דורון תורג'מן: "עד סוף השנה נראה בעל בית חדש בבזק"

מנכ"ל אינטרנט זהב בכנס "עושים שוק" של "גלובס": "היום על פניו נראה כאילו עסקת בזק-yes הייתה הזויה, אבל מבחינת העסק זו עסקה נכונה" • "אלוביץ נראה היום כמו האדם הכי רע בעולם, אבל הוא לא; אחרי 70 שנות פעילות, גם אם עשה 3 טעויות - מבחינתי הכול בסדר"

דורון תורג'מן, מנכ"ל אינטרנט זהב, בכנס "עושים שוק"/ צילום: איל יצהר
דורון תורג'מן, מנכ"ל אינטרנט זהב, בכנס "עושים שוק"/ צילום: איל יצהר

שנה בדיוק לאחר שהתפוצצה פרשת חקירת רשות ניירות ערך נגד שאול אלוביץ ונגד שורת בכירים בקבוצת בזק - דורון תורג'מן, מנכ"ל חברת אינטרנט זהב המחזיקה בבזק בשרשור, התייחס היום (ד') בוועידת שוק ההון "עושים שוק" של "גלובס" לעובדה שהוא לא היה חלק מהפרשה, ואמר: "לא נחקרתי ולא נקראתי למסור עדות, אין חשדות כלפי בי קום ואינטרנט זהב. החקירות היום מתנהלות, אבל בסוף היום אני כבר כ-25 שנים בשוק ההון, והצלחתי לא להתלכלך. ההתנהלות שלנו בשתי החברות האלה הייתה נכונה, ומישהו כנראה שמר עליי מלמעלה".

"עד סוף השנה".

לצפייה בפאנל (דקה 6 עד הסוף):

בזמן אמת, בשנת 2015, כשנרקמה עסקת בזק-yes הנמצאת במרכז הפרשה, היא לא נראתה לך בעייתית?

תורג'מן: "היום על פניו זה נראה כאילו זו הייתה עסקה הזויה. אבל מבחינת העסק עצמו, זו עסקה נכונה. בזק הייתה צריכה לקנות את yes ולהתמזג איתה, כי יש בכך הרבה יתרונות. השאלות שעלו בשנה האחרונה קשורות לתמורה ולהתנהלות שהייתה גם בוועדות בלתי תלויות בבזק, וגם לגבי אבני-דרך בעסקה. אבל עובדתית - מחיר בזק עלה בעקבות העסקה, הדירוג של בזק התחזק, ואפילו חלק גדול מהאנליסטים אהבו את העסקה והעלו מחיר יעד.

"שנתיים וחצי אחורה, העסקה לא נראתה כזה נוראית. היום, לאור החשדות שעולות בחקירות רשות ניירות ערך, מורמת גבה, אבל מבחינת מהות זו הייתה עסקה נכונה. ברור שאם מישהו שיחק עם תזרים המזומנים של yes זה לא ראוי ולא היה צריך לקרות, אבל בזק הייתה צריכה לקנות את yes".

מה אתה יכול לספר לנו על השנה האחרונה של שאול אלוביץ?

"אני מכיר את המשפחה הרבה מאוד שנים, ויש לי המון דברים טובים להגיד עליהם, ואני בטח לא חושב שהם משפחת פשע או דברים אחרים שראיתי באחרונה בעיתונות. קרה משהו בשנה האחרונה שהתעצם מאוד בעקבות החקירות, וכעת אלוביץ נראה כאדם הכי רע בעולם. אבל הוא לא, ואני אוהב אותו, וצריך לזכור שהוא עשה הרבה מאוד דברים טובים למשק הישראלי. הוא יזם בנשמתו, שהקים חברות ועשה הרבה מאוד יזמות. כשאני סופר אדם על 70 שנות פעילות, אם הוא עשה 3 טעויות - מבחינתי הכול בסדר, אבל אם הוא עשה טעויות, והן התגלו כמהותיות, וצריך לשלם את המחיר - אני מניח שהוא ישלם".

בזמן תהליך מינוי דירקטורים לבזק. אמרת שתמשיכו לשמור על ממשל תאגידי בנכס הבסיס. אתה לא חלק מהגווארדיה הישנה שגרמה לבעיות בממשל התאגידי?

"לא. עצם העובדה שאני אחד האנשים הקרובים לאלוביץ, ולא ביקשו ממני עדות, מדברת בעד עצמה. אני חושב שבזק עושה צעדים יוצאים מהכלל בחודשים האחרונים, ואני מדבר מאינטרס ברור - בי קום היא בעלת ההחזקה הגדולה ביותר בבזק. כתוצאה מענייני ממשל תאגידי וחקירות, הרבה מאוד משקיעים זרים מכרו מניות בזק, ואני רוצה שכל אותם גופים שהקטינו פוזיציה במניית בזק כתוצאה מבעיות של ממשל תאגידי, יגידו שהם חוזרים לקנות, כי לחברה ממשל תאגידי ראוי, והמניה תעלה".

השבוע מונה מנכ"ל חדש לבזק, דודו מזרחי. מה דעתך עליו?

"אני מכיר את דודו מזרחי הרבה שנים, הוא גדל בבזק, והוא מומחה רגולציה ושוק הון של החברה. הטריו החדש של שלמה רודב, דודו מזרחי ורן גוראון זה טריו מצוין שמאזן את עצמו, ואני אופטימי לגבי העתיד, עם שלושה אנשים בראשות הקבוצה שהם משכמם ומעלה, מאוד מתאימים ומשלימים אחד את השני".

עוד הוסיף תורג'מן כי "מזרחי פעל כהבנתו והתנגד לעסקת בזק-yes. זה הוסיף לו נקודות בשוק ההון וגם בתוך בזק עצמה, ואני בטוח שהוא יצליח".

האם תשנו את התנהלות בזק מול הרגולציה? הייתה התנהלות בעייתית שצריך לשפר?

"שני מומחי הרגולציה לבזק - רודב ומזרחי - מובילים אותה כיום, ואני בטוח שיעשו מה שצריך, ושההתנהלות מול הרגולטור תשתפר".

אתה לא חושב שנוצר מצב שחלבתם את החברה יותר מדי והיא יותר מדי ממונפת?

תורג'מן: "אני חושב שביחסי חוב EBITDA, בטח בחברות תקשורת, רמה של 2.4-2.6 זה בדיוק רמת היחסים שבזק צריכה להיות בה. החברה מייצרת כ-1.5-2 מיליארד שקל בכל שנה, והיא שינתה את מדיניות הדיבידנד שלה. חברת הדירוג הייתה מאוד ברורה, והקשבנו למה שחברת הדירוג אמרה שצריך לעשות כדי להישאר ברמת הדירוג הנוכחית שלה. חייבים לתת את הדעת לגבי אמירה כזו, ובימים כאלה של אי ודאות, דירקטוריון בזק היה חייב לקבל החלטה דפנסיבית ולבצע הקטנה של הדיבידנד".

למה יש לחץ למכור את השליטה בבזק?

תורג'מן: "אינטרנט זהב היא חברה מאוד מסוכנת, עם סטיות תקן מאוד גבוהות. כשאני מנהל חברה ברמת מינוף של 80% ומתנהל בלי בעל שליטה ביום-יום, אחת הבדיקות הייתה גיוס הון באינטרנט זהב, שנעשתה. בדיקה נוספת היא לעזור ככל יכולתי למנהלים המיוחדים לקדם עסקה בה יורוקום מוכרת את מניות אינטרנט זהב, ואפשרות נוספת היא מכירה. התהליך שהובלתי היה לדבר עם הרבה אנשים רציניים. אחד מהם, תוך כדי התהליך שאני מנהל, מצא לנכון לשלוח הצעה מחייבת. חובתי היא להביא אותה לידיעת הדירקטוריון שלי ודיווחנו על כך. לא דיווחנו שנקבל את ההצעה ולא שנפסיק את החיפושים. העסקה עם האחים נוימן לא ירדה מהפרק, זה שיש הצעה מחייבת לא אומר שצריך לקבל אותה. אני חייב לבדוק את כל האלטרנטיבות העומדות בפני, וזה מה שעשיתי בחודשים האחרונים".

באחרונה אמרת שמרגע מינויים של המנהלים המיוחדים רק רע קרה לך. מה הבעיה בהתנהלות מולם?

תורג'מן: "זה היה בבית המשפט, ודיברתי שם מהלב. הייתי במקום נדיר בו חברת דירוג מורידה אותך שני נוצ'ים ביום אחד ובאופק שלילי, והיה לי חשוב לבצע גיוס ולחזק את בסיס ההון של אינטנט זהב בלי להגדיל את החוב. אני לא חברה רגילה, יש לי היתר שליטה לכן אני לא יכול לעשות מה שאני רוצה, ולא יכול לדלל אותם לאיזה כמות שאני רוצה. לכן, עשיתי כל מה שאני יכול כדי לשכנע אותם, ולא האמנתי שנגיע לבית המשפט, אבל לצערי זה קרה ואם אמרתי שם משפט אחד מיותר אז אני מצטער. אבל באמת חשבתי שבאותו רגע התנהלת המנהלים המיוחדים צריכה להיות מהירה וחדה יותר. אלוביץ נחקר לפני שנה ומאותו יום התחיל אפקטיבית תהליך מכירה. התהליך היה צריך להיות יותר חד ומהיר, וברגע שלא עבדו יותר מדי מהר היה צריך להזרים הון".

המנהלים המיוחדים רוצים למנות 5 דירקטורים ולהשתלט על הדירקטוריון. אתה חושב שהם ידיחו אותך אם יצליחו?

אני מדבר איתם כל יום, יש בינינו קשר מצוין, ואני בטוח שנמצא את הדרך להבנות גם לגבי הדירקטוריון, וגם לגבי הליך מכירת בזק, בלי בתי משפט יותר. אפשר לדבר. אין לי ספק ששני הצדדים מבינים שההתנהלות בשבועיים האחרונים לא הוסיפה לאף אחד, והיא צריכה להיות הרבה יותר רגועה. אין לי ספק שמהיום והלאה נפתח דף חדש ונתנהל מצוין, ויהיו הרבה דברים שנראים כאי-הסכמה שיהפכו להיות הסכמה".

מתי נראה בעל בית חדש בבזק?