גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ואת הלבד כבר ניסית?

האתוס הרודני של קונספט "החיים ביחד" מנוון בנו, לפעמים, חלקים שלמים שנדחקים

1. נקרעתי מצחוק כשצפיתי החודש בהצגה המשובחת של חנוך לוין בקאמרי 'יעקובי וליידנטל' (שביים בכישרון רב יונתן אסתרקין). כמו תמיד, לוין מיירט את החולשות האנושיות שלנו והופך אותן לגרוטסקה של עליבות. התכווצתי למראה דמותו של ליידנטל הגלמוד, שנעזב על ידי חברו הטוב, יעקובי. והבדידות שהוא מושלך אליה מערערת אותו לגמרי. הוא בוחר להשפיל את עצמו שוב ושוב, ובלבד שלא לחוות את החוויה המאיימת מכל: להיות לבד.

"בשמונה ורבע הרגשתי שאני לא יכול יותר עם עצמי. היה לי ככה: השיממון הרגיל שלי, הצער על השיממון, הכאב על הצער, ההשפלה שהשפלתי את עצמי בפניהם, ההשפלה שעוד אשפיל את עצמי בפניהם, הבושה על כל ההשפלות".

"אמנם הבושה הולכת וגוברת", מתוודה ליידנטל, "אבל הרצון לא להיות לבד חזק יותר", ו"העיקר שבינתיים הזמן עובר ואני מרוויח לי בגניבה עוד רגע של בילוי חברתי".

מה אנחנו לא עושים, ובלבד שלא להיות לבד. מה אנחנו לא עושים כדי "לגנוב עוד רגע של בילוי חברתי". וכמה זה עולה לנו. חשבתי על ההחמצה. לא על ההחמצה של הביחד, בכלל לא. על ההחמצה של הלבד.

כמה אנחנו מפסידים כשאנחנו לא מסוגלים לראות את האוצרות שהלבד פועם בהם.

2. ככה מחווט המוח שלנו. הוא זקוק לעוד מוחות בסביבה, זה המצב הביולוגי. אני, למשל, ממש נהנית לחשוב ולגלגל רעיונות בנוכחות אחרים. גם אם הם רק מקשיבים, אני עוברת סוג של גירוי וסיעור מוחות עם עצמי. לגמרי כיף ביחד. אבל גם כיף נורא לבד.

לא כולם רואים את זה ככה.

יש לי ידידה כזו, שמודה: היא נתקפת חרדה מהמחשבה שתצטרך להיות לבד. היא יוצאת ערב ערב להסתופף בחברת אנשים, שמעניינים אותה בערך כמו מרתון סריגה, ובלבד שתהיה בחברה. עד כדי כך? הרבה יותר מזה. כל כך הרבה זמן יקר מושקע בהתרועעות הזו, כדי לשרת חרדה שהשתרשה. אנשים יכולים לשעמם רצח, לפעמים. כשנפרדה מבן הזוג שלה היא נכנסה ממש למסע הישרדות, שדרגה כל מה שאפשר, כדי שתוכל למצוא בן זוג אחר. זוגיות לא הייתה משהו שיהיה נחמד שיקרה - היא הייתה הדרך שלה לשרוד את החיים. והזוגיות קרתה, כי בלעדיה הייתה רק התאיינות פצועה. הלבד נחווה כאיום, כקריסה, כדחייה.

3. לקח לי שנים לקלוט איך אני ממש מתעוררת לחיים כשאני בחברת אנשים. אני יכולה להיות חולה עם חולשה איומה, מכווצ'צ'ת ומצ'וקמ'קת, אבל אם אגיע לאירוע חברתי, אני אקבל בוסט לא הגיוני של אנרגיה והאדרנלין יזרום, ואני אשכח שאני בכלל חלשה עכשיו.

אבל מצד שני, אל תעמיסו עליי את הביחד. הוא יודע גם לקחת ממני אנרגיה. אז אני צורכת במנות מבוקרות. אחרי כמה זמן של התחככות במוחות אחרים, אני עולה לקחת אוויר. לבד.

כמה יופי עמוק יש בלבד. הזמן הזה שבו אתה ממש מבלה עם עצמך, ומתמסר להתבוננות פנימה והחוצה. זה זמן של מחשבות, ושל כתיבה, ושל קריאה, ושל שקט, ושל צלילות ובהירות ושל עיבוד חוויות. ולמרות זאת, איכשהו, אני חדורת אשמה כשאני מרשה את זה לעצמי.

4. שמתם לב כמה שהציווי להסתדר בזוגות ובחבורות מוטבע בנו מגיל צעיר? כמה שאנחנו מתוכנתים להעביר את חיינו ביחד? האתוס המופרך של החיים בזוגיות מנוון בנו, לפעמים, חלקים שלמים, שנדחקים. כי במקרה הטוב נגיע למיצוע של רצונות. במקרה הטוב.

אישית, לא מתה על הציווי הזה. הוא מפריע לי, הוא צורם והוא מגביל בצורה שגורמת לי לשאול: למה, בעצם? למה כל כך הרבה אנשים שבכיף שלהם עם עצמם, מאולפים לשרת איזשהו תכתיב חיצוני חברתי-תרבותי ולהיכנס לסחרור של חיפוש בן זוג.

שמחה שהיו לי גם תקופות בלי. וחייבת להודות שרוב הזמן ממש נהניתי. לפעמים הרגשתי שזה מהנה עד כדי התמכרות. לחיות לבד אחרי זוגיות אינטנסיבית? התעלות! גלונים של חמצן!

אני יכולה לנחש שאחרי תקופת זמן, הייתי מתוודעת גם לצד הפחות מהנה. יכול להיות. אבל העובדה היא שאני בפירוש יודעת להתפעל מאנשים שפטורים מהעול הזה, מ'הגיבנת' של הפחד להיות לבד.

אני מכירה כמה כאלה. שיש להם אופציה אחרת, אבל הם מעדיפים, למשל, לטייל לבד בעולם. כדי להיות עם עצמם, לחדד את הקשר עם הרצונות שלהם, עם ההעדפות שלהם, עם ה'עצמי האמיתי', שלא נדחק ומדוכא כי צריך לרצות את האחר. הם מאוד מושכים בעיניי, האנשים שיודעים להיות לבד.

זו לא האומללות המייסרת של להיות בודד. לגמרי לא. היכולת להיות לבד לא באמת מנוגדת ליכולת להיות ביחד. אלו שתי יכולות משלימות. 'לבדיות' לא באה עם הכאב של הבדידות. תחשבו כמה חופש זה נותן.

5. זה לא רק פקטור חברתי-תרבותי. הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט הביא פיצוח יוצא דופן. מי שהיה ממעצבי הפסיכואנליזה שאחרי פרויד טען, שהיכולת להיות לבד היא אחד הסימנים החשובים לבשלות בהתפתחות הרגשית. זו יכולת מתקדמת ומתוחכמת, כמעט מילה נרדפת לבגרות נפשית.

מתי מתפתחת היכולת הבריאה להיות לבד? כשאנחנו מרגישים בטוח במישור הכי ראשוני. אם חסרה החוויה הראשונית של 'אמא טובה דיה' - זה יתבטא בקושי אמיתי להיות לבד. אם ההורים לא נענו לך מספיק בגיל ינקות, תיוותר בהמשך חייך עם חרדה שתקשה עליך להיות בלי אנשים איתך. זו תחושה מערערת והרסנית.

מה צריך כדי שנרגיש טוב, גם בלי תלות באנשים סביבנו? שמבפנים, במציאות הנפשית שלנו, נרגיש מוגנים. זו נוכחות של סביבה נענית ומיטיבה שהופנמה בתוכנו, ולא תאמינו כמה היא מתקיימת גם כשאנחנו לבד.

6. למה ה'ביחד' ממשיך להתנשא על פני 'הלבד'? ככה התרגלנו תמיד, שלהיות לבד זה מגונה, מדיף ריח של ייאוש ודחייה. כמה הפנמות תרבותיות מרחיקות אותנו מזה. בפרסומות ובסרטים האושר תמיד בא עם החבר'ה או עם בן הזוג. אף פעם הוא לא מצטלם לבד, האושר.

אבולוציונית זה היה מאוד לא הישרדותי להישאר מחוץ לחבורה. אבל היום? לא נמות מזה. יש אנשים שלהיות איתם דורש כזה מאמץ, שעדיף בלי. בזמן הזה אפשר ממש ליהנות מהלבד, לקחת את עצמך לדייט. כן, לגמרי מעניין איתך. לפעמים זה הדבר הכי גדול שאתה יכול לעשות כרגע, תכלס. להפסיק להיות בלתי מושג, לעצמך.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?