76 מחוקקים דמוקרטים לנתניהו: עצור הרס בתי פלסטינים בגדה

במכתב לראש הממשלה, כותבים הצירים: "במקום לעקור בכוח קהילות פלסטיניות, אנו מעודדים אותך לבחון מחדש לבחון ביושר את בקשותיהן לרישיונות בניה" • "פינוי בכוח של פלסטינים פוגע בסיכויים למימוש פתרון של שתי מדינות"

אישה פלסטינאית / צילום: שאטרסטוק
אישה פלסטינאית / צילום: שאטרסטוק

76 צירים דמוקרטים בבית-הנבחרים של ארה"ב קוראים לראש הממשלה, בנימין נתניהו , לשים קץ להרס בתי פלסטינים ולעקירתן של קהילות פלסטיניות שלמות ממקומות מגוריהן בגדה המערבית.

במכתב פומבי לראש הממשלה, אומרים המחוקקים, כי הרס הבתים ועקירת הקהילות פוגעים באופן חמור בזכויות האדם של הפלסטינים, מקטינים את הסיכוי למימוש פתרון של שתי מדינות ומעכירים את עתידה של ישראל כמדינה דמוקרטית ויהודית. מכתב דומה שלחו לנתניהו 10 סנטורים דמוקרטים בנובמבר אשתקד.

מכתבי המחוקקים מדגישים את הפער ההולך וגדל בין עמדות של רפובליקאים ודמוקרטים כלפי ישראל. בעוד שהרפובליקאים הולכים בעקבות דונלד טראמפ ומגבירים את תמיכתם בקו הנוקשה של הממשלה הנוכחית בישראל כלפי פלסטינים, תוך התעלמות מפתרון של שתי מדינות, נוטים דמוקרטים רבים - בהחלט לא כולם - להסתייג ממדיניות ממשלת נתניהו, לתמוך בפתרון של שתי מדינות ולמתוח ביקורת על מדיניות היד הקשה שנוקטת ישראל כלפי הפלסטינים. מגמה זו התחדדה עוד יותר בעקבות הפגנות הפלסטינים מול הגדר בין ישראל לעזה בשבועות שחלפו. תגובת צה"ל להפגנות אלה הניעה את הסנטורים ברני סנדרס ואליזבת וורן, מהפלג הליברלי של המפלגה הדמוקרטית לדרוש מהישראלים לגלות "ריסון".

בפנותם לנתניהו כותבים המחוקקים: "כתומכים חזקים של היחסים המיוחדים בין ישראל לארה"ב ושל פתרון של שתי מדינות, אנו קוראים לממשלתך לא להרוס את הכפר הפלסטיני סוסיא וישובים פלסטיניים דומים בגדה המערבית. הריסת הבתים ועקירת התושבים של קהילות כאלה תהיה מנוגדת לערכים המשותפים של ישראל וארה"ב, והיא תפגע בטווח הארוך בביטחון ישראל, בכבודם של הפלסטינים ובסיכוי להשגת שלום על סמך בסיס של שתי מדינות".

הכותבים מציינים, שסוסיתא, שקיים לפחות מאז 1830, משמש בית ל-40 משפחות של חקלאים ורועי צאן. כמו תושבי כפרים אחרים באזור C, ביקשו גם תושבי סוסיא פעמים חוזרות ונשנות התירי בניה כדי שיוכלו לבנות בתים. פניהם הושבו ריקם פעם אחר פעם.

שר-הביטחון, אביגדור ליברמן, איים אשתקד, כי "מתבצעת עבודה" לפנות את כל הכפר סוסיא, וכן את הקהילה הבדואית חאן אל אחמר, ליד מעלה אדומים, "בתוך כמה חודשים", כותבים המחוקקים.

"עקירתן בכוח הזרוע של קהילות פלסטיניות והרחבתן של ההתנחלויות באזורים שאמורים להיות חלק ממדינה פלסטינית עתידית יביאו לזניחת שני ערכים חשובים שמשותפים לארה"ב ולישראל: צדק וכיבוד זכויות האדם", נאמר במכתב. "צעדים כאלה ישנו באורח חד-צדדי את העובדות בשטח ויפגעו בסיכויי פתרון של שתי מדינות. התפתחויות כאלה יסכנו את עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית וישפיעו לרעה על השאיפות הלאומיות של הפלסטינים".

"יותר מ-300 רבנים מרחבי ארה"ב כתבו לך, בתאריך מוקדם יותר השנה, כי 'שלילת מגורים, חשמל וחינוך מהפלסטינים לא תתרום דבר להשגת עתיד טוב יותר לישראל; להיפך. ללא פתרון של שתי מדינות אנו חוששים שישראל לא תוכל להוסיף ולהישאר כבית לאומי בטוח ודמוקרטי לעם היהודי.

"במקום לעקור בכוח ישובים פלסטיניים, אנו מעודדים את ממשלתך לשוב ולבחון ביושר את הבקשות של תושבי ישובים אלה לקבל רשיונות בניה", נאמר במכתב.

יזמת מכתב הסנטורים זכתה בתמיכת ג'יי סטריט, השדולה שמגדירה עצמה פרו-ישראלית, פרו - שלום.