גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מונעים מהשקעה של 650 מ' ש' בחינוך הערבי לרדת לטמיון?

מאות מיליוני שקלים הוקצו במסגרת תוכנית לקידום האוכלוסייה הערבית, אך מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מגלה: בלי השקעה בהון אנושי - התוכנית לא תצליח ● "נפלו על משרד החינוך והרשויות המקומיות 650 מיליון שקל - והם לא ידעו מה לעשות איתם", אומרת יוזמת המחקר

תלמידה מהחברה הערבית. מיעוט גם בתנועות הנוער / צילום: Shutterstock
תלמידה מהחברה הערבית. מיעוט גם בתנועות הנוער / צילום: Shutterstock

בסוף 2015 קיבלה ממשלת ישראל החלטה משמעותית: הקצאת 15 מיליארד שקל בחמש שנים לקידום האוכלוסייה הערבית. התוכנית כוללת שינוי במנגנוני הקצאת התקציב בשורה של תחומים - תשתיות, תחבורה, חינוך, תעסוקה ודיור - במטרה לצמצם את הפערים בין הציבור הערבי ליהודי.

תחום החינוך הבלתי פורמלי, שעד לפני כשנתיים לא היה קיים כמעט בכלל בחברה הערבית, קיבל תקציב לא מבוטל בסך 650 מיליון שקל בפריסה לחמש שנים. ממשרד החינוךלא נמסר כמה מתקציב השנתיים הראשונות נוצל בפועל.

השתתפות בפעילות של תנועות נוער

ואולם, בחינה של התהליכים מראה כי הדרך לצמצום פערים לא עוברת רק בכסף, ויש צורך גם בבניית מנגנוני פעילות ותשתיות שיאפשרו לנצל את התקציב בצורה יעילה.

"במשרד החינוך היה מטה מאוד קטן עם תקציבים אפסיים, שפתאום נפלו עליו ועל הרשויות המקומיות 650 מיליון שקל מהשמיים, והם לא ידעו מה לעשות איתו", אומרת נסרין חדאד חאג' יחיא מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, שערכה מחקר בנושא יחד עם אריק רודניצקי (שניהם מהתוכנית ליחסי יהודים-ערבים במכון). המחקר הוצג בכנס שערך המכון בשבוע שעבר ובו השתתפו מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב ונציגי המשרד, נציגי רשויות מקומיות ערביות וארגונים שפועלים בחברה הערבית.

"למרות שהוקצו 130 מיליון שקל בשנה, הבנו כי לא נעשה שום מיפוי של צרכי החברה הערבית והיישובים עצמם, ככה נולד המחקר. אם משרד החינוך לא יצליח לעשות משהו משמעותי עם הכסף הזה, האוצר לא ימשיך לתקצב את התחום, וחשוב שהוא ימשיך להיות מתוקצב גם אחרי שנת 2020", אומרת חדאד חאג' יחיא, שמדגישה כי המשרד שיתף פעולה עם המחקר לאורך כל הדרך. חינוך בלתי פורמלי יכול להיות תנועות נוער, מסגרות חלופיות לנוער בסיכון, מרכזים קהילתיים, קבוצות התנדבות ועוד.

אוכלוסיה ערבית

"חשוב שהתחום הזה לא יהיה רק לעשירים. מרבית המשפחות הערביות בקושי שורדות את היומיום ולא מספקות את הצרכים הבסיסיים. היה לי חשוב להשפיע על המציאות, ולגרום לכך שלכל ילד תהיה מסגרת גם אחרי שעות הלימודים", היא מוסיפה.

משרד החינוך הגדיל את אגף החברה הערבית במשרד החינוך מ-3 מפקחים ל-15 מפקחים, וחתם על התקשרות עם ג'וינט-אשלים שקיבל את האחריות לתאם בין גופי הממשלה, הרשויות המקומיות ועמותות שפועלות ביישובים ערבים. כמו כן, המשרד העביר 70 מיליון שקל בשנה לרשויות המקומיות ו-60 מיליון שקל למטה ולתוכניות ארציות בתחום החינוך הבלתי פורמלי.

החוקרים החלו למפות את המצב הקיים, שמבוסס בעיקר על השקעות מצד פילנטרופים וארגוני חברה אזרחית, כדי להבין איפה החוזקות והחולשות של החברה הערבית והרשויות המקומיות, לבחון את התכנים הזמינים ועוד. על בסיס זה הם כתבו סדרת המלצות שיכולה לשרת את המשרד והרשויות המקומיות, ולאפשר להם לנצל את התקציבים בצורה טובה יותר.

רק 32 מתנ"סים ביישובים הערביים

אוכלוסיית הילדים ובני הנוער הערבים, מגן חובה ועד סוף י"ב (גילאי 18-5) היא יותר מרבע (27%) מכלל האוכלוסייה בגילאים אלו בישראל. למרות זאת, מספר המתנ"סים ביישובים הערביים מהווה פחות מ-5% מכלל המתנ"סים - 32 מתנ"סים מתוך 700 בסך הכל. החברה הארצית למתנ"סים, שהיא חברה ממשלתית, מתכננת להקים 22 מתנ"סים נוספים עד 2021.

תנועת הנוער העובד והלומד פועלת גם היא ב-32 יישובים, אך מספר החניכים הערבים בתנועה - 16 אלף - מהווה רבע מכלל בני הנוער בתנועה, קרוב למשקלם באוכלוסייה.

על פי דוח של הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה) מפברואר 2016, בתוך עשור עלה פי שניים מספר החניכים והמדריכים בתנועות נוער (גילאי 18-10) בציבור הערבי (מ-6% ב-2006 ל-12% ב-2015). על פי מחקר של החוקרים אריק כהן ושלמה רומי, כ-16% מבני הנוער המוסלמים והנוצרים ענו ב-2015 בשאלון כי הם הולכים לתנועת נוער. זהו שיעור נמוך מהממוצע באוכלוסייה, שעומד על כ-20%. ואולם, בחברה הערבית לחינוך בלתי פורמלי יש חשיבות מכרעת במיוחד, מכיוון שהמצב הכלכלי לא מאפשר לרבים מההורים לשלוח את ילדיהם לחוגים פרטיים אחר הצהריים.

אחת הסיבות למצבו הקשה של החינוך הבלתי פורמלי בחברה הערבית היא מצבן הכלכלי של הרשויות המקומיות, והעובדה כי הן מדורגות באשכולות הנמוכים ביותר מבחינה חברתית-כלכלית. זה גורם לכך שהן לא מעמידות את החינוך הבלתי פורמלי במקום גבוה בסדר העדיפויות. "החולשה של הרשויות לא מאפשרות להן לעשות מצ'ינג, כלומר לשים את החלק שלהן במימון התוכניות (30% לפני תוכנית החומש, ו-10% כיום). בקרב האוכלוסייה אין מודעות לגבי היכולת של חינוך בלתי פורמלי להעצים את בני הנוער, ולתת להם כלים לשוק העבודה בעתיד", אומרת חדאד חאג' יחיא.

במכון הישראלי לדמוקרטיה סימנו כמה חסמים עיקריים להתפתחות החינוך הבלתי פורמלי בחברה הערבית: תשתיות לקויות - תשתית פיזית ומיעוט מסגרות בלתי פורמליות; בעיות בהון האנושי - מחסור בכוח אדם מקצועי; חסמים תוכניים - מיעוט בתוכניות שנכתבו במיוחד לבני הנוער הערבים (נגיד בנושאי אפליה או השתלבות בחברה הישראלית) והעובדה כי מרבית התוכניות הקיימות מתורגמות מעברית מבלי שעברו התאמה תרבותית לחברה הערבית; וחסמים חברתיים ותרבותיים - הדומיננטיות של התרבות הערבית המסורתית וחוסר הקשר בין ההורים למערכת החינוך הבלתי פורמלי.

"בעיית התשתיות היא בעיה שניתן להתגבר עליה כי אפשר להשתמש במבנים קיימים של בתי ספר. אני חושבת שהדבר הזה יקום ויפול על ההון האנושי, גם במשרד החינוך, גם ברשויות המקומיות וגם בבתי הספר. כשאין כלים ואין יכולת לעשות את זה בצורה נכונה, לא יעזור להשקיע מיליארדים.

"אי אפשר לשים אנשים בלתי מקצועיים ולצפות מהם למסד את התחום הזה. בחברה היהודית יש תנועות נוער שבונות את דור העתיד של החינוך הבלתי פורמלי - בחברה הערבית אין. הצענו לקחת את ההון האנושי העצום של 16 אלף מורות ומורים שלא עובדים במקצוע - ולתת להם כלים. עדיף שמי שלמדה חינוך, ויש לה את הבסיס הערכי, היא זאת שתהיה עם הילדים, ולא אנשים שלא מתאימים ואין להם את ההכשרה המתאימה לכך".

"אסור לחשוש מעיסוק בזהות"

המלצות נוספות שהופיעו במחקר הן הקמת מנהלת במשרד החינוך שתפקידה יהיה ליווי הרשויות המקומיות הערביות בתחום זה; הקמת יחידה ייעודית שתהיה אחראית על הקצאת המשאבים לרשויות המקומיות על בסיס מצבן הכלכלי; הרחבת היחידה לפיתוח תכנים המיועדים לחברה הערבית, ועוד.

"אם משרד החינוך ייקח את ההמלצות בצורה רצינית ויישם אותן - אנחנו נקבל בסיס בלתי פורמלי שיוכל לקחת את הנוער והצעירים למקום טוב יותר. אני מאמינה שנקטוף את הפירות של הרפורמה הזאת בעוד עשר שנים", אמרה החוקרת, שבעבודת הדוקטורט שלה הראתה את ההשפעה החיובית של מסגרות לא פורמליות על אוריינטציית העתיד של הצעירים הערבים.

חדאד חאג' יחיא מוסיפה כי התרומה של המחקר היא בין היתר גם לעזור למדינה לא לפחד מעיסוק בנושאים שנויים במחלוקת: "המיעוט הערבי והמדינה לא רואים בכל הנושאים עין בעין, וזה לגיטימי, אבל אסור לחשוש מעיסוק בזהות וביחסים מורכבים עם המדינה. אני חושבת ש-90% מהמחקר שלנו מקובל גם על המנהיגות הפוליטית הערבית וגם על המדינה".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

השקל נחלש ביותר מ-1%, 3.79 שקלים ● מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?