גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל | ארוחת שף בבית במרחק סנטימטרים משולחן האוכל

יותר ויותר שפים מבשלים ומארחים סועדים אצלם בבית, ביניהם בעלים של מסעדות פעילות ● הקהל נוהר, גם בגלל החידוש והריגוש וגם כדי לראות את המטבח של מאיר אדוני ואת המרפסת של יובל בן נריה

על המרפסת של יובל בן נריה /  צילום: אמיר מנחם
על המרפסת של יובל בן נריה / צילום: אמיר מנחם

לפני כמה שנים, כשהייתי לראשונה בקנדה, צלצלתי אל עמיתה מקומית בטורנטו, כתבת אוכל ותיקה שמתמחה באוכל יהודי, שהכרתי בארץ. "בוא אלינו לארוחת שבת", הזמינה אותי כשהצעתי לה להיפגש באחת ממסעדות העיר. יומיים מאוחר יותר, ישבתי לצד שולחן ערוך וגדוש בלהיטי הקולינריה של רומניה, הונגריה ופולין, שהתאזרחו יחד עם משפחתה של הכתבת בצפון אמריקה והפכו לחלק בלתי נפרד מפנתיאון המאכלים המקומי.

היו שם מאפי קנישס תוצרת בית, בורשט סלק חם עם כופתאות, מרק עוף עם אטריות שהכינה בעצמה ובשקדנות (קר בקנדה, כן?) והשיא - נתח בריסקט בקר כבוש (Smoked meat) שהכינה על-פי המתכון המיתולוגי של מעדניית קפלנסקי היהודית והמפורסמת שבעיר. "אני מעבירה כבר עשרות שנים סדנאות ובישלתי גם במסעדות, אבל בסופו של דבר - להזמין אורחים הביתה, אל תוך הקישקע הפרטי שלי, זו חוויה אחרת וסופר-אישית", אמרה בגאווה.

מנות אחרונות אצל שאול בן אדרת בתל אביב /  צילום: אמיר מנחם

לצד מיזמי קולינריה שונים שמפגישים בין תיירים וילידים לבשלנים מקומיים, ישנם גם שפים מוערכים שמבשלים בביתם ונותנים למספר אקסקלוסיבי של סועדים אפשרות הצצה אינטימית למטבחם הפרטי.

ניר צוק עושה זאת בביתו היפואי כבר שנים, עם ארוחות טעימות בהשראה יפואית (facebook.com/nirzook). לפניו עשה זאת, כחלק מסדנה, ארז קומרובסקי בביתו שבמתת עם בכחנליה גלילית של טעמים. בתפריט בשני המקרים: אוכל מושקע, שנמצא על קו התפר בין המנות במסעדותיהם לאלו שהם מבשלים לבני משפחתם בבית.

"מטבחצר" (mitbachazer.co.il) היא מסעדה שעושה זאת על בסיס קבוע, בחצר בית השף אייל סניור שבמושב גינתון (יוגב ירוס, שותפו, עזב לאחרונה ומקים את מסעדת "הוטל דה ויל" בצפון הישן של תל אביב יחד עם המיקסולוג אריאל לייזגולד). "הדגש עובר כעת לדברים שבהם אני מתמחה בהם - בשרים ובשרים מעושנים מהגריל והמעשנה כאן", אומר סניור.

גם "חמש" (על שם חמשת החושים) הוא מיזם קולינרי שקורם עור וגידים בבית, במושב רמות השבים. השפים זיו מנשה ואמרי בריל, יוצאי המסעדות של השף יוסי שטרית, מגישים כאן ארוחת טעימות של שבע מנות על בסיס מרכיבים עונתיים בכל יום רביעי (zivimri5.co.il).

בתפריט מנות מושקעות ועתירות מרכיבים כמו - קחו נשימה עמוקה - סשימי אינטיאס עם אבוקדו חרוך, קולרבי כבוש, פנקוטה חזרת, צנוניות טריות ותפוז דם בראשונות, וקינוח של משמשים עם טרפלס, וכן פקאן קלוי, גנאש שוקולד לבן ושומר, ועוגת ספוג על בסיס שמן זית.

הכול פתוח וחשוף

ערב אביבי, מהאחרונים לעונה, למרבה הצער, ומרפסת הגג היפואית ורחבת הידיים של השף יובל בן נריה ("טאיזו", "יא-פאן") משובצת בקומץ סועדים. למשך צמד ארוחות בלבד, יבשל השף הביישן והמוכשר, שלרוב בוחר להתרחק מאור הזרקורים, ארוחת טעימות בת שבע מנות ל-15 אורחים בכל פעם, במסגרת מיזם "קאזה פלגרינו".

ראשון עלה גספצ'יו שהכין עם שרימפס קריסטל מקומי. אחרי סביצ'ה דג-ים וקרפצ'יו צבעוני של סלקים נח על השולחן ריזוטו שיבולת שועל, מעוטר בסקלופס צרובים ובעגבניות שייבש השף בתנור הביתי, שטמן בחובו בצלצלי שאלוט ושורש גובו יפני (שמזכיר בטעמו ארטישוק) קצוצים וזיכרון עז של הציר שבו הושק, שהתבסס על אצות קומבו, מבחר פטריות ושפע ירקות שורש. על הקירות מדפים עם ספרי בישול ובמטבח מבשל השף במרץ ויוצא בין לבין להסביר לסועדים - זרים מכל קצוות הארץ, שכעת שחים במרץ אחד עם השני כמכרים ותיקים - על המנות שהכין.

קינוח במיזם הקולינרי "חמש" אצל השפים זיו מנשה ואמרי בריל במושב רמות השבים /  צילום: שני בריל

"אני כמעט ולא מבשל מחוץ למסעדה, כך שהארוחה הזו הייתה מבחינתי מעבר של מאפס למאה, גם מבחינת האינטראקציה והעובדה שהכול פתוח וחשוף מאוד", אומר בן נריה. "אני לא אוהב לעבוד מחוץ לשעות שלי במסעדה, ואם יש לי קצת זמן, אני מעדיף לבלות אותו בשקט עם המשפחה ולא בסיטואציה חברתית. בבית אני מכין אוכל פשוט יותר ופה הלכתי יותר מורכב - רק קצת יותר - ובסגנון ים תיכוני, שחביב עליי בבית".

"יש ביקוש תמידי לספק משהו חדש ולהעלות את רף הריגוש הקולינרי - לכן, כנראה, 30 הכרטיסים לארוחות של בן נריה נמכרו תוך 108 שניות, פחות מ-2 דקות", אומר רז קלמנוביץ', שאמון על הפרויקט בחברת טמפו. בכורה עולמית לחברת המים המוגזים שמזוהה עם פרויקטים כמו 50 המסעדות הטובות בעולם ("סן פלגרינו 50") ותחרות השף הצעיר הטוב של השנה. "זהו פורמט חדש שנולד בישראל, ובתקווה שיתרחב לעוד מקומות בעולם, דרך להכיר לפודי'ז שפים, שמבשלים בביתם ובמרחק סנטימטרים משולחן האוכל".

בין השפים המשתתפים במיזם: שאול בן אדרת, שאירח עם משפחתו 2 ארוחות בביתו ("הילדים ממלצרים ואורית אמונה על הקינוחים", אמר בגאווה), דיוויד פרנקל, מאיר אדוני ואוראל קמחי.

בקיצור, יש סיטואציות

צמד שפים אהובים שמבשלים בחודשים האחרונים בבתים אחרי שסגרו את מסעדותיהם הם איתן ואנונו שעמד בראש "החלוצים 3" (Halutzim3@gmail.com) ועידו פיינר מ"גאריג". האחרון מבשל גם בביתו שלו שבמושב בארותיים יחד עם אשתו, החקלאית שי שבח. "מכינים מנות יחד ובנפרד, מתוצרת החווה והסביבה ובהתאם לעונה. לאחרונה הכנו שוק טלה עם קרם זוקיני ופרחי זוקיני, וזוקיני צלויים עם בשר טלה מפורק, שזה מבחינתי חגיגת אביב; הרבה ירקות וחיטה - מרכיב שבו התאהבתי בשנה האחרונה, ומה שיוצא בחווה", אומר פיינר. "כרגע למשל יש מלונים ואבטיחים, רוקט ושעועיות ירוקות". המחיר? החל מ-450 שקל ל-15 איש (פרטים נוספים במייל feinerido@gmail.com).

השפים אור גינסברג, אליאס מטר ושחף שבתאי - כולם בעלי מסעדות פעילות ומצליחות, עושים זאת גם הם לפי הזמנה ובקשה. "המטרה שלי בארוחות שאנו מבשלים בבתים של אנשים זה להביא אליהם את הסודות מהמטבח שלי - איך מבשלים ומה עושים עם המנות. על זה אני שם הכי הרבה דגש - ומנסה לתת להם כמה שיותר טיפים. אני אף פעם לא מגיע עם דברים מוכנים, רק עם חומרי גלם שאיתם אני מבשל מולם, מפתיחים ועד לקינוח", אומר שבתאי, שעושה כך כפעמיים בחודש, עם דגש על אוכל אסיאתי (המחיר: 800 שקל לאדם).

בשנה החולפת זכו לעניין רב גם הארוחות של טום אביב, זוכה מאסטר שף, שקיים בבתים פרטיים לפני שפתח את מסעדתו המדוברת קוקו במבינו. במזמינים: מובילי דעת קהל וסלבריטאים כמו שלומית מלכה (מסיבת רווקות לפני החתונה עם יהודה לוי), עומר אדם (יום הולדת של בת הזוג), נטע אלחמיסטר (יום ההולדת הפרטי) ועוד.

"זה התחיל די בטעות אצלי - אנשים רצו לטעום את האוכל שלי אחרי מאסטר שף ולא היה איפה, כי עוד לא הייתה לי מסעדה - אז התחלתי להגיע אליהם הביתה. אחרי הארוחה הראשונה והתמונות שעלו במדיות החברתיות, קיבלתי במשך תקופה 15 שיחות ביום עם בקשות לארוחות.

"מכיוון שרציתי להשתפשף לפני הפתיחה של המסעדה כמה שיותר, יצאתי כמעט לכל אירוע", הוא אומר. "בהתחלה הייתי מגיש את האוכל על ניירות, בלי כלים בכלל. זה גם התאים לציפייה של הסועדים, לשואו שרובם מצפים לו".

קפלטי במילוי ריקוטה ולימון, קרם פלפלים, זוקיני וקישואים טריים ובזיליקום /  צילום: חיים יוסף

מה בתפריט, אני שואל. "אני בונה לכל אירוע תפריט חדש ויש להיטים - רוסטביף עם קרמל זרעי עגבניות שאני שורף בהגשה, למשל. אבל בגדול, האוכל הוא בסגנון של המסעדה שלי, רק קצת יותר אישי וגבוה, בהתאם לסיטואציה. לרוב יהיו תשע מנות חלוקה - שאני מכין במטבח הבית של הסועדים כמה שעות מראש. הם רואים את התהליך ואת האוכל מתבשל בסירים. כמובן שאפשר לשאול שאלות - אבל ברוב המקרים אף אחד לא עושה את זה", הוא אומר וצוחק. "בכלל, זה לא תמיד פשוט לבשל בבית של אנשים. למארחים אין תמיד את כל הכלים שאני צריך, וקורה שיש גם אי הבנות. יצא שהכנתי כבר פעם פסטות על מנגל כי המארחים שכרו רק את הגינה, בלי הבית - וגם בישלתי בנתניה ארוחה על חצי גזייה במטבחון של סוויטת מלון ל-17 אנשים מבלי שאפשר היה לזוז בחלל. בקיצור: יש סיטואציות יוצאות דופן.

"אגב, מהארוחות האלו בניתי את תפריט המטבח שלי, כך שעשיתי בעצם את הכיוון ההפוך - מבתים של סועדים, למסעדה". בקרוב גם יבשל אביב בביתו ארוחות לפי הזמנה. "תמיד רציתי לארח אצלי, וזה יקרה לדעתי תוך חודשיים-שלושה. כיף לפחות שאתה בבית - למרות שאי אפשר לדעת אף פעם מה יקרה - אתה יודע מהי נקודת הפתיחה שלך".

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן