איכות השלטון לשקד: למנוע מאדוארדו אלשטיין לרכוש את בזק

טוענת כי אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי, עושה שימוש בפירצה בחוק הריכוזיות

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

התנועה לאיכות השלטון פנתה לשרת המשפטים, איילת שקד, בבקשה למנוע מאדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי, לרכוש את חברת בזק, בטענה כי הוא עושה שימוש בפירצה בחוק הריכוזיות.

לדברי התנועה במכתבה לשקד, הפרסומים על הכוונה לרכישת בזק על-ידי בעל השליטה באי.די.בי, אלשטיין, מוכיחים מעבר לכל ספק כי "השימוש בפרצות בחוק הריכוזיות הופך לשיטתי וחוזר על עצמו על-ידי אלשטיין, באופן ששם ללעג ולקלס את הראציונל בבסיסו של החוק: התיקונים המוצעים אינם בבחינת שינוי כללי המשחק, הם באים להגשמת כוונת המחוקק ולמנוע את ריקונו מתוכן של החוק", כתבה התנועה לשרה.

בעקבות חשיפת "גלובס", התנועה פנתה לשרה שקד לראשונה בחודש ספטמבר 2017, במכתב שעניינו קידום תיקוני חקיקה בחוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות, לאור הפרצות הרבות אשר קיימות בו, ומאפשרות לחברות אלה לעקוף את הוראותיו ולסכל את תכליתו.

בפניית התנועה הוצעו מספר הצעות, אשר מטרתן לגשר על הפערים בנוסח החוק ולאפשר הגשמה מלאה של הרציונלים בבסיסו.

הצעות התנועה הועברו על רקע הפרסומים בתקשורת, לפיהם בכוונת קבוצת אי.די.בי פיתוח, שבשליטת אדוארדו אלשטיין, להשתמש בפרצות המדוברות בחוק ולהתגבר על הוראותיו הדורשות "קיפול שכבות" בפירמידת אי.די.בי. זאת על-ידי מכירת חברת דיסקונט השקעות, הנמצאת בבעלות אי.די.בי פיתוח, לחברה פרטית בבעלות אלשטיין, אשר הוקמה במיוחד לשם עסקת המכירה. כך ישמור אלשטיין על אחזקותיו בכלל החברות, תוך הערמה על הוראות הדין.

במקביל לפרסום הכוונה לביצוע העסקה, פורסם גם כי הנושא הגיע אל שולחן השרה, וכי לאחר שקילת הנושא הוחלט שלא לקדם את התיקונים המוצעים לעת עתה. והנה, אלשטיין ברכישת חברה פירמידלית אחרת - קבוצת יורוקום, המחזיקה בחברת בזק וחברות-הבת שלה.

במכתבה לשרת המשפטים כתבה התנועה לאיכות השלטון כי "נראה שכוונותיו של אלשטיין, כפי שפורסמו בהרחבה בימים האחרונים, מדגישות יותר מתמיד כי הגיעה השעה, ועיכוב נוסף של תיקוני חקיקה נדרשים אלה יעקר מתוכן לחלוטין את הוראות החוק ותכליתו. על כן, התנועה קוראת לשרת המשפטים שקד לקדם בדחיפות את התיקונים המוצעים, על-מנת להימנע מפגיעה קשה במהלכים החשובים שהונהגו בנושא הריכוזיות בעשור האחרון, שתהווה בכייה לדורות של ממש".

לדברי התנועה, "נוכח הפגיעה הקריטית בהגשמת מטרות החוק, ולנוכח המעקפים והתעלולים שמבוצעים פעם אחר פעם בכדי להתגבר על הרגולציה ולפגוע באינטרס הציבורי, נראה כי הגיעה העת להשלים את תיקוני החקיקה, החיוניים להגשמת תכלית החיקוק, ולבחור את אחד הפתרונות המוצעים, טרם השרשת הנורמה לפיה חברות הענק מדלגות בקלילות ובגסות מעל רצון המחוקק".

בחודש אוגוסט נחשף ב"גלובס" כי רשות ניירות ערך מאשרת לקבוצת אי.די.בי "לקפל" קומה בפירמידה באמצעות מכירת דסק"ש בהלוואת מוכר. עוד פרסמנו אז כי שרת המשפטים החליטה שלא למנוע את המהלך באמצעות שינוי חקיקה, ובכך הושארה הפירצה בחוק המאפשרת "לקפל" קומה בפירמידה באמצעות מכירתה לחברה-אחות של החברה השולטת בה.

כפחי שפרסמנו, החלטת שקד שמה קץ לדיונים והתלבטויות ממושכים במשרד המשפטים וברשות ניירות ערך, ולאחר ששקד עצמה העדיפה תחילה לסתום את הפירצה בחוק שמאפשרת לאי.די.בי לבצע את המהלך.

בדיון שקיימה הורתה שקד למשרד המשפטים לנסח תקנות לחוק הריכוזיות שיאפשרו לאי.די.בי לקבל ארכה של שנתיים "לקפל" את הקומה, מבלי למכור את דסק"ש לחברה-אחות כאמור. זאת, לאחר שגורמים משפטיים במשרד המשפטים הזהירו כי מדובר במהלך תקדימי שיביא לעקיפת חוק הריכוזיות, וכי לא ניתן יהיה למנוע מקבוצות עסקיות נוספות לבצע אותו בעתיד. בין המתנגדים החריפים לאישור היו שני המשנים ליועמ"ש, עורכי הדין מאיר לוין ואבי ליכט.

מטעמה של שקד נמסר בזמנו כי "אחרי שקיימה מספר ישיבות בנושא, והוצגו בפניה האפשרויות השונות על-ידי גורמי המקצוע, קיבלה שרת המשפטים את עמדת רשות ניירות ערך כי לעת הזו אין זה נכון לתקן את החוק לסגור את הפירצה, בין היתר לאור החשיבות עליונה בשמירת היציבות הרגולטורית, וכי אין זה ראוי לשנות את כללי המשחק באמצע הדרך מבלי לתת התראה סבירה מראש. יחד עם זאת, שרת המשפטים הבהירה כי אם חברות נוספות ילכו בדרך זו, יישקל בהחלט תיקון חקיקה לסתימת הפירצה".