גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נפתור את בעיית הכסת"ח

אנחנו לא במדינה האוטופית של הרצל, יש להגדיר מחדש את המושג ניגוד עניינים

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

בספרו "אלטנוילנד" הציג בנימין זאב הרצל את "נשיא החברה החדשה" כרופא עיניים בשם ד"ר אייכנשטם. "הנשיא שלכם עושה רושם של בן אדם הגון, אבל הוא קצת זקן ושברירי. למה בחרתם דווקא בו?", נשאל אזרח החברה החדשה בסיפור, והוא עונה: "את זה אני יכול להסביר לך מיד. בחרנו בו מפני שהוא לא רצה להיבחר".

אותו רופא עיניים כנראה אינו חבר של בעלי בזק, אינו מקורב למחזיקי זיכיון הגז, והג'סטה הכי גדולה שהוא יכול לעשות למקורביו מתמצה בקיצור התור לניתוח קטרקט. אז מה בעצם אמר הרצל כבר בשנת 1902? בואו ניקח רופא עיניים שאין לו ולמכריו שום עניין בשלטון. הרי עצם ההתעניינות בשלטון היא כשלעצמה עניין, ועניין עלול להפוך לניגוד עניינים. אז איך נמנע ניגודי עניינים? נדאג שלא יהיה שום עניין.

בואו נריץ קדימה 114 שנה, לימינו אנו, שבהם ראש ממשלת ישראל נשאל על הצבעתו בעניין מס ריבוי נכסים ומשיב: "אני מנוע. יש לי דירה שלישית, אני בניגוד עניינים". על אילו עניינים חושב ראש הממשלה כשהוא מצהיר על ניגוד עניינים? האם על כך שהחוק החדש עלול להפחית מכיסו או מכיסיהם של חבריו הכנסה שנתית של כ-20 אלף שקל? האם על כך שההצבעה עלולה לפגוע באהדה הציבורית כלפיו, ויש בכך ניגוד עניינים בין ההצבעה המתחייבת מתפקידו לבין יציבותו השלטונית?

ואולי זה בכלל תרגיל פוליטי המכוון לשר האוצר, שנמנע מהצבעה על מתווה הגז בשל טענה לניגוד עניינים בעקבות חברות אישית? במקרה כזה ההצבעה המתחייבת מתפקידו מציבה אותו בניגוד עניינים עם משחקי הכוחות הפוליטיים.

או אולי, לפי נתניהו, אם אכפת לך ממשהו או שיש לך משהו, אינך יכול לעסוק בו. זה היגיון מעט מוזר, שכן מה ההבדל בין ניגוד העניינים של מי שיש לו לניגוד העניינים של מי שאין לו? האם הצבעתו של מי שאין לו לא עלולה להיות נגועה בניגוד עניינים, משום שהוא יעדיף לקחת ממי שיש לו יותר? באופן הזה נושאי משרה פרטיים וציבוריים פוסלים עצמם או נפסלים מלדון בעוד ועוד נושאים שבאחריותם. ואז מי כן מטפל בנושאים אלה? ואיך זה קשור להרצל?

זו לא אוטופיה פה

ב"אלטנוילנד", שעוסק במודע בתיאור מציאות אוטופית, רופא עיניים קשיש נבחר למנהיג מדינה, כדי לנטרל באופן מוחלט ניגודי עניינים. רעיון שובה-לב שמתאפשר באיים בודדים ודמיוניים. אבל במציאות לראש הממשלה יש דירות, הוא מבין בכלכלה ובפוליטיקה ולאו דווקא ברפואת עיניים, ויש לו חברים בתפקידי מפתח ועמדות השפעה. הוא רוצה את התפקיד של ראש הממשלה, גם אם לעתים קצת יותר מדי.

המרדף אחרי "אוטופיית העניינים" הוא אינסופי, יקר ומזין את עצמו, כך שבכל מקרה שבו קיים עניין (או היעדרו), הלך-הרוח מתמרץ הימנעות מהעיסוק בעניין. למה לו לראש הממשלה להצביע בנושא כמו ריבוי דירות? בהלך-רוח כזה, באמת עדיף לו שלא. כך הטפל הופך לעיקר, הזנב מכשכש בכלבו, ואנחנו מוצאים עצמנו עם שורת מנהיגים ומנהלים שבעצם לא ממש מבצעים את תפקידיהם מרוב "עניינים".

וכך כתבה שלי יחימוביץ' על הצהרת ניגוד העניינים של נתניהו: "אתה לא באמת אמרת את זה, אדוני ראש הממשלה, נכון? כי אם זה כך, אתה לא יכול להצביע על ענייני תחבורה, כי אתה נוסע בכבישים... בענייני בריאות, כי יש לך ביטוח בריאות; בענייני איכות הסביבה, כי אתה נושם אוויר... על-פי ההיגיון שלך, אתה בניגוד עניינים מלהנהיג את המדינה - הרי אתה חי בה. אז נוכח ניגוד העניינים העמוק והמתמשך הזה, אולי מתבקשת פרישה".

זו לא הפעם הראשונה בהיסטוריה שהניסיון להשיג אוטופיה מוליד בעיות אחרות, לעתים קשות יותר, כמו שימוש ציני לרעה, כסת"ח ובריחה מאחריות. אך ניתן להציע כמה פתרונות משלימים ולא מושלמים.

ניתן לחזור למקורות הכאב שיצרו טראומות בתחום ניגודי העניינים, כמו עסקאות בעלי עניין בבורסה או מעברים בין המגזר הציבורי למגזר הפרטי - לאלה אפשר למצוא פתרון ייעודי או לשפר את הפתרון הקיים. אפשר לאסור על עסקאות בעלי עניין אלא אם כן מוכיחים בבית המשפט שהן פועלות במובהק לתועלת החברה והציבור. זאת בהשוואה למצב הקיים, שבו ברירת המחדל היא לאפשר עסקאות בעלי עניין אלא אם כן הוכח שהן מזיקות. לגבי מעבר בעלי תפקידים בין מגזרים, אפשר להאריך משמעותית את תקופות הצינון בתשלום.

ולסוגיות המורכבות יותר. מתי נדע שהגענו למקום הנכון? כששר האוצר יוכל לאשר מתווה גז בהיותו חבר של אחד מבעלי הזיכיונות, ואנו לא נחשוד בו שהחלטתו נבעה מחברותו - ולחלופין, כשהוא יתנגד למתווה, ואנו לא נחשוד בו שהחלטתו נבעה משיקולי פופולריות. כך לגבי ראש ממשלה שיאשר או יתנגד למס ריבוי דירות בעודו מחזיק דירות רבות. איך ניתן להגיע לשם?

תחילה הגדרות: מה זה ניגוד עניינים? מה זה עניין אישי? מה זה גילוי נאות? הגדרות כאלה, ככל שיאומצו על-ידי המערכת המשפטית ויזכו להכרה גם על-ידי אמצעי התקשורת, יאפשרו לייחד ביקורת ציבורית למקרים רלוונטיים בלבד ללא זריקת חול והסחות דעת, שהרי כאמור, עניין אישי קיים בכל החלטה ואינו בהכרח חייב בגילוי, ובוודאי שהימנעות מביצוע תפקיד צריכה להישמר למקרים ספורים וחריגים בלבד, ואולי אף מותנה באישור היועץ המשפטי לממשלה.

מאחר שלא באמת ניתן להגדיר אם גילוי נאות צריך לכלול 3 שנות קריירה אחרונות, 5 או 10, האם קרובים מדרגה ראשונה או גם שנייה, האם חברים ברמה יומית או חודשית - ייתכן שעדיף לחייב את העוסקים בדבר לחתום על מעין "אמנה", משורש זהה ל"אמון", שבמסגרתה הם לוקחים אחריות מלאה על ההגדרה של מה "מהותי" לקביעת הצורך בגילוי הנאות של ענייניהם האישיים.

ה"אמנות" של ימינו כלולות כביכול בתוך חוזים והסכמי ניגודי עניינים בני עשרות עמודים, שאינם מהווים תחליף לכמה משפטים בודדים שבהם אדם מתחייב שבנושא זה, למרות ענייניו האישיים, הוא יעשה עבודה מקצועית ונאמנה, כשטובת הציבור או לקוחותיו לפניו ותו לא.

בכך יחזור מרכז הכובד לעצם הגילוי במקום להימנעות מעיסוק, כך ששופטים יוכלו לבצע את עבודתם גם מול חבריהם לספסל הלימודים באוניברסיטה, לאחר שהצהירו על קיום וטיב הקשר ביניהם ועל כך שהם עדיין מחויבים לבצע את תפקידם באופן מקצועי.

פתרונות אלה אינם הרמטיים ואינם מיידיים, אבל הם ישימים ויכולים להתחיל תנועת מטוטלת נגדית להשבת יחסי האמון בינינו לבין אלה שמנהלים את עניינינו, ואולי בעוד פרק זמן, לאחר שניווכח שפתרונות אלה אכן שיפרו את המצב יותר מאשר נוצלו לרעה, נוכל לחזור להאמין שטובתנו היא זו שעומדת, לפחות בדרך-כלל, לנגד עיני נבחרינו. שנה טובה.

Alona@baitvegag.co.il

גילוי נאות: הכותבת היא בתו של חיים בר און ז"ל, מייסד "גלובס", ובעלת מניות מיעוט בעיתון. היא מכהנת כיום כמנהלת קרן הנדל"ן בית וגג העוסקת בתחום ההתחדשות העירונית. עבדה בעבר במשרד רואי החשבון יצחק סוארי ושות' והייתה שותפה בו (היום קוגנום). 

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה