גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השנים שבהן רמת מחירי המזון הייתה נמוכה הסתיימו"

הקיץ ימלאו 7 שנים למחאה החברתית - שנים שהיו טובות לצרכן עם קיפאון במחירים, אבל גם רזות (יחסית) לתעשייה, ליצרנים ולמשווקים ● מתחילת השנה המגמה השתנתה, מחירי הסחורות הכפילו ואף שילשו את עצמם, ובשוק מעריכים: "אנחנו הולכים לכמה שנים של התייקרויות, הסנטימנט בשוק התהפך"

סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

בספר בראשית מסופר כי פרעה מלך מצרים חלם שני חלומות רצופים שבהם הוא עומד על גדת נהר היאור ומולו 7 פרות יפות מראה ובריאות בשר אשר רעו באחו, ואילו אחריהן באו 7 פרות אחרות, רעות מראה ודקות בשר. בהמשך החלום, הפרות הרעות אוכלות את 7 הפרות הטובות. מה משמעות החלום? את הפתרון הציע יוסף: 7 שנות שובע יגיעו לעולם, ולאחריהן 7 שנות רעב.

הקיץ ימלאו 7 שנים למחאה החברתית של 2011 שהוציאה לרחובות מאות אלפי צעירים במחאה על יוקר המחיה, מחירי הדירות היקרים ומחירם של הקוטג' והמילקי, תחת הקריאות 'העם דורש צדק חברתי'. אז דיור בר-השגה נותר עדיין כנראה בגדר חלום רחוק, אבל בקרב הציבור, וגם בתעשיית המזון והקמעונאות, נוצר שינוי מהותי. רשתות השיווק והספקיות הגדולות מתייחסות למחאה במונחים של תרחיש מלחמתי: "כשפרצה המחאה החברתית", אמר פעם בראיון ל"גלובס" מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, שנכנס לתפקידו רשמית זמן קצר אחרי המחאה. השימוש בטרמינולוגיה מלחמתית אינו מקרי - חברות המזון מתייחסות אל המחאה לא רק כאל מלחמה, אלא כאל יום כיפור של הענף שבו נתפסו לא מוכנות וספגו פגיעה תדמיתית קשה.

אז חלקן התאוששו, שינו גישה, פנו להוזלות באמצעות המותג הפרטי. אחרות ביצעו סבב הוזלות, או נצמדו לקיפאון במחירים. השנים הללו היו 7 שנים טובות לצרכן עם קיפאון במחירים שחוצה קטגוריות; ו-7 שנים רזות (יחסית) לתעשייה, ליצרנים ולמשווקים. 

בינתיים, השחקניות בשוק פנו להשתמש בכלים אחרים כדי להימנע מהתייקרויות. מה למשל? מגמת המותג הפרטי הלכה והתרחבה משום שהיא מאפשרת לקמעונאיות להציע אלטרנטיבה זולה לצרכן, אך גם להשאיר את המחיר של המותג המוביל גבוה יחסית. כמו כן, חברות המזון נמנעו מלייקר מוצרים קיימים ופנו לכיוונים של חדשנות, בעיקר בקטגוריות פרימיום. הן מעדיפות לפתח מוצרים יקרים יותר שנותנים ערך לצרכן, והצרכנים מוכנים לשלם.

מגמת הפרימיומיזציה הגיעה לכל הקטגוריות ובאה לידי ביטוי גם בניתוחים של חברות איסוף מידע ומחקר כמו סטורנקסט ונילסן. מוצר הפרימיום ממותג ככזה שיש לו ערך מוסף לעומת אחיו הלא-פרימיומי, ובהתאם אפשר לגבות עליו מחיר גבוה יותר. ומה הוא אותו ערך מוסף? הוא מגיע בצורות שונות ומשונות: בריאות - בריא יותר בהתאם לטרנדים ומגמות בריאות עולמיות כמו הפחתת סוכר וצריכת חלבון מוגברת; נוחות - אריזות אישיות של ירקות מקולפים ושטופים או מארזי נשנוש לדרך; ופינוק - מוצרים 'מושחתים' ועתירי סוכר וקלוריות שמאפשרים לצרכן להרגיש שהוא שובר שגרה ו'מתפרע'.

ואולם, בימים האחרונים דיווחנו כאן על רצף של עליות מחירים של מוצרי צריכה שונים ומגוונים החל מנייר טואלט, טישו, בשר קפוא, טונה וג'ל כביסה, וכנראה שההתייקרויות המשמעותיות ביותר עוד לפנינו. האם הספקים והקמעונאים שהרכינו את ראשם בעקבות המחאה חשים כעת שהצרכנים סלחו ושכחו את יוקר המחיה ונכונים לייקר את המחירים? או שמא מדובר במעגל שבכלל מושפע בעיקר ממגמות עולמיות ושינוי מחירי הסחורות בעולם?

מחירי המזון שוב עולים

"כל שרשרת המזון התייקרה"

עדי פנחס, מנכ"ל חברת הייעוץ קומודקס המתמחה בגידור ומסחר בסחורות וחומרי גלם, מתייחס לעליות הללו בשיחה עם "גלובס" ומעריך כי "השנים שבהן רמת המחירים הייתה נמוכה - הסתיימו. ב-2011, בימי המחאה החברתית בישראל והאביב הערבי בעולם, מדד מחירי המזון של האו"ם הגיע לשיא כל הזמנים. מאז חלה ירידה דרמטית בשל שינויים עולמיים, החל ממזג-אוויר נוח יחסית ועד שינויים רגולטוריים, וכעת נראה שהוא מתחיל לטפס בחזרה". במקביל, גם בשוק הסחורות המחירים של הגרעינים, החיטה, התירס והסויה הגיעו לשיא של כל הזמנים.

ומדוע מחירי הסחורות הללו רלוונטיים? הסיבה היא שהם משפיעים על שרשרת המזון ומהווים מרכיב מרכזי בהזנת הלולים שמשפיעים על מחירי העוף, וגם על תזונת הפרות שמשפיעה גם על מחירי הבשר וגם על מחירי החלב. ואם נחזור לרגע לתחילת הסיפור, כמו בחלום של פרעה לחברות המזון בארץ ובעולם היה מומנטום חיובי, והן נהנו מ-7 שנים טובות. רצף של שנים שבהן מזג-האוויר היה טוב עבור החקלאים, וגם המלאים הגיעו ב-5-6 השנים האחרונות להתייצבות.

במקביל, הנפילה של מחירי הנפט שהחלה ב-2014 הגיעה ב-2016 לשיא השפל, כשברקע חשש ממשבר כלכלי עם סין. מחיר חבית נפט ירד עד לכ-27 דולר - נפילה של כ-57% - מה שהוביל לנפילות במחירים של כמעט כל חומרי הגלם שהגיעו לשיא השפל לפני כשנתיים. 

ואיך כל זה קשור ליוקר המחיה? השנה הנוכחית, 2018, החלה במגמה שונה לחלוטין: מחירי הנפט שילשו את עצמם, כשכיום מחיר חבית נפט מתקרב ל-70 דולר. בנוסף, מתחילת השנה עלו מחירי החיטה ב-26%, מחיר הסויה עלה בכ-20% ומחיר התירס ב-15%-20%. גם החלבון לבעלי החיים התייקר ב-20%. למעשה, כל שרשרת המזון התייקרה. גם מחיר המטרה, המחיר שבו המחלבות רוכשות את החלב הגולמי, התייקר במספר פעימות.

רק לאחרונה הודיעו ספקיות הנייר, בהן קימברלי קלארק, סנו ושניב על התייקרות במחיר לקמעונאי, שתורגמה לעלייה גורפת במחירים לצרכן של 5%-12%. "הקמעונאים לא ממהרים לספוג ונוהגים לגלגל את העלייה לצרכן. ההתייקרות המשמעותית עוד לפנינו והיא תחל בקיץ הקרוב".

ואם זה לא מספיק, גם מחיר הקקאו בעולם מתייקר. "מחיר הקקאו התייקר ב-50% והספקיות שוברות את הראש איך לא להעלות את המחירים. אני מעריך שנתחיל לחוות עליות מחירים מתונות יותר בהתחלה ובקטגוריות ספציפיות, אך העידן של רמת מחירים נמוכה לאורך הרבה זמן הסתיים. אנחנו הולכים לכמה שנים של התייקרויות, הסנטימנט בשוק התהפך".

פנחס מאיר סוגיה נוספת שיש לה השפעה על השוק המקומי: "בינואר הפסיקה סין לקבל זבל למיחזור - פלסטיק, נייר וכו', מסיבות של שינויי רגולציה. המשמעות היא שתעשיית הפלסטיק התייקרה. מדובר על התייקרות של 50% במחיר של חומרי האריזה - מרמת הפלסטיק של מוצרים כמו מעדנים, ועד הקרטונים שמהם מייצרים אריזות, קופסאות וקרטוניות חלב".

סוגיה משמעותית נוספת שיש לה השפעה על מחירי המוצרים המיוצרים מנייר היא התייקרות התאית, חומר גלם מרכזי בייצור נייר. לדברי פנחס, "נוצר מחסור בעולם וההתייקרות בחומרי הגלם לנייר היא של 40%-50%". הוא מדגיש כי כל השינויים הללו יוצרים עלוית של "עשרות מיליונים" לתעשייה המקומית.

גורם מעניין נוסף שמשפיע על מחירי הנייר, הקרטונים והאריזות, הוא שינוי הרגלי הצריכה  שמתלווה לבשורה שהביאה אמזון ובעקבותיה גם קמעונאיות רבות ברחבי העולם - משלוחי מזון אונליין שמגיעים ארוזים בקרטון. "נוצר ביקוש יתר לקרטון בגלל הגידול במשלוחים ובהובלה", אומר פנחס.

השוק בשל להתייקרות? 

תמיר בן שחר, ממשרד הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, טוען שקשה להפריד בין הדברים ושלא רק מחירי הסחורות משנים את התמונה, כי אם גם שינוי על פני ציר הזמן בהרגלי הצרכן. "המחאה ב-2011 הוציאה את הצרכן הישראלי לרחובות. הוא בכה וצעק, אבל חזר אחורה והוא ממשיך להתנהג כפי שהתנהג אז. עם זאת, הוא השתנה בכמה היבטים: הכניסה המשמעותית לשוק של דור ה-Y ודור ה-X, שהם שונים מאלה שקדמו להם. הם פחות לויאליים למותגים בניגוד להורים שלהם. יש פחות קניות גדולות ומרכוזות, כאשר הצרכנים קונים הרבה יותר פעמים בחודש, בסלים קטנים יותר וליד הבית. טרנד הבריאות גרם להקטנת הסלים, אך המוצרים הבריאים עולים יותר. אנחנו רוצים את זה בריא, זול ובקנייה תכופה.

"הצרכן השתנה לאורך ציר הזמן, הרשתות הבינו את הצורך ולכן אנחנו עדים לעליית המחירים", מסביר בן שחר ומחדד כי הספקיות והיצרניות בעיקר רוצות להימנע משחיקה ברווחים שלהן. "הספקים והיצרנים ממשיכים להרוויח הרבה כסף - לא לחינם חלקן עברו להיות מציבוריות לפרטיות (למשל, אסם-נסטלה שנמחקה מהבורסה ב-2016 - ש.מ). המדינה שומרת על מספר שחקנים ששולטים בלמעלה מ-50% מהשוק ולא קיימת תחרות אמיתית. היא אמנם ניסתה להתערב באמצעות חוק המזון, אבל לא הצליחה. אנחנו ממשיכים לשלם יקר, בוכים, אוכלים, וחוזרים לסופר".

לדברי פנחס, כל המהלכים הללו יוצרים חששות כבדים בתעשייה: "חברות המזון בישראל שוברות את הראש בימים אלה מה לעשות עם ההתייקרויות הללו. מצד אחד, יש להן פחד גדול מלהעלות מחיר לצרכן, ומהצד השני, מדובר בספיגת עלויות מאוד גדולות. השאלה היום היא מי הראשון שירים את הדגל ויעלה את המחיר לצרכן". בשיחות עם "גלובס", גם אנליסטים שונים העריכו כי הספקיות חשות שהשוק בשל להתייקרות צפויה.

"הסנטימנט של המשקיעים בתחום הסחורות הוא של עליות", מוסיף פנחס ומפרט כי "יש השתתפות של ספקולנטים והימורים על כך שהסחורות ימשיכו לעלות ברמה שלא ראינו כבר כמה שנים. אנחנו מאמינים שכל סקטור הסחורות יעלה לאור ההתאוששות הכלכלית בארה"ב. בינתיים, השקל החזק מול הדולר מונע את העלייה הדרמטית, וזאת לעומת מדינות שבהן המטבע חלש יותר". ובכל זאת, לדבריו, יש מה שמשהה כרגע את הקפיצה הדרמטית הצפויה: "הדבר היחיד שמונע עליית מחירים בטווח הקצר הוא החששות ממלחמת סחר של ארה"ב, אבל זו פוליטיקה. ברגע שהחשש הזה יוסר - נראה את המחירים נעים כלפי מעלה".

בכל אופן, לא רק הסחורות מתייקרות. גם עלות העסקת העובדים עבור החברות התייקרה באופן משמעותי לאור עליית שכר המינימום, וזאת בנוסף לקיצור שבוע העבודה ל-42 שעות  - עלות שגם הקמעונאיות וגם הספקיות סופגות בשלב זה.

לסיכום אומר בן שחר כי "הקמעונאים הבינו שאם רמת המחירים לא תעלה, וגם הרווחיות הגולמית והתפעולית תישאר נמוכה, צפוי להיות להם שוב מקרה כמו קלאב מרקט, מגה ועדן טבע, או שחקנים קטנים אחרים שנעלמו על רקע קשיים", אומר בן שחר. "כל השחקנים הבינו שהם צריכים להתייעל ולשכלל את המותג הפרטי והאונליין, ובמקביל להעלות את המחיר. יש כביכול הסכם של שתיקה של 'בואו נעלה קצת מחירים לאורך ציר הזמן כדי שנוכל לשרוד ולהרוויח'". 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם