ביהמ"ש מינה מפרקים לשורט טרייד; המשקיעים: "הונו אותנו"

לדברי עו"ד עמית פינס, שמונה לאחד המפרקים הזמניים, שורט טרייד קרסה לאחר שהבעלים סיבך את המשקיעים בעסקה בחברה לייצור קנאביס • "ברור שעבדו עלינו ושהונו אותנו", אומר אחד המשקיעים בחברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט
השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

חובות של 10.5 מיליון דולר, תמונה קשה וחשד לתרמית ומצגי-שווא כלפי אלפי משקיעים - כך תואר היום (א') בבית המשפט המחוזי בתל-אביב מצבה של חברת המסחר באינטרנט שורט טרייד ששימשה ישראלים למסחר באופן פרטי בבורסה האמריקאית.

נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, מינה היום את עורכי הדין עמית פינס ומיכאל חינצ'ין למפרקים זמניים של שורט טרייד, הרשומה באיי הבתולה הבריטיים (ולא בארץ). השופט הורה למפרקים להגיש לו דיווח על פעולותיהם עד 16 במאי.

חברת שורט טרייד, שבבעלות שלומי נוימן, הודיעה בשבוע שעבר ללקוחותיה כי היא נקלעה לקשיים כלכליים וביורוקרטיים שאילצו אותה להפסיק את פעילותה. רבים מהמשקיעים הופנו לחברה שהייתה פעילה מאז 2008 על-ידי מכללת "ביג שוט" שבבעלות גיא ברנד. ברנד טוען כי גם הוא נפל קורבן לקריסה של שורט טרייד.

במהלך הדיון היום בבקשת הפירוק של שורט טרייד חשף עו"ד פינס חלק מנסיבות קריסת החברה ואובדן הכסף למשקיעים הרבים. עו"ד פינס אמר כי "החל מיום חמישי התחלנו בניסיונות להבין מה קרה. יצרנו קשר עם סמנכ"ל שורט טרייד, וחשוב מכך עם המנהל ובעל השליטה שלומי נוימן. התמונה המצטיירת היא תמונה קשה ולא פשוטה בכלל. כרגע יש לחברה חובות של לפחות בין 7-9 מיליון דולר, אבל לפי מסמכים שקיבלנו זה כנראה יותר קרוב ל-10.5 מיליון דולר".

פינס ציין כי מנגד, הנכסים הנותרים החברה שאפשר לתפוס ולממש הם יתרה של 100 אלף דולר אצל ברוקר בארצות-הברית, מניות שנסחרות בשווי של כ-750 אלף דולר "ועוד פה ושם חשבים וציוד שאין לו שווי כמעט". פינס אמר כי יש לחברה חשבון נאמנות בבנק מזרחי-טפחות שהלקוחות רשומים בו והסכומים שכל אחד הפקיד, ונעשה ערבוב בין החשבונות בארץ ובהונג-קונג".

לדברי עו"ד פינס, החברה קרסה לאחר שנוימן הסתבך וסיבך את המשקיעים בעסקה בחברה לייצור קנאביס. "קבוצת משקיעים שהיו גם לקוחות של החברה השקיעו בהנפקה בחברת קנאביס. מחיר ההנפקה היה מאוד נמוך, ואחר-כך, בגלל קשיים רגולטוריים, אי-אפשר היה לסחור במניות. המניות עלו, וניתן מצג-שווא כלפי המשקיעים כאילו ניתן לסחור בהן, למרות שאי-אפשר היה לסחור. הם הזרימו הוראות מכירה וקנייה שלא בוצעו, וכך נוצר (לשורט טרייד. ח',מ') חוב על הנייר כלפי אותם משקיעים שלחצו לקבל את ההשקעה. שאר הלקוחות של שורט טרייד היוו את המקור הכספי להחזר החלקי לאותם משקיעים".

עו"ד פינס אמר כי "זה קרה בספטמבר 2017, בסביבות ראש השנה. נוימן החזיר למשקיעים בחברת הקנאביס חלק מהכספים במזומן וחלק במניות. החזר מאוד חלקי. נוצרו לו הפסדים כלפי שאר המשקיעים, וזה היה סוף הסיפור".

ביום חמישי האחרון הגישו 4 משקיעים בקשת פירוק נגד שורט טרייד. "החברה היא חברה פרטית הרשומה באיי הבתולה הבריטיים, אשר מרכז פעילותה ומשרדיה מבוסס בשני סניפים - בני ברק וירושלים. בעל השליטה הוא ישראלי, והחברה מנהלת חשבון בבנק מזרחי-טפחות בישראל. מאות לקוחותיה הם ישראלים", נכתב בבקשת הפירוק.

"החברה התחילה את פעילותה ב-2008, ומאז ככל הידוע היא רתמה אלפי סוחרים שהשקיעו בה עשרות מילוני שקלים. החברה הציגה את עצמה כחברה המאפשרת מסחר בטוח הכפוף לרגולציה של הרשות האמריקאית, המציגה פתרון למסחר לאנשים פרטיים המעוניינים לסחור בבורסה האמריקאית, בה אפשר לסחור רק באמצעות ברוקר מורשה".

"החברה מסרה לסוחרים כי כספיהם מועברים לחשבון נאמנות במזרחי-טפחות, חשבון שבו הם הנהנים, ותהיה להם בקרה ושליטה באשר לכספים בחשבונות. מבירורים שנערכו עולה כי ככל הנראה אין מדובר בחשבונות נאמנות, אלא בחשבונות של החברה אשר שימשו 'צינור' להעברת כספים לחברת סליקה זרה SIPC. מצג-השווא שהוצג הוא מאת החברה ונציגיה בלבד".

המשקיעים שנפלו: ברור לנו שעבדו עלינו והונו אותנו

א', קצין בצה"ל, כמו רבים מהמשקיעים האחרים, מספר כי הוא הגיע להשקעה בחברת שורט טרייד דרך מכללת ביג שוט. "באמצע 2017 פניתי ללימודים במכללה. הלימודים הם לימודים מתוקשבים של מסחר יומי בשוק ההון האמריקאי. במהלך הלימודים, כשהגענו לשלב שאפשר להתחיל במסחר חי, הציגו לנו שישנם מספר ברוקרים הפועלים בארץ, אך הברוקר הטוב ביותר והמועדף ביותר הוא חברת שורט טרייד של שלומי נוימן. הם אמרו שהם עצמם עובדים איתה, לאחר שבדקו את החברה על-ידי יועצים משפטיים, בדיקת מסמכים ועוד. התבקשנו להפקיד מינימום 3,000 דולר בחשבון".

א' מספר כי במהלך ההכשרה בוצע כנס של כלל התלמידים בסינמה סיטי בגלילות. "בכנס הופיע שלומי נוימן בעצמו והציג לכלל התלמידים את החברה, את הביטחונות שיש לחברה, מסמכים משפטיים שמעידים על פעילות החברה ושהמסחר הוא ישיר מול הבורסה האמריקאית".

א' אומר כי נוימן היה "כריזמטי, משכנע, נתן תחושה של ביטחון ואף פרסם את הטלפון האישי שלו ואפשר היה לדבר אתו באופן אישי על כל דבר. רוב התלמידים הפקידו כספים בחברה מאותו הרגע והתחילו לסחור במסחר חי".

לדבריו, במהלך מספר חודשים הכול היה תקין וזרם, ו-א' והמשקיעים האחרים ראו רווחים ואת כל הפעילות במניות שהשקיעו. א' אומר כי לפני כחצי שנה החלו בעיות בתוכנת המסחר בשורט טרייד. "תלמידים החלו להעלות טענות גם לחברה עצמה וגם למכללה. מנכ"ל ביג שוט הבטיח 'מטריית הגנה' לכלל התלמידים, אבל התלונות הלכו והתרבו, ואז נוצר משבר אמון בין התלמידים לבין חברת שורט טרייד וגם מול המכללה".

לדברי א', המשבר החריף. רבים מהתלמידים החלו לעזוב את שורט טרייד וביקשו לסגור את החשבונות שלהם, והמכללה ניסתה לעצור את גל העזיבה. "הבעיות בחברה המשיכו, וכל הזמן טענו בחברה שהבעיות נובעות מכך שהם משדרגים את תוכנת המסחר. גם אני ביקשתי לסגור את החשבון. קיבלתי בתגובה טענות שונות למה אני צריך להמתין. לפתע, ביום רביעי האחרון, תוכנת המסחר בקושי עבדה, צלצלתי לתמיכה הטכנית, לא היה מענה, וביום חמישי קיבלנו הודעה שהחברה הפסיקה את פעילותה באופן גורף. משרדי החברה נסגרו, העובדים פוטרו, וכך הגענו לדיון היום".

א' אומר שהוא ניסה לפנות מנכ"ל לשלומי נוימן, אך הוא לא קיבלתי מענה עד היום. "אני הפסדתי 10,000 דולר, ולאור מה ששמעתי היום בדיון, אני כבר לא מאמין שאקבל אותם בחזרה. אני שוקל להצטרף לתביעה של 400 משקיעים שהתארגנו לתבוע גם את המכללה וגם את החברה. הגשתי תלונה נגד נוימן במפלג ההונאה של משטרת מחוז תל-אביב".

משקיע נוסף, בשם "לב", אומר שהוא השקיע 5,000 דולר בשורט טרייד. "סיפרתי את זה רק לאח שלי ולאשתי. זו ממש פדיחה מה שקרה לנו", אומר לב. לדבריו, "החברה הגיעה לפירוק, וכל חברה יכולה להגיע למצב כזה. אבל הכסף צריך היה להיות שמור בחשבון נאמנות, ואילו החשבון במקרה הזה הוא ריק. לכן, ברור שעבדו עלינו ושהונו אותנו. אנחנו היינו בטוחים עד היום שיש לחברה ביטחונות להשקעות שלנו. היום התברר שהכול היה מצג-שווא שקרי".

לב מוסיף ואומר, בסוג של שמחת עניים: "אני משקיע קטן מאוד, יש פה משקיעים שהשקיעו מאות אלפי דולרים. אני, למזלי, השקעתי רק 5,000 דולר וכנראה גם הפסדתי אותם".