גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר עם טורקיה: ברוח המפקדים כולם מוסיפים שמן למדורה

הבידוק הביטחוני שעבר שגריר ישראל, איתן נאה, בשדה התעופה בטורקיה אולי לא מצטלם טוב, אולם מדובר בנוהל שגרתי שלא מצדיק את גובה הלהבות ● במשרד החוץ היו יכולים לעצור רגע ולחשוב איך לא להביא להסלמת המצב ● וגם: מה המסר שהדהד בטקס חניכת השגרירות? ● פרשנות

רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס
רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס

קטע הווידאו של שגריר ישראל בטורקיה, איתן נאה, חולץ נעליים, מסיר מעליו את הווסט ונותר עם טי-שירט וג'ינס, היכה אתמול גלים. זהו שלב נוסף בסולם התדרדרות היחסים בין ישראל לטורקיה, והוכחה צדקנית עבורנו הישראלים: אה! הממשלה הטורקית מתעבת אותנו. ארדואן מקלל אותנו. ולא בפעם הראשונה. אמרנו לכם. תראו מה הם עשו לשגריר הישראלי בדרכו החוצה. השפלה.

אולם הרגעים האלה, בשדה התעופה כאשר השגריר עובר בידוק בטחוני, הם תמצית הסיפור כולו. באיזה חברת תעופה השתמש נאה כדי לחזור הביתה? זו כבר עובדה, לא רגשות. מי שרוצה לטוס מאנקרה, דרך איסטנבול, ולהגיע לתל-אביב, חייב לעשות זאת באמצעות טורקיש איירליינס, חברת התעופה הלאומית של טורקיה. אופציה נוספת היא לטוס עם חברת הלואו-קוסט 'פגסוס', גם היא חברת תעופה טורקית, אך היא אינה ממריאה מנמל התעופה אטא-טורק, אלא מהשדה האחר באיסטנבול. כך או כך, אחרי שהושפל נאה, הוא עלה על טיסה טורקית לאומית כדי לחזור הביתה.

הישראלים נעלבים ונדהמים מן המדינה האיסלמיסטית שבראשה עומד מנהיג קיצוני. הם צופים בצוותי צילום ישראלים מותקפים שם, ואז פונים לאינטרנט כדי לרכוש טיסה טובה ואיכותית בדרכם לחופש בברלין או טוקיו או כל יעד אחר. הישראלים פורשים על המיטה סדין כפול שיוצר בבתי הטקסטיל הטורקיים, מניחים את האוכל במקרר של 'בלומברג' המיוצר בטורקיה, רוכשים משם מוצרי נייר, פלסטיק, קרמיקה ושיש, וזה רק על קצה המזלג.

לא מנומס ולא יפה

גם לגבי השפלת השגריר יש כמה השגות. כל מי שטס דרך שער בשדה תעופה זר, במיוחד באיסטנבול, עובר בידוק ביטחוני. שגרירים, דיפלומטים ואחד-העם. כולם מבודקים, ולא רק בשל הדרישה של שדה התעופה המקומי, אלא כתנאי של רשות שדות התעופה בישראל וכוחות הביטחון בישראל. עם הספוגיות על הידיים, החיטוט בתוך המזוודות, הסרת הנעליים והחגורות. כדי להמשיך לזכות במעבר המוני של ישראלים דרך שדה הקונקשיינים הגדול, הדברים האלה מתבצעים מדי יום, גם כאשר דיפלומטים חוצים את השערים.

אתמול שוחחנו עם אחד או שניים המצויים בנהלים. התשובה שלהם הייתה חד משמעית - דיפלומטים ישראלים בכל הדרגים עוברים בידוק בדרכם אל ישראל. אם כן, הדבר שנותר מכל הסיפור הוא הצילום, שאכן היה משפיל. מישהו טרח לעדכן את השומרים במחסומים ואת כלי התקשורת בזהותו של השגריר שהגיע לשדה, והם עטו כדי לתעד ולשדר. וזה כבר באמת לא מנומס ולא יפה.

במשרד החוץ בישראל היו יכולים לעצור לכמה דקות ולחשוב, במקום לחפש את השלב הבא בסולם, להמשיך להלהיב את רגשות העלבון. היו יכולים להיזכר בשגרירות ישראל בקהיר אשר כמעט עלתה בלהבות לפני כמה שנים. לחשוב על דיפלומטים ישראלים אחרים שצריכים להישאר בטורקיה או במצרים או במקומות מסוכנים בעולם. מדוע לפמפם עוד את הסיפור?

וכך, בצהרי יום רביעי, זומנו כלי התקשורת הישראלים ל"פעולת תגמול", לתעד את זימונו של Umut Deniz הממונה הטורקי הבכיר (דרג 2 או 3 בישראל) שנשאר כאן, אחרי שהשגריר הטורקי חזר והקונסול הטורקי בירושלים סולק על ידנו. איפה זה ייעצר? בשלב הבא נשליך עליו תותים כדי שיכתימו את בגדיו? או נבקש ממנו להסיר חגורה, להשפיל מבט?

בשנים 2010-2016, השנים שכללו את רצף האירועים שהחל באירועי המרמרה והסתיימו הסכם הפיוס, עלה וצמח היבוא מטורקיה לישראל. יבוא שהגיע לשיא של 2.9 מיליארד דולרים ב-2017. היצוא הישראלי לטורקיה היה בשיאו בסך של 2.7 מיליארד דולרים בשנת 2014, כשהמשבר היה בעיצומו. מאז פחת היצוא במחית, עד לרמה של 1.4 מיליארד דולרים בשנה. 75% מן היצוא הישראלי לטורקיה הוא בענף הכימיקלים ותזקיקי הנפט. הנתונים הם לפי המידע של היחידה הכלכלית של מכון היצוא 

שר החקלאות אורי אריאל חשב שהשבוע, עם העלבת הכבוד האבוד שלנו (כולנו ידענו גם קודם שארדואן הוא בריון גס רוח, כן?) שזהו הרגע הנכון להורות על הפסקת ייבוא תוצרת חקלאית מטורקיה. "הגיעו מים עד נפש" הוא אמר. "לא ניתן יד למדינה שמטיפה מוסר בצביעות כזו למדינת ישראל, כוחות הביטחון וחיילי צה"ל שמגנים בחירוף נפש על תושבי ישראל".

וכך, גם אריאל הצטרף לאנשי משרד החוץ, וכולם נוהגים לפי רוח המפקד, הלוא הוא שר החוץ בנימין נתניהו. במקום לכבות את האש עם מים, מוסיפים עוד חומרי תבערה.

בדרך לבית המקדש השלישי?

האירועים בירושלים בראשית השבוע סיפקו לא מעט אנקדוטות. "שלום אני רייצ'ל (שם בדוי, לא קלטתי את שמה האמיתי), ואני יועצת בסניף התל-אביבי של שגרירות ארה"ב בישראל, ירושלים", כך הציגה את עצמה בפני עובדת אמריקאית. ביום א' היא הייתה עדיין רייצ'ל משגרירות ארה"ב בתל-אביב, וביום ג' בלחיצת ידיים לפני פגישה, היא כבר הייתה רייצ'ל מן הסניף התל-אביבי של השגרירות בירושלים. סמנטיקה קטנה וחביבה.

האופן בו הציגה בטבעיות חלקלקה את התואר הרשמי שלה, כולל רצף מיקום השלוחה התל-אביבית בהמשך לזהותה, גרמו לי לחשוב שמישהו בצנרת הבירוקרטיה האמריקאית שיגר הנחיות מפורטות לעובדים. 95% מהם הרי בתל-אביב, ושם הם יישארו למשך השנים הבאות, עד שהתהליך המלא של העברת השגרירות יושלם. כיצד עליהם להציג את עצמם? כדיפלומטים ועוזריהם המוצבים בשלוחה "המשנית" ברחוב הירקון?

היממה של הטקס בירושלים הייתה חגיגית ומאירת עיניים. יחד עם זאת, בכל אחד מן האירועים הסתובבו אנשים עם רעיונות משיחיים אשר אמרו לי דברים מוזרים. במשרד החוץ ביום א', פגשתי את ג'ים, נוצרי תומך ישראל, בכיר בארגון נוצרי בשם "גשרים לשלום". נכחו שם הרבה ארגונים נוצריים-אוהבי ישראל.

זה אולי הכיוון החדש: אנשי איפא"ק כמעט ולא נכחו באירועים (פגשתי אחד), גם לא ראשי ארגונים יהודיים מוכרים אחרים. ארגוני שמאל יהודיים, כמו שלום עכשיו, הפגינו בחוץ. ג'ים דיבר בשבחו של ראש הממשלה נתניהו, ואמר שכבר שנים הוא מרגיש שחייב לקום בישראל ערוץ פוקס ישראלי עם שידורים 24/7 התומכים בראש הממשלה. אחר כך המשיך ואמר כיצד הוא מקווה שהעברת השגרירות תעביר את המסר הברור לערבים הפלסטינים שאין להם מה לחפש פה. שאלתי אותו כיצד זה יקרה, הרי הם מרכיבים כ-37% מאוכלוסיית ירושלים ומיליונים נוספים חיים בתוך ישראל, בעזה ובשטחי הרשות הפלסטינית. "Oh well", נאנח ג'ים, "בקרוב הם יתחילו להבין שעדיף להם לקום וללכת. אני חולם שהם פשוט יעזבו וילכו מכאן" הוא אמר.

למחרת, בארוחת בוקר חגיגית לכבוד העברת השגרירות אשר נערכה ברוב פאר ויופי במלון וולדורף אסטוריה, עלה על הבמה משה ביין, נשיא ארגון ה-OU (איחוד הארגונים האורתודוכסיים בארה"ב). בקהל ישבו שר האוצר סטיבן מנוצ'ין, סגן מזכיר המדינה ג'ון סאליבן, השגריר דיוויד פרידמן, והשליח המיוחד ג'ייסון גרינבלט.

ביין אמר שהוא מצדיע לנשיא טראמפ על מילוי אחר הבטחתו, וכי הוא רואה בכך את השלב הראשון לקראת בנית בית המקדש השלישי. וביין לא היה היחיד שדיבר על כך באותו האירוע. היושבים בקהל שמעו, יש להניח שהם מבינים את המשמעות של אמירה מן הסוג הזה. אף אחד לא הגיב או מחה.

נציגי מפלגות ישראליים שישבו בקהל, חלקם מן הימין הישראלי - הרימו גבה. הדברים שנשמעו מהדוברים הם ימינה למה שהם אפילו מעזים להציע. בניית בית המקדש השלישי בירושלים, בסמוך לאל-אקצא?

מישהו מן הצוותים הפוליטיים הישראלים העלה תמיהה. כיצד זה שמכל הארגונים היהודיים של ארה"ב דווקא ה-OU, לא הארגון הגדול או המוכר ביותר, זוכה להוביל אירוע חגיגי כזה? מה הקשר הישיר שלהם ללב הבית הלבן? חוליית החיבור היא ככל הנראה הרב אריה לייטסטון, יועצו הבכיר של שגריר ארה"ב בישראל. הוא היה בכיר בהנהלת ה-OU באזור ניו יורק ויש לו קשרי ידידות עם איוונקה טראמפ.

את ההמשך ראו כבר בשידורי הטלוויזיה. זה היה אמנם טקס אמריקאי, אבל מוזר לעיניים ישראליות. הכומר רוברט ג'פריס פתח את הטקס עם בין השאר משפט כגון "ברוח ישוע אדוננו, אמן". הכומר ג'ון הייגי חתם את הטקס עם תפילה שכללה גם "המשיח יבוא ויקים מלכות שלא תסיים לעולם!". מעניין מה חשב הרבי זלמן וולוויק שניצב לצידם.

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות