גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושים הילדים ובני-הנוער בחופש הגדול - וכמה זה עולה?

איך מעבירים חודשיים שלמים של חופש? רבים מהילדים מעדיפים לא ללכת לקייטנה, אבל לרוב החלופה היא נדידה ממסך למסך, שינה ובילוי בבריכה - כך מספרים 400 ילדים ובני-נוער שהשתתפו בפאנל של ערוץ ניקלודיאון ו"גלובס"

ילדים עם סמארטפון / צילום: Shutterstock
ילדים עם סמארטפון / צילום: Shutterstock

הם מעדיפים בריכה על ים, הבילוי האולטימטיבי מבחינתם הוא טיסה לחו"ל, לא משתגעים על קייטנות, מכורים לשינה ומבלים לפעמים 6 שעות בצפייה בטלוויזיה - כך עולה מתשובותיהם של 400 ילדים וילדות בגילאי 6-17 ברחבי הארץ במסגרת משאל מקיף שערכו ערוץ ניקלודיאון ו"גלובס" על האופן שבו מעבירים הילדים את החופש הגדול. השאלות הוצגו בעמוד הפייסבוק של ניקלודיאון, שלו כ-143 אלף עוקבים, במשך כשבוע (28 ביוני עד 5 ביולי).

בריכת השחייה היא מקום הבילוי המועדף בחופש הגדול על 60% מהילדים, וכמחצית חושבים שהכיף הגדול נמצא דווקא מעבר לים, בחו"ל. כ-43% דירגו צפייה בטלוויזיה במזגן כדבר שהכי כיף לעשות בחופש הגדול; כ-38% - אוהבים לישון; כ-37% - לבלות בים; כ-34% - להסתובב בקניון; כ-32% - להיות עם הסמארטפון או הטאבלט בלי הפסקה; כ-26% - לטייל בארצנו; וכ-14% - ללכת להופעות.

ומה בגזרת הקייטנות? למעלה מ-40% השיבו שבכלל לא בא להם ללכת לקייטנה. כ-9% חושבים שקייטנה היא פעילות כיפית בחופש הגדול, ואם כבר ללכת לקייטנה, אז רצוי עם החבר'ה: כ-24% השיבו שלא באמת משנה להם לאיזו קייטנה ללכת - העיקר שגם החברים שלהם יהיו שם.

ממסך למסך

כשליש מהילדים - כך לפחות הם מעידים על עצמם - מעדיפים להעביר את החופש הגדול עם הסמארטפון/טאבלט בלי הפסקה, וכ-43% בצפייה בטלוויזיה (כ-28% מהם צופים במשך שעתיים עד 4 שעות ביום, וכ-16% צופים במשך 5-6 שעות ביום).

"בילוי בעולם של מסכים וירטואליים מעניין את הילדים של 2015 יותר מקייטנה מסורתית. ילדים לא רוצים ללכת היום לחוגים, להוציא אולי איזה חוג ספורט שהם מצטיינים בו, ומעדיפים לבלות במסכים הווירטואליים למיניהם המקנים להם ריגושים גבוהים יותר מאלה שמקנות קייטנות כאלה ואחרות", אומר פרופ' עמוס רולידר, ראש המחלקה למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית כנרת. "הילדים של היום הם צרכני טלוויזיה רציניים ובייחוד של פריים-טיים, מה שמסביר מדוע הפריים-טיים של היום מכוון לבני-נוער, שביתר זמנם נמצאים במסכים האחרים".

לדברי רולידר, הילדים אמנם מעדיפים לבלות בחופש הגדול בבריכה או בחו"ל, אך אין זה אומר שהבילוי שם חף ממסך: "זאת נאיביות לחשוב שהם לא יושבים בבריכה או בבית המלון דבוקים לסמארטפון או לטאבלט".

על הדומיננטיות של הטלוויזיה בחיי הילדים - גם בעידן של תחרות מצד האינטרנט והרשתות החברתיות - מוסיפה שירלי אורן, סמנכ"לית תוכן בענני תקשורת, המנהלת בין היתר גם את ערוץ ניקלודיאון: "הטלוויזיה של היום תופסת הרבה יותר מזמנם של הילדים לעומת בעבר. פעם שודרו תוכניות לילדים רק בבלוק שידורים מצומצם, והמבחר היה קטן. ידענו בעל-פה את כל הפרקים של 'מנהרת הזמן' ו'איים אבודים'. אם הייתה אופציה כמו שיש לילדים היום, בוודאות היינו יושבים יותר שעות מול הטלוויזיה. הילדים לא השתנו - רק הסביבה השתנתה".

עוד לדבריה, החל מכיתה ג' מתעורר הרצון לראות גם תכנים באנגלית הנחשבים ל"גדולים", בעיקר קומדיות (סיטקומים).

ולא רק טלוויזיה. לדברי אורן, יצרני תוכן פועלים במרץ כדי שהצופים יישארו איתם ולא יברחו למסכים אחרים. איך הם עושים זאת? "לנו בערוץ ניקלודיאון יש פלטפורמות דיגיטליות מאוד חזקות: אתר, שיש בו המון משחקים ופרקים מלאים של כל הסדרות, דף פייסבוק פעיל ביותר, אינסטגרם ועוד. אנחנו עובדים במרץ כדי שהצופים הנאמנים שלנו ימצאו אותנו ואת התוכן שלנו גם במסכים האחרים שהם נמצאים בהם. במחקר שנעשה עבור ניקלודיאון בארצות-הברית על סוד הקסם של 'בובספוג', כששאלו את הילדים למה הם כל-כך אוהבים את 'בובספוג' הם אמרו בין היתר שזה בגלל שהוא נמצא בכל מקום".

איך מייצרים תעסוקה חינוכית?

"הילדים של היום הם סרבני קייטנה מתוך היותה מסגרת", אומרת נעמה גל, מאמנת הורית ואישית: "גיל הסרבנים הולך ופוחת: לרוב מגיל 10 ועד 14. רק מגיל 14 מותר להם לעבוד על-פי חוק. הוריהם צריכים להיות יצירתיים מאוד במציאת פתרונות שכנוע".

אחד הפתרונות, לדבריה, הוא לתת להם להיות עם ולהרגיש בלי. כך למשל, היא מספרת על אם לילד בן 13 שהתלבטה איזו תעסוקה למצוא לבנה, המבוגר מדי לקייטנה אך צעיר מכדי לעבוד. האם חשה שבנה מדוכדך מזה שאין לו מה לעשות בחופש, ובעצמה דאגה מהעניין. היא הציעה לבנה להתנדב בקייטנה של כיתות א'-ב' בבית-הספר תמורת תשלום של 25 שקל ליום (תשלום שההורים עצמם שילמו). הם סיכמו אפילו שאם הילד יתמיד ויילך כל יום, הסכום יעלה רטרואקטיבית ל-30 שקל.

הבן היה מאוד מרוצה - הוא אוהב כסף ושונא להיות משועמם - וכמובן גם ההורים. מבחינתם, ההוצאה שווה כל גרוש: "ממילא הוא היה יוצא על בילויים וכו'. אז לפחות שיהיה כשכר על התמדה".

האם דמי-הכיס מספיקים?

ומה עושים כשיש הרבה זמן פנוי? מבלים ומבזבזים. רק 15% מהילדים סיפרו שהם חוסכים את כספים, ואילו כ-43% סיפרו שהם מבזבזים את כספם על בילויים; כ-24% על קניות; וכ-7% על חטיפים.

כמה? כ-28% מוציאים בין 50-100 שקל בשבוע אחד בחופש הגדול; כ-18% מסתפקים בעד 50 שקל; כ-16% מעל 150 שקל; ו-12% מבזבזים בקיץ בין 100-150 שקל בשבוע.

מקור הכסף מגוון: כשליש לא עושים כלום תמורת הכסף; 22% מתוגמלים על ביצוע מטלות בבית; כ-12% מגייסים הון אצל סבא וסבתא; כ-8% מתחננים להורים וכ-5% מקבלים כסף תמורת בייביסיטר לאחים.

האם הסכומים שהם מקבלים מספיקים להם? כ-35% מרוצים מאוד מהכסף שהם מקבלים; כ-7% אמרו שהסכום שהם מקבלים מהוריהם הוא אפילו גבוה מדי; ולכ-14% אפילו נשאר עודף. מנגד, כ-17% מרוצים פחות מהסכומים בטענה כי הכסף לא מספיק להם; ולכ-16% הכסף מספיק בקושי.

"הילדים של היום מכוונים גבוה ויקר. הם נהנתים לא קטנים. רוצים לנסוע לחו"ל ולעשות שופינג בקניון בחופש הגדול ובכל ימות השנה", אומר פרופ' רולידר.

נעמה גל מוסיפה כי בענייני כסף, הורים רבים חוטאים למטרה: "הורים צריכים לשמור על מסגרת תקציבית. כלומר, להקצות סכום כסף מסוים לילדים בחופש הגדול. אלא שבפועל, רבים חורגים ממנו. הורים רבים לא יודעים לנהל את זה נכון ונכנעים לילדיהם. הם לא רוצים לריב עם הילדים, אבל לא מבינים שהם עושים להם נזק עתידי, ולא מקנים להם כישורי חיים נכונים. הם מאשימים את הילדים שהם לוחצים עליהם, אבל האחריות היא כולה של ההורים".

רולידר מסכם שהילד הישראלי אינו שונה מילדים אחרים בעולם המערבי. "העדפותיו הן עדות לכך שהוא ילד בריא, שרוצה פעילויות מגוונות, שרוצה להיות עם החברים ועם המסכים, ומצד שני רוצה גם לטייל עם ההורים בארץ ובחו"ל. ילד שאוהב חופש ומעדיף אותו על פני לימודים, אבל מבין שלימודים זה חלק מהדיל. זה טבעי לחלוטין".

החופש הגדול במספרים

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל