גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפעל כרמית יעבור לגליל ויקבל מענקים של עד 20 מ' ש'

מפעל הממתקים הוותיק יעבור בתוך 4 שנים מראשון-לציון לגליל, לשטח שגודלו פי שניים משטחו כיום ● עלות המעבר מוערכת בכ-80 מיליון שקל ● החברה תקבל הטבות בשל המעבר לאזור עדיפות א'

חברת הממתקים הוותיקה כרמית, שבשליטתו של איש העסקים לני סאקסטין, צפויה להעתיק את מקום פעילותה מראשון-לציון לצפון הארץ בשטח שיכפיל את גודלה - כך נודע ל"גלובס". כיום האתר המרכזי של החברה נמצא בראשון-לציון וכולל מפעל, מרכז הפצה ואת משרדי הנהלת החברה, וכעת היא מתכננת להעתיק את מקום מושבה לגליל, במהלך שעלותו הכוללת מוערכת בכ-80 מיליון שקל.

המעבר של כרמית צפוי להתרחש בתוך 3-4 שנים, כשהקרקע החדשה, שאליה יעבור המפעל, תכפיל את גודלו. המפעל של כרמית כיום משמש לייצור כל מוצרי החברה ומשתרע על פני שטח של כ-10,300 מ"ר, הכולל שטח ייצור ואחסנה. שטח הנכס הכולל שבו פועלת החברה בראשון-לציון הוא 16.3 אלף מ"ר.

על-פי הערכת שווי של שמאי המקרקעין ויועצי הנדל"ן ממשרד אחיקם ביתן ושות' שצורפה לדוחות הכספיים של כרמית, שוויו של הנכס נאמד בכ-25 מיליון שקל. השטח שבו שוכן המפעל כיום שייך לחברת ג'מוויו (חברה בבעלות דרום אפריקאית הרשומה בבריטניה), ורק חלק ממנו (4,312 מ"ר) נמצא בבעלות כרמית, כשהיתר השטח מושכר לה על-ידי החברה. השטח החדש שאליו צפויה לעבור כרמית באזור הגליל ישתרע על שטח כפול, בגודל של כ-25 אלף מ"ר, ושטחו של המפעל יגדל ל-12.5 אלף מ"ר (מכ-12 דונם לכ-24 דונם).

המעבר לאזור הגליל טומן בחובו הטבות משמעותיות עבור כרמית מבחינה פיננסית. חוק עידוד השקעות הון נותן הטבות לתעשיינים יצואנים (המייצאים לפחות 25% ממחזור המכירות) עד 20% מענקים על השקעות הוניות, כמו הקמת מבנה, מכונות, קווי ייצור וכו'. באזורים מסוימים ניתן לקבל תוספת של עד 10% נוספים, כך שבשלב ביצוע ההשקעות כרמית עשויה לקבל מהמדינה מענקים של עד 30% - שיגיעו לסכום מוערך של 20 מיליון שקל (בכפוף להיקפי השקעה).

בנוסף, החברה תהיה זכאית להטבות מפליגות יותר גם במיסוי: חברות יצואניות (מעל 25% מהמחזור) שנמצאות באזור עדיפות לאומית א' ליצואן, זכאיות למס מופחת של 7.5% בלבד. בנוסף, זכאיות החברות להטבות גם במשיכת דיבידנד (תשלום של 20% במקום 30%).

גם ברכישת הקרקע כרמית תהנה מתנאים טובים יותר בזכות המעבר צפונה, במסגרת ההטבות שמציע  משרד הכלכלה כדי לעודד תעשיינים: חברות שעוברות לאזור עדיפות לאומית א' יכולות לרכוש קרקע בפטור ממכרז ובמחיר מסובסד. "אנחנו על קרקע יקרה, באזור המרכז יש צפיפות גבוהה יותר, ארנונה יקרה", אומר מנכ"ל כרמית, מתניה שוורץ, ומוסיף כי "באופן טבעי תעשייה צריכה להיות במקום של פריפריה, איפה שיש יותר ידיים עובדות".

המעבר לפריפריה צפוי אם כן להטיב עם כרמית גם מבחינת מענקים ותוכניות תמיכה בעידוד ממשלתי, אך גם להיטיב עמה מבחינת האקלים. "מזג האוויר בצפון טוב יותר עבור המוצרים שלנו. פער של כמה מעלות הוא מאוד משמעותי בייצור ממתקים", אומר שוורץ.

עיקר רווחי החברה - משוקולד

כרמית  מייצרת דברי מתיקה מאז 1974, ונסחרת בבורסה בתל-אביב משנת 1993. בעל השליטה בחברה הוא לני סאקסטין, אשר מחזיק ב-49% ממניותיה (מהונה המונפק ומזכויות ההצבעה), והיא מעסיקה כ-160 עובדים. את המותג כרמית היא רכשה מחברת אסם ב-1996, והיא נקראת בשם זה מאז שנת 1999. החל מ-2016 החלה כרמית לפעול בשוק הצרכני המקומי והשוק הסיטונאי, עם מערך מכירות פנימי ועצמאי שהקימה ובאמצעות מפיץ לוגיסטי.

כרמית פועלת בשלושה תחומי פעילות מרכזיים: תחום השוקולד, תחום הסוכריות והמרשמלו, ותחום המאפה. כשליש מהייצור של החברה מיועד לשוק המקומי, שליש לתעשייה וכשליש נוסף ליצוא למדינות שונות, בהן בריטניה וארה"ב. בנוסף, פועלת כרמית בתחום היבוא (כ-10 מיליון שקל מהמכירות), ובמסגרתו החלה באחרונה לייבא מוצרים שונים בהם פריכיות, קרקרים ועוגיות.

תחום השוקולד הוא המשמעותי ביותר עבור החברה, והיווה ב-2017 יותר ממחצית מהמחזור שלה בשנה החולפת, שהסתכם בכ-142.4 מיליון שקל. כך, ההכנסות ממכירות שוקולד הסתכמו בשנה האחרונה בכ-80 מיליון שקל, בעוד שמכירות הסוכריות הסתכמו בכ-21.2 מיליון שקל וההכנסות ממכירות המאפים הסתכמו בכ-41.2 מיליון שקל. כמו כן, תחום השוקולד הוא שמניב את עיקר רווחי החברה לפני מס מפעילות רגילה, כשב-2017 הרווח התפעולי מתחום זה עמד על 4.4 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי לפני מס של 2.4 מיליון שקל מתחום המאפים. מנגד, תחום הסוכריות הסב לחברה הפסד מפעולות רגילות של כ-1.7 מיליון שקל בשנה שעברה.

סך הכנסות החברה גדלו ב-2017 בכ-5.4% ביחס ל-2016. מכירות תחום השוקולד עלו בתקופה זו בכ-4.2%, תחום הסוכריות חווה ירידה במכירות ואילו תחום המאפים הציג את הצמיחה הגבוהה ממגזרי הפעילות של כרמית - 18% גידול. הרווח התפעולי מפעולות רגילות של החברה צמח ב-2017 בכ-3%. נציין כי בשקלול 2015 עולה כי הרווח התפעולי מפעולות רגילות של כרמית לא ממש משתנה בין השנים, בעוד שהמכירות עולות. ב-2015 הסתכמו מכירות החברה בכ-128.3 מיליון שקל.

בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של כ-4.9 מיליון שקל לעומת רווח נמוך יותר בהיקף של כ-806 אלף שקל ב-2016 ורווח של כ-2.8 מיליון שקל ב-2015. מהיכן נבע השיפור ברווח של החברה? בין היתר הוא קרה הודות להכנסות מימון חיוביות, של כ-1.8 מיליון שקל, וזאת בעיקר "כתוצאה משינוי בשווי ההוגן של עסקאות הגנה בתחום הקומודיטיס והמט"ח", כלומר, מרווחים מפעילות גידור פיננסית ולא מפעילות עסקית. בכל אופן, כרמית מציגה בכל אחת משלוש השנים האחרונות שיעור רווחיות גולמית יציב, ברמה של כ-22%.

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%