גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לו הייתי לו

כשזה מרגיש כל-כך נכון לעשות את הדבר הלא נכון. טור עורכת, "ליידי גלובס"

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1. אז אל על עשתה היסטוריה. לראשונה היא איישה את תא הטייס בנשים בלבד. שתי טייסות הטיסו את הנוסעים מתל אביב לקפריסין. הקברניטה המרוגשת סמדר שכטר, שמחה לבשר שהן קיבלו מחיאות כפיים כשהודיעו חגיגית על העניין לקהל הנוסעים. האם הגיעו לאוזניה גם ההערות הציניות?

"איזה מזל שלא הייתי על הטיסה הזאת", נקרע מצחוק אחד השומעים אצלנו במערכת. האם הצחוק הזה לא קיפל בתוכו גם היסטריה קלה? הנה מתמוטטות אקסיומות שגדלנו עליהן. מאיים, לא?

הסדר הישן, הטוב והמלכד הולך ומתפייד לנגד עינינו. נשים תוקעות יתד במעוזים הכי גבריים. וזה קורה בזכות אלה שלא עובדות על אוטומט, שמפרקות את הסכמות ששתלה לנו בראש איזו ישות אמורפית: המבנה החברתי. תקראו לזה איך שתרצו, בסוף אנחנו מדברים על מימוש עצמי. זה הנושא הגדול של המודרנה. ואם צריך בשביל זה לבעוט בנורמות ולהתקלף משכבות של סוציאליזציה שעברנו מגיל הגן, אז נבעט. כלומר, אתם תבעטו, ואני אכתוב על זה.

2. קארל רוג'רס, מאבות הגישה ההומניסטית, ראה את המניע האנושי העיקרי שלנו בשאיפה למימוש עצמי. בפער הזה בין ה'עצמי האידיאלי' ו'העצמי הממשי', בין מה שאני רוצה לבין מה שמותר, נמצאים הקונפליקטים הכבדים.

מאז שהיית ילד אמרו לך שאסור לך להרגיש כל מיני דברים. תהיה ילד טוב, אל תקנא, אל תעז לבכות. אמרו לך שמה שאתה מרגיש באופן טבעי הוא פסול. ואז? נוצר פיצול בין ההתנסות האותנטית שלך ובין הדרישה מבחוץ. כשיש אי הלימה, אתה לא חווה את עצמך. בסוף זה מעייף. כמה זמן אפשר להיות מישהו שהוא לא אתה.

אם 'להיות בסדר עם כולם' זה הקונספט שלך, ובשבילו אתה נאלץ להחניק חלק גדול מהרגשות האותנטיים, אז יכול להיות שיהיו לך הרבה חברים, אבל בתכלס תהיה כל-כך בודד. מעצמך.

3. מה שעוד יותר מתסכל בכל העניין הוא השרירותיות של הנורמות. היום הן פה - מחר הן לא. מה שהופך אותן סוג של אופנה. ואופנה, תסלח לי אנה ווינטור, אני לא נוטה לקחת יותר מדי ברצינות.

תחשבו על תהליך תיוג וקרימינליזציה של אנשים, שאיתרע מזלם לחיות בתקופה שבה שלטה סכמה מחשבתית עקומה. קחו את עניין ההומואים, למשל. אלן טיורינג נשלח על זה לכלא. האיש שהמציא את המחשב, שפיצח את הצופן של אניגמה הנאצית במלחמת העולם השנייה ותרם תרומה אדירה לניצחון בעלות הברית. האיש, שהציל מיליונים ממוות, היה קורבן של מוסכמה חברתית אווילית. הוא קיבל טיפול תרופתי הורמונלי כדי להדביר את ההמוסקסואליות, ובסופו של דבר התאבד. האכזריות חודרת דרך הנורמות, משתמשת בהן.

4. לו סלומה, באינטואיציה החריפה שלה, הבינה את זה. אשת הספרות ומי שהפכה לפסיכותרפיסטית הראשונה, בזה למוסכמות. מגיל צעיר היא השתמשה בנשק לא קונוונציונלי. היא חימשה את עצמה בשריון אינטלקטואלי, צללה לקריאה מעמיקה של קאנט, וולטר קירקגור ורוסו, וידעה לתת פייט לגדולי הוגי הדעות בתחילת המאה ה-20. הסביבה לא ידעה איך לאכול אותה: איך יפהפייה שובת לב מתנערת מכל האמצעים העומדים לרשות נשים, ומעדיפה להשתמש בנשק המשמש רק את הגבר. היא עוררה דאגה גדולה. התנהגותה, אמרו, מסכנת את התנועה הפמיניסטית כולה. לאבחנות הפסיכולוגיות שלה היה קול חדש ושונה. וגם בחיי האהבה שלה היא שמה ללעג את המוסכמות. בעלה של האישה המשוחררת הזו מעולם לא זכה ליהנות מחסדיה. אחרים - דווקא כן. היא שברה לניטשה את הלב, וניהלה זוגיות עם המשורר רילקה כשהיה בן 22. היא האמינה שאהבה טבעית לא יכולה להיות מושתתת על נאמנות. מאחר והייתה נאמנה לעצמה ללא סייג, לא יכלה להיות נאמנה לאיש מלבדה. לימים, כשתכיר את פרויד אישית, הוא ילמד אותה שהמגבלות שמטילה החברה על היחיד בולמות את הצמיחה שלו, כי הן כופות עליו את דיכוי המאוויים. זה רק חיזק את מה שידעה כל חייה.

5. אם החברה שבה אנחנו חיים משתנה, זה רק הודות לכוחות האלה שמבעבעים בתוכה. אלו שהעזו להטיל ספק, סירבו לנרמל את האבנורמליות. כל אחד בדרכו קרע את חגורת הממסר התרבותית. בסוף, כשאתה בוחר למצוא חן בעיני פחות אנשים, אתה יכול להיות הרבה יותר מדויק עם עצמך. כמו מייג'ור טום, להיעלם מכבידת הקונבנציה.

6. מכירים את אלה שמרחרחים מה כתבו האחרים, בודקים לאן נושבת הרוח לפני שהם מכניסים מחסנית, מחפשים לקבל את הרישיון מה מותר לומר ומה אסור?

מי ששובר את ההגה מהקונצנזוס בחריקת צמיגים, ירגיש איך זה לעמוד מול האגרוף הקמוץ של העדר. אבל גם הדרך ההפוכה עולה מחיר. כשעובדים לפי הספר, מתוך משאלת פיוס והרמוניה, יוצאים אנשים על פס ייצור המוני, שמחניקים את הקול שלהם. במחזה 'הקרנפים' הציג יוג'ין יונסקו את הטוטאליטריות בדמות בני אדם שמתקרנפים בהדרגה. התוצאה היא אובדן הרבגוניות האנושית לטובת שטאנץ אחד.

אין כמו הפייסבוק שדורש ממך להתיישר עם הקו השולט. אתה נכנס לרשת והפיד מקיא עליך שקים של דעות שהן כמעט שכפול של אותה דעה. קופי פייסט. קשה להתחייב מי הם באמת. איפה נגמר השכפול ומתחיל הבנאדם.

7. למרות כל הקדמה והטררם, ההרגשה היא שאנחנו עדיין חיים בחברה שמרנית עד זרא, שנאחזת נואשות במוסכמות שלה.

היא בכירה בעולם העסקים שעזבה לאחרונה את הבית אחרי שהתאהבה באישה. כשדיברה איתי ניסתה לא לדמוע. "אני מתביישת בעצמי", הרכינה מבט.

"מה יש לך להתבייש?", נדהמתי.

"אני סוטה", ענתה. ואני לא האמנתי למשמע אוזניי, "איך אהבה יכולה להיות סטייה?".

בעוד אני כותבת, מתקשרת ידידה ויש לה מה להגיד על ההיא בפייסבוק שעפה על עצמה ב'מצבה'. ומה מצבה? גרושה מבסוטית שמרשה לעצמה קלילות לוהטת בגיל 47. השמעתם אוקסימורון צורם מזה? האנשים לא אוהבים אותה שמחה כל-כך. זה היה מחליק להם יותר טוב בגרון אם הייתה טיפה מיוסרת, דוחקת עצמה לסד המונוגמי. כי ככה לימדו אותנו, ולמה שנערער על הסדר הקיים?

לו סלומה, אגב, לא הייתה עוברת גם היום.

הייתם מדיחים אותה.

מצד שני, לכו תדעו, עובדה: שי חי.

זהו הטור הפותח בגיליון "שוברי מוסכמות" של "ליידי גלובס"

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת