גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידות באג"ח אי.די.בי: שוק ההון לא מבין את אלשטיין

כאבי הראש של המשקיעים באי.די.בי ודסק"ש מגיעים משוק הסלולר ולא מנפילת הפסו ● פרשנות

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

שוק ההון הישראלי שוב לא מבין את אדוארדו אלשטיין. בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי-דיסקונט השקעות אמנם ערך כאן לפני כחודשיים כנס משקיעים גדול, שכלל מצגות של בכירי הקבוצה והחברות התפעוליות שלה, אך למרות זאת, דומה שקיים פער מהותי בין תפיסתו של אלשטיין לבין ציפיות המשקיעים.

למעשה, דומה כי אם אלשטיין רואה באי.די.בי ובחברה האחות דיסקונט השקעות (דסק"ש) פלטפורמה לניהול השקעותיו בישראל, הרי שעבור משקיעים רבים מדובר בשתי חברות שיעודן העיקרי כיום הוא שירות חובותיהן. הסיבה העיקרית לכך היא שהמשקיעים הפרטיים והגופים המוסדיים חשופים לאגרות חוב של אי.די.בי ודסק"ש בהיקף כולל של יותר מ-8 מיליארד שקל ע"נ, בעוד שהיקף חשיפתם להשקעה הונית בשתי החברות הללו הוא שולי יחסית. למעשה חברות בשליטת אלשטיין מחזיקות כיום ב-100% ממניות אי.די.בי וב-77.6% ממניות דסק"ש, כך שהציבור חשוף כיום רק ל-23.4% ממניות דסק"ש בשווי של כ-360 מיליון שקל.

הירידה במניות דסקש

החרדה הזאת לגורל החוב הובילה בחודשים האחרונים לתנודות חריפות אצל חלק מסדרות האג"ח של אי.די.בי ושל דסק"ש, כשבעיקר אמור הדבר לגבי הסדרות הארוכות והלא מובטחות. כך למשל סדרת אג"ח י' של דסק"ש, בעלת מח"מ של 5.2 שנים, איבדה מתחילת 2018 כמעט 11% ממחירה, והיא נסחרת כיום לפי תשואה שנתית לפדיון של 6.5%. אג"ח ט' של אי.די.בי, בעלת מח"מ של 4.3 שנים, ספגה באותה התקופה ירידה חדה עוד יותר של 16% והיא נסחרת כיום לפי תשואה שנתית לפדיון של 9.1%.

אג"ח נוספת שספגה ירידה חדה של 11% מתחילת השנה היא אי.די.בי י"ד, בעלת מח"מ של 4.1%, שנסחרת כעת בתשואה שנתית של 7.8%. לסדרה זו בטוחה בדמות שיעבוד ראשון על מלוא מניות השליטה בדסק"ש. עם זאת, ירידה של 24% שרשמה מניית דסק"ש מתחילת השנה הפחיתה את שווי הבטוחה לכ-1.2 מיליארד שקל, בעוד קרן החוב של אג"ח י"ד נמוכה רק ב-17% מסכום זה ומסתכמת ב-993 מיליון שקל.

שירות החוב או ניצול הזדמנויות

ביומיים האחרונים נפוצו בשוק ההון ידיעות והסברים, על כך שהטריגר לירידות האחרונות באג"ח של אי.די.בי ודסק"ש נעוץ בחולשת המטבע הארגנטינאי (פסו), שפוגע לכאורה בעסקיו של אלשטיין בארגנטינה. אלא שעבור אלה שעקבו אחרי פעילותו של אלשטיין בישראל בשנים האחרונות מדובר בהסבר משונה, מאחר שלאלשטיין אין כל כוונה להזרים כספים נוספים לאי.די.בי ולדסק"ש בעתיד הנראה לעין, ולמעשה הוא הפסיק עם הזרמות אלה כבר לפני יותר משנתיים.

לגישתו של אלשטיין, אי.די.בי היא חברה יציבה לאחר שזכתה בשנים 2014-2015 להזרמות הון של כ-2.72 מיליארד שקל, כאשר עיקר סכום זה מגיע מכספים של דולפין, שהשקיעה 2.5 מיליארד שקל בהשתלטות על אי.די.בי. בסוף 2107 הציגה החברה שווי נכסי נקי (NAV) חיובי של 1.06 מיליארד שקל ויתרות נזילות של 994 מיליון שקל (לא כולל פיקדונות מוגבלים של 247 מיליון שקל). מאז ירד ה-NAV עקב נפילת מניות דסק"ש אבל הוא עדיין חיובי.

את המסר הזה, לפיו אי.די.בי ודסק"ש הן חברות עצמאיות בהיבט הפיננסי שלהן, מנסים אנשיו של אלשטיין להעביר בשנה האחרונה לשוק ההון המקומי. לפי דברים שאמרו בכירי החברות בשיחות עם גופים מוסדיים, הרי שאי.די.בי ודסק"ש ביססו לאורך השנים האחרונות את יכולות הניהול הפיננסי שלהן, ולכן אין להן שום הסתמכות על בעל השליטה, או אפילו מחשבות על הזרמות נוספות מצדו.

הזינוק האחרון בתשואות האג"ח ידרוש מבכירי אי.די.בי ודסק"ש להמשיך ולהסביר לשוק את מצבן הפיננסי של שתי החברות, להן יתרות נזילות של כ-3 מיליארד שקל. מעבר לכך, בשוק התקשו לאחרונה להבין מהלכים שביצעה הנהלת דסק"ש, ובראשם הגשת הצעות לרכישת השליטה בחברות בזק וחלל, מידיה של קבוצת יורוקום שקרסה.

עסקאות כאלה אמורות לדלל את קופת המזומנים של החברה, אולם מאידך להגדיל את היקף נכסיה. בשוק כאמור דואגים בעיקר לאג"ח, בעוד שבדסק"ש רוצים לעסוק גם בבחינה זהירה של הזדמנויות עסקיות להשקעה, בהיותה חברת החזקות. זאת מתוך תפיסה כי מחובתה של החברה לבחון גם הזדמנויות עבור בעלי המניות, ולא רק לעסוק בשירות החוב.

סיכון בהמשך ההחזקה בסלולר

דסק"ש, יש להדגיש, הציגה שווי נכסי נקי (NAV) של 2.8 מיליארד שקל בסוף 2017, אולם מאז איבדו חלק מהחזקותיה המרכזיות עשרות אחוזים מערכן ושחקו את ה-NAV לכ-2 מיליארד שקל. בעיקר אמור הדבר לגבי מניית סלקום  שירדה ב-32% מתחילת השנה על רקע התחזקות התחרות בשוק הסלולר, ואילו נכסים ובניין איבדה באותה התקופה כ-17% מערכה. גם אלרון רשמה ירידה של כ-21% בעוד שופרסל הופכת להחזקה היחידה ששומרת על יציבות.

סלקום היא עיקר הבעיה מבחינת משקיעי דסק"ש. התחרות בשוק הסלולר פוגעת בה והפחתות המחירים האגרסיביות שמבצעות החברות בענף מפחידות את המשקיעים באשר לתוצאותיה בעתיד. אתמול למשל דיווחה חברת אלקטרה צריכה כי היא בוחנת לפצל מתוכה את החברה הבת גולן טלקום, וזאת כשנה בלבד לאחר שרכשה את מפעילת הסלולר ב-350 מיליון שקל.

המהלך הזה אותת למשקיעים על הסיכון הגלום בהמשך ההחזקה בחברות הסלולר, ובתגובה ירדו אתמול מניות סלקום ופרטנר ב-3% וב-2%, בהתאמה. הירידה בסלקום גררה עימה נפילה של כ-4% במניית דסק"ש וירידות חדות באגרות החוב הארוכות של דסק"ש ואי.די.בי.

אירסה: "רגילים לתנודתיות גבוהה"

אלא שבשוק ההון בחרו כאמור לייחס את הנפילה למצבה של חברת אירסה, באמצעותה פועל אלשטיין בארגנטינה, לנוכח הנפילה בשער הפסו הארגנטינאי. אירסה היא חברת החזקות בעלת פעילות נרחבת בתחום הנדל"ן, שבאמצעותה שולט אלשטיין באי.די.בי. אירסה נסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 1.28 מיליארד דולר (4.6 מיליארד שקל), לאחר שאיבדה 33% מערכה מתחילת 2018. עם זאת, אירסה עדיין נסחרת בשווי הגבוה ב-42% משוויה לפני שנתיים.

לאירסה, שהשקיעה לאורך השנים סכום של 515 מיליון דולר באי.די.בי, חשיפה גבוהה לפעילות בארגנטינה. משכך, שווי החברה חשוף למטבע הפסו הארגנטינאי, ששער החליפין שלו מול הדולר זינק בכ-30% מתחילת 2018. עם זאת, נפילת המטבע אינה אמורה לפגוע דרמטית באירסה, כול עוד עיקר התחייבויותיה נקובות גם הן בפזו.

בשיחה עם "גלובס", אמר אתמול סמנכ"ל הכספים של אירסה, מאטיאס גאיבירונסקי, כי הוא עצמו הופתע אתמול מהפרסומים בישראל ומתגובת השוק לכך. "ראינו תנודתיות בארגנטינה בחודשים האחרונים, שהתבטאה בזינוק של 40% בשער הפסו מאז נובמבר. אבל בשבילנו זה עסקים רגילים. בזמן המשבר הכלכלי העולמי ב-2002 ראינו למשל זינוק של 241% בשער הפסו מול הדולר, וגם בשנים האחרונות ראינו תנודות של עשרות אחוזים בשערי המטבעות. אז אנחנו רגילים לעבודה בסביבה של תנודתיות גבוהה".

"בנוגע לאירסה, מה שיש לנו בעיקר בארגנטינה זה נדל"ן, ומאחר שכל העסקאות נעשות בדולרים, אז המצב בשוק אינו פוגע בתוצאות הכספיות שלנו ולא משפיע על מצבה הכספי של החברה. הפעילות שלנו נמצאת במצב מצוין. הקניונים שלנו והמשרדים שלנו נמצאים בתפוסה גבוהה של 99% ו-91%, ובארגנטינה יש לנו יחס חוב לשווי נכסים נמוך של 15% בלבד, כך שאנחנו לא צפויים לסבול מאיזשהו לחץ על החוב הפיננסי. כסמנכ"ל כספים של אירסה אני יכול לומר שהמצב שלנו כיום בארגנטינה מצוין. יש לנו נזילות חזקה, ככה שבשבילנו המצב הנוכחי בשוק הוא יותר הזדמנות למציאת נכסים זולים לרכישה מאשר סיבות לדאגה", הסביר גאיבירונסקי.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם