יזם ההייטק פיטר ת'יל נכנס לתחום הביומד בישראל

ת'יל מוביל יחד עם קרן אורבימד השקעה של 10 מיליון דולר ב-Chemomab ■ החברה פיתחה מוצר אנטי-דלקתי ואנטי-צלקתי שמיועד תחילה לטיפול בכבד שומני

פיטר ת'יל / צילום: רויטרס
פיטר ת'יל / צילום: רויטרס

פיטר ת'יל, בין היתר מייסד פייפאל והמשקיע החיצוני הראשון בפייסבוק, והיום שותף בקרן הון הסיכון Founders Fund, נכנס להשקעה פומבית ראשונה בתחום הביומד בישראל. ת'יל מוביל יחד עם קרן אורבימד ישראל, סבב גיוס בחברת ChemoMab שבה השקיעה כבר אורבימד בעבר. כמומאב פיתחה תרופות למחלות דלקתיות ומחלות פיברוטיות (המאופיינות בצלקת) והמוצר הראשון שהיא מפתחת מיועד להצטלקות בכבד בעקבות דלקת הנוצרת בשל כבד שומני (NASH). משקיעים נוספים שהשתתפו בסבב הם קרן ההשקעות ישראל-יפן של חברת SBI , וכן קרן מיילסטון קפיטל.

ת'יל השקיע בעבר דרך קרן פאונדרס פאנד בחברת קומפאס של אורי אלון, המיועדת לתמיכה בקבלת החלטות בתחום הנדל"ן ובחברת Appcard של יאיר גולדפינגר (בעבר ממייסדי ICQ), אולם כאמור לא פעל עד כה בתחום הביומד בישראל. עם זאת הוא כבר פעיל בסקטור הזה בעולם כבר כמה שנים, ואף תיאר ב-2015 את משנתו בתחום. לדבריו, התחום מאופיין בהסתברויות נמוכות להצלחה בסדרה של ניסויים, ולכן הסיכון בהן רב. מטרתו היא להשקיע באותן חברות, שבהן נראה כי המוצר מובן והניסויים מבוצעים בדייקנות כזו, שהסיכויים להצלחה אינם באמת כה אקראיים ולא ידועים. יצויין כי רוב הגורמים בשוק הביומד אינם מאמינים כי נסויים וחברות כאלה קיימים אלא רואים את האקראיות כחלק מן התחום, ולכן קרא לעצמו ת'יל בכתבה מ-2015, "טיפוס לעומתי (A contrarian) בתחום הביוטק".

בין השנים 2012-2015 השקיע ת'יל רך קרן פאונדרס כ-300 מיליון דולר בחברת Stemcentrx אשר מפתחת תרופה נגד תאי גזע סרטניים. קרן Founders של ת'יל הפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה, לפני שזו נמכרה לחברת התרופות הגדולה Abbvie , תמורת 5.8 מיליארד דולר מקדמה ופוטנציאל לעסקה שתגיע עד 10.2 מיליארד דולר, וזאת למרות שהחברה עדיין בשלבי פיתוח ראשונים. עסקה זו הניבה לת'יל קרדיט משמעותי גם בתחום הביוטק, אף שאינו בעל רקע מדעי או עסקי בתחום.

היום מבצע ת'יל את רוב השקעותיו בתחום הביומד דרך ה-Theil Foundation אשר השקיע עשרות חברות צעירות המבוססות על מדע פורץ דרך, בעל פוטנציאל לעשות שינוי אמיתי. את שיעורי ההצלחה של הפרוטוליו השלם ניתן יהיה לדעת רק בעוד שנים רבות.

את ההשקעה הנוכחית ביצע ת'יל דרך גוף שלישי, ת'יל קפיטל, קרן למטרות רווח שעד כה ביצעה, מלבד ההשקעה בכימומאב, עוד שלוש השקעות בחברות ביוטק בסבבי A ו-B.

כמומאב הוקמה על ידי ד"ר עדי מור, אשר התמחתה בדוקטורט שלה בתחום מערכת החיסון בסרטן ומחלות אוטו-אימוניות. הטכנולוגיה הומצאה במעבדתו של פרופ' קובי ג'ורג' בבית החולים איכילוב. מור: "החברה הוקמה ב-2011 ואני מעורבת מה מהיום הראשון. לא היו לי מחשבות הלקים חברה, אני מגיעה יותר מן הצד המדעי, אבל כשראיתי את הטכנולוגיה הזו חשתי שזה משהו שלא הכרתי כמוהו בעבר ושהמוצר חייב להגיע לפיתוח, אסור לתת לו להתמסמס. התקשרתי בעצמי מול בית החולים איכילוב לקבלת הסכם רישיון עיקרי.

"בשנים הראשונות היינו ממומנים על ידי משקיעים פרטיים, שלא מגיעים מהתחום אבל יש להם ניסיון בהשקעות ביומד. בהמשך אורבימד השקיעה בחברה אחרית בדיקה מקיפה. זו הייתה החברה הראשונה שאורבימד ישראל השקיעה בה כשהייתה עדיין לפני השלב הקליני, והם הנחו אותנו כיצד ללכת לפי כל הפרוטוקולים ולפתח את המוצר בתהליך האיכותי והמוקפד ביותר. אורבימד הם שייצרו גם את הקשר הראשון שלנו עם ת'יל.

"והנה, לפני מספר חודשים נכנסנו לניסוי ראשון, ניסוי בטיחות במתנדבים. אנחנו ממתינית לתוצאות של ניסוי הבטיחות, כי במוצר חדשני, בטיחות היא לא עניין טריוויאלי".

- כיצד פועל המוצר?

"פרופ' ג'ורג' גילה חלבון שלא היה ידוע בתחום המחלות הדלקתיות והצלקתיות, אך הסתבר לו בהדרגה כי חלבון זה מתבטא באופן אינטנסיבי ומעורבת בהתקדמות של מחלות דלקתיות כרוניות. פיתחנו נוגדן אשר משפיע על הקולטן לאותו חלבון.

"כשנתנו את התרופה לבעלי חיים שסבלו מדלקת מפרקים שמקורה בפעילות של מערכת החיסון נגד המפרקים, ראינו את החיות קמות ומתחילות לרוץ. אלה חיות שקודם ישבו בצד הכלוב ולא יכלו לזוז. כשבחנו מחלות שמאופיינות בהצטלקות, כמו שחמת הכבד שנגרמת מדלקת בכבד, גילינו כי התרופה יעילה במיוחד במחלות המשולבות בין הפן הדלקתי לפן הצלקתי".

- לאור תוצאות כה מוצלחות בדלקת מפרקים, מדוע בחרתם בשוק ה-NASH, הכבד המאופיין בדלקת על רקע היותו שומני? השוק הזה ידוע כענק אבל קשה, אין לו עדיין תרופה.

"הן בשל השילוב שהזכרתי בין שתי פני המחלה, הדלקתי והצלקתי, כאשר בדלקת מפרקים מדובר במחלה דלקתית בעיקר, והן משום שבדלקת מפרקים כבר יש תרופות מועילות, ואילו ב-NASH אמנם יש תרופותב פיתוח, אך אין תרופות בשוק. אנחנו בוחנים גם את היתכנות המוצר לכמה מחלות יתום, שבהן נגרם נזק לכבד אך לא כתוצאה משומן אלא מסיבות אחרות. המחלות יותר נדירות, ולכן ייתכן שתהליך הפיתוח לתרופה להן יהיה יותר קצר".

ד"ר ניסים דרוויש, שותף מנהל באורבימד, אמר כי: "אני מאמין כי היעילות והחדשנות של המוצר יחד עם היכולת המדעית של הצוות המקצועי יאפשרו לה לממש את הפוטנציאל שלה כחברה פורצת דרך".

כמומאב - תעודת זהות

שנת הקמה: 2011

תחום פעילות: תרופה לטיפול במחלות דלקתיות וצלקתיות

מייסדת ומנכ"ל: ד"ר עדי מור

עובדים: שמונה ברמת החייל

גיוסי הון כולל גיוס זה: 15 מיליון דולר