גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכוד של חבילות הגלישה: הלקוח מרוצה, החברה מפסידה

התחרות הגוברת בענף הסלולר עקב כניסת אקספון לתחום הביאה את המפעילות להציע חבילות זולות במיוחד עם נפחי גלישה של עד 100 ג'יגה לחודש במחיר של 20-30 שקל ● ההערכה: הצרכנים יפסיקו לגלוש ב-WIFI, והחברות יספגו את עלויות זמן הגלישה שנחסכו מהן עד היום

מנכ"ל פרטנר, איציק בנבנישתי / צילום: יונתן בלום
מנכ"ל פרטנר, איציק בנבנישתי / צילום: יונתן בלום

כניסת אקספון לענף הסלולר זעזעה אותו, הובילה לירידת מחירים ולנסיגה בשערי המניות. עם זאת, נראה כי האפקט על שוק התקשורת כולו נמצא רק בראשיתו, וצפויים לנו גלי הדף נוספים בהמשך השנה.

למה שקורה בסלולר תהיה השפעה גם על בזק קווי והוט - כך אומר ל"גלובס" בכיר בענף הסלולר. לדבריו, ברגע שאנשים מקבלים חבילה של 100 ג'יגה בסלולר, הם יפסיקו להתחבר ל-WIFI בבית, בעבודה וכו'. הם פשוט יישארו מחוברים לרשת הסלולרית כל הזמן ו"יזללו" את חבילת הגלישה הלא נגמרת.

משמעות הדבר היא שהגידול בתעבורת הנתונים בסלולר יהיה השנה הרבה יותר גבוה, דבר שיכריח את החברות להשקיע יותר כדי להגדיל את רוחבי הפס, אך ספק אם בכלל יוכלו לעשות זאת בגלל הרווחיות הנמוכה שלהן, שממילא הולכת ונשחקת.

גורמים בשוק הסלולר מעריכים כי מה שיקרה הוא שחלק מהלקוחות יוותרו לגמרי על WIFI, שהוא אפיק רווח נוסף עבור חברות התקשורת. כדי שזה יקרה, צריכים להיווצר שני תנאים: א. הרשת הסלולרית מספקת קצב טוב ואיכותי; ב. אין מגבלה על היקף הצריכה. 

לדברי הבכיר בענף, כאשר שני התנאים האלה מתמלאים, ללקוחות הרבה יותר קל לוותר על השימוש ב-WIFI בבית. "תמיד יש לך את עניין הכיסוי של -WIFI, שלא תמיד עובר בין החדרים ולא תמיד מתחבר בכל הפינות. בסלולר אין לך את זה, אתה פשוט נשאר מחובר כל הזמן לרשת, וכשיש לך קצב גלישה טוב וחבילת גלישה שאתה לא חושש שתיגמר, אז אפשר לוותר על הקו הביתי".

עוד ציין כי הוא סבור שאצל חלק מהמפעילים נראה ירידה משמעותית בהשקעות השנה, והדבר יבוא לידי ביטוי באיכות הרשתות. כבר עכשיו רואים שיש יותר ניתוקים ברשתות, כי ב-20 שקל לחודש למנוי אי-אפשר לספק רשת איכותית.

פרטנר מורידה את הכפפות

לדברי בכירים בענף, מה שקורה בשוק הסלולר היום הוא היסטריה שמי שהוביל אותה היא פרטנר ולאחר מכן גולן טלקום שנאלצה להגיב. לדברי אותם גורמים, בשבועיים הראשונים לכניסת אקספון היה ברור שהם ייקחו כמה אלפי מנויים, אבל השוק התאפק ולא הגיב.

זה לא החזיק הרבה זמן. פרטנר, שספגה נטישות רבות לאקספון, החליטה להגיב בכל הכוח ויצאה עם המבצעים הכי אגרסיביים בשוק, שצמצמו את הנטישה לאקספון ועזרו לה להקטין את הנזק.

במקביל, גולן טלקום, שגם איבדה לא מעט מנויים לאקספון, כבר לא יכלה לשבת על הגדר, ובעקבות זאת הגיבה במבצע גלישה ללא הגבלה, וכך פרץ שטף מטורף של מבצעים, שבכולם הגדילו המפעילים את הג'יגות בחבילה בהיקף לא מידתי והורידו מחירים, כאשר 20 שקל בחודש נקבעו כרף החדש לחבילה.

סלקום החליטה לא להתפרע ולהצטרף למירוץ - ושילמה על כך מחיר כשאיבדה יותר מנויים. פלאפון הגיבה והורידה מחירים דרך מותגי המשנה שלה. את התוצאות אפשר לראות במניות של כל חברות התקשורת בבורסה, והן פשוט השמידו ערך במאות מיליוני שקלים.

בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי במשרד התקשורת התקבלו פניות של חברות סלולר שסבורות כי יש מקום לדחות את מכרז התדרים שאמור להתפרסם השנה. המכרז אמור לאפשר לחברות להיערך לדור החמישי ולהצטייד בתדרים שהם הכרחיים להרחבת הרשתות.

סלקום טוענת כי היא לא צריכה תדרים בשלב הזה ושאפשר לדחות את המכרז, ואילו פלאפון, פרטנר והוט מובייל סבורות כי אפשר להוציא את המכרז השנה, אך רק בתנאי שפותרים את בעיית אגרות התדרים, ושהחברות לא יצטרכו לשלם על השימוש בתדרים החדשים.

שוק הסלולר דוהר ב-100 קמ"ש לתוך קיר | פרשנות

אי-אפשר להחזיק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי חודשי. אם המדינה לא מאשרת מיזוגים בין החברות, הדרך לשמור על כל המפעילים בחיים היא להקל ברגולציה ובאגרות. ספק אם זה יעזור, אבל בלי זה בטוח מישהו יקרוס.

כל מי שעיניו בראשו מבין שב - 2018 חלק מהשחקנים בשוק הסלולרי מתקרבים לקצה המצוק. עוד קצת ידחקו בהם - ומישהו יקרוס. זה פשוט עניין של פיזיקה. אי-אפשר להכיל את כמות המתחרים בשוק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי. זה פשוט לא עובד. זה יכול לקחת עוד קצת, אבל בסוף או שהמתחרים יחפשו מיזוגים או שמישהו יקרוס. ולכן, השאלה היא האם נערכים לכך מבעוד מועד או שפשוט נותנים לקריסה להתרחש.

סביר להניח כי רשות ההגבלים העסקיים לא תכריז בריש-גלי שהיא תתיר מיזוגים בשוק. אחרי שהתנגדה למיזוג של סלקום וגולן טלקום, המצב בשוק הסלולר השתנה, והתחרות החריפה. ועדיין קשה לראות את הרשות מזמינה מיזוגים, שאיך שלא מסתכלים על זה, המשמעות שלהם היא אחת - עליית מחירים.

האופציה השנייה היא שהחזק ינצח. שוק חופשי. איש-איש לנפשו ובצוואר חברו, ומי שנופל - שיסגור ויתפרק, ושבית משפט יחלק את מנוייו. זו, אגב, הייתה עמדת האוצר כשסיכל את המיזוג בין גולן טלקום לסלקום.

אבל קיימת אופציה שלישית: אם הרגולטור אינו מעוניין לאפשר צמצום של מספר המפעילים בשוק בדרך של מיזוגים, הוא יכול להקל עליהם בצד ההוצאות. זה אומר קודם כל צמצום במספר הרשתות, התשתית הפיזית, מ-3 רשתות ל-2 בלבד. נניח לרגע איך זה אמור להיראות מבחינת ההרכבים של הבעלות על הרשתות והאם הן יהיו בבעלות של החברות או דרך תאגידים חיצוניים וכו'. היום, מלבד הרשת של פלאפון, כל הרשתות משותפות בין מפעילים, סלקום עם גולן טלקום ואקספון, ופרטנר והוט מובייל. זה אומר שצריך לאפשר הרכב חדש של בעלויות עם פלאפון.

היתרון בהצעה הזו הוא שהמדינה שומרת על זכותה לא להגביל תחרות ולאפשר לכל מי שרוצה להיות שחקן בשוק, ומאידך היא מאפשרת להם תנאי משחק שווים והזדמנות לשרוד. אפשר אפילו לחשוב על רשת אחת כפי שיש בסינגפור. מספר רב של רשתות מעניק מראית עין של תחרות ושוק, אבל בפועל רק מטיל עלויות כבדות יותר על המפעילות.

כרגע המציאות היא שהמחירים ירדו לרמות שאיש לא תיאר לעצמו כאשר החליטו על 3 רשתות. במחירים כה נמוכים, המפעילים פשוט מורידים את ההשקעות למינימום, ויש לכך השפעות גדולות מאד על המשק הישראלי, שכן ללא שוק תקשורת משוכלל, אי-אפשר לייצר כלכלה מודרנית.

סיבות נוספות: הסלולר נהיה סחורה (קומודיטי) מזמן. אין הבדל מבחינת המשתמשים באיזה רשת הם גולשים למעט קומץ שאולי זה חשוב להם. לכן, קשה מאד לייצר בידול בין הרשתות. זה שאם יישארו שלוש רשתות אז אחת מהן תקפוץ מחר ותשקיע בדור החמישי, ותצליח בזכות איכות הרשת החדשה שלה לייצר מנועי צמיחה. זה לא עובד ככה.

במקביל, ואם רוצים לאפשר למפעילים לשרוד, חייבת המדינה לבטל לחלוטין את אגרות התדרים. זהו מס מיותר שמשלמות החברות ואשר מהווה תמריץ שלילי להרחבת ההשקעות, כי החברות לא לוקחות תדרים כדי לא לשלם אגרות. אבסורד. לכן, מוטב לצפות קדימה מבעוד מועד ולבחון מהלך שכולנו יכולים רק להרוויח ממנו.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד