גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תתחילו מהכסף

הדרך הקצרה לפתרון התלבטויות בקריירה עוברת דרך הארנק

קריירה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לפני כמה שנים אמרה לי פסיכולוגית קלינית "כשמתחילים טיפול, לא משנה איזה חוט מושכים ראשון, בכל מקרה הפלונטר מתחיל להיפרם". היא צדקה. בטיפול פסיכולוגי הנמשך שנים באמת לא משנה מאיפה מתחילים (מהזוגיות, מההורות, מהמשפחה, מהעבודה), אבל כשמדובר בקריירה הזמן הוא גורם קריטי, ולעתים היא עלולה להתפגר לפני שהפלונטר ייפרם.

כשאין כסף לא נכנסים לחנות

ואין כוונתי להחלטות נקודתיות נוכח הזדמנות שעלולה להתפוגג תוך ימים, אלא למרבית הסוגיות המטרידות אנשים במהלך חייהם המקצועיים - החל מההחלטה האם לעזוב עבודה, האם לשנות מגזר תעסוקתי ובאילו תפקידים להתמקד, דרך זיהוי מסלול הקידום האופטימלי ובחירה בין מסלולי התפתחות חלופיים, ועד בחירת מקצוע או הסבה מקצועית.

אז מה עושים? מניסיון של הרבה מאד שנים אפשר להגיד בוודאות די גדולה כי החוט שהכי כדאי למשוך ראשון הוא חוט הכסף, שמקצר למינימום את משך הזמן הנדרש להתרת פלונטרים תעסוקתיים ולפתרון מרבית הדילמות המקצועיות.

מדוע דווקא הכסף? לא משום שהוא הדבר הכי חשוב בקריירה, להפך. כסף הוא תוצאה ולא מטרה ומי שמנהל קריירה מכוונת כסף מתישהו יעשה טעות אסטרטגית בלתי הפיכה שתעלה לו הרבה יותר כסף בטווח הארוך. גם לא משום שכסף הוא לעתים מדד לערך העצמי (בבחינת 'כמה אני מרוויח, ככה אני שווה'), אלא משום שהרבה מהלכי קריירה כרוכים בוויתור על הכנסה, מצב שמרבית האנשים אינם מעוניינים בו, או לא יכולים להרשותו לעצמם. אז למה להמשיך להסתובב בחנות כשאין לכם כסף לשלם?

ניקח דוגמה לדילמה פשוטה יחסית שהעלתה מנהלת בפורום מקצועי. היא מתלבטת האם להמשיך לעבוד בארגון הנוכחי בתפקיד שקטן עליה אך משמר אופציות קידום עתידי, תנאים, ותק וקביעות - או להתפטר ללא אלטרנטיבה ולחפש משרה איכותית יותר שמתאימה ליכולותיה, תוך לקיחת סיכון של אבדן הכנסה וויתור על ביטחון תעסוקתי, על תנאים שכבר צברה ועל הוותק.

כמה עולה תפקיד מעניין?

כמובן שאפשר להתחיל את הבירור בבדיקת התחושות שלה, בבחינת יכולותיה המקצועיות והניהוליות, בזיהוי תשוקותיה, חלומותיה וכן הלאה, או פשוט להתחיל בשאלה "כמה כסף את יכולה או מוכנה לסכן לטובת ההזדמנות לתפקיד איכותי יותר?" - שאלה שהתשובה לה תחסוך חיבוטי נפש רבים וזמן יקר. כל שעליה לעשות הוא לחשב את אובדן ההכנסה המיידית - כ 100 אלף שקל לפחות (שכר נוכחי כולל סוציאליות, כפול החודשים שלוקח למנהל במגזר הציבורי למצוא עבודה בעסקי, מינוס דמי אבטלה מקסימאליים), ואת אובדן ההכנסה העתידית - מינימום 250 אלף שקל (שכר, תנאים נילווים, וותק, קביעות וכו'), כלומר 350 אלף שקל בהערכה שמרנית. לנוכח המספר הזה קל יותר להחליט האם להתפטר תוך סיכון כל הסכום, או להמשיך בתפקיד הקטן עד שתמצא המשרה האיכותית, ורק אז להחליט האם האיכות הזו שווה אובדן של 250 אלף שקל לפחות (גם אם השכר בה גבוה משמעותית). ההימור שלי הוא כי לנוכח הסכומים הללו המנהלת המתלבטת תישאר בארגון עד הפנסיה, למרות התפקיד הנוכחי הקטן, וכנראה שבצדק.

ועכשיו תדמיינו התלבטויות מורכבות יותר שהשפעתן על הקידום, השכר, הפוטנציאל התעסוקתי וכושר ההשתכרות העתידי הן כבדות הרבה יותר - למשל האם לעשות הסבה מקצועית, מהלך שבהגדרה כרוך בפגיעה משמעותית בהכנסה (ולכן נפוץ בעיקר בקרב נשים).

נראה לכם סביר שאפשר לצאת למהלך שכזה מבלי לבחון קודם כל את המשמעויות הכלכלית שלו? תתפלאו, אבל רוב האנשים לא מתעכבים על הסוגיה הזו, מתמקדים בלפענח מה הכי מעניין אותם לעשות, איפה התשוקה שלהם, איפה הלב, מה הכי אהבו לעשות כשהיו קטנים, מתי הרגישו שהם מצליחים, איזה עיסוקים גרמו להם סיפוק, הנאה, התרגשות, ושאר נבירות וחיטוטים שנמשכים חודשים.

חפירות עומק

כל זה במקום לענות לשאלה אחת פשוטה: "כמה הכי מעט אני מוכן/יכול להרשות לעצמי להרוויח?", תשובה שתשאיר טווח אלטרנטיבות קטן אמנם (אם בכלל), אבל תייתר חפירות עומק יקרות וחסרות תוחלת, בוודאי תמנע אובדן של עשרות/מאות אלפי שקלים, שמלכתחילה לא הייתה כל כוונה להפסיד.

ומה עם מי שלא יודע לחשב את העלות הפיננסית של הסבה מקצועית? פירושו של דבר שאין לו את המידע האלמנטרי הנדרש לקבלת ההחלטה, לכן טוב יעשה אם לא יצא לדרך הזו, שהרי אין הבדל בין זה לבין השקעת כסף רב בהקמת עסק, רק בלי תוכנית עסקית.

ומה באשר לסוגיית הבחירה הראשונית של מקצוע/מסלול לימודים? האם גם אז הכסף הוא הפרמטר הראשון שיש לבדוק? התשובה היא בהחלט לא. בשלב הזה בחיים המקצועיים מותר לכסף להיות הפרמטר האחרון, ובלבד שיבחן מתישהו בטרם קבלת ההחלטה. אחרת אתם עוד עלולים למצוא עצמכם מובטלים בני 40 עם תואר ראשון במשחק והורים נטולי אמצעים.

■ הכותבת היא מומחית לשוק העבודה. לתגובות: orna@rudi-cm.com

עוד כתבות

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"