גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה אישרה: 90 התנחלויות במפת אזורי עדיפות לאומית

הרשימה החדשה שאושרה כוללת יותר מ-600 יישובים, בהם כ-20 יישובים חדשים שלא נכללו במפת העדיפות הלאומית הקודמת משנת 2009 ■ יקבלו הטבות במסים, עדיפות בדיור, תמריצים לעובדים, מענקים, קידום פרויקטים ותמריצים שונים

שרי הממשלה הצביעו היום על שינוי מפת אזורי העדיפות הלאומית ובכך אישרו הוספת התנחלויות חדשות לרשימת מקבלי הטבות המס. הרשימה החדשה שאושרה כוללת יותר מ-600 יישובים, בהם כ-20 יישובים חדשים שלא נכללו במפת העדיפות הלאומית הקודמת משנת 2009. תשעה מבין היישובים החדשים הם התנחלויות ביהודה ושומרון וחמישה מהם יישובים בנגב המערבי המאכלסים את מפוני גוש קטיף. היתר ממוקמים מחוץ לגושי ההתיישבות הגדולים.

בעקבות השינוי, כוללת עתה מפת אזורי העדיפויות מספר שיא של 90 התנחלויות מתוך 600 היישובים שזוכים להטבות. כל שרי הממשלה הצביעו בעד השינוי במפת האזורים החדשה, למעט ארבעה שנמנעו: ציפי לבני, עמיר פרץ, יעקב פרי ויעל גרמן.

על היישובים החדשים במפה נמנים אשכולות ונגוהות בדרום הר חברון, נופים, גבע בנימין, מעלה מכמש, אלון מורה וכן רחלים, סנסנה וברוכין, שרק לפני כמה חודשים הוכרו כיישובים חוקיים על ידי הממשלה, וכן חמשת היישובים שבהם מתגוררים מפוני תכנית ההתנתקות שגרו בעבר בהתיישבות ברצועת עזה: באר גנים, בני דקלים, גני טל, נצר חזני וניצן. כל היישובים הללו עונים לקריטריונים שנקבעו בהחלטת הממשלה בכל הנוגע לקרבתם לגבול או להיותם תחת איום ביטחוני.

יישובים נוספים שיוכנסו למפה החדשה הם קדיתא בגליל העליון, שלווה במדבר הנגב, קיבוץ אלומות שבעמק הירדן, היישוב הקהילתי אלון הגליל, המושב הדתי-חילוני אמציה בחבל לכיש, ומצפה אילן.

משמעות ההחלטה היא הטבות במסים, עדיפות בתחום הדיור, תמריצים לעובדים בתחומים מסוימים המתגוררים ביישוב, מענקים וקידום פרויקטים בכל תחומי הפיתוח וכן קבלת תמריצים והטבות בנושאים שונים כמו תעסוקה, דיור, תשתיות, חינוך או תרבות. עם זאת, מעבר לקו הירוק נדרש אישור מיוחד של ראש הממשלה להעברת מענקים בתחומי התשתיות והדיור, על מנת להימנע ממבוכה מדינית, שכן גם תומכי ישראל בעולם מתנגדים לבנייה מעבר לקווי 67'.

במסגרת ההטבות ליישובים שברשימה, ניתן מענק ממשלתי של 30 אחוזים מעלות הקמת מלונות ומיזמי תיירות. עוד זוכים היישובים המועדפים ותושביהם להנחות בדיור ופיתוח תשתיות וכן למתן כספים ליוצרים בתחומי התרבות וקידום פרויקטים בנושאי סביבה. הסכומים הניתנים מגיעים לעשרות מיליוני שקלים .ביישובים שנמצאים תחת סכנה ביטחונית, נכללת גם תמיכה בהוצאות הביטחון של היישוב.

על פי הצעת המחליטים, הקריטריונים להכרה ביישוב כבעל עדיפות לאומית הם הסיכון הביטחוני הנשקף ליישוב, קירבה לגבול, תאריךך הקמת היישוב והמרחק בין היישובים למרכזי אוכלוסיה גדולים. פרט לקריטריון הקירבה לגבול, מדובר בקריטריונים גמישים שמאפשרים לכל ממשלה להכניס ולהוציא יישובים מן הרשימה.

כך למשל, ממשלתו הקודמת של בנימין נתניהו כללה ברשימה שני יישובים חרדיים, שהוצאו ממנה על ידי הממשלה הנוכחית: היישוב החרדי בית"ר עילית והיישוב חריש בוואדי ערה. עוד הוצאו מהרשימה גם ההתנחלויות אפרת וקידר שבגוש עציון, אך כאמור במקביל נוספו תשעה התנחלויות אחרות: אשכולות, גבע בנימין, נגוהות, נופים, אלון מורה, מעלה מכמש, רחלים, ברוכין וסנסנה.

במהלך הישיבה התפתח עימות בין שרת המשפטים ציפי לבני לבין שר הכלכלה נפתלי בנט. לבני הביעה מחאה על כך שיישובים מסוימים ביו"ש שהוצאו מהרשימה בפעם הקודמת, הוכרו הפעם כיישובי עדיפות לאומית. "אני תומכת במתן עדיפות תקציבית לצמצום פערים חברתיים ולעידוד התיישבות ליד הגבולות המוכרים - שם מדיניות הממשלה היא לעודד התיישבות. אבל עתה המציאו קריטריון חדש שנועד לעודד התיישבות ביו"ש", אמרה לבני.

"ליישובים האלה צריך להעניק ביטחון כי זו האחריות שלנו, אבל לא ראוי לקחת כספים מתקציב שמיועד לצמצום פערים חברתיים, כדי לעודד עוד התיישבות בהתנחלויות מבודדות המסוכנות למתיישבים שם. אזורי עדיפות לאומית נועדו לקדם אינטרסים לאומיים ולא מפלגתיים".

בנט השיב לה כי "מזל שמקימי חניתה לא חשבו כמוך, אם היו חושבים ככה לא היו מקימים אף יישוב. יו"ש זה חלק ממדינת ישראל. זה נכון שיש יישובים שהגישה אליהם מסוכנת, אבל בדיוק בגלל זה צריך להכיר בהם כאזורי עדיפות לאומית".

פרץ הוסיף: ״מדובר בסדרי עדיפויות פוליטיים ולא לאומיים. לא יתכן שקרית גת וקרית מלאכי מחוץ למפה בטענת קרבה למרכז הארץ, תוך התעלמות גסה ממצבם הסוציו-אקונומי הקשה, ובאותה נשימה מכניסים, דרך קריטריון המכונה ׳איום ביטחוני׳, התנחלויות מחוץ לגושים כולל התנחלויות שעד לא מזמן היו לא חוקיות״.

שר השיכון אורי אריאל ענה לפרץ ואמר כי מדובר בעניין ביטחוני, של חיים ומוות, והוסיף ושאל אותו "אם היישובים לא חוקיים אז אי אפשר לעזור להם, אז עכשיו שחוקיים אי אפשר לעזור להם? אני לא מבין את הלוגיקה. אני מוכן לדחות את הישיבה בשבוע כדי שתסביר לי את ההגיון הזה".

יו"ר מרצ, זהבה גלאון, פנתה בתגובה ליועץ המשפטי לממשלה, בבקשה שיבחן את חוקיות ההחלטה להכניס למפת העדיפות הלאומית ישובים שנבנו שלא כחוק. לדברי גלאון: "ההחלטה להכניס למפת העדיפות הלאומית מאחזים קיצוניים היא סיכול ממוקד של מאמצי המו"מ וזלזול בשלטון החוק. מעמד הביניים שלפיד הבטיח לדאוג לו מתגורר באשקלון, אשדוד וקריית מלאכי - שאינן נמצאות במפת העדיפות".

בפתח ישיבת הממשלה התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו להחלטה ואמר כי "ברשימה הזאת אנחנו נקבע אילו יישובים נוספים זכאים לקבל את סדרי העדיפות. יש יישוב אחד שתמיד בסדר העדיפות שלנו, הוא תמיד עומד מעל כולם - והיישוב הזה הוא כמובן בירתנו ירושלים. ירושלים מקבלת את כל מה שמקבלים יישובים בסדר עדיפות ומעבר לכך. לכן, כל מה שנחליט עליו היום יחול על ירושלים, כל מה שייגזר ממה שנחליט עליו היום יחול גם על ירושלים ומעבר לכך".

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית