גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבעה נגד אחד

לפני שיתעמתו עם נתניהו, המועמדים האחרים יכו זה את זה

מי נגד מי?

אם בארה"ב הבחירות הן בין שני מתמודדים, נציגי שתי מפלגות, כמו שהיה כאן בעידן ה"עבודה" נגד ה"ליכוד", הרי כאן, בגלל השיטה של בחירת מפלגות ולא של מועמדים, נוצר מצב שיש מועמד אחד ומולו שבעה מועמדים מטעם עצמם.

לדעת כל המומחים, הפרשנים והסקרים, נתניהו הוא המועמד המוביל ומולו מפוצלים שלי יחימוביץ', יאיר לפיד, אולי ציפי לבני ואולי אהוד אולמרטאו מופז.

השאלה היא האם נתניהו יצליח לעבור מערכת בחירות כשאין מועמד ברור וחזק מולו, או שאחד המועמדים במרכז-שמאל יצליח להתבלט ואף לסחוף-לאלץ את שאר המועמדים לתמוך בו.

בינתיים עושה יחימוביץ' את מה שנראה היה לפני שנה כבלתי ייאמן, ועוקפת את הרמטכ"לים מופז וברק והכוכב החדש לפיד. יחימוביץ' מצליחה להגיע למספר הזהב של 20 מנדטים בסקרים, שלא ייתן לאיש מהמועמדים האחרים זכות לדרוש ממנה תמיכה בו. היא ודאי לא חושבת לרגע לעשות את מה שהיה בפרשנויות ובשמועות של החודשים האחרונים, לפיה תתמוך במופז (עם בחירתו) או ברק (לפני כחודש) או אולמרט (עם ההתפתחויות החיוביות במשפטיו). יחימוביץ' אף הגדילה לעשות והסתייגה לאורך כל הדרך מאולמרט מאז היותו ראש ממשלה ועד הבוקר ברדיו.

הנהנה העיקרי הוא נתניהו, שנראה כמו שנראה במהדורות החדשות אמש. הופעה רהוטה ומנהיגותית כראש ממשלה ואחריו שורת מגיבים. עצם העובדה שמופז היה ראשון המגיבים, כשהוא מדשדש בסקרים, הייתה הקדמה מצוינת לנתניהו. ואז יחימוביץ' בשיחת טלפון מבריסל, לפיד מראש העין. ובסוף תוספת על אפשרות שבכלל אולמרט ירוץ. ולא אמרנו מילה על לבני, שהפכה לתרנגולת מטילה ביצי זהב שכולם רוצים אותה (כמספר שתיים שלהם). לפי התקשורת "קדימה", "העבודה", אולמרט, מופז, יחימוביץ', לפיד - כולם מבינים שלבני מביאה כמה מנדטים. אוצר נדיר בבחירות.

לסיכום, נראה שנתניהו יתמודד מול שני מתמודדים לפחות ולא מול אחד. מי הם עוד לא ברור (יחימוביץ' בוודאות). ברור שהמועמדים האלה ילחמו על כל קול של "השבט הלבן", של המרכז והשמאל. ולפני שיתעמתו עם נתניהו, הם יתכסחו אחד עם השני.

על מה?

מערכת הבחירות תנוע, כמו העולם, בין שתי הטלטלות העולמיות. שני המשברים החמורים שמאיימים לחדור לישראל: הקריסה הכלכלית בעולם המערבי והאביב החורפי בעולם המוסלמי.

נתניהו בנאומו אמש כבר סימן את האסטרטגיה שלו בבחירות, וכראש ממשלה הוא מסוגל לשמור על האג'נדה בישראל. גם בהתמודדות עם ביטחון האזור, אירן, מסננים, טרור, אסלאם קיצוני, יבוא נתניהו ויגיד בביטחון עצמי שהוא היחיד מבין המועמדים עם ניסיון של שבע שנים כראש ממשלה. הוא גם יציג שתי קדנציות עם שיא של אי-אלימות, שיא של מיעוט פעולות טרור וללא מלחמות (ואם אולמרט יתמודד הוא גם ירמוז על כך שבתקופתו הוא דיבר שלום ויצא לשתי מלחמות תוך שנתיים).

לזכות נתניהו תעמוד הצלחתו ההיסטורית לשנות את האג'נדה העולמית נגד איראן, השגת סנקציות נשכניות של העולם מול איראן והעובדה שהצליח להביא את האו"ם ומנהיגי העולם להציב מניעת נשק גרעיני מאיראן כיעד מרכזי. הוא יתגאה שעשה זאת גם תוך עימות עם מדינות ומנהיגים בעולם שהעדיפו להעלים ולהדחיק את הנושא.

כל המועמדים ינסו, כמעט בכוח, להסיט את נתניהו מהביטחון לכלכלה. ינסו לנצל את העובדה שכיום בתקשורת שולטת המגמה הסוציאליסטית-חברתית. ינסו להעלות מחדש את הדי המחאה החברתית. יחימוביץ' יושבת בול מול האג'נדה הזו. לכן גם היא מתרוממת, בשעה שמועמדים נחמדים או אנשי מרכז מתקשים להתרומם. יחימוביץ' לפחות באה עם אג'נדה ברורה וחדה. נתניהו ישמח להתעמת איתה. הוא אוהב את העימות בין כלכלה חופשית לכלכלה סוציאליסטית-חברתית. מהר מאוד יעמדו שתי התזות על השולחן, כשמועמדים אחרים יתקשו לייצר אג'נדה יותר מקורית משתי המפלגות ושני האישים המאוד מאובחנים האלה.

המשימה של יחימוביץ' קלה. היא תמשיך את נאומי סתיו שפיר ואיציק שמולי, היא תנסה גם לגייסם, היא כבר מסונכרנת עם הכתבים והפרשנים המחזיקים בדעתה הברורה על כלכלת נתניהו. נתניהו, שעד עכשיו ניסה בכל כוחו (ואף בעזרת קמפיינים ממשלתיים) להציג את הישגי ממשלתו (כחינוך חובה מגיל שלוש, כבישים ורכבות, נקודות זיכוי וכו'), יבין שכל מה שהציבור קיבל זה נחמד, אבל תמיד למתחריו יהיה קל לומר שמגיע לציבור יותר. לכן הוא יעבור להפחדה מאוד קלה ופשוטה.

הוא יבוא ממרום ניסיונו של עשר שנים כראש ממשלה ושר אוצר ויזהיר שרעיונות פופוליסטיים כמו של מועמדי מרכז ורעיונות סוציאליסטיים של יחימוביץ' רק יביאו למצב של ספרד ויוון. נתניהו ימנה את עשרות אחוזי האבטלה ויזהיר שהמשמעות היא מיליון מובטלים. הוא יאמר לבוחרים: תבחרו בין כלכלת ישראל הבטוחה לבין כלכלות סוציאליסטיות עם אבטלה המונית. יהיה מעניין.

אילו הייתי במטה מופז, אולמרט, לבני, לפיד, הייתי מתקשה מאוד לייצר היום אג'נדה שונה וחדשה. ללפיד היה את נושא החרדים, הגיוס, השוויון בנטל. אבל לא נראה שהוא ילך בדרכי אביו, שלא בחל במילים כדי להעלות את הנושא במלוא עוצמתו. הבן רוצה להיות אהוב על כולם ומצליח. השאלה אם זה מספיק בבחירות.

איך זה ייראה?

להפתעתנו, לא תהיה מערכת בחירות משמיצה וכאסחיסטית. תמיד אנחנו מצפים למבול של השמצות אישיות אבל הפעם נדמה לי שהמועמדים לא עשויים מהחומרים של בגין, בן גוריון ושרון. המועמדים חיים אחד עם השני, מכירים אחד את השני, אפילו מכהנים בממשלות אחד עם השני ויודעים כבר מניסיונם שמחר יהיו ביחד בממשלות.

ראש ממשלה מעדיף תמיד מערכת בחירות נקייה. נתניהו אגב, מעולם לא הוביל מערכת בחירות של השמצות אישיות (המקסימום היה "פרס יחלק את ירושלים" - קמפיין אידיאולוגי חד). יחימוביץ' נוהגת חכם ושקול כשהיא מכבדת את ראש הממשלה והמתמודדים האחרים ודבקה בביקורת אידיאולוגית חדה ולא פשרנית. לפיד, כמו שאמרנו, הוא לא מיורקי האש, וכמובן גם לא ציפי לבני. מי שייגרר למחוזות האלה, יקבל ציבור קצר סבלנות לפוליטיקה של פעם.

יהיו שפנים?

התקשורת רעבה וצמאה ומתחננת לשפנים. יהיה קשה לעבור בחירות "משעממות". לכן, כבר מאתמול (ד') התחילו הקמפיינים להחזרת דרעי ואולמרט. הם נראים כמי שמסוגלים אולי, ביום טוב, עם רוח גבית, להיות שוברי שוויון. הם יקבלו כל טוב בתקשורת אם ישובו לזירה ויעוררו אותה כמו פעם.

השפן שתמיד שוכחים אותו בבחירות, הוא דווקא ליברמן, שמצליח לשמור על יציבות יוצאת דופן בסקרים. הוא ודאי עובד כבר על המנדטים שמעל ל-15 המובטחים לו. העובדה שהוא שומר על ברית עם נתניהו, מבטיחה לו את המנדטים הקיימים ויותר, וגם את המעמד של מספר 2 ודאי וחזק בממשלת נתניהו השלישית, אם תקום.

יהיה קמפיין?

במדינה המודרנית שלנו אין בעצם קמפיין בחירות. אין קמפיין אמיתי כמו בבריטניה, בצרפת או בארה"ב. תשדירי הבחירות הושלכו מזמן לשולי הפריים-טיים, כך שאין טלוויזיה. בעיתונות המודעות מוגבלות כמו במדינות טוטליטריות. ואפילו עימותים כבר אין כאן כבר שני עשורים. מאז שהתקשורת שחררה את ברק ב-1999 מהעימותים ללא עונש, היא איבדה את היכולת לדרוש מהמועמד המוביל (שרון, אולמרט, נתניהו), להתייצב לעימות ולסכן את מעמדו.

לכן הקמפיין יתנהל בתקשורת, ללא פרסום, עם קצת שילוט ומעט ניו-מדיה והעיתונאים יחגגו בלעדיות על אג'נדת הבחירות. הפרסומאים, היועצים, יחצ"נים, מפיקים ובמאים, יחפשו פרנסה במקומות אחרים. כסף לא יהיה כאן כמו בעבר.

הכותב הוא שותף במשרד הפרסום גליקמן-נטלר-סמסונוב וליווה אסטרטגית מועמדים בחמש מערכות בחירות

על מה דיברו הגולשים

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"