גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה חושף את הבלוף של "שומרי הסף"

אגף התקציבים מציג: דיקטטורה של פקידים ■ בואו נעזוב את השפה היבשה והדי-דיפלומטית של מבקר המדינה בנוגע לאגף התקציבים בדוח שפורסם היום, ונקרא לילד בשמו: תכנון התקציב הוא למעשה תהליך שנתי או דו-שנתי של ישראבלוף ■ פרשנות

מבקר המדינה יוסף שפירא / צילום: תמר מצפי
מבקר המדינה יוסף שפירא / צילום: תמר מצפי

1. בואו נעזוב את השפה היבשה והדי-דיפלומטית של מבקר המדינה בנוגע לאגף התקציבים בדוח שפורסם היום. בואו ניפרד ממילים ומשפטים כמו "בעיות ברמת השקיפות של הרזרבות התקציביות"; "ליקויים וקשיים בדרך שבה אגף התקציבים מתקצב, מנצל ומשקף את הרזרבות בתקציב"; "אגף התקציבים פועל בריכוזיות גבוהה"; "ריכוזיות גבוהה עלולה לפגוע באפקטיביות הממשלה"; "בעיות ברמת השקיפות כלפי הכנסת"; "ליקויים שפוגעים ביכולתם של מקבלי ההחלטות ללמוד על השימושים והמרות שלשמם הוקצו סכומי הרזרבה וסעיפי התקציב"; ו-"למעלה מעשור תקצב אגף התקציבים רזרבות בסעיפי התקציב כ'הוצאות שונות' ו'הוצאות פיתוח אחרות' עבור פרויקטים שאמורים להיות מתוקצבים בתקציבים של משרדי ההוצאה".

בואו ניפרד מכל השפה ה"תקציבית" הזו ונקרא לילד בשמו: אגף התקציבים, האגף הדומיננטי ביותר באוצר ,"מבשל" למעשה דוחות שנים ארוכות, מסתיר את ה"בישול" מהכנסת, מחביא רזרבות, משתמש בהם בסעיפים עם שמות כלליים המגלים טפח ומכסים טפחיים, כמו "הוצאות שונות" ו"הוצאות פיתוח אחרות", שאליהן אפשר לדחוף כל דבר שאפשר להעלות על הדעת. בקיצור, אגף התקציבים פועל על דעת עצמו, מעל לממשלה ומעל לחוק, ובין היתר שותף ל"דילים" תקציביים נסתרים שמוחבאים בסעיפים תקציביים כלליים, שעוברים דרך ועדת הכספים. השורה התחתונה היא שתכנון התקציב הוא למעשה תהליך שנתי או דו-שנתי של ישראבלוף.

2. המבקר בסך הכול מתאר את מה שתואר פה שוב ושוב על אופן תכנון וביצוע התקציב במדינת ישראל. לאגף התקציבים יש מגוון של "טריקים" שבהם הוא יכול להגמיש את תכנון התקציב וביצועו. דרך אחת תוארה בפרוטרוט בדוח המבקר שפורסם היום: החבאת רזרבות בכל משרד שאסור לגעת בהן, ורק אגף התקציבים רשאי להפשיר (וזה לא כסף קטן - הרזרבות מגיעות עד 20 מיליארד שקל); שימוש ב"עודפים", כלומר אם לא מימשו תקציב בתקנה מסוימת בשנה שעברה מעבירים אותה לשנה שלאחר מכן. למשל, הקצבה בחסר כדי שהמשרדים יזחלו על גרונם במשך השנה ויתחננו לתוספות. למשל, מחזיקים בגרון לאורך השנה משרד כזו או אחר, כדי להעביר אותו סדרת חינוך למען רפורמה כזו או אחרת או התייעלות (לפעמים זו מטרה ראויה); ושיטת העבודה העקומה: אחרי שהתקציב המקורי עובר בכנסת נערכים אין-ספור שינויים תקציביים, החורגים מכל פרופורציה בניהול תקציבי. לוקחים כספים מתקנות מסויימות ושמים את הכספים בתקנות אחרות - לעיתים תקנה אחת משתנה כמה וכמה פעמים. הסכומים גדלים ובחלק הם קטנים.

התוצאה היא שהמשחקים הללו, שמוערכים מדי שנה באלפי שינויים, אם לא עשרות אלפי שינויים, דרך תקנות התקציב, גורמות לכך שהתקציב המקורי עובר כל-כך הרבה שינויים כך שאי-אפשר לזהותו בכלל. בשפה פשוטה: איכות התקציב שמוכרז מדי שנה ברעש ובצלצולים היא נמוכה ביותר. אין שום קשר בין התקציב המקורי לתקציב השינויי, והתקציב המקורי הוא מסמך חסר ערך לחלוטין. מסמך שנערכים בו שינויים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים בודדים תוך אישורים בוועדת הכספים ה"מלבינה" את השינויים מטעמיה היא (תן וקח, ח"כ גפני מומחה בזה).

3. מעולם לא קניתי את הסגידה התקשורתית לאותם "בעלי מקצוע" או "שומרי הסף", כפי שהם מכונים בתקשורת, בן היתר שומרי הסף של אגף התקציבים שרובם צעירים וצעירות, לרוב קצת מעל לגיל 30, בלי היכרות מעשית עם הסקטור העסקי. ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים, אמר בצדק בוועידת "גלובס" לעסקים ש"יש באוצר פקידים שלא ניהלו אפילו חנות מכולת... יש להם קיבעון מחשבתי". הכינויים המחמיאים שמדביקים להם מתייגים את בעלי המקצוע אוטומטית כאובייקטיביים וכמי ששומרים על האינטרס הציבורי והחלטותיהם הם מעל לכל אינטרס, פוליטי או אחר. זה ממש רחוק מהמציאות. א. אנשים הם לא קדושים, גם האובייקטיביים שבהם, כולנו הרי טועים. ב. גרוע מזה, חלק מאותם אלו שמתוארים כ"בעלי מקצוע" וכ"שומרי הסף" הם פקידים בתחפושת פוליטית שלעיתים מקדמים אג'נדות פוליטיות ופרטיות (בין היתר, כדי לקדם את עצמם בתקשורת) בתחפושת מקצועית - ובחלק מהמקרים זה לא לטובת האינטרס הציבורי.

צריך לומר זאת בלי כחל ובלי שרק: אפשר וצריך לבקר מבוקר עד ערב שרים ופוליטיקאים בעמדות מפתח, אבל בהרבה מקרים הם כלי משחק בידי הדיקטטורה הפקידותית הבכירה. מה שנכתב היום בדוח המבקר הוא תיאור נאמן למציאות של שלטון פקידים, במקרה הזה של פקידי האוצר. תיאור של שלטון בכירי אגף התקציבים שהפכו למנהלים האמיתיים של הכלכלה, לטוב ולרע, ויש מקרים שזה גם לרע. הם אלה שבהרבה מקרים מתווים מדיניות, מבשלים רפורמות, קובעים סדר עדיפויות, מנהלים את... הבוס שלהם (שר האוצר), ולא אחת מסוגלים למרר את חייו אם הוא אינו מיישר קו איתם בהדלפות לתקשורת.

אני משתמש לא אחת במילה הקשה "דיקטטורה", כיוון שהניסיון של פקידים שלא נבחרו, מוכשרים ככל שיהיו, לארגן ולקבוע את המדיניות החברתית של מדינת ישראל לאורך תקופה ארוכה קרוב מדי לעריצות כלכלית. הקלות הבלתי נסבלת שבה פקידים, שוב - מוכשרים ככל שיהיו - יכולים להשתמש בכוחם הרב (ולפעמים הכוח שלהם הרבה יותר גדול מכל פוליטיקאי) כדי לקבוע ולשרטט מדינות חברתית-ציבורית היא בלתי הגיונית, וגרוע מכול - היא לעתים מסוכנת לכלכלה ולדמוקרטיה.

כן, משחקי התקציב של אגף התקציבים ברזרבות, כפי שתוארו בדוח המבקר, הם סכנה לדמוקרטיה. הם נעשו מעל ראשה של הכנסת, בהיחבא. זו לא דמוקרטיה, זו דיקטטורה של פקידים.

4. המבקר מתאר את התנהלות אגף התקציבים באוצר כבעלת "ריכוזיות גבוהה" - הקביעה הזו משעשעת ועצובה כאחת. אלו היו הרי אנשי אגף התקציבים, בין היתר, שניהלו יחד עם חבורה מצומצמת של עיתונאים קמפיין היסטרי, אלים ופופוליסטי נגד ה"ריכוזיות" בסקטור הפרטי, למרות שלמוסדות המדינה יש אין-ספור חוקים ותקנות כדי להילחם בריכוזיות בסקטור הפרטי בכל תחום - מבנקאות, דרך קמעונאות ועד תקשורת.

הקמפיין האלים הזה שירת רק את העיתונאים ואנשי האוצר ביחסים של תן וקח - כתבות מלטפות תמורת מעבר של חוק מטופש. הקמפיין האלים הזה, לא בלבד שלא הועיל למשק ולצרכנים במאומה (הוא רק הזיק), הוא גם הסיט את האש מהריכוזיות האמיתית, כפי שתוארה באופן חלקי על-ידי המבקר בנוגע לאגף התקציבים. מדובר בריכוזיות הממשלתית של השלטון המרכזי. בריכוזיות של הרגולציה הממשלתית. בריכוזיות של המשפטיזציה. בריכוזיות של הבירוקרטיה. בריכוזיות שתוקעת גלגלים בצמיחת המשק. לא לחינם ישראל מדורגת נמוך מאוד בדירוגי קלות עשיית העסקים בה. זה בדיוק בגלל הריכוזיות הממשלתית.

זה לא שבסקטור הפרטי הכול נפלא. ממש לא. יש ויהיו הרבה חוליים שצריך לטפל ורגולציה תהיה תמיד הכרח בעסקים. אלא שהצמיחה במשק והחוזק של הכלכלה הישראלית הם בזכותו של הסקטור הפרטי, ולמרות הריכוזיות הממשלתית וההכבדה הרגולטורית. הגיע הזמן לטפל בבעיה האמיתית, ולא בבעיות שממציאים כמה עיתונאים ופקידים. אגף התקציבים "מבשל" למעשה דוחות שנים ארוכות, מסתיר את ה"בישול" מהכנסת, מחביא רזרבות. ובקיצור: פועל על דעת עצמו, מעל לממשלה ומעל לחוק. השורה התחתונה היא שתכנון התקציב הוא למעשה תהליך שנתי או דו-שנתי של ישראבלוף.

עוד כתבות

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן