היפים והעשירים: רשימת הספורטאים המכניסים בעולם

רונאלדו שחגג זכייה בגביע אירופה הוא גם הספורטאי המכניס בעולם לשנת 2017 עם 93 מיליון דולר ■ קליבלנד משלמת כ-14% מההכנסות שלה כשכר ללברון ג'יימס ■ נשים? שוויון? לא בספורט

כריסטיאנו רונאלדו / צלם: רויטרס
כריסטיאנו רונאלדו / צלם: רויטרס

בשבת בלילה, על הדשא בקארדיף, סיים כריסטיאנו רונאלדו עוד הקפת ניצחון עם גביע האלופות. אתמול התברר עד כמה המאמצים האלו שווים לו. המגזין "פורבס" פרסם את רשימת הספורטאים המכניסים בעולם ב-12 החודשים האחרונים, ובראשה עומד כוכב ריאל מדריד עם הכנסה כוללת של 93 מיליון דולר.

אם ננקה את חלקו של רונאלדו מספונסרים, הרי שמריאל מדריד לבד הוא קיבל שכר ובונוסים בסכום כולל של 58 מיליון דולר. במילים אחרות, 8%-9% מההכנסה השנתית של המועדון הולכת לטובת תשלומים לרונאלדו. זה לא רק רונאלדו - אלו היחסים, פחות או יותר, בטופ העולמי: לברון ג'יימס, שמדורג במקום השני ברשימת "פורבס" עם הכנסה כוללת של 86.2 מיליון דולר, משתכר בקבוצתו קליבלנד קבאלירס 31.2 מיליון דולר - שקול לכ-14% מההכנסה השנתית של המועדון.

האם יש היגיון בסכומים האלו? נראה שכן. ב-2014 "מכר" רונאלדו 1.4 מיליון חולצות רשמיות של ריאל מדריד עם שמו על הגב. תכפילו ב-80 אירו לחולצה, כאשר המועדון עצמו מקבל 50% מהסכום הזה - והנה כ-55 מיליון אירו שנכנסו לריאל מדריד רק ממכירת חולצות של רונאלדו. השכר שלו ועוד קצת מגולמים רק בחולצות שמכר למועדון. מה המשמעות של רונאלדו ביחס לשחקנים האחרים? 71% מכלל החולצות של ריאל מדריד באותה שנה היו תחת המותג רונאלדו, והוא מכר כמו כל מנצ'סטר יונייטד יחד.

רונאלדו נמצא בכל מקום. בדרך חזרה מקארדיף, הנוסע במושב שלידי רכש ב-50 אירו את הבושם CR7. בשנה האחרונה הוא חבר לחברת המלונות הפורטוגלית Pestana והשיק רשת מלונות בוטיק שנקראת Pestana CR7, שניים כבר נפתחו במדיירה (עיר הולדתו) ובליסבון, במהלך השנה ייפתח מלון נוסף במדריד וב-2019 ייפתח CR7 Hotel בניו יורק. בצמוד למלון במדיירה הוא פתח את "מוזיאון CR7".

חברת Hookit, שמתרגמת את הפעילות החברתית של כוכבים ברשת לשווי כספי עבור מפרסמים, מדרגת את רונאלדו במקום הראשון מבחינת שווי מסחרי ב-2016. הפוסטים שהועלו בחשבונות הרשמיים של רונאלדו בטוויטר, בפייסבוק ובאינסטגרם שווים מבחינה מסחרית לספונסרים שלו 176 מיליון דולר. לנייקי, למשל, שמשלמת לרונאלדו 13 מיליון דולר בשנה, "החזיר" רונאלדו ב-59 פוסטים ממותגים נייקי ברשתות החברתיות בשווי כולל של 36 מיליון דולר (שווי של 608 אלף דולר לפוסט).

מהסיבה הזאת הסכימה נייקי להחתים אותו לפני כחצי שנה על "חוזה לכל החיים" (lifetime deal) המוערך במיליארד דולר, שיבטיח מוצרים שיישאו את המותג שלו גם אחרי שיפרוש וימשיכו להכניס עבורו כספים כל עוד יעמוד על הרגליים. אגב, הסכמים כאלו יש לשני ספורטאים בלבד בכל העולם - מייקל ג'ורדן ולברון ג'יימס.

בשנים האחרונות הולך וגדל הנתח של ספורטאים מכספים שהם מרוויחים מחוץ למגרש, על חשבון הכסף שהם מרוויחים על המגרש (שכר מהקבוצות/תחרויות/טורנירים). אם לוקחים את 20 הספורטאים המובילים ברשימת "פורבס", הרי שסך הכספים של 20 הספורטאים המכניסים בעולם מסתכם ב-1.01 מיליארד דולר. מתוך זה 48.5% אלו הכנסות "מחוץ למגרש", כלומר מהסכמים מסחריים, ספונסרים.

טניס הוא הענף שבו קיים העיוות הגדול ביותר בין ההכנסות על המגרש לבין תפקידו של הספורטאי כפרזנטור. לדוגמה, רוג'ר פדרר, שמדורג במקום הרביעי ברשימת הספורטאים המכניסים בעולם, מרוויח 58 מיליון דולר, אבל מתוכם 52 מיליון מספונסרים ומשותפים מסחריים. הטניסאי השני ברשימת העשרים, נובאק דיוקוביץ' (16 ברשימה), הכניס ב-12 החודשים האחרונים 37.6 מיליון דולר, מתוכם 28 מיליון מהסכמים מסחריים.

טייגר וודס, גם בתקופת השקיעה הגדולה של הקריירה ועם שערוריות אישיות חוזרות ונשנות (רק בשבוע שעבר נתפס נוהג תחת השפעת אלכוהול), עדיין מייצר את רוב הכסף מחוץ למגרש - רק 107 אלף דולר הרוויח בעונה החולפת מתחרויות גולף, לעומת 37 מיליון דולר מחוץ למגרש.

מה עוד אפשר ללמוד מהרשימה? שכדורסל הוא אמנם לא הענף הפופולרי בעולם, אבל ברמות הגבוהות שלו הוא בהחלט הכי מתגמל - 7 מ-20 הספורטאים המכניסים בעולם הם שחקני NBA, ואם לוקחים את הרשימה המורחבת אז 32 מתוך 100 הספורטאים המכניסים הם שחקני NBA.

הכדורגל, הענף הפופולרי בעולם, שולח רק 3 ספורטאים לרשימת ה-20 (רונאלדו, מסי, ניימאר) אבל שניים מתוכם בשלישייה הראשונה (מסי מקום שלישי עם הכנסה של 80 מיליון דולר בשנה).

הדבר הבולט ביותר הוא היעדר של נוכחות נשית. ברשימת ה-20 אין ספורטאיות, ולמעשה הטניסאית סרינה ויליאמס היא היחידה שמצליחה להשתחל למאייה הראשונה (מקום 51 עם הכנסה של 27 מיליון דולר), וגם כך, שוויון בין המינים לא קיים בספורט על המגרש.

במהלך השנה האחרונה שוב התברר כי את רוב הכסף ברמות הגבוהות של הספורט המקצועני עדיין משיגות נשים כפרזנטוריות, כמעט כולן בענף הטניס.

10 הספורטאיות המכניסות בעולם ב-2016 הכניסו 124.7 מיליון דולר, ו-63% מהסכום הזה מושג מחוץ למגרש. באותו זמן ממש, 10 הספורטאים הגברים הבכירים רשמו הכנסה כוללת של 647 מיליון דולר.

הסיבה העיקרית לפערים הללו היא למעשה העובדה שאין לנשים פלטפורמות מקצועניות איכותיות לגרוף הון, מלבד ענף הטניס המקצועני שהשווה את סכומי הפרסים של נשים לאלו של הגברים. כדורגל נשים אינו פופולרי ואינו מתגמל, כנ"ל כדורסל נשים.

הפערים ניכרים גם בין הענפים האישיים לבין הענפים הקבוצתיים - רק 21 ספורטאים בענפים האישיים מדורגים בין 100 הספורטאים המכניסים בעולם. ואפילו מותג ענק כמו יוסיין בולט, כנראה האתלט הגדול בכל הזמנים, מצליח לגרד את המקום ה-23 בלבד עם הכנסה כוללת של 34.2 מיליון דולר.

כדורגל
 כדורגל