גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית מחיר למשתכן משאירה לשוק הדיור פירורים יקרים

על רקע הירידות הנמשכות במחירי הדירות, וכשרובם של מכרזי הקרקע מוקדשים לתוכנית מחיר למשתכן המסובסדת, יצאנו לבדוק מה קורה בשוק "הרגיל" במסלול הישן של "המרבה במחיר" ● לפי שעה הקרקעות זוכות לביקוש גדול ולמחירים גבוהים, גם כשמדובר לא פעם בקרקעות שעוד לא אפויות לגמרי

תל מונד / צילום: אלון רון
תל מונד / צילום: אלון רון

תוכנית מחיר למשתכן חוגגת עוד מעט שלוש שנים. התוכנית ממשיכה לסבסד קרקע ולייצר דירות מוזלות, וכבר הבטיחה בנייה של כ-50 אלף דירות במחיר מוזל לזכאים. אבל בשאר הענף, כבר כמעט שנה וחצי שהיקף העסקאות למגורים בירידה, ועל פי נתוני התחלות הבנייה לסוף 2017, גם הקבלנים החלו מורידים רגל מהגז.

טענה מרכזית שעולה כנגד תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון היא שהבחירה לשווק קרקעות בראש ובראשונה לטובת מחוסרי הדיור הזכאים להשתתף בהגרלות לאותן דירות מוזלות היא שגויה, שכן קהל זה הוא רק חלק קטן מצרכני הדיור בישראל שמניע את השוק כולו. נזכיר כי כשהתוכנית החלה את דרכה, ההצרה המפורשת הייתה כי כל מכרזי הקרקע שתפרסם המדינה יופנו לטובת התוכנית, ו-100% מהדירות יכוונו למחוסרי הדיור המחזיקים תעודות זכאות. המשמעות הייתה ששיווק קרקע מדינה לפרויקטים "רגילים" פסק, אם כי בשלב מסוים הבינו במשרד האוצר ובמשרד הבינוי והשיכון שצריך לפתוח קצת את הסכר, והחלו לשלב גם דירות למכירה בשוק החופשי באותם מכרזים. במקביל, לאחרונה גם הוחלט שאפילו משפרי דיור יוכלו לרכוש דירות מוזלות ואפילו ליהנות ממענקים בפריפריה, לאחר שמכרזים רבים נותרו ללא ביקוש (מצד קוני דירות ומצד קבלנים).

תיבות מכרזים/ צילום: דרור מרמור

ועם כל זאת, קבלנים שלא רוצים לקחת חלק במכרזי מחיר למשתכן נשארו עם שלוש אלטרנטיבות עיקריות: התחדשות עירונית (פינוי בינוי או תמ"א 38), בנייה על קרקע פרטית או יציאה לחו"ל. גם זה לא התאים לכולם: ההתחדשות העירונית מסובכת, לא מתאימה לכל חברה ואת פירות העבודה רואים רק בשלב מאוחר. קרקע פרטית אין בשפע, ובעלים רבים שמזהים את המצוקה מיהרו להעלות את המחיר או את שיעור התמורה בעסקאות קומבינציה. יציאה לחו"ל מחייבת מהלכים שלא כל חברה מוכנה לעשות, וישנם עדיין לא מעט שחקנים שכבר נכוו במשבר הקודם וחוששים מפני המשבר הבא (ואולי גם תקועים עם קרקעות בערבות רומניה ופולין).

אבל עד כמה עמוק ה'בור' שיצרה תוכנית מחיר למשתכן בפעילות הרגילה של הענף? סקירת כלל המכרזים על קרקע מדינה ששווקה רשות מקרקעי ישראל בשנת 2017 כולה ומתחילת שנת 2018 מגלה כי שווקו רק מעט מאוד יחידות דיור שלא במסגרת התוכנית, שמחירי הקרקעות שהגיעו בטפטופים לשוק גבוהים בהרבה ממחיר השומה, ושרבים מהמכרזים כוללים אתגרים מיוחדים.

פחות מ-2,200 מכרזים לבתים פרטיים

בדיקת "גלובס" מגלה עד כמה שיעור שיווקי הקרקע הנרחב לטובת התוכנית צמצם את השיווקים הרגילים. רוב שיווקי הקרקע שאינם במסגרת מחיר למשתכן הם של צמודי קרקע או של בנייה עצמית, וחלק מהמכרזים הספורים לבנייה רוויה שמתפרסמים במתכונת רגילה כוללים תנאים בעייתיים ורווי סיכון (מה שגם מסביר למה הם לא נכללו במסלול הרגיל של מכרזי מחיר למשתכן שהשתלט על השוק).

המכרזים שנבדקו הם מכרזים הפונים לכלל האוכלוסיה, ובכך השמטנו את המכרזים המיועדים לנכים למשל. במקביל, הבדיקה כללה רק מכרזים בייעוד למגורים, ואינה כוללת כל ייעוד אחר כמו דיור מוגן, דיור להשכרה, תעסוקה, מסחר, מלונאות וכד'. הבדיקה גם ניפתה מכרזים שאינם סטנדרטיים ושמעמידים למשל למכירה חלק מנכסים וכדומה. עוד נציין, כי הבדיקה נעשתה לגבי מכרזים שנסגרו בפועל, ויחידות הדיור המצוינות בכתבה שייכות למגרשים שנרכשו בפועל על ידי קבלנים או פרטיים.

בשנת 2017 כולה שווקו על ידי המדינה 66 מכרזים שונים לבנייה צמודת קרקע הכוללים 2,197 יחידות דיור בלבד. מדובר במכרזים לבנייה עצמית של בתים בודדים, דו משפחתיים וגם בנייה צמודת קרקע המיועדת לקבלנים.

מכרזי קרקע שלא דרך תוכנית מחיר למשתכן

באותו הזמן, הבנייה הרוויה ספגה מהלומה לא פשוטה: במהלך כל השנה נפתחו רק 23 מכרזים, שכללו 1,867 יחידות דיור בלבד. כדי להבין את הפער, נציין כי בשנת 2017 כולה שווקו במסגרת מחיר למשתכן 29,470 יחידות דיור, מהן 22,376 דירות לזכאי מחיר למשתכן, והשאר, 7,094 יחידות דיור בלבד (24%) הן דירות למכירה בשוק החופשי באותם פרויקטים.

גם ב-2018 המצב לא השתנה מהותית. 21 מכרזים לבניית צמודי קרקע נסגרו ושווקו בהצלחה עד כה, הכוללים 586 יחידות דיור סך-הכול. בבנייה הרוויה מדובר בשמונה מכרזים בלבד, עם היצע של 665 יחידות דיור. מדובר בכמעט מחצית השנה של 2018, כלומר המספרים נמוכים עוד יותר משנת 2017. ומה עם מחיר למשתכן באותה התקופה? גם תוכנית הדגל לא רווה נחת בחודשים האחרונים. מתחילת השנה רק 18 מכרזים נסגרו בהצלחה, עם 5,650 יחידות דיור. 3,709 מהן דירות מוזלות לזכאים והשאר, 1,941 דירות למכירה בשוק החופשי (34%).

מעבר לעובדה שהיקף המכרזים 'הרגילים' עדיין נמוך מאוד, באוצר בוודאי צריכים להיות מוטרדים מכך שגם היקף מכרזי מחיר למשתכן נמוך ביחס לשנה הקודמת. 5,650 יחידות דיור בכמעט חמישה חודשים הן קצב שנתי של כ-12 אלף יחידות דיור, רחוק מאוד מהמספרים של 2017, עדות בין השאר לכך שמכרזים רבים - בעיקר בפריפריה - נותרים בחודשים האחרונים ללא הצעות מצד קבלנים.

ובשורה התחתונה, ניתן לראות בקלות כיצד מחיר למשתכן השתלטה על מכרזי המדינה והיקף הדירות שמופנה למי שאינו זכאי התוכנית הממשלתית נמוך מאוד, אבל לא בטוח שההשפעה הרוחבית (ודאי נוכח הקיטון גם בהצלחת מכרזי מחיר למשתכן) היא בכיוון שאליו ייחלו במשרדי האוצר והשיכון.

אין מכרזים אז קונים, וביוקר

מצוקת המכרזים מובילה לביקוש קשיח לרבים מהמכרזים שאינם במסגרת מחיר למשתכן.

להלן כמה דוגמאות: במודיעין, מכרז לצמודי קרקע לקבלנים לבניית 24 צמודי קרקע בשכונת בוכמן דרום, גרר ביקוש גבוה של 17 הצעות. הזוכה, א.כ מגורים 38, הציעה 22.6 מיליון שקל עבור כל המגרשים, כאשר השומה - שמתיימרת לשקף את מחירי השוק של הקרקעות המתפרסמות (ומתפרסת רק לאחר סגירת המכרזים) - עמדה על כ-17.3 מיליון שקל, 24% פחות מהמחיר הסופי. הוצאות הפיתוח עמדו על כ-13.5 מיליון שקל.

דוגמה נוספת אפשר למצוא ביישוב שלומי. מכרז לבניית 36 יחידות דיור בשכונת יערית (בנייה רוויה של דירות) גרר אף הוא הצעות מעל מחיר השומה. שלוש הצעות הוגשו למכרז, והחברה הזוכה שילמה כ-6 מיליון שקל - כאשר מחיר השומה עמד על כ-4.88 מיליון שקל והפיתוח על כ-5 מיליון שקל נוספים.

עוד נקודה שעולה ממיעוט המכרזים הרגילים קשורה לקביעת השמאות על הקרקע. ככל שמספר המכרזים קטן, מתמעטות גם העסקאות המאושרות שיכולות להעיד עבור השמאי על המחיר בשוק. מחיר למשתכן אינו יכול לספק מחירים ברורים בשל הסבסוד, ונשאלת השאלה האם השמאים שקובעים את מחיר השומה במכרזים יכולים להישען על מספר כה קטן של עסקאות כדי לקבוע את השומה למכרז הבא. ואת זה נוסיף למצוקה של הקבלנים, ולעובדה שנרשם ביקוש לא קטן למגרשים מרוחקים שפעם לא היו זוכים לכזו תשומת לב. השאלה על קביעת גובה השומה, ממנו נגזר גם מחיר מינימום במכרזים, מתחדדת.

מצד שני, יש גם דוגמאות הפוכות. מצאנו גם מכרזים מחוץ לאזורי הביקוש שנתקלו בביקוש נמוך גם במכרזים שאינם מחיר למשתכן. כך, מכרז ל-100 יחידות בעיירה חורה בנגב (עוד על חורה בכתבה בעמ' 10) נסגר במחיר נמוך מהשומה. במכרז בשכונת הר יונה בנצרת נמכר מגרש אחד מתוך שניים. בשכונת נוף האגם במעלות תרשיחא נסגר מכרז ל-69 יחידות דיור בשכונת נוף אגם (שנבנות בה במקביל דירות מחיר למשתכן) במחיר נמוך משמעותית מהשומה.

אתגרים מיוחדים? הקבלנים לא יכולים להיות בררנים

בחינה נוספת של המכרזים הרגילים העלתה נקודה נוספת: אם לא די בכך שמספר המכרזים צנח, אלה שפורסמו במסגרת בנייה רוויה כללו לא פעם אתגרים מיוחדים. יתרה מכך: גם המכרזים הבעייתיים ביותר מעידים על המצוקה של הקבלנים, משום שלא פעם מספר הניגשים מרקיע שחקים למרות שלל המהמורות ואי הוודאות בדרך עד להשלמת הפרויקט.

הנה כמה דוגמאות למכרזים כאלה: מכרז בתל-אביב, ברחוב אילת, נסגר ב-28 בפברואר 2017. זהו מכרז שהוגדר כמכרז לתכנון עתידי של כ-190 יחידות דיור ושטחי תעסוקה, כלומר מכרז שלא כולל תוכנית תקפה וקרקע זמינה לבנייה מיידית. למרות זאת, הזוכה במכרז, ב.ו.ב מדף 41, שילמה כ-211.7 מיליון שקל על המגרש, למעלה מ-50 מיליון שקל יותר מהשומה, שעמדה על כ-168 מיליון שקל. והביקוש? למגרש היו שש הצעות, מה שמעיד שבימים קשים אי אפשר להיות בררנים.

עוד דוגמה למכרז שפורסם וייתכן שלא היה גורר ביקוש בימים רגילים: ביבנה, בשכונת נאות שמיר, נסגר ב-7 במארס 2017 מכרז על מושע (קרקע מרובת בעלים). במסמכים נכתב בין היתר כי: "ידוע לקונה כי הזכויות במקרקעין נשוא חוזה זה הן רק בנוגע לחלקה היחסי של רשות הפיתוח במגרשים 204 ו-253. יתרת הזכויות במגרשים מצויות בבעלות פרטית כמפורט בלוח ההקצאות המצורף לתוכנית יב/1/255 ועל כך לא יבוא בכל טענה ו/או דרישה בקשר עם האמור".

למרות ההתניות הלא פשוטות, מגרש אחד לבניית 26 יחידות דיור נרכש על ידי נתנאל גרופ בכ-6.94 מיליון שקל, כשהשומה עמדה על 3.47 מיליון שקל ודמי הפיתוח עמדו על כ-9.16 מיליון שקל. מגרש שני, גם הוא ל-26 יחידות דיור, נרכש על ידי אותה החברה ב-7.84 מיליון שקל, כשהשומה עמדה על 3.92 מיליון שקל והפיתוח על כ-7.64 מיליון שקל.

עוד כתבות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 עולה ב-0.4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; הניקיי צלל בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

משפחות החיילים החטופים לפני הפגישה עם נתניהו: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו" • פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • סנטקום: השמדנו 4 כטב"מים ארוכי-טווח של החות'ים • עדכונים שוטפים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי