גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד שהאריח ייפול מהמגדל: התלאות של דיירי פרויקט סיטי פארק

דיירי בניין שהגישו תביעה נגד הקבלן על ליקויי בנייה, נדהמו לגלות שהבדיקות ייערכו על ידי מומחה שמכיר את הקבלן, והקבלן בעצמו יבצע את הדגימות ● השופט נפתלי שילה נאלץ להזכיר: "אין למנות איש מקצוע שהיה קשור למי מהצדדים ללא הסכמה מפורשת שלהם"

הבניין ברחוב אבא הלל ברמת גן / צילום: תמא מצפי
הבניין ברחוב אבא הלל ברמת גן / צילום: תמא מצפי

זה התחיל כמו עוד תביעה של דיירים נגד קבלן בגין ליקויי בנייה, אבל ההליכים שהלכו והסתבכו, הביאו להחלטה נדירה של בית המשפט להחליף את המומחה שמינה, בשל התנהלותו ולאחר שהתובעים איבדו בו אמון.

במרץ 2016 הגישו 30 דיירי פרויקט סיטי פארק ברחוב אבא הלל 154 ברמת גן, ונציגות הבית המשותף, תביעה בסך 5.2 מיליון שקל נגד חברת מודיסופט שבנתה את הפרויקט, בגין ליקויי בנייה.

בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד שמעון לביא, צוין כי במגדל היוקרתי, שכולל 29 קומות ו-108 דירות, ונבנה בשיטת ברנוביץ', נתגלו ליקויי בנייה חמורים והעיקרי שבהם הוא חיפוי חיצוני של הבניין שעשוי אריחי אבן, המחוזקים על ידי עוגני ברזל מחלידים, שעלולים לגרום להתנתקות אריחי האבן מהבניין. "נפילת אריח כזה עלולה להמיט אסון אם הוא יצנח על ראשו של עובר אורח", צוין בכתב התביעה. עוד צוין בתביעה כי חרף פניות לקבלן, הליקוי החמור לא תוקן.

בכתב התביעה נטען כי "העוגנים מצויים אף הם בשלבי קורוזיה נאכלים ונחלשים, וסופם להביא לניתוק אריחי אבן החיפוי מהמגדל". לטענה זו צורפה חוות דעתו של מומחה מטעם התובעים, המהנדס רון ארד, שציין כי הכתמים המופיעים על גבי לוחות האבן המחפים את הבניין נובעים מכך שהעוגנים המחזיקים את החיפוי אינם עומדים במתקפת קורוזיה וחדירת רטיבות, וכי התהליך צפוי להחריף עד כדי התפוררות חוטי העיגון וסכנה לנפילת אריחים.

לטענת התובעים, לאחר דין ודברים עם מודיסופט, ביצעה החברה תיקונים בבניין, שלטענת התובעים היו "קוסמטיים ושטחיים". מנגד טענה מודיסופט כי ביצעה את התיקונים למרות שחלפו שבע שנים ממועד מסירת הדירה. בסופו של דבר הגישו הדיירים את התביעה נגד החברה.

"לאחר מסירת הדירות לדיירים התחוור כי קיימים ליקויי בנייה חמורים ביותר עד כדי סיכון חיי אדם", מציינים התובעים. בתביעה הם דורשים לבצע עבודות להסרת החיפוי הקיים והחלפתו באמצעות הוצאת העוגנים והחלפתם. עלות העבודות מוערכת על ידם ב-5 מיליון שקל. על כן דורשים התובעים מהחברה 5 מיליון שקל בצירוף הפרשי ריבית והצמדה ובתוספת מע"מ, ואף דורשים 250 אלף שקל בגין עוגמת נפש.

מנגד טענה מודיסופט כי אין בסיס לתביעה וככל שיש ליקויים מועטים, ניתן לתקנם בדרך שהוצעה על ידי מומחה מטעמם. בנובמבר 2017 החליט שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב נפתלי שילה למנות את המהנדס עמוס שירן מיקנעם כמומחה מטעם בית המשפט בנושא חיפוי האבן. על מנת שיחווה דעתו בדבר הליקויים הנטענים ובדבר הדרך לתיקון הליקויים ועלותה. המינוי נעשה למרות התנגדותה של מודיסופט לעצם מינוי מומחה מטעם בית המשפט. שני הצדדים הסכימו על זהות המומחה לאחר שהצהירו כי אין להם קירבה אל שירן. בהחלטה צוין כי שירן ייתן חוות דעתו בתוך 60 ימים.

בינואר 2018 שלח שירן מכתב לצדדים וביקש כי מודיסופט תטפל בביצוע הבדיקות בשטח ובנטילת המדגמים יהיה נוכח עו"ד מטעם התובעים ושירן עצמו. ימים ספורים אחר כך שלח שירן מכתב נוסף לצדדים בו פירט הנחיות לביצוע בדיקות ומשטחים לדוגמה על ידי הנתבעת והזכיר שוב כי העבודות יבוצעו בתיאום מראש עם עו"ד התובעים ושירן עצמו.

בפברואר 2018 שלחו התובעים מכתב לשירן בו ציינו כי הם מתנגדים בתוקף לביצוע בדיקה כלשהי על ידי הנתבעת- מודיסופט. "בכל הכבוד הראוי הבדיקות צריכות להיעשות על ידך, באמצעותך ובפיקוחך, ועל ידי מעבדות אובייקטיביות שימונו על ידך. בדיקת העוגנים תעשה על ידי מעבדה בפיקוחך, בהנחייתך ובהשגחתך על פי הוראותיך ולא על ידי הנתבעת".

שירן השיב לצדדים במכתב, כי "החקירות יבוצעו על ידי מר רביב שילר בהנחייתי הישירה. ידוע לתובעים כי לנתבעת היכרות מוקדמת עם מר שילר. נציגי הדיירים יהיו נוכחים לאורך כל החקירות". בתגובה שלחו התובעים מכתב לשירן בו ציינו כי מעולם לא שמעו על שילר, כי לא ידוע להם על היכרות בין שילר למודיסופט, הם מעולם לא הסכימו להעסקתו והם דורשים לדעת מי הוא שילר ומה טיב ההיכרות שלו עם מודיסופט. שירן השיב כי שילר ביצע עבור מודיסופט את דוגמאות ביטול העוגנים וביצע עבורה את הדוגמאות בשטח. התובעים, שנדהמו מהתשובות, העבירו מכתב נוסף לשירן בו ציינו כי לאור העובדה ששילר ביצע עבודות עבור הנתבעת, הרי שהוא בעל עניין, והם מתנגדים למינויו ומעולם לא הסכימו למינויו.

לאור הדברים השיב שירן כי שילר לא יבצע את הבדיקות אלא קבלן אחר בשם סער ירושלמי, והוסיף כי "הנתבעת יכולה לבצע קיר לדוגמה בהנחיית המומחה מטעמה על ידי כל קבלן אחר שייבחר על ידה ובלבד שיבוצע בתיאום עמי מראש". בנוסף נימק שירן את הנחייתו בכך שהוא רואה לנכון לתת לנתבעת אפשרות להציג את הפתרון המוצע על ידה.

"החתול שומר על השמנת"

בתגובה לדברים הגישו התובעים בפברואר 2018 בית המשפט בבקשה למתן הוראות למומחה, ובה דרשו כי בית המשפט יורה שכל הבדיקות יבוצעו על ידי המומחה בלבד ולא באמצעות גורמים מטעם הנתבעת. "לבד מהתדהמה שאחזה בתובעים מהעובדה שאת כל הבדיקות תבצע הנתבעת בבחינת 'החתול שומר על השמנת', הרי הוראה זו נוגדת את ההלכה המשפטית שאת הבדיקות יבצע המומחה, אם באופן ישיר או עקיף, במחלוקת בין הצדדים, אך בכל מקרה בהנחייתו ובפיקוחו". על הבחירה בשילר כתבו התובעים בבקשה כי יש לתהות מדוע מנסה המומחה למנות אדם שלנתבעת היכרות קודמת עמו.

במרץ 2018 הודיעה מודיסופט כי היא מתנגדת לבקשת התובעים למתן הוראות למומחה. בתגובה ששלחה לבית המשפט צוין כי הבקשה קנטרנית ומיותרת ונועדה להטיל אימה על המומחה. עוד ציינה החברה כי הבקשה של דיירי סיטי פארק "באה לשרת את מטרתם של התובעים שאינם מעוניינים בתיקון הליקויים בבניין אלא בכסף". על כן, טוענת מודיסופט, מבקשים התובעים להכין את הבסיס לפסילתו של שירן. החברה הדגישה כי "למען הסר ספק" אין לה כל קשרים עם שירן, ואין לה היכרות מוקדמת איתו. גם שירן הגיש תגובתו לבית המשפט.

בתשובה לתגובות הודיעו התובעים לבית המשפט כי הם מבקשים להעביר את המומחה מתפקידו לאלתר עוד בטרם נתן חוות דעתו. בנוסף הבהירו התובעים כי איבדו כל אמון במומחה. לטענתן, תגובת המומחה מלמדת על "התנהלות חמורה מעליה מתנוסס דגל שחור של פגיעה בחוק. המומחה פעל במשוא פנים בניסיון מניפולטיבי חמור עם הנתבעת להטות משפט וליצור עיוות דין", טענו התובעים בתגובה לבית המשפט.

מודיסופט מנגד דחתה את הבקשה להחלפת המומחה. בנוסף טענה מודיסופט כי אין לה כל קשר עם המומחה או היכרות מוקדמת עמו ואין כל עילה לפסילתו. הם אף העירו כי התובעים מחבלים בעבודתו.

שירן טען כי יש לאפשר לנתבעת להציג בפניו את המלצות המומחה מטעמה על מנת שהוא יוכל לחוות את דעתו המקצועית "על מוצר מוגמר ולא על מוצר תיאורטי". עוד טען שירן כי לא הייתה כל מניעה למנות לצורך איסוף הנתונים מהשטח גורם הקשור בנתבעת מאחר ומדובר בפעולה טכנית והדבר נעשה לצורך צמצום בעלויות בלבד. בסופו של דבר לאור התנגדות התובעים הוא החליף את הגורם שיאסוף נתונים ומינה קבלן שלא קשור לצדדים. לטענתו אין כל חשיבות לשאלה מי בוחר את המעבדה שתבצע את הבדיקות של הממצאים שילוקטו מהבניין.

"התנהלות לא ראויה"

בהחלטה שנתן השופט נפתלי שילה לאחרונה, מזכיר שילה כי פסילת מומחה נעשית במקרים נדירים מאוד. הוא דחה את טענת התובעים כי המומחה מנסה להטות משפט וליצור עיוות דין מאחר שלא הוכחה כל "קנוניה" בין המומחה לנתבעת. עם זאת, קבע שילה, "התנהלות המומחה בכל הקשור להטלת מטלות ביצוע על הנתבעת או מי מטעמה, לא הייתה ראויה". שילה אף פירט כי הנחייתו של שירן לנתבעת לבצע את נטילת הדוגמאות מהבניין, "לא הייתה במקומה".

שילה אף הזכיר כי בצדק רב הבהיר עו"ד אורי טבח המייצג את מודיסופט למומחה, כי למרות הנחייתו, על שירן עצמו לבצע את הבדיקות ולא על ידי הנתבעת. נוסף לכך ציין השופט כי גם מינוי שילר, שעבד מטעם הנתבעת וסייע לה בהכנת חוות הדעת מטעמה, לא היה במקומו. "אין למנות איש מקצוע שהיה קשור למי מהצדדים ללא הסכמה מפורשת שלהם" קבע שילה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי