גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לרוצץ את ראש הנחש

משטרים רודניים ושאפתניים מבינים רק כאשר מעמידים מולם כוח

ארגון דאעש בעיראק/ צילום:רויטרס
ארגון דאעש בעיראק/ צילום:רויטרס

זרועות המודיעין של המעצמות הגדולות חובקות עולם ומלואו והטכנולוגיה מאפשרת כיום לדעת מה קורה כמעט בכל מ"ר על פני כדור הארץ, ואף על פי כן, גורמי המודיעין מוצאים את עצמם מופתעים פעם אחר פעם.

מפיגוע התאומים, היום לפני 13 שנה, ועד לדאע"ש של ימינו, האם המודיעין האמריקאי העריך נכונה את הנסיקה בכוחו של דאע"ש ואת הסכנה הנשקפת ממנו?

האם הוא העריך במועד את השתלטותה של רוסיה על חצי האי קרים ואת תוכניותיה להחזיר לעצמה את "הימים הטובים" של ברית המועצות? בשני המקרים, התשובה היא לא.

ומדוע זה קורה?

בחלק ניכר מהמקרים התופעה נובעת מחוסר היכולת לנתח נכונה מה מתרחש במוחו של היריב, ובחלק - מהיצמדות למשאלות לב. לעיתים אתה אף מגדל בעצמך את הנחשים. לממשלות ישראל של שנות ה-80 יש חלק בצמיחה של חמאס כמשקל נגד לאש"פ, כפי שלארה"ב יש חלק בצמיחה של אל-קעידה/טליבאן כאויבי בריה"מ לשעבר באפגניסטן.

צריך לקבל את המגבלות האנושיות הללו כנתון ולהניח שהן תמשכנה להטעות ולשבש את הערכותינו, אבל, וזה העיקר, לא צריך לאפשר להן להגביל את התגובה מרגע שהתבררה הטעות.

ההתנהלות הנוכחית של העולם המערבי מול הסכנות האורבות לו היא איטית להחריד.

התגובה המאוחרת מאפשרת ליריביו לקבוע עובדות ולצבור עוצמה, וככל שחולף הזמן, כך קשה יותר לטפל בהן בהצלחה וצריך להפעיל יותר מנופי כוח. הטבע האנושי, מה לעשות, מניע אנשים להצטרף למי שמצטייר כמצליח. במקרה של דאע"ש, ככל שחולף הזמן, כך יותר ויותר סונים מתונים שלא חלמו להיות חלק מדאע"ש, מצטרפים אליו, אם בשל חשש לגורלם, אם בגלל שטיפת המוח שהם עוברים, ואם בשל הרצון להיות בצד שמצטייר כמנצח. ככל שזה יימשך, כך יתבסס מעמדו של דאע"ש בציבור הרלוונטי ויהיה קשה לעקור אותו.

למהירות התגובה של העולם המערבי ולנחישותו יש חשיבות קריטית. צריך לרוצץ את ראש הנחש בעודו קטן. המחיר שאתה משלם כאשר אתה מגיב מהר הוא נמוך לאין שיעור מהמחיר שתשלם בעתיד.

את היטלר קל היה מאוד לעצור כאשר הוא החל להפר את הסכמי ורסאי, וכאשר הוא נכנס עם צבאו לאיזור המפורז של הריין, אבל אי קריאה נכונה של כוונותיו, יחד עם הרצון להימנע ממלחמה, הביאו לכך שקיבלנו מלחמה הרבה יותר גדולה עם עשרות מיליוני הרוגים ופצועים.

את ההתחמשות הגרעינית של צפון קוריאה ניתן היה למנוע לו ארה"ב הייתה נוקטת מדיניות נכונה במועד, ובמקרה זה הייתה גם משחררת את העם הצפון-קוריאני ממשטר העריצות של רודניו ומונעת זליגה גרעינית מצפון קוריאה לסוריה ולאיראן. גם את איראן ניתן היה לעצור לו הסנקציות היו מוטלות לפני שנים, כאשר כבר ברור היה לאן פניה מועדות.

לאותת לרוסיה - עד כאן

משטרים רודניים ושאפתניים מבינים את המציאות רק כאשר מעמידים מולם כוח. מי שהבין זאת ופעל במועד היה ראש ממשלת ישראל, מנחם בגין, כאשר ב-1981 הוא נתן הוראה להשמיד את פרוייקט הגרעין של סדאם חוסיין, צעד שעורר ביקורת חריפה מצד אותו עולם מערבי, שהיום רק יכול להודות לישראל על המהלך.

שתי סכנות מיידיות אורבות היום לשלום העולם ולתרבות המערבית. האחד הוא דאע"ש, השני הוא שאיפותיו של פוטין. בשני המקרים העולם המערבי התעורר באיחור, אך עדיין יכול לפעול בהצלחה.

במקרה הראשון - ארה"ב, ואחריה בריטניה ומדינות אחרות החלו לעכל את המשמעות של התפשטות ה"חליפות האיסלאמית" לא רק בעיראק, אלא גם בסוריה, ובעתיד - לבנון וירדן, ובניית מאחזי כוח בציבור המוסלמי שבאירופה. היה, כנראה, צריך תמונות מחרידות של עריפת ראשי אזרחיהן כדי שהן תתעוררנה. המערכה נגד דאע"ש תסתיים בהצלחה, והוא יובס אם הן תמשכנה לנהל אותה בנחישות, כולל נכונות לשלם בקורבנות, ולא רק במלחמה "דה לוקס".

במקרה השני - יהיה הרבה יותר קשה מול רוסיה של פוטין, רוסיה הגרעינית שפועלת בתחכום, באופן מתוכנן בלוח זמנים המתאים לה. אבל, אם מעצמות המערב יתעשתו, כפי שנראה כרגע, ותהיינה נכונות להחמיר את הסנקציות הכלכליות (מה שאין בו די כשלעצמו) ולהציב כוחות נאט"ו באוקראינה - לבקשתה, וגם בארצות הבלטיות ובפולין, הן תאותתנה לרוסיה - עד כאן.

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם