גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ינצח בעימות הראשון?

בדו-קרב הטלוויזיוני הראשון בין קלינטון לטראמפ, קלינטון בעמדת נחיתות בגלל רף הציפיות ממנה

דונלד טראמפ והילארי קלינטון, בחירות ארה"ב / צילום: וידאו
דונלד טראמפ והילארי קלינטון, בחירות ארה"ב / צילום: וידאו

אלוהי הבחירות, אנא, אנא, עשה שדונלד טראמפ ישתולל בעימות מול הילארי קלינטון. אנא בטובך, דאג לכך שהוא יעליב אותה, יגדף אותה, ישים אותה ללעג. הכי טוב שהוא יחקה אותה. ואם אפשר לבקש, אלוהים יקר, אולי תגרום לו לפלוט שהיא זקנה מדי, שהיא בקושי עומדת על הרגליים.

עדיף בעצם שהוא ישחזר במו גופו את מעידתה הפומבית כאשר היא נחלשה מדלקת ריאות לפני שבועיים. הרי כבר ראינו כיצד הוא חיקה את העוויתות של עיתונאי נכה בפריימריז. והעיקר, אלוהים - אנא פעל בחסדך שטראמפ לא יהיה משעמם, שקול, קונוונציונלי או סביר. אל תיתן לו לתכנת את עצמו לסייבורג של שפיות וקור רוח, טראמפ 2.0. המקור עדיף. ההמונים רוצים בידור ואנחנו, כמובן, רוצים לנצח.

אני מנחש שאת התפילה הזו, באין ספור גרסאות, נושאים בוקר וערב, וגם בצהריים, אנשי המטה של המועמדת הדמוקרטית יחד עם עשרות מיליוני תומכיה. העימות הזה (יום ג' לפנות בוקר, שעון ישראל), הראשון בין שלושה, ימשוך, לפי הערכות, בין 80 מיליון ל-100 מיליון צופים - קהל שיא לשידורים פוליטיים.

על סמך הניסיון שנצבר בסבבי בחירות קודמים, תהיה לעימות חשיבות אדירה בעיצוב דעתם של אזרחים רבים על המועמדים. ההתמודדות על הנשיאות החלה כבר אשתקד, אך רוב האמריקאים מתחילים להתעניין באמת ובתמים בתחרות רק בסוף הקיץ של שנת הבחירות. מבחינתם, העימות הטלוויזיוני הראשון הוא יריית הפתיחה במירוץ, ההזדמנות הראשונה לראות את המועמדים מקרוב במצבי לחץ, כעס ומתיחות. בעיני בוחרים רבים, האירוע הזה משול להערכה הראשונית שאנחנו עושים בלחיצת ידו של אדם זר.

מבחינה מסוימת, הילארי קלינטון היא דווקא סחורה מוכרת. הרי היא נמצאת בזירה הציבורית ובתודעה הפרטית של האמריקאים כבר עשרות שנים. ראינו אותה ברגעיה היפים וברגעיה המרים. היא לא מלהיבה במיוחד, לא כריזמטית, אולי אפילו משעממת. נאומיה נוטים להיות מונוטוניים וגדושים בפרטים. היא שקולה מדי, מאופקת מדי ומדודה מדי. קצת רובוטית, אפילו. כל תנועה, כל אמירה, כאילו מחושבות. אין הפתעות.

כמובן, כשמדובר בידע, בהבנה, בשליטה על חומר, בשיקול דעת, בשלוות נפש, ברקורד מוכח של הישגים - אין שני לה בבציר המועמדים הנוכחי, בוודאי לא דונלד טראמפ. אבל כאשר מדובר במופע גלדיאטורי, הפרמטרים האלה חשובים פחות. האזרחים רוצים לראות את המתמודדים מחוץ לאזור הנוחות שלהם ובמקרה של קלינטון הסקרנות אינטנסיבית במיוחד.

האם היא תתחיל להזיע בנוכחתו המלחיצה של מתמודד עם עבר של ארגון תחרויות בהאבקות חופשית? איך היא תגיב על השטיקים של פרובוקטור פאר-אקסלאנס, שבבחירות המקדימות הצליח לטחון עד דק 16 פוליטיקאים עבי עור כטד קרוז, מארקו רוביו , ג'ב בוש וקארלי פיורינה ("תראו את הפרצוף שלה; מישהו יצביע בשביל דבר כזה?"). האם היא תשיב מלחמה שערה, אם הוא ינסה להשתלט על המונולוג שלה, כפי שנהג לעשות בעימותי פריימריז?

ליצן הכפר התבגר? 

כאן טמון הפח היקוש לרגלי המועמדת הדמוקרטית. כל אחד יודע שטראמפ הוא הילד המופרע בכיתה. הרי הוא לא פוליטיקאי. הוא בא לשבור את המוסכמות, לנתץ את התקינות הפוליטית. מצופה ממנו להשתולל. הקבלן מניו-יורק עמל קשות כדי לבנות את המוניטין האלה.

אמנם, בסקרי דעת קהל כשני שלישים מהנשאלים סבורים שאין לו מזג מתאים לשמש לכהן כנשיא, אבל המזג הזה היה בידיו מצ'טה מושחזת לקיצוץ ראשי יריביו בפריימריז. לפעמים, משתלם להיות בריון ברמת בית-הספר התיכון. האמריקאים מצפים שהוא יתפרע בעימותים עם יריביו הפוליטיים, שהוא יכה מתחת לחגורה הווירטואלית, שהוא ירמוז על גודל האיבר שלו, כמו בפריימריז. תומכיו רק מקווים שהוא "יתבגר", שהוא "יצמח" לתוך הנשיאות. לכן, התנהגות נורמלית בעימות - תנאי מובן לכל משתתף - תהיה מבחינתו הישג רבתי. הנה, ליצן הכפר הפנים סוף סוף שהגיע הזמן להתבגר. מקלינטון, המבוגרת האחראית, מצופה הרבה יותר.

לכן, כבר מנקודת הפתיחה בדו-קרב הטלוויזיני מחר תימצא המועמדת הדמוקרטית בעמדת נחיתות. רף הציפות ממנה נקבע בשחקים; גובה הרף שלו נמדד בסנטימטרים.

למעשה, הציבור האמריקאי - והמדיה במיוחד - מודדים את טראמפ on a curve, מונח באנגלית שמשמעותו קביעת ציון יחסית לרמת ההישגיות שמצופה מקבוצת ההשתייכות של הנמדד. במלים אחרות, אפשר להמשיל את טראמפ לתלמיד בכיתת טעוני טיפוח. אם הציון הטוב ביותר במבחן בכיתה יהיה "מספיק בקושי", אז "מספיק בקושי" ייהפך אוטומטית ל"מצוין".

במשך חודשים, במודע או שלא במודע, כיווץ המיליארדר את נפח הציפיות ממנו. הוא אינו צריך לגלות ידע, להציע פתרונות, להעשיר את האג'נדה הלאומית בתכניות חדשות, לחשוף תובנות מוסריות, או לתעד את הישגי העבר. בעימות, מספיק שהוא לא יגדף, שלא ישקר יותר מדי, שלא ינפנף בידיו יותר מדי, שלא יטען שוב שברק אובמה נוכרי, שלא ישתלח במוסלמים. אם הוא יעבור את הרף הנמוך הזה - דיינו. הוא עובר.

בהיסטוריה הקצרה של הקמפיין הזה, טראמפ הוכיח שהוא מסוגל לעשות זאת. אחרי ביקור הבזק שלו בארמון הנשיאות במקסיקו-סיטי לפני כמה שבועות, שבו הוא עמד ליד מנהיג של מדינה זרה בלי להתפרע ובלי לקלל, הוא זכה בתשבחות על יכולתו להיות "נשיאותי". אנה נאווארו, אסטרטגית רפובליקאית (אך מבקרת חריפה של טראמפ) אמרה בהתפעמות ב-CNN: "חשבתי שהוא עבר השתלת אישיות". בעל הטור פול קרוגמן, חתן פרס נובל בכלכלה, כתב: "אם טראמפ מצליח לקרוא מהטלפרומפטר בלי לסטות מהטקסט, אז הוא מוגדר נשיאותי. אם הוא מצטייר כרומז שהוא לא יעצור 11 מיליון מהגרים נטולי ניירות מיד לאחר השבעתו לנשיאות, הוא נתפס כמי שזז לזרם המרכזי של הפוליטיקה האמריקאית".

להילארי קלינטון, לעומת זאת, אין הנחות. היא בכיתת המחוננים ושם מעידות אינן נסלחות. היא צריכה לחייך (בכל זאת, אשה), אבל גם להיראות חזקה; להפגין ידע אנציקלופדי בכל סוגייה שתושלך לעברה, אבל לא להצטייר כחנונה הכיתתית; לא לצחוק בקול רם מדי (הקונספירטורים של הימין הקיצוני טענו תמיד שצחוקה של קלינטון מעיד על אי יציבות נפשית), אבל גם לא להיות צנונית; לא להופיע כמאוימת, אך גם לא להקרין תוקפנות מסרסת (איך יגיבו הצופים הגברים?). וכמובן, להסתיר את כל הקמטים האלה. היא צריכה לשאוף לכך שלא תיראה כסבתא של המיליניאלס, בני 18 עד 35, שאיכשהו לא נקשרים אליה. ברברה בוש, אשתו של הנשיא בוש הראשון, יכלה לומר שהיא הרוויחה ביושר כל אחד מהקמטים על פניה, אבל היא לא רצה לנשיאות.

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

שאלת המנחה 

וכך, למרות שמבין שני המועמדים בעימות מחר קלינטון היא בעליל היחידה שכשירה להנהיג את אומתה, טראמפ הוא הכוכב הגדול. המיליונים יידבקו למכשירי הטלוויזיות בגללו, לא בגללה. "לפנינו כוכב של תכניות ריאליטי שהוא גם מועמד לנשיאות", אמר דאג סוסניק, אסטרטג דמוקרטי ובכיר בבית הלבן בתקופת ביל קלינטון, שמצוטט ב"ניו-יורק טיימס". "העימות הוא כמו מרוץ מכוניות שאנשים נוהרים אליו כדי לראות תאונות פוטנציאליות".

התקווה היחידה של קלינטון להצליח בעימות - או, יותר במדויק, להצטייר כמי שזכתה בו - היא להציג את טראמפ ככלי ריק בדיון על נושאיים מהותיים, על קווי מדיניות, על תכניות לפיתוח כלכלי, על רפורמה הוגנת במערכת המיסוי, על יזמות להדברת הטרור. כאן טראמפ יתקשה לזייף. הוא אולי יודע לומר בפאתוס "בואו נחזיר את אמריקה לגדולתה", אבל הוא מעולם לא אמר איך.

לכן, יש חשיבות אדירה לעיתונאי שינחה את העימות הראשון. אם הוא יצליח לאלץ את טראמפ להשיב על שאלות מהותיות - נאמר, איך תוריד מסים בסדר גודל של טריליונים בלי להגדיל את הגרעון, או מה התכנית שאתה מציע במקום אובמה-קייר - קלינטון תצא מנצחת. היא מוכנה לשאלות כאלה. טראמפ לא. הקבלן כבר מכשיר את הקרקע לאפשרות כזו. הוא אמר לא מכבר שהעימות "מתוחמן" מפני שהמראיין (לסטר הולט, מגיש החדשות הראשי ב-NBC) הוא דמוקרט. למעשה, הולט הוא רפובליקאי רשום. לא חשוב. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר