גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דילמה באג"ח הממשלתיות

סבך מוניטרי: 8 שלבים במאמצי הבלימה של הבנקים המרכזיים ■ עדכון טכני לת"א 25

משה שלום הוא סמנכ"ל פורקס-אילנד ניהול תיקי מט"ח

בשבועות הנוכחיים שבהם מתפתחת תקווה לעתיד טוב יותר, המתבטאת בעליות שערים ובתחושה כללית שה"רע מאחורינו", מתעוררת דילמה מעניינת. כדי להסבירה, אחזור על כמה נקודות חשובות לגבי דרכי המחשבה של קברניטי המשק.

על מה מבוססות תחזיותיהם האופטימיות?

על כך שדחיפה מוניטרית (בהורדת ריבית) ופיסקאלית (בהגדלת מעורבות הממשלה, והזרמה של כסף רב והגדלת הגרעון) יביאו את גלגלי הכלכלה להסתובב כבעבר; ועל הסברה שמלחמתם באבטלה, אותה הם מנהלים בהגדלת האשראי לעסקים, ויצירת עבודות ממשלתיות, תעצור את תהליך המיתון, תביא את הצרכן לבטוח ביכולתו להתפרנס, ותחזיר אותו לבקר בקניונים.

בצד התקציבי, שולטים קברניטי המשק ביד רמה. אף שקיימות מגבלות שונות, ומשונות, לגבי אפשרויותיהם להגדיל את הגרעון ולהזרים כסף, תמיד נמצאת הדרך האדמיניסטרטיבית לקדם פרויקטים ישנים וחדשים. מטרות "קדושות" כמו הצלת עסקים כושלים, אשר "אסור להם להיכשל", כמו המערכת הבנקאית, הביטוח, הרכב, ויהיו עוד רבות בעתיד, משחררות את רסן ופורצות באגרסיביות את חומות החקיקה.

אבל על הצד המוניטרי השליטה הרבה פחות מוחלטת. אמנם הבנק המרכזי יכול לקבוע את הריבית ברמה נמוכה מאוד (כמעט בכול המדינות היא מתקרבת כיום ל-0), אולם לאחר זמן מה השוק מתחיל להתמרד. ואלה השלבים:

  1. 1. שלב ראשון מתחיל בריבית נמוכה והתשואה על האג"ח הממשלתי משקפת אותה.
  2. 2. המטבע יורד ביחד עם ברזי ההזרמה, המתחילים לשפוך כמויות אדירות של כסף.
  3. 3. מתחיל להתעורר חשש לאינפלציה, המתבטא במחיר הסחורות והשירותים.
  4. 4. עקב חשש זה, וירידת ערך המטבע, המשקיעים מוכרים את האג"ח (הלא צמוד).
  5. 5. מכירות אלו מורידות את ערך האג"ח אבל מעלות את התשואה, וזו הופכת לריבית
    האפקטיבית לגבי האשראי לדברים ארוכי טווח כמו משכנתאות ועסקים.
  6. 6. הבנק המרכזי מתחייב לתמוך באג"ח (על ידי רכישתן במסגרת "הקלה כמותית" - Quantitative Easing) אבל המשקיעים רואים בכך הזדמנות פז למכור לו את האג"ח, ושוב התשואה עולה.
  7. 7.משקיעים אסטרטגיים כמו מדינות (סין) מתחילים להביע חשש לגבי ערך השקעתם, וחברות דירוג שוקלות הורדה (בריטניה, המדינות הבלטיות ועכשיו אירלנד).
  8. 8.עליית התשואה גורמת שוב לעלייה במחיר הכסף, ומשבשת את תוכניות השיקום.

הבה נסתכל על גרף שבועי של תשואת אג"ח מדינה האמריקאית ל-10 שנים, הנחשבת לנכס החשוב ביותר ביחס להשפעתו על מחיר הכסף במשק ארצות הברית:

משה שלום אג


  1. לאחר ירידה רצופה במשך כמעט 20 שנה, הגיעה התשואה ל-2% בשיא המשבר הנוכחי. יצירת תחתית כפולה (סוף 2008) סימנה את תחילת העלייה, אבל לאחר הגעה לאזור 3%, הודיע ברננקי על שימוש ב-300 מיליארד דולר לצורך יישום תוכניות ההקלה הכמותית, דבר שהפיל את התשואה בבת אחת ל-2.5% (4 סגול).

  2. תמימים האמינו שבשלב זה יגיע דשדוש מווסת, אבל השוק היה חזק יותר, ומאותו יום, התשואה עלתה, והיא עדיין עולה באופן די דרמטית לכיוון 4% (3 סגול). זה אולי נשמע מעט, אך עלייה זו משקפת התייקרות בשיעור כ-60% במחיר הכסף. זאת במהלך אחד המשברים הכלכליים הקשים ביותר של הזמנים המודרניים.

  3. כל קו צהוב בגרף מייצג קו תמיכה או התנגדות וניתן לראות שרק ברמות 4.2-4.4 נמצאות ההתנגדויות הרציניות הבאות.

  4. שבירת קו המגמה היורד הגדול (2 סגול) מאשר את חוזק המגמה העולה.

  5. הנחמה היחידה לחוששים מ"בריחה" מהירה מדיי לתשואות גבוהות, ניתן למצוא במצבי קניות היתר (1 סגול) התומכים בסיכוי לתיקון טכני מטה בקרוב.

ממציאות זו צומחת הדילמה של הבנק המרכזי: אם לא יחזור וישלוט בעליית התשואות המהירה המשתקפת באג"ח, יאותת הדבר על אי יכולת לייצר תנאים נוחים ליציאה מהמשבר, ויוביל לאיבוד אמון דרמטי בו.

אמנם עקומת תשואות חדה (ההפרש בין התשואה לטווח קצר ולטווח ארוך) טובה לבנקים, אבל היא חרב פיפיות משום שהיא מהווה סכנה גדולה למשק הצורך את הכסף.

איבוד שליטה כזה יקשה גם על משקיעים פוטנציאלים לשקול רכישה של נכסים אלו, בזמן שהממשל מנסה לגייס כ-2 טריליון דולר באמצעותם.

מצב המעו"ף

ולמתעניינים במדד תא 25, הנה גרף שבועי מעודכן:

משה שלום מעוף


  1. מצב קניות היתר קיים וממשיך בשלו (1 סגול). למעשה המדד לא ביצע תיקון טכני אמיתי מאז סיום גל 5 ותחילת העליות במרץ השנה.

  2. המדד נמצא באזור 50% תיקון Fibonacci, (מסומן ב-2 סגול), שהוא התיקון הנפוץ יותר במדד זה.

  3. אזור 61.8% (3 סגול) נמצא ב-950 ואחריו קיימת רמת התנגדות חזקה ב-1050.

  4. צורת תנועת המחיר האחרונה מזכירה יתד עולה (תבנית דובית) אבל יש לחכות לשבירת הגבול התחתון של התעלה העולה (2 סגול) לפני שנוכל לומר זאת בוודאות.

  5. רמת המחזורים די מאוזנת ואינה מורה לנו על שינוי מהותי באספקט זה של העליות.

שורה תחתונה

המגמה החיובית ממשיכה אבל ככל שממשיכים וככל שעובר זמן ללא תיקון טכני משמעותי, סיכוייו של זה להגיע, גדלים.

המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת התראות על סקירותי, הודעות על קורסים וחומרים נוספים, מוזמנים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com ולכתוב את המלים: "אני מעוניין להצטרף" בשדה הנושא או בגוף המייל .

משה שלום הוא מנתח טכני בכיר ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור