גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | כך הפכה ברילוצ'ה בארגנטינה למעצמת שוקולד

ברילוצ'ה, בירת הנופש של ארגנטינה, שהתפרסמה בזכות שפע האגמים, מדרונות הסקי, טיפוס הרים ושמורות הטבע שסביבה, ידועה היום יותר בזכות השוקולד שלה מאשר פלאי הטבע המקיפים אותה

תצפית מהר סרו קמפאנריו לפארק הלאומי והאגם נוואל וואפי / צילום: שאטרסטוק
תצפית מהר סרו קמפאנריו לפארק הלאומי והאגם נוואל וואפי / צילום: שאטרסטוק

כל חובב אופנה ישווה את ההליכה ברחובות מילאנו לגן עדן עלי אדמות. כך בדיוק יחושו אוהבי השוקולד בברילוצ'ה שבדרום-מערב ארגנטינה, סמוך לגבול עם צ'ילה. עיירת הנופש המקסימה הזו, בלב אזור האגמים של ארגנטינה, מתהדרת ביותר מ-20 יצרני שוקולד מקומיים המושכים אליה תיירים רבים. אלה מצדם, קונים בה שוקולד בקילוגרמים. לא מפתיע, בהתחשב בכך שהיצרנים רואים בעצמם בתי שוקולד, לא פחות מבתי האופנה במילאנו, ושערימות השוקולד המפתות כל-כך, מביטות בתיירים דרך חלונות הראווה הגדולים של עשרות החנויות הפזורות בעיר. איכות השוקולד אומנם אינה משתווה לזו האירופית בטעם, בעידון ובשלמות של הפרלינים, אבל כשאתה מוקף בכל-כך הרבה חנויות צבעוניות שקוסמות לעין ולחך, קשה שלא לרצות עוד ועוד מהזהב השוקולדי הזה.

אף שאת פולי הקקאו מגדלים באמריקה הדרומית, השוקולד הגיע לברילוצ'ה מאירופה דווקא. המתיישבים הראשונים בעיירה, שהגיעו אליה במאה ה-19 משוויץ, מאיטליה, מאוסטריה ומגרמניה, התגעגעו לשוקולד שהם מכירים מהבית, והחלו לייצרו בעצמם. מתכונים החליפו ידיים, הטכניקות הביתיות הלכו והשתכללו, וגם הטעמים נולדו מתוך ההיצע המקומי, והתווספו להם פירות יער וסוגי אגוזים הגדלים באזור.

הקתדרלה של ברילוצ'ה / צילום: שאטרסטוק

סן קרלוס דה ברילוצ'ה (ובקיצור ברילוצ'ה)היא עיירת נופש יפהפייה המוקפת בשמורות טבע עוצרות נשימה והרים מכוסי שלג. לאחר עבודות פיתוח נרחבות, היא התגלתה לתיירים בשנות ה-30 וה-40 של המאה הקודמת, כמרכז תיירותי המציע סקי, טיולים, אגמים והרבה אוכל מצוין על טהרת הבשר הארגנטינאי, האופייני לחבל פטגוניה.

רפטינג, סקי, אומגה ושוקולד

ברילוצ'ה שוכנת לצד הפארק הלאומי והאגם נוואל וואפי, ומציעה שלל פעילויות בטבע לכל אורך השנה: רפטינג, סקי, אומגה, רכבל המוביל לתצפית המפורסמת בפסגת סרו קמפאנריו, טיולי ג'יפים, אופניים וסוסים; אגם חימנז שלרגלי ההרים, דרך "שבעת האגמים", הר הגעש הטרונדור שבקרבתו גם הקרחון השחור, שיט לאי ויקטוריה וטיול ב"יער הבמבי" (האגדה מספרת שהוא סיפק לוולט דיסני את ההשראה ליער בסרט המצויר "במבי"). ברילוצ'ה היא גם נקודת התחלה מצוינת לטיולים בצ'ילה השכנה, ויש בה תחבורה נוחה לפוקון, פורטו מונט והקרטרה אוסטרל.

אז איך הפכה ברילוצ'ה דווקא לעיר של שוקולד? תלוי את מי שואלים. לפי סיפור אחד, אבות השוקולד בעיר היו מהגרים מאוסטריה ומגרמניה, שחיפשו בארגנטינה מקום שיזכיר להם את המולדת. הם מצאו אותו בברילוצ'ה היפה והירוקה, הממוקמת בעמק פורה בהרי האנדים, והחלו להכין שוקולד בבית ללא מטרה מסחרית. אבל ריבוי היצרנים עשה את שלו, השוקולד התגלגל לשוק, ועד היום חלק מהשוקולדים בברילוצ'ה מיוצרים בטכניקות ביתיות.

סיפור אחר מדבר דווקא על אלדו ואינס פנוליו, זוג ממוצא איטלקי, שהפתיעו את תושבי ברילוצ'ה עם שוקולד איכותי בעבודת יד והיו הראשונים שהחלו במכירת השוקולד בעיר. לפי גרסה אחרת היה זה השוקולטייר השוויצרי קרלוס טריברולן, ששילב את הידע מארץ המוצא שלו יחד עם חוש יזמות מפותח ופתח חנות לממכר שוקולד ברחוב המרכזי Mitre ב-1928. אחריו נפתחו עוד ועוד חנויות, והיום ישנן עשרות חנויות שוקולד ברחבי העיר, רובן מרוכזות ברחוב השוקולד, Mitre.

אי אפשר להסתובב ברחובות הראשיים של ברילוצ'ה מבלי להרגיש כמו צ'ארלי בממלכת השוקולד. את ווילי וונקה והאומפה-לומפה מחליפות עשרות חנויות שוקולד צבעוניות, המציעות לעוברים והשבים טעימות שוקולד בלי סוף וגם לא מעט גימיקים שימשכו את התיירים הרבים לקנות דווקא אצלם. בסיור קצר ברחוב Mitre לא תצאו רעבים, ותוכלו לטעום עוד ועוד שוקולד, עד שתראו רק פולי קקאו בעיניים.

סבתא גושה. סמלו של בית שוקולד באותו שם, מחווה למהגרים הראשונים / צילום: יעל כרמלי

מי המציא את ה"מקופלת"?

אחת הגאוות הגדולות ביותר של בתי השוקולד במקום היא השוקולד המגולגל בצורת "מקופלת", הקרוי Chocolate en rama, שפירושו ענף שוקולד. השם ניתן לו בשל צורתו, המזכירה ענף של עץ. התיירים משתגעים עליו והישראלים קונים אותו בכמויות גדולות, בעיקר כי זה מה שהם מכירים מהבית, ובטוחים שהוא הומצא בישראל. בדיקה קצרה, אגב, מעלה כי המקופלת הישראלית יוצרה לראשונה ב-1935, במפעל הממתקים והקפה "ליבר", שנרכש מאוחר יותר על-ידי עלית. יצרני השוקולד בברילוצ'ה לא יודעים להגיד בדיוק באיזו שנה הם יצרו לראשונה את ענפי השוקולד הפופולריים, לכן הבכורה, כנראה, שייכת דווקא לאנגלים, שיצרו את ה-Flake הבריטי כבר ב-1920.

המוניטין שיצאו לברילוצ'ה כמוקד עלייה לרגל לחובבי שוקולד, הולידו גם מוזיאון שוקולד המסתתר בכביש הגישה לעיר. בתחילה היה שייך המוזיאון למשפחת פנוליו, ממייסדות ייצור השוקולד בעיר, אך בשנים האחרונות הוא עבר לידי הוואנה, ענק עוגיות האלפחורס והקפה, שנכנס גם לתחום השוקולד. הביקור במוזיאון, שבו גם מפעל השוקולד הקטן של הוואנה, מתאפשר רק בסיור מודרך. במשך כ-20 דקות תשמעו על היסטוריית השוקולד בברילוצ'ה ומקורות פולי הקקאו, תוכלו להציץ בחלונות הגדולים אל תוך מפעל השוקולד, ללגום משקה קקאו מריר כפי שהוכן במקור ועוד. הסיור מסתיים, איך לא, בחנות המזכרות, שם מוצע למבקרים מגוון רחב של שוקולדים לרכישה.

שוקולד "מקופלת" המקומי / צילום: יעל כרמלי

אבל מותג הוואנה רק רוכב על גלי ההצלחה ואדי הקקאו של השוקולד בעיר. נדמה שהתחרות האמיתית ניטשת בין שני ענקי השוקולד "דל טוריסטה" ו"ממושקה". דל טוריסטה, יצרן השוקולד הגדול בברילוצ'ה ואחד הוותיקים בעיר, נוסד ב-1964. בית השוקולד מעסיק שוקולטייר חייכן בסניף הדגל הענקי והיפהפה שלו, הנקרא מאסטרו, ותפקידו לייצר "שואו" לתיירים. בעונת השיא של התיירות בעיר, מגשי השוקולד שהוא מוציא תחת ידיו נחטפים עוד בטרם הונחו על הדלפק. זהו רק סניף אחד מתוך ארבעה שיש לדל טוריסטה בעיר.

בין השוקולדים הייחודיים לדל טוריסטה ניתן למצוא שוקולד סופלה אוורירי ושוקולד עם קרמים עשויים פירות טבעיים. המאסטרו סיפר לנו שהישראלים שמבקרים בחנות מעדיפים את השוקולד שלהם עם ליקר דובדבנים, רום ומנטה. הם גם מאוד אוהבים את ה"מקופלת" המקומית, וישראלים ששבו לביקור נוסף בברילוצ'ה אפילו הביאו לו לטעום את זו הישראלית. הוא, כמובן, מפרגן לטעמה של הגרסה הכחול-לבן.

חנות ענק נוספת שייכת למותג ראפא נואי, שהוקם בשנת 1939 על-ידי דייגו פנוליו, צאצא של הזוג האיטלקי המפורסם. גאוות המקום על שוקולד המקופלת, אבל הקסם האמיתי מתחבא בטראפלס שהם מייצרים. נדמה כי השוקולטיירים של ראפא נואי מצליחים להכניס עולם ומלואו של טעמים ומרקמים לתוך כדור שוקולד כל-כך קטן וכה טעים. מדי עונה מייצרים כאן את שוקולד הלהיט שלהם. הפעם זהו שוקולד בצורת אגוז לוז מוזהב, דמוי ביצת שוקולד, העשוי שוקולד חלב עם אגוזי לוז פריכים וממולא בקרם קקאו ואגוזי לוז. קודם לכן, היה זה ה"פראנואי" - פטל טרי עטוף בשתי שכבות שוקולד, לבן וחלב.

אתר הסקי / צילום: שאטרסטוק

התחרות העזה על לבו, כיסו וחיכו של התייר, הביאה לכך שכל בית שוקולד בברילוצ'ה מנסה לייחד את עצמו. בין התיירים הרבים ששוטפים את רחובות העיר מציצה דמותה של סבתא גויה, בגודל טבעי, אשר ניצבת בכל אחד מסניפי רשת סבתא גויה (בארגנטינה מבטאים זאת "סבתא גושה"). את בית השוקולד הקימו צאצאי משפחת גויה שהיגרו לברילוצ'ה משוויץ, והשם שבחרו הוא מחווה למהגרים הראשונים, העובדים והנשים החלוצות. ב-1981 נפתחה החנות הראשונה בברילוצ'ה, בבית בסגנון אלפיני. עד היום הסניפים של סבתא גויה עושים כבוד למוצא השוויצרי, ובכולם אווירה של בקתת עץ בהרי האלפים. כששמעו שאני מישראל, מיהרו להגיש לי שוקולד "אלף עלים", מילפיי, העשוי שכבות-שכבות דקות של שוקולד מריר וריבת חלב, בדומה לעוגת אלף העלים, עם שכבות בצק העלים וריבת החלב הארגנטינאית המפורסמת. מתברר שישראלים מתלהבים מהשוקולד הזה. בדיקה מעמיקה העלתה שהצדק איתם.

מידע מעשי

הגעה: לברילוצ'ה ניתן להגיע באוטובוס או בטיסה פנימית בתוך ארגנטינה. אף שהנסיעה באוטובוס נוחה ומתבצעת באוטובוסים חדישים המצוידים בכיסאות-מיטה, טלוויזיות ושירותים, היא יכולה לארוך עד 37 שעות, תלוי בנקודת המוצא (22 שעות מבואנוס איירס, לדוגמה). טיסה מבואנוס איירס עם חברות התעופה המקומיות אורכת כשעתיים ורבע בלבד, ועולה כ-300-200 דולר לכרטיס הלוך ושוב.

המלצה: "המקום של ים" הוא סוכנות תיירות המופעלת על-ידי ים פרלמן, ישראלית המתגוררת בברילוצ'ה. עוד בטרם צאתכם מהארץ, ים תטפל לכם בהזמנת טיולים, השכרת רכב עם נהג פרטי או בלעדיו, מדריך דובר אנגלית, נסיעות לצ'ילה ועוד, במחירים אטרקטיביים ובעברית. מייל: yambariloche@gmail.com. לרוב המסלולים ניתן לשכור רכב או להצטרף לטיול מאורגן (הדרכה באנגלית מחייבת תוספת מחיר).

קולינריה: בעקבות ההצלחה של השוקולד בעיר, נפתחו בברילוצ'ה עוד בתי גלידות, ופלים ופנקייק מתוקים. גם שמו של הבשר בעיר יצא למרחקים, ושלושה שפים מתחרים ביניהם על התואר "מלך הבשר" של ברילוצ'ה: אלברטו, חוליאן וטוני. שני האחרונים אוהבים לארח ישראלים, ומעניקים לתיירים מישראל 10% הנחה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי