גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עם האינפלציה?

ימות המשיח: הנגידים מעוררים את האינפלציה מתרדמתה

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

כאשר נגידי הבנקים המרכזיים בעולם פתחו במדיניות מוניטארית מרחיבה, שכללה הדפסת כספים והורדת הריבית לרמה אפסית - על רקע המשבר הפיננסי הגלובלי - לא מעט כלכלנים ידועי-שם התריעו מפני התוצאות האינפלציוניות הנוראיות שעתידות להתלוות לכך. אמנם החשש לא היה מפני תוצאה מיידית, אבל כיום, שש שנים לאחר המשבר ואחרי הזרמות כספים אדירות במדינות רבות, הגיע הזמן לשאול: לאן נעלמה האינפלציה? האם היעלמותה היא תופעה זמנית, שמא לנצח, ובניגוד למה שלמדנו בקורס הבסיסי של מבוא לכלכלה - שהזרמת כספים והורדת ריבית מעלות את האינפציה?

כאשר מתבוננים, למשל, בנתוני האינפלציה בפועל בשנים האחרונות מגלים, שממוצע האינפלציה בארצות ה-OECD בשנים 2004-2008 עמד על 2.8%, בעוד שבחמש השנים הבאות, 2009-2013, הוא עמד על 1.8%. בישראל, ב-12 החודשים האחרונים, ירד מדד המחירים לצרכן ב-0.3%, ובנטרול מדד הדירות, הירידה הסתכמה ב-1.2%. באירופה, עלה מדד המחירים לצרכן באותה תקופה ב-0.4%, ובארה"ב ב-1.7% (מדד הליבה).

נגידי הבנקים המרכזיים, כולל בישראל, אינם מוטרדים מהאינפלציה, שעל גובה הלהבות שלה הם אמורים לשמור. הם דווקא מודאגים מדפלציה ועושים הכול כדי לעורר את האינפלציה מתרדמתה. ימות המשיח. הנגידים מנסים באמצעות כל הדרכים שברשותם להעלות את שיעוריה. בארה"ב, סימן הפד את החזרת האינפלציה לרמה של 2% לשנה, כמעט כתנאי להעלאת הריבית.

הטראומה של משבר 2008 עדיין איתנו

לא רק האינפלציה בפועל עומדת מול עיניהם של נגידי הבנקים המרכזיים. הם בוחנים גם מה חושבים השווקים על האינפלציה הצפויה, או מה שמכונה: הציפיות האינפלציוניות. אלה נמדדות באמצעות הפער שבין התשואות לפדיון של איגרות-החוב הצמודות למדד המחירים לצרכן לבין אלה שאינן צמודות.

כך, למשל, הציפיות האינפלציוניות באיגרות-חוב ל-10 שנים קדימה של ממשלת ישראל עומדות היום על 1.7% לשנה, בעוד שבשנים האחרונות הן נעו בדרך-כלל על 2.5%-3% לשנה. בארה"ב, הפער עמד בשנים האחרונות על 2.2%-2.5%, ואילו כיום הוא עומד על 1.9%, כלומר, גם השווקים לא ממש פוחדים מהאינפלציה שבדרך.

אז, לאן נעלמה האינפלציה? האם היעלמותה זמנית והיא צפויה לחזור, שמא מדובר בשינוי מבני בכלכלה הגלובלית, שילווה אותנו עוד הרבה שנים?

כאשר מחפשים את האינפלציה, לא מוצאים אותה במוצרי צריכה, לרבות לא במוצרים בני-קיימא, לא במוצרים סחירים ולא במוצרים לא-סחירים.

מנגד, כן מוצאים אותה, ובגדול, בנכסים הפיננסיים - מחירי המניות, איגרות-החוב הממשלתיות ואיגרות-החוב הקונצרניות. כולם, בכל העולם, עלו בשש השנים האחרונות בעשרות ו/או במאות אחוזים. מוצאים את האינפלציה גם בנכסים ריאליים - קרקעות ודירות, ולא רק בישראל. מדיניות הדפסת הכספים והריבית האפסית דוחפים את הצרכנים לרכוש נכסי סיכון למיניהם.

השאלה היא - איך ומדוע היא לא מתבטאת גם בעליית מחירים בהוצאות השוטפות שלנו? לכך יש מספר סיבות.

ראשית - כל עוד ניתן להרוויח בהשקעות, או כך נראה לצרכנים, הם מעדיפים להיות קודם-כול משקיעים ורק אחר-כך צרכנים.

שנית - הירידה באינפלציה היא תוצאה של עודף כושר ייצור שנוצר בעולם וגם בגלל הירידות בביקושים.

שלישית - בתחום הסחורות חלו התפתחויות טכנולוגיות שהגדילו את ההיצע, בעיקר בהפקת חומרי אנרגיה; ובנוסף לכך, שינויים טכנולוגיים גרמו לצריכה חסכונית יותר. כלומר, ההיצע גדל והביקוש ירד.

רביעית - המודעות הצרכנית לנושא של מחירי המוצרים והשירותים עלתה מדרגה. זו אינה תופעה ייחודית לישראל. הצרכנים לא מקבלים יותר את המחיר כמובן מאליו. הם מתמקחים, בודקים, ועוברים למוצרים זולים יותר בין בקנייה ישירה ובין באמצעות האינטרנט, שגם לו יש משקל גדל והולך בסל הקניות.

חמישית - המשבר של 2008 תפס הרבה משקי-בית כשהם ממונפים בחובות עד צוואר, והם חייבים להוריד את המינוף, ולהחזיר חובות. התוצאה: הם מקטינים הוצאות והביקושים יורדים.

שישית - גם אם עוקצה הוקהה, הטראומה של משבר 2008 עדיין איתנו. שיעור האבטלה עדיין גבוה, ולכן גם השכר הריאלי לא עולה, כך שהצרכנים עדיין לא ממהרים "לשחרר" כספים. גם הבנקים שכמעט קרסו ב-2008 פועלים תחת השפעתה של אותה טראומה, ואינם נחפזים להעניק הלוואות לצרכנים ולמשקיעים. עד כדי כך, שהבנק המרכזי של אירופה הצטרך לקבוע ריבית שלילית, כדי שבמקום להפקיד אצלו כספים, יואילו הבנקים האירופיים להעניק אותם כאשראי, שיעורר את רמת הפעילות באירופה.

עדיין מוקדם מדי לשנות את ספרי הכלכלה

האם היעלמותה של האינפלציה היא מקרית וזמנית, שהיא תהפוך לתופעת קבע? זאת, לנוכח המהפכה הטכנולוגית האדירה של העשור האחרון וזו הצפויה בהמשך וכן בשל הגורם הדמוגרפי של קצב ריבוי נמוך באוכלוסיית העולם לעומת העבר? האם אלה יפעלו להקטנת הביקושים? ואולי, בעצם, נגזר על המשק העולמי להיכנס לתקופה ארוכה של דפלציה, שמטרידה את המשקים?

למי ששואל, מה כל-כך גרוע בדפלציה שנגידי הבנקים המרכזיים ממש חוששים מפניה, נסביר: הסכנה העיקרית היא שהצרכנים, שיבינו שמחירי מוצרים ושירותים צפויים לרדת, יעדיפו חיסכון על צריכה, ידחו קניות, וכך ייצרו מעגל אימים של צמצום הייצור בתגובה לצמצום הצריכה. והמשמעות הקשה היא: פיטורי עובדים ו/או הורדות שכר, ירידה בכוח הקנייה, צמצום נוסף בצריכה ובייצור, וחוזר חלילה. בראייה זו, הדפלציה מזוהה עם מיתון. סיטואציה שמסכנת את היציבות הפיננסית, שהיא אבן-יסוד ביציבות המשקית.

האם דפלציה משמעותה אכן מיתון כפי שמשתמע מן הדברים? לא בהכרח, שכן ירידת המחירים נובעת בעיקרה מגורמי היצע ולא מגורמי ביקוש. מבחינה זו, צמיחה כלכלית יכולה לחיות בשלום עם דפלציה, כל עוד היא אינה מעמיקה ונכנסת לסחרור. צמיחה כלכלית עלולה להיפגע הרבה יותר מצניחת מחירי הנכסים הפיננסיים מאשר מדפלציה ששומרת על רמה יציבה ומותירה בידי הצרכנים יותר כסף פנוי.

בהנחה, שהעולם אינו הולך למיתון ממושך, סביר שהאינפלציה תחזור גם תחזור. העולם עובר יותר מדי מהר מתפיסה אחת של מחסור במזון לאוכלוסיית העולם והתייקרות הסחורות הצפויה עקב כך, לתפיסה הפוכה. האינפלציה לא "חייבת" לחזור לממדים שהורגלנו בהם. אפשר שבעולם המפותח היא תהיה ברמה של בין 1%-2% בשנה ולא בין 2%-3% בשנה, ואין בכך שום רע. בינתיים, הבנק המרכזי בארה"ב משתהה עם העלאת הריבית, וממתין לעלייה במדרגת האינפלציה לכיוון של 2%. נראה כי עדיין מוקדם מדי לשנות את ספרי הכלכלה.

יחד עם זאת, אם הפד ישתהה יתר על המידה, הוא עלול להיאלץ להעלות את הריבית בקצב גבוה מהרצוי בעיניו כיום. העלאת ריבית בארה"ב תהווה סמן לעליות בעוד מדינות, ובכללן ישראל.

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב-דש

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם