שדולת הנשים תפנה לבג"ץ בשל הפרדה מגדרית בהכשרת חרדים

הסיבה לעתירה היא החלטת ביה"ד הארצי כי ההכשרה הנוכחית של גברים חרדים לשירות הציבורי תימשך כסדרה • השדולה: "להפרדה מגדרית יש השלכות קשות ומרחיקות לכת לא רק על נשים חרדיות אלא על נשים בכלל ועל פני החברה בישראל"

שילוב חרדים בשוק העבודה / צילום: תמר מצפי
שילוב חרדים בשוק העבודה / צילום: תמר מצפי

שדולת הנשים הודיעה היום (ג') כי תעתור לבג"ץ באופן מיידי בנוגע להכשרת חרדים לשירות הציבורי, תוכנית "משפיעים", שבה מתקיימת הפרדה מגדרית. הסיבה לעתירה היא החלטתו של בית הדין הארצי לעבודה הבוקר, שבה הוא ביטל את החלטת בית הדין האזורי לעבודה להקפיא את תוכנית "משפיעים". בית הדין האזורי ימשיך לדון בסוגיה העקרונית של הפרדה מגדרית. 

הכשרת הגברים החרדים החלה בינואר האחרון, ואילו קורס דומה לנשים אמור להתחיל בסוף הקיץ. אורך ההכשרה הוא כחצי שנה.

בשדולת הנשים עתרו נגד קיום הקורס, בטענה כי הוא מפלה נשים. המדינה הודתה כי טעתה בכך שקיימה קודם כל קורס לגברים בלבד, אך הצהירה כי בעתיד הקורסים ייערכו במקביל.

בית הדין האזורי לעבודה החליט לפני כ-3 שבועות כי לקורס שמיועד לגברים יצורפו 10 נשים חרדיות, אחרת הקורס יוקפא. ואולם לפני שבוע הודיעה המדינה כי אין ביכולתה לצרף בשלב זה 10 נשים, אך עתרה לבית הדין הארצי כנגד הקפאת הקורס.

במדינה הסבירו כי המשמעות של הקפאת הקורס היא ביטולו. במסמך שהגישה המדינה בשבוע שעבר לבית הדין, היא הסבירה כי "אינה יכולה לדרוש מן העמיתים להמתין תקופה ארוכה ובלתי מוגדרת, בחוסר מעש, מבלי יכולת להתקדם בתהליך שהחלו - עד למתן החלטה בתובענה".

במדינה העריכו כי ההליך עלול להימשך למעלה משנה, והתייחסו לכך שהגברים החרדים עזבו את מקום עבודתם לטובת התוכנית, וכן ציינו קשיים נוספים עמם הם התמודדו: "חלק מן העמיתים פעלו בתנאים שאינם קלים, כנגד רצון משפחותיהם והסביבה הקרובה להם. עלינו להיזהר מלפגוע בהליך שהחלו לשילוב ולפתיחות".

בית הדין הארצי קיבל את עמדת המדינה בנוגע ליכולת לשלב נשים בקורס הנוכחי וכן בנוגע להקפאת הקורס והחליט לבטל את ההקפאה. עם זאת, בית הדין האזורי עדיין צריך לדון בסוגיה העקרונית של הכשרות לגברים ונשים בנפרד.

מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, עו"ד מיכל גרא-מרגליות, אמרה היום כי "המאבק נגד הדרת נשים הוא מאבק מתמשך. להפרדה מגדרית יש השלכות קשות ומרחיקות לכת לא רק על נשים חרדיות אלא על נשים בכלל ועל פני החברה בישראל. מול ההחלטה הנוכחית, שסוללת את הדרך להפרדה מגדרית בשירות המדינה ובמרחב הציבורי, לא נותרה לנו ברירה אלא לפנות לערכאה העליונה של בג"ץ. למרות הנזק בהקפאת הקורס, הפגיעה הקשה בערך השוויון גדולה בהרבה, והיא שצריכה להכריע בעתירה".

עורכי הדין חגי קלעי, ליעד ורצהיזר ומרים זלקינד, המייצגים את שדולת הנשים בהליך, הסבירו כי "עצם קיום הקורס מהווה תקדים מסוכן ופגיעה בשלטון החוק, אשר לא ניתן להשלים עמם. מכל מקום, אנו מאמינים כי בסיומו של ההליך, בית הדין יבהיר כי הפרדה מגדרית היא אסורה ופסולה".

מנגד, עו"ד מאיר בוחניק מפורום קהלת, המייצג נשים חרדיות בעתירה, אמר בעקבות ההחלטה הבוקר כי "בית הדין הארצי קיבל החלטה נכונה, כאשר קבע כי בית הדין האזורי התעלם ממאזן הנוחות וקיבל החלטה שפגעה בעמיתים אבל גם בעמיתות הפוטנציאליות. כפי שקבע בית הדין הארצי, אין כל ספק שקולן של נשים חרדיות צריך להישמע בהליך. פורום קהלת יגיש בקשת הצטרפות להליך, כדי להשמיע את קולן של הנשים, וכדי שלא תהיינה קורבן על מזבח ערכי שוויון אמורפיים, בשעה שבפועל בכלל אין פגיעה בשוויון".