גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כסף הוא לא מילה גסה, אבל לא בשביל זה למדתי קולנוע"

צחי גראד משיק את סרטו השלישי ומספר איך עושים סרט שבו הבמאי הוא גם הכותב, השחקן, המפיק, המלהק ואחראי הלוקיישנים ● ראיון

צחי גראד / צילום: כפיר זיו
צחי גראד / צילום: כפיר זיו

אישי: בן 56, נשוי + 2, גר בכפר מסריק

משחק (רשימה חלקית): "מישהו לרוץ איתו", "מדוזות" "מי מפחד מהזאב הרע", "תמרות עשן", "להיות איתה", "השוטר הטוב", "על המפה"

בימוי: "ג'ירפות" (2001), "תנועה מגונה" (2007), "הבן דוד" (2018)

עוד כש"הבן דוד" היה מפוזר בשברי רעיונות על פתקים שמילאו קיר שלם, צחי גראד הבטיח שאם ישיג את המימון, הוא יצלם את הסרט בבית שלו בכפר סירקין, מושב ותיק בפאתי פתח תקווה. משהו בסטודיו שלו במושב, צריף מתפורר של שני חדרים סדוקים, עם שירותים רעועים, ברז אחד שבקושי עובד במטבח, ושטח פתוח, פראי ומוזנח, שנפרס מהמרפסת הקטנה, הקפיץ לו את דופק היצירתיות.

אמר וקיים. לא רק ש"הבן דוד", סרטו השלישי של גראד, צולם אצלו בבית ובסטודיו בכפר, הילדים שלו, עלמה ובן, משחקים את הילדים של נפתלי, הדמות הראשית שהוא מגלם. כשחקן שנהג לשמור בקנאות על פרטיותו, הקלות שבה נתן למצלמות לפלוש למרחב האישי ולמשפחה שלו, עד כדי ירידה לפרטים כמעט אינטימיים, מפתיעה למדי.

גם הביוגרפיה והמאפיינים של נפתלי הם כמעט אחד לאחד גראד: בוקר אחד בשעה מוקדמת אוסף נפתלי, בן 48, נשוי פלוס שניים, שחקן ויוצר, ליברל אוהב אדם ומאמין גדול בשלום, פועל ערבי בשם פאהד לשיפוץ הסטודיו שלו, שנמצא צמוד לביתו ביישוב כפרי במרכז הארץ. באותו בוקר מותקפת נערה ביישוב וחשדם של אנשי הכפר נופל על פאהד. נפתלי יוצא להגנת הפועל (והשיפוץ שלו, שעליו חלם זמן רב) אבל המציאות גדולה עליו והוא מתקשה להתמודד עם לחצי הסביבה. במהלך יממה אחת הולכים חייו ונפרמים: השיפוץ לא מתקדם, פאהד בסכנה, פגישה חשובה משתבשת, הוא רב עם אשתו, והכול יוצא משיווי משקל.

תהיתי בשביל מה היה צריך לתת לאנשים להציץ לו הביתה, לא מאיזה חור מנעול קטן, אלא דרך עדשת מצלמה רחבה, ולחשוף אותו ככה. ההסבר שנתן הוא שיש בבחירה הזאת הרבה דברים חיוביים: "ההחלטה הייתה משפחתית", הוא אומר כשאנחנו יושבים במרפסת המרופטת של הסטודיו, מול השדה היבש, והעוזר שלו, אוריה, מכין תה מזוטה לבנה שקטף מהעציץ. גראד מגלגל לו סיגריה ומציץ מדי פעם לטלפון שמטרטר בלי הפסקה: "הילדים רצו את זה יותר ממני, ובסופו של דבר זאת היתה חוויה מעצימה לכולנו. הסרט עובד על ממד של אותנטיות. מה שהצופה מקבל בסוף, זה תוצר של הרבה ניואנסים קטנים וכוונות שמונחות מולו. במקביל, התסריט צריך להיות טוב וכשזה מתחבר נכון, מרגישים את זה".

זה מזכיר לי קצת סרטים כמו "שלושה שלטים באבינג, מיזורי" - גם שם יש גלריה של דמויות בתרחישים קיצוניים מאוד, בעיירה דמיונית לגמרי. מה שאני מנסה להגיד הוא שההיצמדות למציאות היא לא בהכרח ערובה לאמנות טובה.

"אני מאוד אוהב בדיון, אבל הרבה פעמים יש צרימה בינו לבין המציאות. האותנטיות חשובה, כי היא עוטפת אותך. אבל הנה, עכשיו אני כותב תסריט על יהודי שיוצא לנקום בנאצים אחרי השואה".

הבחירה בלוקיישן פרטי כל-כך, חוסכת תחקיר והסתגלות, על זה אין ויכוח.

"כשאתה מכיר את הלוקיישן, אתה יכול לכתוב את הסצנה לפי איך שהדלת בדיוק נפתחת, מדויק, יכולתי לעשות סקיצות מצולמות של רוב הסצנות. חוץ מזה, המצאתי את כל הסיפור".

אז לא שכרת מישהו שישפץ לך את הסטודיו?

"זה לא סרט דוקומנטרי, כמו הפרויקט הבא שלי, אבל יש בו אלמנטים ריאליסטיים".

בגראד יש עירוב תחומים, שילוב של רוחניות, אנליטיות, קצת פילוסופיה וחספוס ישראלי, שהופכים אותו לשחקן נגיש ואהוב, שזכור מהסרטים "מישהו לרוץ איתו", "מדוזות" ו"מי מפחד מהזאב הרע", ומסדרות טלוויזיה כמו "תמרות עשן", "להיות איתה" ו"השוטר הטוב". הוא שיחק כדורגל כילד, יש לו תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב ותואר במשחק. ב"הבן דוד" הוא היה אמון על הכתיבה, ההפקה, הבימוי והמשחק: "הכול תלוי בהכנה טובה ובכתיבה טובה וצריך קשב, ריכוז ולזהות את הטפל והעיקר", הוא אומר.

איך מזהים את העיקר?

"עיקר של כל סרט הוא העריכה. היו סצנות שלא שוחקו טוב, אבל ידעתי שהכול יסתדר בחדר העריכה. קודם כול הייתי במאי. גל זייד (שחקן ויוצר בכיר, ל' ר') אמר לי, אל תפחד מהמשחק, תעשה את זה קל".

חשבתי שהכול מתחיל במימון.

"זאת הייתה אחת הסיבות שבגללה רציתי לצלם בבית, כי הבנתי שזה יוזיל את התהליך. לא הייתי צריך לגייס את שני מיליון השקלים שהם המינימום. כל השחקנים באו בשכר התנדבותי".

גם אתה לא הרווחת גרוש.

"צייר מצייר לא בגלל שהוא רוצה להרוויח. כסף הוא לא מילה גסה ואתה רוצה לעשות את הקופה, אבל לא בשביל זה למדתי קולנוע. אני מתפרנס יפה מאוד ממשחק ועושה פרסומות כדי לעשות פיצ'ר".

אתה מצליח לשחק כשאתה בתוך תהליך של יצירת סרט?

"עם 'הבן דוד' לקחתי הפסקה של שנה ממשחק, כי הבנתי שאני חייב להתפנות. ממש לפני הצילומים עשיתי את 'על המפה' עם 'מה קשור', כדי לשמור על כושר, ועכשיו אני משחק מלא. תפקיד ראשי בסדרה פאנץ' של יס, על תחילת הסטנד-אפ; פיילוט לסדרה של עודד דוידוב שמבוססת על ספר של דרור משעני לקשת; סדרה עם קרן מור, משהו עם גור בנטוביץ', בקיצור, אני טוחן".

אל עומק הסוגיה הישראלית-פלסטינית נחשף בסרט "כוונות טובות", ומאז היא מלווה אותו ומופיעה גם ב"הבן דוד" מהזווית הגזענית וממעשה שיפוץ הבית (כפי שהוא מופיע בסרט). "צריך לשפץ את המדינה", הוא אומר. "בנינו אותה מהר, והכול נסדק. צריך לתקן, לפגוש את המציאות האחרת ולהבין אותה. זה עוזר להתבונן על הבעיות הכי עמוקות אחרת. הרי אפשר היה לעשות כבר מזמן אקזיט על השלום, אבל אנחנו מעדיפים את המוכר, את הסטטוס קוו. הייתי רוצה לגייס את הרשת כדי לייצר באמצעותה דמוקרטיה ישירה, לערוך משאלי עם ולייתר את הפוליטיקאים. אנחנו בדרך לשם. הרשת הרי כבר גדולה מאיתנו, אז בואו נשתמש בה לצרכים שלנו, רק צריך לרתום את הציבור. אי אפשר לעשות את זה בגלל ההנהגה, שלא רוצה לאבד את כוחה".

לפני הראיון אמרת לי שאתה לא מעורה בפוליטיקה, ואתה עמוק בפנים. גם בסרט וגם בפרויקט הבא שלך.

"אני מצלם סדרת רשת, תיעוד עצמי, שבה אני מציע ליהודים וערבים להשתתף בסדנאות לתרגול מו"מ שיתקיימו בקיץ, בתשלום של שכר מינימום למשתתפים. התגובות מדהימות".

למרות האנרגיות, מה הכי קשה בלעשות סרט כמעט לבד?

"זה מעשה גדול ומורכב שבכל שלב אתה מתחיל מחדש. יש רעיון, ואז צריך להתחיל מחדש עם הכתיבה. וכשהיא מסתיימת, מתחילים בגיוס כסף, ואז בליהוק. ואז עם הצילומים הכול מחדש. והעריכה היא שוב הכול מחדש. ויש מוצר, אז צריך לשווק אותו".

לפחות אהוד בלייברג היה איתך כמפיק שותף.

"וזה הכרחי, כי אני לא למדתי קולנוע ואין לי את הקשרים עם החבר'ה מהכיתה".

גם לא למדת בימוי.

"אבל אני מעולה בזה. יש לי תפיסה מרחבית ואני יודע לכתוב תסריט ומתעקש עד שאני מוצא את השורה הנכונה. ואם אני מצליח להיות אותנטי, אז האנליטיות עוזרת לי להקפיץ הכול למעלה".

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים