גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר בין אזריה לפסקת ההתגברות

ליברמן סירב להתייחס ל"פסקת ההתגברות" בשל המצב הביטחוני. כלום לא יכול להוציא אותה מסדר היום

בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן / צילום: לע"מ, קובי גדעון
בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן / צילום: לע"מ, קובי גדעון

אביגדור ליברמן, שר הביטחון, קצת התבלבל השבוע. ליברמן כנראה שכח שהוא חי במדינה דמוקרטית, שבה יש תקשורת חופשית שתפקידה לבקר את השלטון ולשאול שאלות קשות, וסירב לענות לשאלות, טלי מורנו, מגישת החדשות של ערוץ 10, על יוזמת חקיקת "פסקת ההתגברות". ליברמן נימק את הסירוב בכך שזה לא לעניין לשאול שאלות בגלל המצב הביטחוני. הוא גם הטיח במורנו שהתקשורת אובססיבית, מצדדת תמיד בצד של בית המשפט ויוצאת נגד הממשלה. "כל האובססיה הזאת דווקא במצב שכולנו עסוקים בביטחון מראה את הסימביוזה המסוכנת בין התקשורת לביהמ"ש", אמר שר הביטחון.

אבל אנחנו לא ניתן לליברמן ולחבריו, או לתימרות האש והעשן העולות מסוריה, להשכיח את מה שקרה כאן השבוע בשדות אחרים של הפוליטיקה והציבוריות. את החגיגה סביב שחרורו מהכלא של "החייל היורה", אלאור אזריה, או את יוזמת החקיקה שנועדה להגביל את כוחו של בית המשפט העליון. אנחנו כבר מזמן לא חיים בזמנים שבהם כשהתותחים יורים, המוזות צריכות לשתוק.

לכאורה, אין קשר בין היוזמה של ליברמן ונבחרי ציבור אחרים להוסיף פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ברוב של 61 חברי כנסת, לבין היחס המלטף של אותם פוליטיקאים בכירים לאזריה. אבל בעצם יש קשר: שני המקרים מגלמים את ההתדרדרות שחלה ביחס של נבחרי הציבור שלנו אל שלטון החוק. בשני המקרים, אותם פוליטיקאים, המגובים ברוח גבית של חלקים רחבים מהציבור, מטילים ספק בעקרונות ובאמונות שחשבנו כנראה בטעות שהם חלק מהאתוס של הדמוקרטיה הישראלית. "אדם קם בבוקר ומרגיש כי הוא עם, ומתחיל ללכת", כתב אמיר גלבוע. הדמוקרטיה הישראלית קמה בוקר אחד והרגישה שהיא התחילה ללכת. אבל ללכת לאחור.

עורכי-הדין מתעוררים

הם לא פראיירים, אותם פוליטיקאים בכירים, ליברמן, רה"מ בנימין נתניהו, שרת המשפטים, איילת שקד, שר החינוך, נפתלי בנט, ח"כ בצלאל סמוטריץ, השר יריב לוין וחבריהם. הם מבינים היטב לאן הרוח הציבורית מנשבת, הם אלופים בקבלת מחיאות כפיים מההמון ובגריפת קולות בקלפי. הם מדברים בשם ה"עם" ומתהדרים בבוז ל"אליטות הישנות" - לביהמ"ש העליון, לאקדמיה. הם בזים אפילו למנהיגי העבר של הליכוד, דן מרידור, בני בגין ואחרים. והם חושבים שהעובדה שהגיעו לשלטון בבחירות דמוקרטיות, נותנת להם את ההכשר לכרסם בעקרונות היסוד שבבסיס הדמוקרטיה.

אבל הם טועים. דמוקרטיה שביטויה היחיד הוא בריצוי רצון הרוב, גם כאשר הרוב מבקש לרמוס זכויות של מיעוטים ושל פרטים, אינה דמוקרטיה. מדינה שנבחרי הציבור שלה שותפים לחגיגת שחרורו מהכלא של חייל שהפר בבוטות את החוק, הפר את פקודות הצבא, והפר את כל כללי המוסר הבסיסיים, היא מדינה בצרה. הצרה, אגב, היא לא של אותם פוליטיקאים בכירים, אלא של הציבור הרחב ובעיקר של החלקים החלשים והמוחלשים בו. אלו שקל להפלות אותם לרעה או לפגוע בחירות, בקניין, ובחופש הביטוי שלהם. אלו הזקוקים להגנה יותר מאחרים.

יש גם נקודות אור באפלה. אחת מהן היא ההתגייסות, החריגה במקומותינו, של עורכי-דין בכירים מהשוק הפרטי להגנת מערכת המשפט שבתוכה הם פועלים. אותם עורכי-דין שממעטים לעסוק בשאלות ציבוריות ורוב הזמן עסוקים בענייניהם הפרטיים, לא יכלו לשתוק עוד נוכח הפגיעה המסתמנת במערכת המשפט.

שלשום (ד') התפרסמה עצומה של עורכי-הדין נגד חקיקת פסקת התגברות ברוב של 61 חברי כנסת. חתמו עליה, בין היתר, עורכי-הדין אלי זהר, פיני רובין, רם כספי, נוית נגב, איל רוזובסקי, אלקס הרטמן, גיורא ארדינסט, דוד תדמור, אביגדור קלגסבלד, רחל בן-ארי. מי שיזם את עצומת עוה"ד נגד חקיקת פסקת התגברות, ולא במקרה, הוא עו"ד נדב ויסמן. אותו ויסמן שהסכים להתגייס לשירות מילואים מיוחד כדי להוביל את התביעה במשפט אלאור אזריה. העמדה של ויסמן מספקת עוד הוכחה לקשר בין שני המקרים.

בראיון שערכנו עם ויסמן בדצמבר 2016, הוא אמר כי משפט אזריה הוא "משפט על הערכים שלנו כמדינת ישראל ועל הערכים של צה"ל". ויסמן הוסיף ואמר כי "זה משפט שאי-אפשר לנהל אותו אם אתה לא מאמין שאתה עושה את הדבר הנכון". ויסמן צדק. אבל במבט לאחור, הוא לא הצליח להשיג את מה שביקש. אזריה אמנם הורשע בהריגת המחבל וגם קיבל עונש מאסר (קל באופן חריג-עד-מתמיה ביחס לעבירות שבהן הורשע), ואולם הערכים שבשמם יצא ויסמן למערכה המשפטית כפוית-הטובה לא בוססו, אלא להיפך - התבוססו במי האפסיים של היחס הציבורי והפוליטי המלטף לאזריה.

בשורה התחתונה, בשל החיבוק שהעניקו הפוליטיקאים וחלקים נרחבים מהציבור לאזריה, במקום שהערכים של טוהר הנשק, קדושת החיים, שלטון החוק, יחוזקו במשפט הזה - הם נשחקו. אזריה נתפס היום כקורבן ולא כעבריין, כ"ילד של כולנו" שנזנח בשדה הקרב, ולא כפושע שירה בראשו של מחבל כפות. המילים הקשות שכתבו שופטי אזריה בהכרעת הדין, התפוגגו. נשארנו עם קריאות השמחה של הפוליטיקאים ועם תקיעות השופר שבהן התקבל אזריה בשובו לביתו.

היסטריים וחמוצים?

אם תשאלו את שרת המשפטים, איילת שקד, כל אלה, כמונו, שמתריעים מפני התדרדרות הדמוקרטיה הישראלית, היסטריים. אם תשאלו את רה"מ נתניהו, אנחנו "חמוצים". אם תשאלו רבים מהטוקבקיסטים (שיגיבו גם לרשימה הזאת), אנחנו "סמולנים עוכרי ישראל". מה שנתניהו, שקד והטוקבקיסטים שוכחים זה שביקורת עניינית על השלטון שנועדה לשפר את המצב, היא מעשה פטריוטי; שהגנה על זכויות אדם היא לא עניין של ימין או שמאל.

בעניין הזה צודק עמית סגל, הפרשן של חברת החדשות שטען השבוע שבג"ץ איפשר בחלק מהמקרים לממשלה להתנהל בברוטליות כלפי המתנחלים בזמן ההתנתקות. אבל המסקנה מהביקורת של סגל על יחס בג"ץ למתנחלים שפונו מגוש קטיף, לא צריכה להיות שיש צורך לבטל את הביקורת החוקתית, אלא שהשימוש בביקורת החוקתית צריך להיעשות באופן שוויוני.

שוב - הגנה על זכויות אדם היא לא עניין של ימין או שמאל. אז לסיכום, אדוני שר הביטחון, אנחנו יכולים לתמוך בפעולות הממשלה וצה"ל בסוריה בימים אלה, ולהאמין שצריך להשיב מנה אחת אפיים לכל מי שקם עלינו להורגנו, ובאותה הנשימה, להתריע מפני פגיעה באזרחים חפים מפשע ולבקר את הממשלה על הצעת חוק שהיא לטעמנו גרועה ומסוכנת, או על היחס המלטף שלה לחייל שבגד בכל הערכים שעליהם גדלנו. אין סתירה בין הדברים.

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי