לאחו בלנקו - גספצ'ו שקדים ומלפפון עם בלסמי לבן, קינואה, קרם פרש, גבינה כחולה ואפונה קונפי.

בבית אני אוהב להכין גספצ'ו בטוויסט אסיאתי: להוסיף כוסברה ונגיעה של רוטב דגים. שניים מהמתכונים שלי, קלאסי ואוריינטלי - לפניכם.

מתכונים

גספצ'ו אסיאתי

מרכיבים:

6-5 עגבניות בשלות וקלופות - רצוי עגבניית מגי

1 מלפפון דק. אפשר לקלף, לא חובה

2-1 בצלצלי שאלוט או 1/2 בצל סגול

2 שיני שום

1/4 כוס עלי כוסברה - אפשר גם יותר

1/8 כוס רוטב דגים - אפשר גם יותר, לפי הטעם

2 כפות חומץ אורז

1/4 כוס שמן זית

להגשה:

1 כף רוטב צדפות - לא חובה

שמן שומשום - לא חובה, אפשר להחליף בשמן זית

הכנה: טוחנים בבלנדר מוט את כל המרכיבים, עד לקבלת מחית במרקם אחיד. מתקנים תיבול ומוסיפים רוטב דגים אם רוצים טעם עז יותר. מעבירים לכלי מכוסה היטב (הגספצ'ו סופג טעמים במקרר) ומצננים 5-4 שעות לפני ההגשה.

הגשה: מעבירים לקערת הגשה אישיות או כוסות. יוצקים מעל שמן ומעט רוטב צדפות ומגישים כפתיח

גספצ'ו קלאסי

בהשראת המתכון הקלאסי שמגישה כרמן סאורה בסרטו של אלמודובר "נשים על סף התמוטטות עצבים", אך ללא 30 כדורי השינה

מרכיבים:

1 ק"ג עגבניות גדולות ובשלות, קלופות, אפשר מכמה זנים - מגי נניח, לצד עגבניות צהובות ושרי (שמוסיפות גסות במרקם, בהנחה שלא מקלפים אותן).

1 מלפפון דק, גם הוא מקולף

1 בצל סגול קטן

1 שן שום

1 פרוסת לחם לבן יבש, ללא הקרום

1/4 כוס שמן זית

5-4 כפות חומץ חרז (חומץ שרי)

מלח ופלפל שחור

להגשה:

שמן זית מעולה

הכנה: טוחנים בבלנדר מוט את כל המרכיבים עד לקבלת מחית במרקם אחיד. מתקנים תיבול ומעבירים לכלי מכוסה, לצינון של 5-4 שעות לפני ההגשה.

הגשה: מעבירים לקערות הגשה אישיות או כוסות ויוצקים מעל שמן זית.

עוד כתבות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד