סנגורו של מנכ"ל שורט טרייד: "הוא נפל קורבן לעוקץ של שרם"

(עדכון) - המשטרה ביקשה להאריך ב-9 ימים נוספים את מעצרו של שלומי נוימן החשוד בהונאת משקיעים, אך ביהמ"ש החליט לשחררו למעצר-בית • נוימן טוען: איימו שיפגעו בבת שלי; נפלתי קורבן לעוקץ מצד יצחק שרם

שלומי נוימן / צילום: רפי קוץ
שלומי נוימן / צילום: רפי קוץ

המשטרה מבקשת להאריך את מעצרו של שלומי נוימן, מנכ"ל שורט טרייד, ב-9 ימים נוספים, וחושפת כי במקביל לחשדות לתרמית משקיעים והלבנת הון, נחקרות גם עבירות מס שבוצעו על-ידי נוימן על-פי החשד. הבוקר (ג') הובא שלומי נוימן לבית משפט השלום בירושלים לדיון בהארכת מעצרו במסגרת חקירת פרשת שורט טרייד.

במסגרת הפרשה עצרה המשטרה בשבוע שעבר 3 חשודים - את נוימן, אדם נוסף שהוטל צו איסור פרסום על זהותו ואת איש שוק ההון יצחק שרם, שכיהן בעבר תפקידים בכירים בקונצרן כלל (שוחרר לביתו בתום חקירתו). 

בית משפט השלום בירושלים דחה את בקשת המשטרה להאריך את מעצרו של מנכ"ל ובעלי שורד טרייד, שלומי נוימן, ב-9 ימים, והורה על שחררו למעצר-בית מלא בבית הוריו. השופטת חוי טוקר ציינה בהחלטתה כי "המשיב היה מנכ"ל בחברת שורט טרייד, אשר עסקה במתן פלטפורמה ללקוחותיה אשר סוחרים בשוק המניות האמריקאי. במשטרת ישראל התקבלו עשרות תלונות של משקיעים שסחרו באמצעות פלטפורמת המסחר שסיפקה להם החברה. היקף ההונאה על-פי החשד עומד על כ-11 מיליון דולר. על-פי החשד, חברת שורט טרייד פעלה בדרך של תרמית והצגת מצגי-שווא כלפי סוחרים באשר להשקעות המנוהלות דרכה, כאשר בפועל כספי השקעתם כולם או חלקם כלל לא הושקעו בפועל".

השופטת ציינה כי חומר החקירה מקים חשד סביר למיוחס לנוימן, והמסוכנות שלו נלמדת מן המיוחס לו "הן מהיקף ההונאה והן מהתחכום". עוד ציינה כי נוימן "היה מנכ"ל החברה ולמעשה חלש בפועל על כל פעילותה", וכי מעיון בחומרי החקירה עולה חשש לשיבוש חלק ממהלכי החקירה.

עם זאת, השופטת קיבלה את טענת בא כוחו של נוימן, עו"ד עמית בר טוב, כי החשש לשיבוש מתאיין מאד לנוכח העובדה כי החברה מצויה בהליכי פירוק, וכי מונו לה בעלי תפקידים. "מטבע הדברים מעוכבים כלל נכסי החברה, ובעלי החברה נדרשים לתת דוחות לבית משפט של פירוק המפקח על הליך הפירוק. לכך יש להוסיף גם את הטענה המקובלת עליי אף היא, כי החקירה בעיקרה נוגעת לממצאים שמקורם במסמכים, וכי כובד המשקל אינו בגביית העדויות דווקא", ציינה השופטת.

עוד הוסיפה השופטת כי מקובלת עליה הטענה כי יש להשוות בין עניינו של נוימן לבין עניינם של מעורבים אחרים אשר שוחררו למעצר-בית.

"מסכימה אני כי יש להבחין בין מעורבות נוימן למעורבות גורם אחר, והדבר אף מתחייב ולו בשל תפקידם השונה בחברה. יחד עם זאת, אינני מסכימה כי מעורבותם השונה צריכה להצדיק התייחסות שונה במעצר שהוא לצורכי חקירה, שכן החשש לשיבוש הוא זהה ואינו גבוה יותר כאשר מדובר במנכ"ל של חברה לעומת עובד אחר, ולשיטתי אף המסוכנות הנובעת היא כמעט באותה מידה, לפחות בשלב מעצר הימים, וזאת לנוכח שעלה מחומר חקירה בכל הנוגע לעובד אחר בחברה", קבעה.

במהלך הדיון חזר נוימן, באמצעות בא-כוחו, עו"ד עמית בר טוב, על טענותיו כי נכנע לאיומים של שרם ונטל מכספי לקוחותיו על-מנת להחזיר לשרם כספים. בין היתר טוען נוימן כי איימו שיפגעו בבת שלו. לטענת נוימן, הוא נפל קורבן לעוקץ של קבוצת משקיעים בראשות שרם.

נוימן עצור מיום ראשון שעבר, וכעת מבקשת המשטרה להותירו במעצר. במהלך הדיון היום טענה באת-כוח המשטרה, רס"ר גל צבי, כי הארכת המעצר נדרשת לאור פעולות החקירה הנדרשות. "יש כרגע עשרות פעולות חקירה", טענה, והוסיפה כי "מדובר בהיקף חקירה מאוד גדול עם עבירה בשווי של עשרות מיליוני שקלים שהמשיב מודה שמעל בכספים של המשקיעים שלו. המשיב מודה במעילה של הכספים, אבל הוא נותן סיבות למה, וזו החקירה של יתר המעורבים. הוא טוען שהוא היה נתון ללחץ ולאיומים, ובשל כך הוא ביצע את המעילה".

הדברים מתייחסים לגרסה שמסר נוימן הן בחקירתו במשטרה והן בחקירתו על-ידי המפרקים הזמניים שמונו לשורט טרייד, עורכי הדין עמית פינס ומיכאל חינצ'ין.

על-פי גרסתו של נוימן, שנמסרה גם למפרק החברה וגם למשטרה, במהלך 2017 פנו אליו שרם והמשקיעים, שהחזיקו במניות של חברת קנאביס שהונפקה בארה"ב, בבקשה כי ישמש כברוקר שלהם. בהמשך, כשאלה ביקשו למשוך את רווחיהם, התברר כי הרווחים שנוצרו היו על רק הנייר; אך שרם, כך לגרסת נוימן, הפעיל עליו לחץ להעביר לו את רווחיו ויהי מה, תוך השמעת איומים. לגרסת נוימן, האיומים עבדו, והוא נטל מכספי לקוחותיו על-מנת להעביר לשרם את הכספים.

שרם מצדו מכחיש את כל הטענות וטוען כי היה לקוח של החברה ואחד מקורבנותיו של נוימן.

מפלג הונאה בימ"ר ירושלים פתח ביום ראשון בחקירת הפרשה ומייחס למעורבים בה חשד לביצוע עבירות הלבנת הון, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות בניירות ערך, רישום כוזב ועבירות נוספות.

על-פי החשד, דפוס הפעולה בו פעלו הבכירים משורט טרייד החשודים בפרשה היה באמצעות הצגת מצג-שווא לסוחרים באשר להשקעותיהם שנוהלו דרך החברה, כאשר כספי ההשקעה או חלקם כלל לא הושקעו, ובפועל בעלי החברה חשודים כי עשו שימוש בכסף זה על-מנת לשלם רווחים לכאורה ללקוחות אחרים. הלקוחות הפקידו את הכספים בחשבון בנק שהוצג להם כחשבון נאמנות, ונמסר להם מצג-שווא לפיו קיימת רגולציה של הרשויות האמריקאיות על ההשקעה. בפועל, על-פי החשד, הכספים מחשבון החברה הועבר לחשבון במדינות בחו"ל.

נוימן, שנעצר ביום ראשון שעבר כאמור, הובא להארכת מעצרו בבית המשפט, ומעצרו הוארך בהסכמה עד היום. שרם נעצר בנתב"ג עם שובו לארץ מנסיעה, נחקר ושוחרר בתנאים מגבילים לביתו.

במהלך הדיון הבוקר הסבירה רס"ר גל צבי את ממצאי החקירה עד כה: "בגדול המשיב (נוימן, א' ל"ו) חשוד במעילה של כספים של לקוחותיו. יש לו חברה שנותנת פלטפורמה לסחר במניות ערך בבורסה בארה"ב. לקוחות שלו השקיעו כספים בחברה שלו בשביל לסחור בהם. הם השקיעו כסף שלהם, והם סוחרים בו. המשיב מקבל את השכר שלו על-ידי עמלות תפעול של העסק. מלבד זה יש השקעה במניה שנקראת OWCP. המניה הזאת נבדלת מהחברה שלו.

"בסביבות שנת 2014 הוא חבר לקבוצת משקיעים על-מנת, לטענתו, למצוא משקיעים שישקיעו בחברה... לימים אותם קבוצת משקיעים הגיעו אליו ורצו למכור את המניות של אותה חברה באמצעות החברה שלו. הוא היה אמור לסייע להם במכירה של המניות. הוא מעביר את המניות של אותם משקיעים לבנקים בחו"ל כדי להפקיד אותן ולנסות לסחור בהן. המניות לא מקבלות אישור, והוא לא יכול לסחור בהן, אבל המידע שהוא מעביר למשקיעים הוא שהם כרגע יכולים לסחור במניות. הם מתחילים לסחור במניות שלא ניתן לסחור בהן.

"בהתחלה הוא מתחיל לסחור במניות שלו. לטענתו ולטענת אדם בשם שרם, בהתחלה הוא ידע כי הוא סוחר במניות שלו, ולימים כשיהיה קיזוז, יאשרו את המניות. מאותה נקודת מוצא ועד חודש אוגוסט 2017, בשום שלב הוא לא אומר לאף אחד מהמשקיעים שהמניות פסולות, ולא ניתן לסחור במניות. הוא נותן להם לסחור במניות שלו... כאשר הוא מגיע לשלב שהמניה שלו נגמרה, הוא לא אומר להם שגם המניה שלו נגמרה, והוא מתחיל למשוך כספי משקיעים ולהעביר אליהם, עד שגם הכסף הזה נגמר, ואז אין לו מאיפה.

"בסופו של דבר זה מתפוצץ, כי אותם לקוחות של החברה מגיעים למשוך כספים, ואין מאיפה. נוצר לחץ, כי המשקיעים רוצים כסף, ומבחינתם אלה מניות שהתנהלו באופן תקין".

לדברי נציגת המשטרה, "נוימן לא כופר בזה שהוא מעל בכספים. הטענה המרכזית שלו היא שאותם משקיעים ידעו שהמניות פסולות, והם לחצו עליו. הוא טוען שזה נעשה בעקבות לחץ ואיומים, והוא טוען שהוליכו אותו שולל, כי הוא סמך עליהם. הוא טוען שמדובר ביחסי אמון, ולבסוף זה קרה".

סנגורו של נוימן טען בדיון כי הוא נפל קורבן לעוקץ ולאיומים. "קבוצת שרם מתחילים לאיים עליו, כי מאחוריה יש משקיעים, והם הבטיחו למשקיעים שאפשר לסחור בזה. המשיב התחיל לקבל איומים ואמרו לו שיתחיל למכור, ועוד מעט המניות יעברו. כתוצאה מהאיומים שהם יפגעו בבת שלו, הוא לוקח את הכסף הזה מהקבוצה של אותם לקוחות שסחרו בפלטפורמת המסחר. אנחנו טוענים שיש פה עוקץ של קבוצת שרם, וביקשתי מהמשטרה שהיחידה שמבינה בזה תחקור. חברי שומע שלמרות שהוא מצביע על כך שעשו לו עוקץ, והמניות לא יכלו לעבור, ועד שהן עברו, הבנק חסם לו את המניות. אנחנו מתחננים למשטרה שתחקור ותכניס את רשות ניירות ערך... אם הלקוח שלי צודק, יש פה עוקץ, ויש פה איומים".

הדיון החל באולמו של השופט אלעד פרסקי, אך במהלך הדיון הודיע השופט כי הוא פוסל את עצמו מלדון בתיק לאור היכרות עם אחד האנשים המוזכרים בחומר החקירה. "לאחר עיון בחומרי החקירה שהוגשו לי, הסתבר כי קיימת היכרות שלי עם אחד האנשים המוזכרים בחומרי החקירה, ונוכח כך לא אוכל להמשיך לדון בתיק זה", כתב השופט בהחלטה.

התיק עבר לשופטת טוקר להמשך דיון והחלטה בנוגע למעצר. 

עורכת דינו של יצחק שרם, מיכל רוזן-עוזר ממשרד חן, יערי, רוזן-עוזר, מסרה: "המשטרה חוקרת, אנחנו סומכים על עבודת המשטרה ומשוכנעים שחקירתה תוכיח את ההפך הגמור".