גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים את הוואלי, גרסת 2016

קם בארץ דור חדש של יזמיות שלא הכרנו, והן מגיעות למרכז העצבים של עמק הסיליקון

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1.

האישה הכי חזקה בעמק הסיליקון זו אלכסה. יצא שהיא סוג של רובוט שתפס נוכחות חזקה בבתים. היא עוזרת אישית שיודעת ממש טוב לענות על כל מיני שאלות קשות, לעשות סידורים, להזמין קניות בסופר, ולארגן איזו מוזיקה שתרצו בו ברגע. רק שחררו פקודה קולית לאוויר.

בבית טיפוסי בוואלי מחזיקים גם 'נסט', מצלמת מעקב שמעבירה מידע ממה שקורה בבית ישר לסמארטפון. הכלבים מסתובבים עם SPG, ועל מה נוהגים? על טסלה האוטונומית של אילון מאסק. המכונית יודעת לעצור במקומות הנכונים, ותכף גם תיסע בעצמה.

את הנשים החזקות הפחות וירטואליות צריך היה, מסתבר, לייבא לשם מהארץ. כי בעמק הסיליקון, מעצמת ההיי-טק, קצת פחות חזקים בנשים חזקות, רוב הנשים נשארות בבית. הן ילכו עם כל הכישרונות שלהן לאוניברסיטאות הכי יוקרתיות, ישעטו קדימה בקריירה, ואז, אחרי הלידה, יוותרו על משרותיהן ויישארו בבית עם הילדים לצמיתות. שזה סידור מצוין, אלא אם כן פנייך ליזמות.

בעיר שבה כל אבן שתזרוק תיפול על מישהו שכבר עשה ארבעה אקזיטים ועוד שתי הנפקות ציבוריות, ומכריז על עצמו כמי שהולך לשנות את העולם, לא רגילים לראות קבוצה כל כך עוצמתית של יזמיות, כמו זו שאיתה הגענו מישראל.

במשך 7 ימים התלוויתי למשלחת של 20 יזמיות שכבר גייסו מיליונים והציגו פיתוחים טכנולוגיים, רעיונות דיסרפטיביים (משבשים), חלקם מהפכניים. הן לא רואות בעיניים, חותרות להגשמת החלום, משנעות עצמן לבד על פני כל הגלובוס.

לראשונה נוצרה בתעשיית ההיי-טק בישראל שכבה משמעותית של מנהיגות נשים. בפיצ'ים שהן נשאו בפני נבחרת המשקיעים הגדולה בפאלו אלטו, הלב התרחב מגאווה.

2.

אחת מהן גייסה בתוך 48 שעות מרגע הגעתנו מעל חצי מיליון דולר, ככה על הדרך. מתחת לפני השטח רחשה בתחילה תחרות סמויה ביניהן על כמות הגיוסים - מי כבר הצליחה לגייס יותר כסף לסטארט-אפ שלה, לאיזה מוצר יש פוטנציאל שוק גדול יותר. התחרותיות באה ממקום כמעט הישרדותי, הן תמיד היו צריכות מאוד להתאמץ כדי לעקוף את האחרים. גם הן לא רגילות להיות בחדר אחד עם 02 נשים כמותן. הן תמיד יחידות בין גברים. אבל הרתיעה והתחרותיות פינו תוך זמן קצר מקום לחיבור מאוד אינטנסיבי ביניהן. לאט לאט מצאו עצמן בשיחות אישיות, מתייעצות אחת עם האחרת איך לעמוד מול משקיע ומה ללבוש לפיץ', דינמיקה שזרה לגברים. רובן ככולן הודו שהן ממש לחוצות לפני הפרזנטציה, אבל בזמן אמת אין סיכוי שתראה את זה עליהן.

זה דור חדש של נשים יזמיות שלא הכרתי. אנרגטיות, עם רעל בעיניים, סופר מקצועניות, יצירתיות, פורצות דרך, שמנסות להצליח במקום הכי תחרותי. מעניין שרובן מגיעות מרקע של ספורט. הן חונכו על פרקטיקות של משמעת ברזל. רובן אמהות, גם לשלושה וארבעה ילדים. מתוקתקות. הן מייצגות בצורה מופתית את תרבות הגם וגם וגם, שבאמריקה פחות מוכרת.

אחת הרווקות היחידות במשלחת אומרת לי: "הסטארט-אפ הוא הילד שלי. איך אפשר אפילו לקבוע דייט כשבאמצע את מקבלת טלפון מארה"ב וחייבת לצאת לדבר שעתיים?".

3.

מה שהפתיע במיוחד בעמק, זה עומק החדירה של כל כך הרבה ישראלים למשרות הכי בכירות בענקיות החדשנות. למעלה מ-50 אלף ישראלים התנחלו בוואלי, הקימו מדינה בתוך מדינה. "המאפיה", הם קוראים לעצמם. המעמדיות והתחרותיות בתוך הקהילה של הישראלים לא נעלמת מעיניי. מצד שני, יש שם אתוס קיצוני של עזרה הדדית, שלא תמצאו בניו יורק.

הבאזז שליווה את בוא המשלחת היה חזק. כולם רצו להיות מעורבים ולארח, מה שגרר גם הרבה פוליטיקות מאחורי הקלעים.

בטח שדאגתי לפני הנסיעה. סטארט-אפיסטיות? אז בטוח למודות סבל, ובטוח ייקחו ברוח טובה מדי את הלו"ז הקדחתני-עד-כדי-אכזרי. ואכן לקחו. לא היה עם מי לקטר. למרות הג'ט לג כולן שמרו על ערנות ותפקוד גבוה. בארבע וחמש בבוקר הן כבר התיישבו עם הלפטופ לעבוד. אנרגיות חזקות התחברו זו לזו במהירות, כולן הסתובבו על ספידים.

4.

האם צריך משלחת נשים ב-2017? התשובה היא כן. עובדה שמשלחות שיצאו לשם בעבר, כללו רק גברים. עוד יש הרבה עבודה לעשות בקשר לשיפוטיות כלפי נשים. שוב ושוב סיפרו לנו בוואלי על היחס הסקסיסטי. יש שם שוביניזם חריף שעוד נדבר עליו. "אין עליכן את הנטל הזה של אי השוויון, כי הייתן בצבא", הם אומרים לישראליות.

איך אמרה לי נציגת אחד המשקיעים שם: "במבט ראשון קצת זלזלתי בנשות המשלחת הישראלית. לקח לי זמן לזרוק הצידה את הצחוקים והחיבוקים ולהבין שמדובר בסטארט-אפים מאוד רציניים. אפילו אני הפכתי שוביניסטית בלי להרגיש. לא הצלחתי בהתחלה לראות את העומק".

שנים כתבנו כאן על נפקדותן של נשים מצמרת ההיי-טק התובעני. בשנים האחרונות אט אט הבריקו יזמיות מחוננות, מקרים בודדים. והנה, עתה הבשילה קבוצה של נשים שלא חיכו שימנו אותן לתפקידים, אלא יזמו והקימו סטארט-אפים מתוחכמים בעצמן. הן מפגינות מיומנות גבוהה, האנגלית המלוטשת מתגלגלת בפיהן, הן מעודכנות פיננסית, מדברות טכנולוגית, גם אם באו בכלל מפילוסופיה או ספרות.

זה דור חדש של נשים, שעשויות בתרחיש הטוב לא רק לעשות אקזיט, אלא להפוך סוכנות שינוי עבור הדור הצעיר ששואב מהן השראה. בעיניי, הן מחוללות השינוי הגדול. מדינת הסטארט-אפ? באיחור של שנים מתחילה גם המהפכה הנשית.

"תמיד אני יודעת איפה למצוא אותך", אני אומרת לאחת מהן, שתופסת עמדה ליד השירותים. "לשירותים צריך ללכת לא מתי שרוצים, אלא מתי שיש", היא מסבירה. "ככה זה בדיוק גם בגיוסי הון", צוחקת אחרת, ונכנסת בעקבותיה. מתי בפעם האחרונה פגשתם נשים שמריצות דחקות על גיוסים בשירותים?

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר