גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא ייתכן שאדם שעובד לא יכול לפרנס את משפחתו בכבוד"

בגיל 93 ברונו לנדסברג, שייסד את סנו במחסן קטן בדרום תל-אביב והפך אותה לחברה בשווי של למעלה ממיליארד שקל, קורא לצדק חברתי ■ "הטבות המס לטבע מוצדקות ביותר. התרומה שלה לישראל בלתי ניתנת להערכה"

הימים שלפני ראש השנה תופסים את ברונו לנדסברג עובר מהרמת כוסית אחת לשנייה, חותם על דוחות כספיים, ומשיק עוד שנת עסקים. ואיך הבריאות? "בסדר, תודה", אומר בנונשלנטיות בן ה-93, שלאחרונה הצליח להחלים מסרטן הלימפומה שבו חלה לפני כשנתיים, ושבוודאי היה מחולי הסרטן המבוגרים בארץ שטופלו בכימותרפיה.

חד ומעודכן, נראה שגילו המתקדם לא גורע מאופיו. בראיון שנערך בביתו שברמת אביב, לנדסברג כרגיל גונב את ההצגה, מפגין חוש הומור בריא ונימוסים אירופים, הכוללים סגנון לבוש מוקפד וחיבה מוגברת לאוכל משובח. הוא עדיין משמש כיו"ר סנו, שאותה הקים בעשר אצבעות ב-1965, וגם אם מגבלות הגיל לא מאפשרות לו להגיע בכל בוקר למשרדי החברה בהוד השרון, אלא רק לפעמים, הוא עדיין מעורב בחברה, שומר על שאיפות גדולות, בקיא בפרטים הקטנים ומתקומם מהביורוקרטיה הבלתי נגמרת.

"הממשלה צריכה לתת יותר תשתיות לתעשיינים ולעזור להם ולא כמו שקורה לעתים קרובות, שהביורוקרטיה מונעת מאיתנו לפעול", הוא אומר. "רצינו, למשל, להקים מפעל חיובי מאוד בדימונה. מראש אמרתי: בטח לא יתנו לנו לעשות את זה. וזה בדיוק מה שקרה, במקום שיגידו - בדימונה יש בעיה, והמפעל יספק תעסוקה לכמה עשרות עובדים. בסוף נתנו לנו אישורים, אבל זה לקח שנה וחצי. היום המפעל כבר בהקמה".

עם הקיצוץ בקצבאות ילדים הוא לא מסכים ("אני נגד קיצוצים בשטח הזה"); את יאיר לפיד הוא לא תמיד מבין ("הטעות שלו היא שהוא הלך להיות שר האוצר; אם הוא היה הולך להיות שר החוץ, הוא היה עושה הרבה יותר טוב"), ובבחירות האחרונות הצביע מרצ ("יותר נוח באופוזיציה; שם אתה תמיד צודק").

לנדסברג, אולי זקן התעשיינים בישראל, מודאג מהמצב החברתי במדינה. "הפערים החברתיים גדולים מדי וזה נובע מהמשכורות הלא נכונות שישנן בארץ", הוא נחרץ. "לא ייתכן שאדם שעובד לא יכול לפרנס את משפחתו בכבוד. צריך לחלק את השכר בצורה הוגנת יותר בין כל הדרגים, מנהלים ועובדים, כדי שלא יהיה פער גדול כל-כך. המשכורות למנהלים הן דבר בלתי נסבל, על אחת כמה וכמה כשיש מפעלים שלא מרוויחים. מי שלא יכול לשלם משכורות, שלא יחזיק את המפעל על חשבון קיצוץ לעובדים; לפעמים יותר הוגן לסגור אותו".

פעם גם לנדסברג היה שיאן השכר במשק. זה קרה בסוף שנות השמונים, כשהשתכר 60 אלף שקלים בחודש, והיה ידוע כאיש עסקים שאוהב ליהנות מהחיים הטובים. הוא חטף כותרות בעיתונים וביקורת ציבורית, ושנה לאחר מכן כבר הזדרז לקצץ בשכרו. "אנחנו לא רק אומרים, אנחנו גם עושים", מזכיר לנדסברג, שעלות שכרו ב-2012 עמדה על 1.6 מיליון שקלים.

את המחאה החברתית הוא מבין. "יש מצוקה. בסנו אנחנו משתדלים לתת יותר לאנשים, בכל מיני כלים, אבל המנגנון בנוי ככה כדי למנוע מהעובדים את מה שמגיע להם. למשל, בשביל לתת לעובדים ארוחת צהריים, מחייבים אותי שאגלם את זה במס. אנחנו משלמים עד הגרוש האחרון, אבל זה מסבך את העניין. לא נותנים לנו לתת לעובדים וזה אבסורד".

אגב, את הטבות המס שמעניקה המדינה בשנים האחרונות לחברות, וביניהן לסנו, הוא מבטל. "זה סכום מגוחך", הוא אומר על כך שסנו נכללה ברשימת החברות שקיבלו הטבות במשך מספר שנים, ואומר כי מדובר בחצי מיליון שקלים עד מיליון בשנה. "סנו משלמת מס חברות מלא".

- מה לגבי הטבת המס האדירה שהעניקה המדינה לטבע, שנחשפה ב"גלובס"? מדובר בכ-12 מיליארד שקלים שניתנו בשנים 2006-2011.

"אני חושב שזה מוצדק ביותר", משיב אלכס, בנו וסגנו בחברה. "התרומה של טבע למדינת ישראל היא בלתי ניתנת להערכה".

הנכד בלשכת המנכ"ל

- מחשבות על המוות מעסיקות אותך?

"לעתים רחוקות. טבע האדם בנוי כך שאנשים לא חושבים על המוות. לו היו חושבים עליו, היו עושים סטופ ולא עושים יותר שום דבר".

המוות בדרכו האכזרית דפק על דלתה של משפחת לנדסברג בסוף 2011, כשבתו אווה שמה קץ לחייה. "הבת שלי הייתה אישיות אדירה, אמנית, בחורה מוכשרת מאוד... קשה לי להסביר מה קרה לה", אמר לאחר מותה ל"ידיעות אחרונות". בראיון זה ביקש שלא לדבר על הטרגדיה.

העובדה שהצליח להפוך את שושלת לנדסברג - תחילה הילדים ובהמשך גם הנכדים - לקברניטי סנו, היא מקור הגאווה העיקרי שלו.

- סנו הייתה מצליחה פחות אלמלא הייתה חברה משפחתית?

"רבים חושבים שבני משפחה שעובדים ביחד זה חיסרון, אבל אנחנו הפכנו את זה להצלחה. הנכדים הם נכס לחברה. הצלחתי להקים חברה משפחתית ולמרות זאת, במשך כל-כך הרבה שנים אנחנו משתפים פעולה ולא רבים".

זה לא היה מובן מאליו. לא כולם חלמו לעבוד בסנו, ואפילו הבן אלכס מודה שבחברה אמנם רצה לעבוד - אך לא כמנכ"ל. בכל זאת, לנדסברג (לו הוא קורא "ברונו", ולא אבא) מינה אותו למנהל המפעל כבר ב-1973.

- כבר כמעט 50 שנה אתה עומד בראש סנו; היה שלב שבו שקלת למנות מנכ"ל שאינו מהמשפחה?

"לא. אני לא כזה טיפש. אני חושב שיש בזה יתרון עצום, נדמה לי שבחברות משפחתיות מסתכלים יותר על הטווח הארוך ופחות על הקצר. מנכ"ל חיצוני יודע שהוא בא לשלוש-ארבע שנים והוא רץ הלאה, הפרמיות שלו תלויות במחיר המניה ולפעמים הוא לוקח סיכונים מיותרים. ברונו, לעומת זאת, כבעלים, חשב על הנכדים ועובדה היא שכבר צריך להתחיל לחשוב על הנינים".

סנו בכל בית, ברומניה

לנדסברג מקווה שהשליטה בחברה תישאר בעתיד בידי המשפחה. בדיוק מהסיבה הזאת הוא משאיר אותה ציבורית, לאחר שהנפיק אותה בבורסה ב-1982, ולמרות עודף הרגולציה שהוא מלין עליה. כך, אם מישהו מצאצאיו יחפוץ בכך, יוכל בהמשך למכור את מניותיו בחברה. כיום משאיר לנדסברג את השליטה בחברה עמוק בחיק המשפחה: סך אחזקותיה בסנו עומד על כ-86% (מתוכן הוא מחזיק בכ-38% ואלכס בכ-30%).

כששואלים את לנדסברג מהם האתגרים העיקריים שעומדים כיום בפני סנו, הוא נותן שתי תשובות: הנפקת מוצרים חדשים לשוק וייצוא. "אפילו שאף אחד לא חשב שזה אפשרי לעשות ייצוא תחת השם שלנו, סנו עושה הרבה ייצוא. מי בכלל חשב שזה אפשרי. תמיד היו עושים ייצוא, אבל תחת 'פרייבט לבל', שזה ייצוא של שירות, זה הכול".

סנו מייצאת למזרח אירופה, בעיקר לרומניה ולבולגריה. "האתגר הראשון שלי היה סנו בכל בית ישראל. האתגר השני הוא סנו בכל בית ברומניה והאתגר הכי גדול - סנו בכל בית בעולם", כך לנדסברג.

ברומניה יש לסנו מפעל מזה עשור. "לאחרונה התחלנו לייצר שם בעיקר מוצרים כמו אקונומיקה, שאי אפשר להוביל מפה", אומר אלכס ומציין שהייצוא מהווה כ-10% מכלל מכירות הקבוצה.

- איזו עצה אתה יכול לתת ליזמים תעשייתיים?

לנדסברג: "להשקיע הרבה מאוד במחקר ופיתוח. אנחנו משקיעים בכך הרבה וכל הזמן יוזמים דברים חדשים".

- איך היית מגדיר את עצמך?

"איש שיודע לפתח יחסי עבודה נהדרים עם העובדים, וזה כנראה אחד מסודות ההצלחה - לתת יחס חם לעובדים, מלמטה ועד למעלה. ויש לי כנראה מה שנקרא כוח מנהיגות".

"שכחת משהו", מוסיף אלכס מהצד. "יזם. יזם בלתי נלאה".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר