גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבע היציב היחיד בעולם

אחרי שהמדינות הדפיסו, שפכו ורוממו שוקי מניות, נותרה ברירה אחת ■ וגם: עדכון S&P

אין ספק שבשווקים הפיננסיים שוררת אופטימיות גדולה, שלא לומר אופוריה, בימים אלו. מאז מרץ 2009, המניות עולות, הסחורות עלו משמעותית מהנפילה הגדולה שלהן ב-2008, וראשי המשק מציגים בגאווה את הנתונים הכלכליים הנוכחיים, כסימנים ברורים ליציאה מהמיתון. כזכור - ואני מקווה שלכולם - תהליך אופטימי זה, נבנה בעזרת צעדים די קיצוניים של הורדת ריבית, והתערבויות ממשלתיות בצורת רגולציה, הלאמות והזרמות גרעוניות.

כמו בכל תרופה, גם בתרופה זו מסתתרות תופעת לוואי. הדולר, האירו, הסטרלינג ואפילו המטבעות כמו היין, האוסטרלי והשקל אינם מעוגנים בשום דבר ממשי, חוץ מההבטחה העומדת מאחוריהם, והם כולם נשחקים, ומאבדים מערכם. מדוע?

בצורה הפשוטה ביותר, ניתן להסביר זאת כך:

אם מדינה צומחת, והתוצר שלה (מוצרים ושירותים) גדל יותר מקצב גידול בסיס הכסף (הכולל את האשראי), כל יחידת מטבע תייצג יותר "דברים" וערכה יגדל. ה"הבטחה" לייצר כסף בגבולות ידועים של גרעון (למשל 3% באירופה), וריבית ריאלית, מונעות שחיקה מהירה מדי של מטבע המדינה.

אם, כתוצאה מאירועים מיוחדים או ממדיניות קלוקלת, מתקיימת הדפסה מאסיבית של כסף, יש מאין (במילה אחרת: אינפלציה), המדינה מגדילה את כמות הכסף והאשראי ללא ערך אמיתי כנגדם, וכך נשחקת ה"הבטחה". עליית המחירים, שהיא הסימפטום, ולא המחלה עצמה, תגרום לנו להרגיש את הדבר בכיסנו.

כאן המקום לשאול: האם קיים "כסף" (Money) אמיתי? בעל ערך עצמי, ושאינו קשור או תלוי בגחמותיהם של הפוליטיקאים? התשובה היא, כמובן שכן, והוא הזהב. משחר ההיסטוריה הכלכלית, הזהב היווה את המטבע העובר לסוחר. נדירותו היחסית הקנתה לו את ערכו, ואי היכולת להדפיס אותו בצורה חופשית, גורמת לערכו להיות יציב.

נקודות כלליות לזכותו כנכס נסחר

  1. הזהב מופק בכמויות נמוכות יחסית, וההולכות וקטנות.
  2. הוא ניתן להמרה לצורך פעילות כלכלית, אפילו ברמת מטבעות פיזיים.
  3. ניתן לגדר בעזרתו כנגד אינפלציה, וזאת לעומת כל "מטבעות" הנייר.
  4. הוא משמש הן לתכשיטים והן לצורך פיננסי.
  5. מדינות כמו סין, הודו, ארצות ערב ועוד התחילו לגוון בעזרתו את הרזרבות שלהן.
  6. ניתן לקנותו בקלות יתרה על ידי תעודות הסל הנסחרות כמניות.

נקודות כלליות לחובתו כנכס נסחר

  1. הוא יקר יחסית ועמלות המסחר בו יקרות בכמויות הקטנות.
  2. הוא אינו משיא למשקיע ריבית או דיבידנד.
  3. הוא מסוכן למחזיק בו בעת משבר, וזה בדיוק כשצריכים לממש אותו.
  4. המדינות לא אוהבות או אוסרות ממש על אחזקתו.

כדי להדגים את השפעת שחיקת הדולר כנגד שמירת ערכו של הזהב, אביא עדכון לגרף מאתר Chart of the Day המראה את ערכו של מדד הדאו-גונס במונחי זהב ולא במונחי דולר, כמקובל:

משה שלום, דאו זהב

הגרף מראה שמאז התפוצצות בועת ההיי-טק, בשנת 2000, המדד במונחי זהב, נמצא בירידה מתמדת. העלייה המדומה מסוף 2002 ועד אוקטובר 2007 במונחי דולר, אינה משקפת את האמת הריאלית.

יחידת דאו אחת אבדה כ-78% משיאה ביחס לערכה כנגד אונקיית זהב. אם נחשוב על כל הכספים המושקעים בשווקים המניות לצורך פנסיה, אנו יכולים להעריך כמה קשה יהיה לפורשים בשנים הקרובות לשמור על רמת חיים סבירה.

הגרף להלן מציג את המצב הטכני של הזהב בימים אלו.

משה שלום, זהב טכני

  1. מאז תחילת 2008, בה קבעו רוב הסחורות שיאים, המתכת מייצרת מבנה ראש וכתפיים הפוך שורי (3 סגול). אמנם, מבנה כזה עדיף, כאשר הוא נמצא בתחתית ולא כתבנית דשדוש בחלק עליון של המגמה, אבל זהו עדיין מבנה לגיטימי בהחלט, לכיוון עולה.
  2. יעדו, במידה והפריצה מעל 1000-1030 תהיה מוכחת, הוא 1300 דולר לאונקיה. מחשבים זאת על ידי הוספת עומק הראש (כ-300 נקודות) לבסיס התבנית (1000) וכך מקבלים את היעד.
  3. בנוסף לראש וכתפיים, התקיים משולש מתכנס (2 סגול) אשר גם הוא נפרץ כלפי מעלה לאחרונה. חיוני שהמחיר אכן יישאר מעל גבול הפריצה לצורך המשך העליות והשגת היעד.
  4. מצב קניות היתר של המתנדים (1 סגול), הצורה שבה המחיר הגיע לקו הפריצה ומבנה גלי האליוט, מקרר קצת את ההתלהבות שמייצרות הנקודות שהזכרתי קודם, ומאותת על סבירות גבוהה לתיקון מטה לפני השגת היעדים שהוזכרו.

סיכומו של דבר

הזהב היה ועודו הכסף האמיתי היחיד, שנשאר במערכת הפיננסית.

אי היכולת של ממשלות לייצר ממנו כאוות נפשן, הפכה אותו לעוגן כנגד התהליכים האינפלציוניים. למרות הגורמים השליליים שבו, יותר ויותר משקיעים ואף מדינות, רואים בו את הנכס היחיד היכול לשמור עבורם את "כוח הקניה" האמיתי שלהם, ולגדר אותן מפני השחיקה המתמדת של ניירות "ההבטחה" הקרויים מטבעות.

טכנית, התמונה מצביעה על טווח ארוך עם פוטנציאל מצוין. יש הרואים את 2500 דולר לאונקיה כמחיר הראלי להיום, אם נתאים את השיא של שנות ה-80 לאינפלציה. אחרים מדברים על 3000 או 5000 . במיידי יעד 1300 מובנה בתבנית ראש וכתפיים, אם זו תתקיים הלכה למעשה.

בטווח הבינוני קצר, ייתכן תיקון כלפי מטה, אשר ייקל על מצב קניות היתר ולתת בסיס טוב יותר לכיוון מעלה.

יש לזכור שהמתכת מהווה גם מפלט בזמנים קשים של ירידות בנכסים בעלי סיכון גבוה וזאת ללא תלות במצב האינפלציוני-דפלאציוני, לכן אם שוקי המניות אכן יתממשו, הזהב יקבל מזה דחיפה חיובית, כמו זו שראינו בחודשים שחלפו בהן נרשמה ירידה תלולה במניות מנובמבר 2008 עד מרץ 2009.

וול סטריט פינת S&P500

משה שלום, אס אנד פי שבועי

  1. המגמה עדיין עולה ותהיה כזו, כל עוד השיאים והשפלים יהיו עולים, והם כאלה, הן בגרף היומי והן בגרף השבועי.
  2. המתנדים ממשיכים לשהות באזור קניות יתר ללא סימן מובהק להיפוך (1 סגול).
  3. המחיר עדיין צמוד לגבול העליון של היתד העולה (הדובית). כאשר יחזור משם לבדוק את כוחו של הגבול התחתון, נדע האם זו תהיה תחילת התיקון (סיום?) של המהלך כולו, או לא.
  4. היעד הסביר לחציית הגבול התחתון מטה, הוא אזור 950 ולאחר מכן אזור 880.
  5. צורת הגלים וכוח המומנטום בהגעה לשם, יעזרו לנו להחליט על ההמשך. בינתיים, אני חוזר ואומר, שאין שום שינוי במגמה החיובית עד הוכחת סיומו של גל C.

  1. ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com
  2. משה שלום הוא מנתח טכני בכיר ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים