גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחשף: כך מתכננת שופרסל להילחם בסופר־פארם

"גלובס" חושף את התוכניות האסטרטגיות של הקמעונאית הגדולה עבור רשת הדראגסטור שרכשה: הרחבת ההסכמים הקיימים מול קופות החולים הגדולות, הקמת עמדות טיפוח בסניפי דגל, כניסה לפעילות באונליין והרחבת היצע המזון

מה מתכננת שופרסל, רשת קמעונאות המזון הגדול הגדולה בישראל, לעשות עם רשת הדראגסטורים ניו-פארם שנרכשה על ידה? "גלובס" חושף את התוכניות האסטרטגיות ואת האפשריות שעומדות בפני הקמעונאית הגדולה בישראל. הדבר המרכזי עליו שוקדים בשופרסל הוא ייצור בידול בניו-פארם, כך שתיתן חוויית קנייה לקונים, בדומה לזו קיימת היום באופן מובהק אצל המתחרה החזקה, סופר-פארם.

ההשקה הרשמית של הרשת תתרחש רק אחרי המחצית השנייה של השנה, על מנת לייצר תחרות בשוק הפארם. במקביל לבניית המיתוג החדש שיחליף את השם ניו-פארם, תצטרך שופרסל להתמודד עם תחרות בשלושת הקטגוריות המרכזיות שבהן היא פועלת: טואלטיקה, קוסמטיקה ובתי המרקחת.

האתגר הראשון שאליו נדרשים בשופרסל בימים אלה, הוא ההסכמים עם קופות החולים. ל"גלובס" נודע, כי בשופרסל עסוקים בימים אלה בהרחבת ההסכמים הקיימים מול קופות החולים הגדולות, וכדי ללמוד טוב יותר את פעילות הזו היא צירפה לשורותיה כיועצת חיצונית לפיתוח עולמות בתי מרקחת את מדונה חובל - לשעבר מנכ"לית תרופות ללא מרשם (OTC) ומוצרי צריכה של טבע ישראל, ומי שהייתה בעבר מנכ"לית מכבי קייר - שבאופן טבעי מכירה לעומק את התחום. כיום לניו-פארם אין הסכם עם קופות החולים הגדולות בכל הסניפים, דבר שבאופן טבעי גורם לה לאבד לקוחות לטובת המתחרה סופר-פארם ולטובת בתי המרקחת של קופות החולים הגדולות, אשר מציעים ללקוחות הנחה על תרופות המרשם שהם רוכשים אצלן. בשופרסל פועלים כדי לתקן את העיוות הזה מבחינתם.

חיזוק הטואליטיקה והקוסמטיקה

תחום נוסף שיחסית חדש עבור שופרסל הוא תחום הקוסמטיקה, בדגש על הקוסמטיקה הסלקטיבית (מותגי היוקרה). ל"גלובס" נודע, כי בשופרסל בוחנים הקמה של עמדות לטיפוח ומריחת לק בסניפי דגל, בהשראת רשתות בינלאומיות כמו רשת הפארם הבריטית בוטס (Boots) או רשת הקוסמטיקה הצרפתית ספורה (Sephora).

גודלו של שוק הקוסמטיקה הסלקטיבית בישראל - הכולל מוצרי בישום, איפור וטיפוח של מותגים ידועים הנתפסים כיוקרתיים ואינם נמכרים ברשתות קמעונאיות אחרות - הוא כ-1.7 מיליארד שקל. התחרות בקטגוריה זו אינה מול סופר-פארם בלבד, אלא מול מותגי קוסמטיקה שפועלים בחנויות ייעודיות למותג כמו מאק או בובי בראון (שלאחרונה החלה בשיתוף פעולה למכירה בסופר-פארם), מול רשתות כמו המשביר (הבית הקודם של ניו-פארם) ואפריל, ואולי יותר מכולם - הדיוטי פרי.

לפי הערכות בשוק, כ-30% מהיקף מכירת הקוסמטיקה הסלקטיבית לאזרחי ישראל נעשה מחנויות הדיוטי פרי (כ-400 מיליון שקל). ראיה נוספת לעוצמת הדיוטי פרי בקטגוריה זו הם המאבקים המשפטיים שניהלו רשתות הפארם מול הדיוטי פרי, ביניהן העתירה שהוגשה נגד השירות שלה המאפשר להזמין מוצרים באינטרנט ולאסוף אותם בשדה, בסמוך לטיסה. בקטגוריה זו פעלה בעבר שופרסל באופן מצומצם וחלקי בלבד. לקראת החגים נהגו בשופרסל לבצע יבוא מקביל של חלק מבשמי היוקרה ולמכור אותם בחלק מהסניפים הגדולים של הרשת, בעמדות מכירה ייעודיות - כך שהיא התנסתה בפעילות כזאת אך אינה שחקנית מנוסה בה.

היום ישנם מותגי קוסמטיקה וגם טואלטיקה שמושקים באופן בלעדי בסופר-פארם, ורק בהמשך נכנסים למכירה ברשתות המתחרות. גם שופרסל תצטרך לבדל את עצמה באופן הזה.

קטגוריית הטואלטיקה היא קטגוריה חזקה כבר היום בסניפי שופרסל, שמתחרה גם בסופר-פארם אבל גם בקמעונאיות אחרות כמו ויקטורי, רמי לוי, יינות ביתן, חצי חינם ואחרות בקטגוריות הללו, כשלחלקן יש גם מותגים פרטיים כמו לייף של סופר-פארם, המותג הפרטי של רמי לוי, ומותג מוצרי הניקוי הפרטי של חצי חינם, "פרפקט".

"במחצית השנייה של 2018 נצא במיתוג חדש ונקבע את היררכיית המותג הפרטי של הרשת הזו. נייצר משהו חדש ועדכני", אמר לאחרונה איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, בהתייחסו לסוגיית המותג הפרטי שמונחת גם היא על שולחנו, ושכבר מפעילה מותג פרטי בהיקף של 23% מהמכירות שהסתכמו בשנה החולפת בכ-2.4 מיליארד שקל, והפכו אותה ל"ספק" החמישי בגודלו. בימים אלה היא צפויה לחפש ספקים פוטנציאליים. אגב, עם כל הכבוד לכוח של שופרסל, אם היא תרצה לייצר מותג פרטי בלעדי לניו-פארם, יהיה לה קשה יותר קשה לעבוד עם ספקים איכותיים בשל היקף המכירות שצריך להתחייב אליו. מנגד, אם תוותר על מותג בלעדי לרשת, היא לא תייצר בידול לעומת הסחורה שנמכרת בשופרסל.

בנוסף, בניו-פארם בוחנים הקמת מחלקת משקפיים, שבה יפעלו שירותי אופטיקה לצד מכירת משקפי שמש וראייה של מותגים בינלאומיים. במסגרת זו נבדקים שיתופי פעולה עם היבואניות הגדולות ונציגותיהן בישראל, שאליהן פנתה ניו-פארם לאחרונה. בעבר שופרסל עשתה ניסיון להיכנס לתחום האופטיקה, שלא צלח, ומנגד הפעילות של סופר-פארם בתחום המשקפיים כמו גם פעילות מכירת העדשות שלה - צומחת.

צעד נוסף שכבר ניתן לראות בשבועות האחרונים בסניפי ניו-פארם, הוא הרחבה של מדפי המזון ברשת, שכמובן נהנית מתנאי הסחר של שופרסל. אך כדי למשוך אליה לקוחות ניו-פארם תזדקק להרבה יותר מזה.

האתגרים: הגודל, הספקים והאונליין

ומהם המכשולים שעומדים בפניה? אחרי כל התוכניות המפליגות הללו, הקושי הכי גדול בייצור הבידול הזה הוא בשטח של רצפת המכירה. נתון שלא קיבל מספיק תשומת לב הוא גודלם או ליתר דיוק קוטנם של סניפי הרשת שנרכשה על ידי שופרסל. סניפי ניו-פארם קטנים יחסית - גודלם הממוצע הוא כ-250 מ"ר, כאשר הסניפים הגדולים יותר מגיעים לגודל מקסימלי של כ-400 מ"ר. לשם השוואה, גודלו הממוצע של סניף סופר-פארם הוא 500 מ"ר. שם שטח המכירה גדול יותר, ובהתאם, גם מגוון האפשרויות להקמת מחלקות ייעודיות רחב יותר.

קושי נוסף צפוי מול הספקים. ספקים בתחומים כמו טואלטיקה וקוסמטיקה מדווחים כי שופרסל ניסתה כבר לפני כמה חודשים ללחוץ אותם להשוות את התנאים המסחריים בניו-פארם לאלה שמקבלת שופרסל, אך חלקם התנגדו לכך וטרם הגיעו להסכמות סופיות בנושא. ברור שצעד כזה עשוי לפגוע ברווחיות של הספקים. איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, אמר בזמנו כי: "ספקים שירצו לעבוד איתנו יצטרכו לתת לנו את מה שאנחנו מבקשים".

אתגר נוסף ומהותי לא פחות הוא פעילות האונליין של ניו-פארם. המכירות של שופרסל באונליין כבר עברו את ה-11%, אך יהיה מאתגר ולא פשוט לוגיסטית לצרף לנתון הנאה הזה גם את ניו-פארם שעד כה לא החזיקה בשום פעילות אונליין ותצריך היערכות שלמה גם מבחינת חיבורי מערכות וגם מבחינת ליקוט. כיום לשופרסל ישנם 3 מחסנים (חנויות שחורות) ייעודיים לאונליין, אך הם בוודאי לא כוללים את המוצרים של ניו-פארם.

גם הליקוט ואספקת הסחורה בהזמנה מרשתות פארם מורכב יותר: יש צורך בתחלופה בהיקפים נמוכים כדי להחזיק מגוון גדול. בניגוד ללחם, חלב או ביצים, שנעלמים מהמדפים בהיקפים גדולים, בתחום הדראגסטור יש קושי אחר בשל הצורך להחזיק קשת צבעים רחבה של צבעים לשיער או לקים, שנצרכים בכמויות קטנות יותר בפרקי זמן ארוכים יותר. סופר-פארם כבר נכנסה לפעילות אונליין בשנה החולפת וזו עדיין מתגבשת, ולניו-פארם תהיה חובה לנסות ולהדביק את הפער, וגם למנוע קניבליזציה. באונליין, ובכלל.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם