גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה שהפעם זה יהיה שונה?

לאמון יש תכונה מוזרה ביותר - הוא מתפוגג כהרף עין ■ וגם עדכון טכני של S&P 500

קוראיי הנאמנים יודעים שאני סבור שסקרנות כלכלית מועילה לתהליך קבלת ההחלטות בתחום שוקי ההון. סקרנות כלכלית פירושה עדכון בנעשה בשווקים וזאת על ידי עיתונות כתובה, אינטרנטית או ערוצי טלוויזיה יעודיים מסוג CNBC ו-Bloomberg המוצעים כיום בערוצי לווין וכבלים.

תולדות המשברים הפיננסיים

מדיי פעם, מופיע ספר המתרומם מעל הזרם הבלתי פוסק של המילים הנכתבות בתחום זה, ואשר תופס את תשומת הלב. כזה הוא ספרם של קנת רוגוב (Kenneth Rogoff) וקרמן ריינהארט(-Carmen M. Reinhart) הנושא את הכותרת האירונית: "This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly", וכל תוכנו בא ומפריך את הטענה ש"הפעם זה שונה". האמונה הבאה לידי ביטוי בשלוש מלים אלו, הייתה ונשארה מהמסוכנות ביותר בתחום הפיננסי, משום היותן המכשול העיקרי הגורם לציבור המתוחכם - יותר או פחות - להתעלם מן ההיסטוריה.

הכותבים מגוללים מהלכם של משברים פיננסיים ממקורותיהם, דרך ועד סיומם, והמסקנה ההיסטורית הכוללת הנובעת מאוסף זה. מתוארים שם כ-250 משברים אשר קרו ב-66 מדינות, ואשר בכל אחד מהם, ניסו מנהיגי הדור להתעלם במידה זו או אחרת של אי הצלחה מן הבלתי נמנע. בכמה מילים אנסה להביא לכם את אחת הנקודות החשובות שאני רואה במחקר מעמיק זה, ובמה נקודה זו רלוונטית לימינו אלו.

אמון הוא המושג המבטא בצורה הטובה ביותר נקודה זו. כאשר מדובר במכשיר פיננסי, במנהיג כלכלי, באמיתות נתונים סטטיסטיים או ביכולת להחזיר ולגלגל חוב, המסמר שמחזיק את הכול הוא האמון הניתן מצד המשקיעים.

ולאמון יש תכונה מוזרה מאוד: הוא יכול להתפוגג באופן פתאומי. תהליכים כלכליים יכולים להתקיים לאורך שנים רבות, ואף לקבל עידוד מכל קשת הדעתנים בנושא, ולפתע, בגלל סיבה שניתן לסברה רק בדיעבד, האמון נעלם ואז פורץ המשבר.

האזובית והארזים

כדוגמא אציין את מה שקורה כבר חודשים סביב יוון. האם ליוון הייתה אי פעם מדיניות ריסון פיסקאלי? האם בעיותיה התרחשו בין לילה? האם גרעונותיה צמחו ביום אחד? בוודאי שלא.

כניסת יוון, ומדינות דרום נוספות, לאיחוד האירופאי, לוותה בעיקום אף מצד המדינות הצפוניות החזקות, בשל חשש להחלשת הכלל. אז למה פתאום הריבית הנדרשת היום מיוון כה גבוהה, ומדוע האירו צלל כמו אבן בגללה מאז שהה בסביבות שער 1.50 לדולר?

התשובה טמונה בערעור האמון ביכולת יוון לעמוד בהתחייבויותיה, ובכל מנגנון האיחוד שמאחוריה. אם יוון (האזובית), בעלת תוצר שאיננו עולה על 2.5%, אינה מסוגלת למצוא פתרון לבעיותיה "בתוך המשפחה", מה יגידו מדינות הארזים כגון איטליה, ספרד, אירלנד, וצרפת?

גרירת הרגליים של הפוליטיקאים הביא את חוסר האמון, שהוביל להורדת דירוג ולעלייה במחיר הכסף לצורך גיוס וגלגול החוב. יתר על כן, הבאת IMF כשותף, מצביעה כאלף עדים על חוסר האונים של האיחוד לפתור את בעיותיו. לכן, למרות שצריך לצפות לעיתים לתיקונים טכניים באירו, הבאים אחרי סיכומים בדבר חבילת הצלה כמו זו שאנו עדים לה בסוף השבוע, לדעתי מתקיים לנגד עינינו תסריט פירוקו הבלתי נמנע.

יוון היא רק דוגמא. העיקר הוא להבין שאין דבר מובן מאליו. האמון ביכולת מדינה, חברה או כל גוף אנושי כלכלי אחר לעמוד בציפיות, יכול להתאדות בין רגע.

מה שמדאיג אינן דובאי, יוון ואירלנד, אלא בריטניה יפן, ולבסוף ארה"ב. האם הן יוכלו לעמוד בציפיות המשקיעים, ולגרום להמשך האמון במכשירים הפיננסיים שהן מוכרות כדי לתת זמן להמשך תהליך "ניקוי" של הנכסים הרעילים?

במלים אחרות: האם השוק ייתן לפוליטיקאים זמן כדי להוריד בהדרגה את העול שלקחו על עצמן מדינות כדי להציל את המערכת הפיננסית? על פי רובוב וריינהארט, התשובה שלילית - "למה שהפעם זה יהיה שונה?", הם שואלים. ובצדק.

המגיבים בטור מלפני שבועיים ביקשו לקבל ספרור חדש של מדד S&P500:

משה שלום ספרור ספ500

לפני שאתייחס לגרף שלעיל, אחזור על כמה נקודות חשובות לגבי גלי האליוט:

  1. בעיני הן דבר נהדר ככלי תומך, לצורך קביעת מפת דרכים, אבל קצת מסוכן כבסיס בלעדי למסחר. עקב התכונה הקיימת של כמה ספרורים אפשריים, וחוקיים, בו זמנית, ניתן לעיתים להיות בפוזיציה הלא נכונה, אם זו המתודולוגיה היחידה.
  2. ככל שהטווח רחוק יותר, כך היכולת לספרור תהיה טובה יותר.
  3. גלים מתקנים ובמיוחד גלי B ו-4 מאוד קשים כי הם יכולים להיות בעלי קומבינציות שונות ומשונות של אבני היסוד הקיימים לצורך הגלים האנטי מגמתיים (Zigzags, Flats, Triangles).

וכעת למצב הנוכחי:

לדעתי, המדד ממשיך לנוע לקראת היעד שציינתי במפת המשבר, דהיינו לקראת אזור תיקון שני השליש הנמצא בין 1200 ו-1250. יש לי בעיה עם העובדה שיעד זה מצוטט כבר בכל המדיות אבל לעת עתה זו הסברה ההגיונית ביותר.

המדד נע ליעד זה בזיגזג משולש (ממרץ 2009), בפברואר 2010 החל הזיגזג השלישי - דהיינו גל Z. בניגוד למה שחשבתי בזמנו, הירידה בינואר לא הייתה תחילת השלב הבא במשבר, אלא גל ה-X השני של הזיגזג המשולש כולו.

ברמה היומית, ניתן לראות היטב את שלושת הגלים (ABC) של ה-X ואיך התפתחו חמישה גלי A של Z. על פי ספרור זה, לפני המדד ניצב גל B מתקן מטה, ואחריו גל C עולה אחרון, לפני סיום Z. לדעתי, סיום גל C של Z יהיה באזור המיועד, ואולי קצת יותר, כי תמיד המהלכים נמשכים מעט יותר מן המצופה (ולקראת סופם בהתלהבות יתרה.

בימים אלו של אחרי ולפני חגים, אני שוב מאחל לכם הרבה הצלחה במעשיכם בכלל ובשוקי ההון בפרט.

  1. משה שלום הינו מנתח שווקים פיננסיים בכיר, וחלק מצוות אתר "הכול בגרפים" (http://www.grafim-online.com)
  2. המספק שירותים למשקיעים וסוחרים. ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com.
  3. משה שלום עשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com עם "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בתוכן.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון